Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 45

• 33 949
  • 776
  •   1
Отговори
# 555
Сега ще продават хора, които се занимават със сезонна работа и то само защото ще са притиснати от кредитори.

# 556
Никой не е в състояние да предвиди точно състоянието на световната икономика. Но смятам, че сега е златния момент на продавачите на имоти. Възход ще има, но неясно след какъв безпрецедентен спад. И този път е още по-неясно кога по-точно - дали след 2, 3, 5, 10г. И до тогава заключените имоти ще са само разход на собствениците. Да не говорим, че могат изведнъж да се променят законите и в един момент притежанието на имоти да се превърне в страхотно бреме.

Вероятно сте чували, че „Една птичка в ръката е по-добре отколкото 2 в небето” т.е. паричният поток днес е по-ценен отколкото паричния поток в бъдеще. Нито финансовите анализатори, нито професионалните инвеститори, независимо колко опитни са, не могат да бъдат сигурни, че инвестициите им ще се развият според това как са били първоначално запланувани. И тъй като несигурността се увеличава, колкото по-напред във времето гледаме, също се увеличава и риска, а стойността на очакваните в бъдещето плащания намалява.

Друг важен въпрос е колко ликвидно става едно жилище след по-голям период от време пр. 10, 20, 30 години? Концепцията, че 1 лв. днес струва повече от 1 лв. утре е централна за финансовата теория. Аз лично смятам, че ако продължаваме да водим политика на геноцид над гражданите на България, то един ден много от градските имоти ще постигнат участта на селските имоти. Защото просто няма кой да остане да работи за без пари на мафията тук до гроб. Или защото няма да има кой да ни защити от вражеска държава. То и в момента като, че ли сме колония на запада.

Последна редакция: пн, 27 юли 2020, 16:34 от pooh06

# 557
  • София, Bulgaria
2001 г.

# 558
  • София
Вие си обсъждайте. Но за да има толкова празни апартаменти, значи има криза в наемите, твърде голямо обществено неравенство и данъците на хората притежаващи толкова много собственост са твърде ниски. По-малко данъци, по-лоша инфраструктура и живот за всички останали. Много от имотите са собственост на банки или хора, които незнаят какво да правят с тях или се пазят за синковци, дъщерки и внуци, които никога няма да се върнат тук. Освен това никой нищо не е занесъл на ония свят. При предишната криза, в Гърция направиха данъците убийствени и много хора там разпродаваха. От бедния нищо не може да вземеш, да му мислят богатите. Сега е момента да разпродават, преди да са ги погнали данъчните. Не четете ли?

„И Ной не е вярвал до момента, когато е било вече твърде късно“ (проф. Макс Оте).
Значи тези, които имат по 10 апартамента не знаят какво да ги правят, а тези с 0 знаят?
Те също, не знаят какво да си правят парите, и как да ги инвестират и употребяват, а тези с 0 знаят?

Само защото един има, успял е да си купи, а друг няма, то данъците са "твърде ниски".
Значи правилните данъци трябва да са точно такива, че НИКОЙ да не може да си купи? Или всеки да си купува точно по 1?
Така както ком-полита ги разпределя?
Не знам дали знаеш, но социализма фалира поне 5-6 ПЪТИ, след като емпирично се доказа, че тоя тип сметки не работят. И вече от над 30 години няма социализъм. За добро, или за добро.
На който не му харесва, може да се засели в Северна Корея, Венецуела. Виетнам и Куба, не знам още броят ли се, но може и там.

# 559
Не важи ли същото и за парите? Ако продаде днес за левчета, а утре девалвираме курса? А ако ги обърне в евро, а утре еврото се срине?  Защо според теб трябва непременно да продават??? Въпросните заможни хора си имат портфейл - в него има и пари, и акции, и злато, и имоти в някакъв оптимален според тях баланс. И изведнъж, според теб, те трябва да си нарушат баланса и да преместят яйцата в една кошница?
Освен това аз например си купих моето жилище на цена 80% под сегашните цени в района. И 100% спад да се случи (кой ли чак толкова си е повярвал), пак няма да съм на загуба. Не , е и ще го продам и ще отида да спя на улицата, де. Но това важи и за голяма част от празните жилища.

# 560
Звучиш като купувач, който трепери, че парите му се обезценяват.
Ако мислиш, че някой ще се изплаши и ще продаде, само, за да трепери после той да не му се обезценят парите - не става така.

# 561
Аз работя с данни, с информация, а не на базата на празни приказки, клишета и субективизъм. Времето ще покаже кой крив, кой прав.

# 562
  • София, Bulgaria
Преговаряме за един бизнес имот, който не е на обява, т.е собственикът не е имал идея да продава. След първата среща ни изпрати с репликата: " И какво сега, ще ме карате да се чудя, какво да ги правя тези пари"

# 563
  • София
Аз работя с данни, с информация, а не на базата на празни приказки, клишета и субективизъм. Времето ще покаже кой крив, кой прав.
Ако наистина беше толкова добър с работата с данни и информация, и наистина ние приказвахме на база "празни приказки, клишета и субективизъм", щеше ти да си с 20те апартамента, а ние с 0ла.

"Всичко действително е разумно"

А да ти е хрумвало, че сме работили по15 часа на ден в продължение на години, че сме се лишили от приятели и семейство и сме учили и работили в чужбина?
Да ти е хрумвало, че докато си си гледал кефа, на някой друг му е треперел гъза от труд, лишения и риск?

Как успя да видиш всичко точно и изчерпателно в чуждото канче, че наистина да се "базираш на информация и данни"?

# 564
В условия на рецесия, най-добрия ход след диверсификацията (да не слагаме всичко в една кошница) е да инвестираме. Има достатъчно книги и специалисти по темата. Илон Мъск защо си разпродаде имуществото - и той ли се чуди какво да ги прави тези пари?!?

@Танграта, неможеш да ме убедиш, че си изкарал 20 апартамента с честен труд от две работи по чужбините. С работа се става гърбав. Нещо не ми се връзва. А моят идеал е да си живея живота, а не да слугувам на недвижимости и наематели.

# 565

И как точно? Тези с имотите и портфейлите ще фалират станат бедни, а ти ще им изкупиш имотите?

# 566
Точно за Илон Мъск се бях запритеснявала съвсем скоро, като прочетох, че остава без дом. Сигурно ще даунсайзва и ще си поръча tiny home.

# 567
В условия на рецесия, най-добрия ход след диверсификацията (да не слагаме всичко в една кошница) е да инвестираме. Има достатъчно книги и специалисти по темата. Илон Мъск защо си разпродаде имуществото - и той ли се чуди какво да ги прави тези пари?!?

Ох, като започнат примерите с Бъфет, Мъск и подобни, ми е ясно, че си теоретик, който няма никакъв досег с практиката. Мъск с един туит променя посоката на милиарди долари, а в Бг някакви хора пишат стотици постове във форуми и социални мрежи с надеждата да сринат пазара и не успяват. Той е Мъск, ти се бориш да си купиш апартамент.

# 568

И как точно? Тези с имотите и портфейлите ще фалират станат бедни, а ти ще им изкупиш имотите?

Пак изопачаваш информацията и ми вменяваш думи, които несъм казал. Просто ще загубят част от състоянието си. Припомни си предишните кризи и фалити - покрай сухото гори и мокрото.

@EmmaT имам право на мнение и в пъти по-малко постове от вас.  Лековато изказване, че сам човек би могъл да срине пазара - просто анализирам. А вие коя бяхте извинявайте и защо скачате така, да не сте брокер?

Последна редакция: пн, 27 юли 2020, 17:10 от pooh06

# 569
Ми да, ще загубят, никой не обича кризите. Ама за да загубят малко, трябва да имат разнообразен портфейл, така едно ще падне, друго ще нарасне и компенсира. За последните 3 години златото е скочило с над 60%.  Ми ей го на, който е имал в портфейла си и злато ще загуби от акциите, но ще компенсира със златото. И в същото време сега и в близко бъдеще не е моментът да се купува злато, а акции например. Ако спаднат жилищата, сигурно и жилища, но ако хората са си направили добре сметката ще издържат дълго без да продават. И може би няма да купиш евтино, ще се види.
Аз лично си имам покрива над главата, купен е навреме, на добра цена, и сега само гледам. И да паднат, и да скочат, все ми е тая.  И 80% срива да има, пак няма да съм се минала.

Общи условия

Активация на акаунт