Университети в Германия и други държави с немски език 14

• 42 959
  • 745
  •   1
Отговори
# 375
Въобще точно по линия на  бг мама ми се пресякоха пътищата със страхотни хора Simple Smile

О, и аз се присъединявам !
Благодарение точно на тази тема се запознах първо " виртуално ",
а преди дни и " на живо " с една прекрасна дама, която е винаги отзивчива и готова да помогне с информация на всички, пишещи в темата ! Беше изключително приятна среща !

По повод храната и готвенето - синът ми като замина в продължение на почти година си готвеше основно яйца, ориз и паста . С времето толкова се усъвършенства в кулинарията, че се превърна и в нещо като хоби, с което се разтоварва .

# 376
  • Под гъбата
За щастие все още се намират готини и свестни хора! Не съм споделяла, но при пристигането си в Германия преди години се случи точно така. Синът ми пътува с автобус, съответно закъсня ужасно с разписанието заради чакането на границата и пристигна в Аахен посред нощ в 3. Имаше резервация за хотел, но рецепцията му не беше денонощна и това се оказа проблем. Едно много мило и непознато до този момент семейство от София, го приеха през ноща в хотелската си стая за да не остане на улицата. Такъв жест ме трогна до сълзи! След това момчетата бяха заедно студенти и не сме се чували повече, но споменът остана.

# 377
  • Бургас
Здравейте, в това напрегнато време. Рядко мога да пиша.
Поздравления за рождения ден на Русалка. Браво на твоите дъщери, заслужен подарък. Просълзих се и аз докато чаках.

Да ви споделя и нашето кандидатстване как е. Подадохме и ние документи за кандидатстване - първо в портала, а после и с куриер. DHL  има преференциална цена за учащи и ни взеха 40 лв. Пристигнаха документите. Проверихме след време какво е отразено. Всичко е пристигнало и отразено, но без доброволческата дейност (от там нямаме точки) - тя не е малко, БЧК .... много длъжности и акции, обучения. BAUORDEN това е  немска доброволческа организация, в която също има дейност и съответния документ и сертификат, но здраве да е. Предварително знаехме, че може да се случи така, но решихме да пробваме.

Общежитие - и ние от миналата година кандидатстваме.От Мюнхен получихме, че не е приета. От Бон получихме, че е приета. Днес е последния срок в който трябва да приемем или откажем. Естествено, че няма да приемем, защото нямаме никакъв резултат. В Аахен мърдаме по малко в листата на чакащите, но все още мястото на което е трицифрено. Има едно 103, което се надяваме да стане двуцифрено.

Това е от нас.
Четох, ама може и да съм пропуснала, как се представиха децата тази година на ТМС с точки и процентите, доволни ли сте?

# 378
Привет, ние обикаляме България и нямам комп., само от телефона чета, а ми е трудно да пиша.
Никак не е доволна моята дъщеря от резултата, очаквано- тя ме предупреди да нямам очаквания...Аз имах, де, но каквото- такова. Поне тя е спокойна и уверена, че ще ѝ стигнат дипломата и резултатът за прием. Сега се е влюбила в Дрезден и за там копнее след Берлин.
До другата неделя ще обикаляме планините, след това започваме да треперим Simple Smile
Прегръщам ви, благодаря на всички, че давате безценни съвети и подкрепа!

# 379
  • София
Bar BQ, стсикам палци оттук насетне. И на дъщеря ти, и на всики останали кандидати в Германия, Австрия, Швейцария!
Да, за жалост е така с доброволчествата и практиките - не ги признават, най-вече защото не отговарят на условията за последователни цели дни... Това бг дете в училищна възраст няма как да го направи. Германците ги набират  СЛЕД завършаването. Дъщеря ми, за да не  праща излишни документи, пита по мой съвет миналата година по мейла хохшулщарт кой от множеството прикачаени сертификати от Америка за България, Червен Кръст, Каритас България, Майчин Дом, Софийски Градски Съд и т.н би дал някакъв бонус. Отговорът беше - никой..Laughing И й бяха пратили извадката от закона, която преди време качих тук. Не се ядосвайте. И без това ще стане.
Моята девойка днес е за първи ден на стаж в болница (благодаря  пак на помогналите Heart), много притеснено-развълнувана тръгна сутринта, вчера пък специално ходи да си купува  цветна медицинска туника и панталони вместо скучната бяла престилка от Аахен, която така или иначе се оказа, че е забравила там.Laughing За интересуващите се конкретно от Аахен - на сайта преди няколко дни прочетох, че почват дистанционно и че наесен, преди старта, ще се решава дали някои семинари и упражнения ( явно с по-малко хора ) ще могат да  бъдат присъствени. Споделих с девойката, че няма упоменати изключения в лицето на специалности Х и У, но тя все пак твърди, че са им казали, че за медицината няма да е така..Предстои да видим. Дано правата е тя...
По повод общежитията в Аахен - с позиция трицифрено число ще е трудничко..Sad Другата ми девойка миналата година (не следващата в Аахен, а близначката й) беше с двуцифрено число към края за позиция в списъка и пак не й предложиха. Тя не че щеше да учи там, желание 1 си беше ясно, че е  другаде, ама я карах да потвърждава, ако случайно подадат тези от Щудиренденверк и й позволят да прехвърли правото на сестра си.. Но хем оферта  нямаше, хем не позволиха подобна рокада.

А за Мюнхен ми се струва направо кауза пердута получаването на оферта ей така, без натиск(в случая даже само писмен) към Щудентенверк и без огромна доза късмет..Та освен успех в класиранията пожелавам на всички и успех с намирането на покрив! За мен второто е по-трудно от приема..

ПП Сега  прочетох, Елиас. Разбира се, че ще стигне и без много висок ТМS, права е дъщеря ти Simple Smile Почивайте си сега, че после я чака девойката здраво учене. Виждам колко натрупана умора има в дъщеря ми, затова толкова се радвам, че остави всички изпити зад гърба си.

# 380
И сега идва въпросът, като ще е дистанционно обучението, ще има .ли нужда от квартира първия семестър ? Worried
Въобще какво ще правят първокурсниците в града ...и има ли смисъл от такова пребиваване Unamused
Не го очаквах от немците поне .
Русалка, може ли линк към тази новина , аз намерих само са летния семестър.

Последна редакция: ср, 19 авг 2020, 13:20 от ROKI_MAKI

# 381
  • София

Русалка, може ли линк към тази новина , аз намерих само са летния семестър.
https://www.asta.rwth-aachen.de/corona/
Долу, вдясно.

Пише все пак größtenteils, тоест в по-голямата си част, предимно.. Ама ако има и присъствени упражнения, семинари (дори и малко да са) - как ще стане без квартира...Със сигурност е казано само за многобройни, големи събирания на хора  -предполагам за лекциите. Групите в "Медицина" специално са по 9-10 души, ако и в други специалности е така (нямам идея), вярвам, че ще е присъствено в тази част обучението. А и мензите работят.. И според дъщеря ми доста хора се хранят в тях дори и сега, когато предстоят вече малко изпити.

Последна редакция: ср, 19 авг 2020, 17:59 от пенсионирана русалка

# 382
Цитат
По-голямата част от зимния семестър също трябва да се проведе като цифров семестър . Поне основните събития ще бъдат цифрови; изявления за по-малки събития като семинари могат да се правят само през есента.
Началото на лекциите през зимния семестър се отлага за 2 ноември за първокурсници и до 26 октомври за студенти от по-високите семестри. Лекционният период ще бъде удължен до 12 февруари 2021 г. Първата седмица ще се проведе в модифициран вид в края на октомври.

Трябваше да се очаква, защото нидерланците вече го прилагат. Наши деца хем да са там за две лекции
за цяла седмица , но с препоръка да не ходят в кампуса... На фона на липса и на общежития, доста демотивиращо , поне в нашия случай.

# 383
  • София
Дъщеря ми предпочете да е там, защото учи повече. Тук се разсейва Wink И се надяваме, упражненията да са присъствени, а само лекциите - он-лайн. Пък и след драмата с търсенето на квартира, ще си я плащаме, дори и да стои тук.

# 384
Дъщеря ми предпочете да е там, защото учи повече. Тук се разсейва Wink И се надяваме, упражненията да са присъствени, а само лекциите - он-лайн. Пък и след драмата с търсенето на квартира, ще си я плащаме, дори и да стои тук.

Аз имам в предвид първокурсниците за 2020 година, които нямат квартира, нямат познати, нямат социализация в чужбина, а ще трябва да са там за минимално учебно  време "на живо" .  Дори не знам ако има каратина, практически как ще търсиш жилище... За по-горните курсове е ясно. Така или иначе, те са вече "вътре в играта" и ще трябва да я довършат , кога присъствено, кога не.

# 385
  • София
Дъщеря ми предпочете да е там, защото учи повече. Тук се разсейва Wink

+1 Simple Smile Дъщеря ми за летния семестър на първи курс можеше да си дойде тук, но остана там със същия довод. И не съжалява.

И на мен ми се иска да е изцяло присъствено, но разбирам, макар да не съм от най-големите паники, че именно Норд-Райн-Вестфалия към момента е провинцията с най-много регистраирани случаи на корона през последните 7 дни - от 7700 общо за Германия,  близо 2700 положителни случаи са оттам. Никоя друга провинция даже не се доближава до тази бройка.

# 386
  • София
Мили хора, прочетох цялата тема наведнъж преди да се разпиша,  с предишната същото направих - големи радости и копнежи, прекрасна атмосфера, съпричастност, търпение, сбъднати желания...
Тук е като в художествен роман Simple Smile
И от мен успех на всички, във всичко!

# 387
  • София
За първокурсниците наистина ще е голямо чудене как да постъпите.
Може би, ако имате общежитие, да си го вземете, а квартира - понеже е по-скъпо, може би по-добре е да изчакате. За кратко време все ще се намери нещо, пък после да търсите за по-дълъг период.

# 388
  • София
Чета ви и чакам радостните възгласи за прием, но се сещам, че никой не спомена за подаването на Декларация 7, за неосигурените младежи в периода между завършване на гимназия и записване за студент. Напомням, срока е 25-ти август. Подаването на декларацията може да стане в офис на НАП,  по пощата с обратна разписка или по електронен път чрез Персонален идентификационен код /ПИК/. https://nra.bg/page?id=568&fbclid=IwAR21BPOXsFPIdyV0mNRgGP7M … 9aZZbAB9jOUgaw8EA

Русалка, много се зарадвах на пълната ти къща и малко ти завидях.
Чакам хубавите нови както за прием, така и за уреждане на жилищният проблем. Знам колко е трудно. Успех на всички и дано да не е дистанционно обучението!

# 389
  • София
Здравейте мили дами,
дъщеря ми получи първото предложение  за университета в Кьолн!
Е започна се ........
За сега изчакваме и следващото желание от списъка , по-желаното от нея. Дано и за общежитие да има късмет.
Пожелавам на всички кандидатстващи тази година успех!

Общи условия

Активация на акаунт