Индивидуално допълнително здравно осигуряване

• 30 787
  • 141
  •   1
Отговори
# 120
Защо като темата е за индивидуално застраховане, постояно се пише за такова чрез работодател?

# 121
Да, някой индивидуално застрахован би ли сподели опит и конкретни суми

# 122
Здравейте,

Повечето хора говорят че е по изгодно, когато застраховката е през работодател защото цената на застрахоковката е по ниска.

При индвидуалното допълнително застраховане цената е по висока, като точна цена няма как да получите без да уточните какво искате , можете да проверите някой офис на брокер или застраховател предлагащ застраховане  (  избирате допълнително покрития към застраховката което ще променя цената). Има застрахователи които предлагат допълнително здравно като Алианц, Уника, Булстрад, може да пропускам някой.
Аз самата имам здравна застраховка лична, защото се занимавам със застраховане  в частта с ликвидация и изобщо претенциите и плащане към хората. Подчертавам че не рекламирам, защото аз не предлагам застраховки, но си направих точно защото виждам и плюсовете и минусите.
Давам пример с моята застраховката която е най високо ниво на покритие което включва Болнично лечение, извънболнично лечение( което означава посещение при лекари без направление накратко за което аз лично си я направих - да не вися при Личен лекар) , пакет  медицински средства - покрива ми лабораторни изследвания извън касата, лекарства и др. - струва ми 670 лв на година. Като знам че има и по евтини варианти, но избрах конкретеният застраховател , просто защото работим с него.
И минусите на личното застраховане за хората които вече имат някакви заболявания и знаят че ще имат разходи в тази посока, такава застраховка няма да им свърши работа защото застрахователя изключва покриването на тези разходи по старите ви заболявания и няма да ви изплати нищо - това до някаква степен обезмисля сключването, ако ще го правите с такава цел. Ако е с цел превенция е ок, защото при непревидени операции, злополуки или някакво лечение което не се покрива по здравната каса,когато се налага да доплащате е добър вариант защото после се възстановят разходите.
Има още  неща като плюс, когато си правиш застраховката чрез работодател, но темата е за личното застраховане за това спирам до тук.

# 123
А когато работодателят не предлага ДЗО се започва питане, писане до различни застрахователи и получаване на откази.

# 124
670 лв е даже доста евтино. Аз писах по-напред, в работата на мъжа ми сумата за една година беше 800 лв. Вие към кой застраховател сте?

# 125
  • Наблизо
Здравейте,

Повечето хора говорят че е по изгодно, когато застраховката е през работодател защото цената на застрахоковката е по ниска.

При индвидуалното допълнително застраховане цената е по висока, като точна цена няма как да получите без да уточните какво искате , можете да проверите някой офис на брокер или застраховател предлагащ застраховане  (  избирате допълнително покрития към застраховката което ще променя цената). Има застрахователи които предлагат допълнително здравно като Алианц, Уника, Булстрад, може да пропускам някой.

Не,не че е по-ниска, а защото само така и чрез брокер,могат да имат ДЗО.
От опит,споменатите НЕ предлагат индивидуални ДЗО.Нито който и да е застрахователите (освен ако не сме проуснали някой,но аз лично се свързах с всички известни,които предлагат ДЗО).
Единствения вариант е да се мине през брокет,който е закупил пакети към застрахователи и ви включва.Друг начин няма.

# 126
Отговарям на по горните две мнения.

Моята за застраховка е в Уника, цената се определя от възрастта и пакети.

И повод горния коментар - Не е вярно че не се предлага ДЗО за физически лица, предлагат Дженерали , Уника, защото съм убедена работейки с тях, Булинс .
Има и още като повечето от този тип застраховки се предлагат от Брокери на застраховки а тези са стотици, обичайно работят за един или повече застрахователи.
Можете да проверите в Гугъл и ще се убедите, пускате си запитване и ви изготвят цена и оферта.

# 127
Наскоро моя близка се интересуваше от такъв тип застраховане - лично, а не през работодател, и влезе в  контакт с три или четири дружества.

Цените варираха между 600 лв за базисни (и по-скоро поорязани) пакети, и 900 лв за пълни пакети. Разбира се, както при всяка друга застраховка, цената зависи от конкретни лични параметри - възраст на застрахованото лице, наличие на хронични заболявания, минали диагнози, и т.н.

Много е интересен обаче начина, по който реално те принуждават да избираш по-скъпите пакети. Например посещението при мамолог е в единия пакет, а мамографията - в по-горния. Много такива "уловки" имаше.

В крайна сметка близката  ми се отказа, основно заради отлагателния период. Защото реално плащаш за 12 месеца, а използваш 10 или 9 - в зависимост от отлагателния период. Масово са с 2 месеца, но имаше и едно дружество с три. Съжалявам, че не мога да внеса повече яснота, но детайлите са свързани вече с лични данни, и няма как. Неслучайно офертите са индивидуални и специфични за всеки човек.

Но самата комуникация е на ниво, тъй като тя ми препращаше целите мейли - много любезно и разяснително отношение.

# 128
  • София
Как така плаща за 12 месеца, а ползва 9 или 10 месеца? Да не би нещо да не е разбрала?

# 129
Как така плаща за 12 месеца, а ползва 9 или 10 месеца? Да не би нещо да не е разбрала?
Има отлагателен период, който по принцип е 2 месеца, през които не може да се ползват дейностите, включени в договора. Всички застрахователни компании го имат, обичайно е 2 месеца, но имаше едно дружество с 3.

Цитат
Отлагателен период е периодът след датата на сключване на
договора, през който Застрахованият не може да ползва здравни
стоки и услуги по договора, независимо, че той е влязъл в сила.

# 130
  • София
Аз съм си правила към Доверие и подобно нещо не е имало... Затова и ми стана странно как всички го имали.

# 131
Аз съм си правила към Доверие и подобно нещо не е имало... Затова и ми стана странно как всички го имали.

Всичките 4, които направиха оферти Simple Smile Но звучи като нещо стандартно, съмнявам се моята близка да е попаднала на единствените 4, които имат такъв период.

# 132
  • София
Това е глупаво и няма абсолютно никакъв смисъл. Поне дали ли са обяснение защо е този отлагателен период? И това важи само за физическо лице ли?

# 133
Това е глупаво и няма абсолютно никакъв смисъл. Поне дали ли са обяснение защо е този отлагателен период? И това важи само за физическо лице ли?
Не съм задълбавала, близката ми ги изпрати, защото проявих интерес, но не дотам, че да ровя за повече информация. Споделям какво прочетох в офертите, и какво наклони везните при нея за НЕ-сключване на застраховката. Щом казвате, че Доверие нямат, ще я насоча към тях.

# 134
  • София
Ами не съм имала такъв проблем, защото аз ползвах тогава за бременност и не само. Децата ми също са на Доверие (само, че вече през фирмата, в която работи баща им) и те също нямат подобна клауза и няма и как, защото го ползваме доста често Grinning
Стана ми странно, ако някой е задълбавал да сподели какво да му отговорили за подобна клауза.

Общи условия

Активация на акаунт