Закупуване на стаж за майчинство

• 4 901
  • 15
  •   1
Отговори
Здравейте! Знам, че има възможност за закупуване на осигурителен стаж за пенсиониране, но никъде не мога да открия дали е възможно и за майчинство. Живот и здраве няма да ми достигат около 3 месеца, а не знам дали ще се справя с работа на 8 часа и новородено. Ще се радвам, ако има някой запознат как стоят нещата с НОИ. 🙂

# 1
Не, не възможно да си закупиш стаж за майчинство. Доколкото знам, може, докато направиш необходимия стаж от 1 година, да взимаш социално майчинство и след като го направиш, да започнат да ти изплащат нормалното майчинство.

Попитай в тази тема дали ще имаш право на 45-дневен болничен и болничен след раждането, дори и да не се изплащат, и дали периодът на болнични се води за трудов стаж. Ако се смята и имаш право, можеш да вземеш болничен преди и след раждането, докато направиш необходимия стаж:
https://bg-mam.ma/t/1213414

Последна редакция: ср, 24 юни 2020, 10:45 от кукумицинка

# 2
Майчинството се води за трудов стаж и ако не ти стигат само 3 месеца ще ги навършиш по време на самото плащане и ще ти отпускат обезщетението от тази дата.

# 3
Благодаря!

# 4
На мен не ми стигнаха 3 седмици, просто за това време не получих никакви пари. След това започнах да получавам майчинство.

# 5
Това със закупуване на стаж за пенсия не е баш така. Не може който си иска, ей така да си закупува стаж. Само ако има недостиг на стаж, тогава може за времето на висше / полувисше образование да се заплащат досигурителни вноски и то пак има условия.
За майчинството за съжаление въобще не става.

# 6
Здравейте, не знам дали това е точната тема извинявам се ако не е. В третият месец съм имам година и пет месеца стаж, но се оказва, че работодателя ми е бил некоректен и фирмата се разследва в НОИ ми казаха, че стажа най-вероятно няма да се зачита. Сега започавам да си внасям осигуровките при познат, но докато изляза в 45 дневния болничен ще съм направила само 6 месеца. Въпросът ми е има ли смисъл от това и ако си внасям осигуровки до декември догодина и успея да направя 12 месеца ще вземам ли майчинство след или нямам смисъл да внасям нищо изопщо при това положение. Благодаря предварително.

# 7
Да, ще започнеш да взимаш. Аз когато родих имах още 1 месец до навършване на 1г. За него месец не получих, но след това вече имах превод.

# 8
Благодаря, много за отговора!

# 9
Здравейте имам едно питане за стажа във момента работя имам 12 месеца трудов стаж. Но искам да напускам ще мога ли да си пусна майчинство след като съм напуснала ??

# 10
Здравейте имам едно питане за стажа във момента работя имам 12 месеца трудов стаж. Но искам да напускам ще мога ли да си пусна майчинство след като съм напуснала ??

Не.

# 11

Не.
А ако започна работа някъде другаде и съм осигурена през това време тези 12 месеца няма ли да се считат за стаж ?

# 12

Не.
А ако започна работа някъде другаде и съм осигурена през това време тези 12 месеца няма ли да се считат за стаж ?

Те се зачитат за стаж, но няма да получаваш майчинство, ако нямаш работодател и не си на действащ трудов договор при излизането в 45-дневния болничен преди раждането  Трябва да имаш работодател 45 дни преди термин.

# 13

Не.

Те се зачитат за стаж, но няма да получаваш майчинство, ако нямаш работодател и не си на действащ трудов договор при излизането в 45-дневния болничен преди раждането  Трябва да имаш работодател 45 дни преди термин.
Благодаря много за отговора ☺
Значи трябва да си намеря работодател преди термина, ще се уредя при един познат, трудовият договор трябва ли да са минали поне 6 месеца или изпитателният срок..

# 14
Мисля, че изпитателният срок е просто възможност служителят да се махне или да го махнат без затруднения, иначе и в изпитателен срок служителят/работникът се осигурява за ОЗМ и има право на майчинство, ако не му прекратят договора.

Общи условия

Активация на акаунт