Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 45

• 34 133
  • 776
  •   1
Отговори
# 675
Амчи той и продавачът е клиент, та неговият брокер пак е брокер на клиента.

Благодаря, поправих се - "брокер или агент на купувача".

https://translate.google.com/translate?hl=en&sl=auto&tl=bg&u=https%3A%2F%2Fwww.thisoldhouse.com%2Fhome-finances%2F21018372%2F15-secrets-no-real-estate-broker-will-tell-you

# 676
Има ли такъв термин "брокер на купувача" по нашите географски ширини? И какъв е смисъла да се ползва посредник, вместо двете страни да се договорят директно? Защо аз да плащам 3% от комисона на брокера на продавача?
Ние ползвахме наш брокер когато купувахме. Смъкна 10000 евро от цената, комисионната му беше 5000 евро.

# 677
  • София
Малко да сменя темата и да попитам какво им е на апартаментите строени от Бароко? Преди няколко дена пак се спомена това. Не знам за кой път чета да не се купува от тях, но не и защо. Останала съм с впечатление, че проблемът е в ниското качество.
Ами ниско, колко да е ниско. Акт 16 взимат 100%. Нормите на бетоните и желязото им е в спек.
Има и по-качествени бетони, но доста малко строители ги ползват.
Тухлите им има какво да се желае. Не са нито от най-високия клас, нито от средния. С доста празно пространство са. Ако ще окачваш шкафчета, винаги можеш да се подсигуриш и с течен анкер + анкерни болтове. 1 флакон е 20 лева. Виж, за шумоизолацията, ще ти трябва облицовка.
Общите им части се поддържат. Сменят се плочки, слага се камък около асансьорите и партера.
Тук там може да има теч от покрива при ново строителство. Обаждаш се, и за 2 дена ти го оправят.
Едва ли има и добра изолация на последен етаж, топло и тн.
Затова, от Бароко последен етаж не е добра идея. Под тераси без покрив също не е много ок. Макар, че ако има теч, го остраняват. И след това си е ок. Предполагам и за други строители това е масова практика.
Първи етаж също не е ок, и изолацията отдолу е кофти. Студено е.

Ако не е 1ви и не е последен, и цената е по-ниска от пазарната, не виждам голям проблем. Зависи и за какво го купуваш. Инвестиция ли, лично ползване ли.
Имат сгради със свестни съседи и други с не чак толкова. Различно е.

# 678
Малко да сменя темата и да попитам какво им е на апартаментите строени от Бароко? Преди няколко дена пак се спомена това. Не знам за кой път чета да не се купува от тях, но не и защо. Останала съм с впечатление, че проблемът е в ниското качество.
Ами ниско, колко да е ниско.
И аз не знам, но мине се, не мине и някой спомене да не се купува от Бароко.

# 679
Не си прочел внимателно. Казах, че винаги Иван Вазов е бил хубав и желан квартал. И за да не се спори, че това “винаги” може да се брои, че е било преди 200 години например, ще уточня, че по времето когато родителите ми купиха панелката Иван Вазов беше топ квартал. Точно какъвто е и сега. Надявам се да прочетеш с разбиране този пост.
Аз го прочитам, но не съм съгласен. Аз лично съм гледал около 2000та година обяви на апартаменти в Ив Вазов. И бяха на цени, доста сходни с останалите квартали. Особено в по-горните му части. Точно тогава, май панелките бяха малко в немилост. Сега изведнъж отново им се вдигна "рейтинга".
Някой по-запознат може да коментира по-обстойно. Но от мен, това е което имам.
Ти ли си живял 70 години в този район или баща ми? Аз не споря как е в твоят роден град. Предполагам, че баща ти и ти ще знаете по-добре от мен как е там където сте живели цял живот.

# 680
Ниско е защото строят общежития с евтини материали. Няма какво повече да се коментират.

# 681
pooh06, като купувач никога не бих си взела брокер! Simple Smile  Адвокат: 1000% задължително, но не и брокер.
Моето време също ми е ценно, семейство, деца, но имот не купувам всеки ден. С малко обща култура, четене и запознаване в интернет, един средно интелигентен човек може да се ориентира сравнително лесно.
Не давам съвет, всеки да си прецени сам за себе. За мен това е моят начин.

Преди няколко години мои роднини в Америка си продаваха апартамента в Лозенец. Те си пуснаха обявата в имот.бг, дадоха моя телефон, аз се ангажирах да направя огледите с заинтересуваните в удобно време на наемателката. Имаше бая хора, които имаха интерес, но в крайна сметка наемателката го купи Simple Smile. Нищо сложно нямаше. Те си дойдоха и с адвокат извършиха сделката. Ако бяха наели брокер, щяха да му дадат една шапка с пари, за нещо, което не  изисква нищо особено. BTW: още ме е яд, че не го купихме тогава, ама нейсе.

# 682
Като стана дума за Бароко, Иван от тях ли беше купил или в друго общежитие? Помня, че се радваше, че е общежитие и че данъците му ще бъдат по-ниски.

# 683
Като стана дума за Бароко, Иван от тях ли беше купил или в друго общежитие? Помня, че се радваше, че е общежитие и че данъците му ще бъдат по-ниски.
Не беше ли в новите блокове на Г. М. Димитров?
https://www.google.bg/maps/place/%D0%96%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89% … 453668,555m/data=

# 684
  • София, Bulgaria
@tomeva, @Kölsches Mädel, Значи уточнихме, че купувача няма интерес да използва брокера на продавача и аз нищо не разбирам от Математика, Икономика, Недвижими имоти и Цени.

Добре, да кажа, че съм съгласен с вас. Аз съм човек, който работя по 12+ часа на ден и нямам много време да следя пазара, да ходя по огледи, да определям реални цени, да договарям, да проверявам, подготвям документи и т.н.

Има ли такъв термин "брокер или агент на купувача" по нашите географски ширини?
И какъв е смисъла да се ползва посредник, вместо двете страни да се договорят директно?
Защо аз да плащам 3% от комисона на брокера на продавача, щом не ми защитава интересите по никакъв начин?

Като купувач имаш 3 варианта:
1. Сам си търсиш имот. Тук пък имаш 2 варианта: А/ търсиш само частни лица, строителни фирми, обикаляш квартали и събираш инфо за имоти. Б/ звъниш по обяви на сайтовете и трябва да знаеш, че звъниш на брокера на продавача. Кой, кого защитава или не, вече го коментирахме. При този вариант попадаш и на всички негативи, които предлага интернет пространството, некоректности, неточности, напразни огледи и т.н. А може и да попаднеш и на много добър професионалист, които ще ти изведе сделката до успешен край.
2. Решаваш, че ще работиш с брокери. И събираш препоръки от приятели, колеги и т.н. Срещаш се 2-3- 5 брокера и на всички им споделяш какво и как търсиш. Този вариант има следния минус: никой от брокерите няма да работи целенасочено за теб, знаейки че търсиш и работиш с още няколко брокера.
3. Избираш си личен брокер и това е твоя човек на пазара. Той ще ти договоря цени и т.н. ще те преведе през целия процес на сделка.

Всеки сам си преценява кой вариант най му пасва, според собствения си капацитет и възможности и т.н.
Извън темата, аз съм привърженик и ползвам услуги. Бих се доверила на човек, за каквото и да е,  на който това му е работата, от колкото на себе си нищо, че много му разбирам.

П.С
Ниско е защото строят общежития с евтини материали. Няма какво повече да се коментират.
+ 1000, по-лошо строителство няма.

# 685
Не беше ли в новите блокове на Г. М. Димитров?
https://www.google.bg/maps/place/%D0%96%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89% … 453668,555m/data=

Помня само, че беше общежитие и наблизо беше манджа стрийт, и че не искаше гараж, понеже тогава (преди 1-2 години) платеният паркинг бил 50 лв. Беше пуснал тема за обзавеждане и може би се е нанесъл, не знам.

# 686
По спомени Иван беше купил в Булстрой.

А днес някъде във фейса ми се мерна обява за 3-стаен в малка нова кооперация срещу СМГ за 140Кевро, довършен доста прилично + мебели, обаче сега не мога да намеря обявата. Ако изскочи ще я плясна тук Simple Smile

П.С Намерих я: само да си кажа пак, че не съм аз собственикът, да не тръгне някой да ме заприпиря за нещо. Обявата е от ФБ групата "Имоти без посредник София"

https://www.facebook.com/groups/526951450832977/
Сега прочетох пак по-задълбочено обявата и ми направи впечатление, че е ПРЕД акт 16, а е вече обзаведен, което за мен е достатъчно да ми забият алармените звънчета: защо няма акт 16 Simple Smile . Ако ми е интерес бих попитала също за площта на холокухнята и на общите части, които не са обявени.

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 18:33 от Kölsches Mädel

# 687
Здравейте, в търсене съм на малък тристаен апартамент в района на СМГ в София. Как смятате дали ново строителство на цена около 1400 евро на кв. м. в този район е разумна пазарна цена в момента за покупка за живеене?

Да. Къде там?

На ул. Кешан

# 688
Здравейте, в търсене съм на малък тристаен апартамент в района на СМГ в София. Как смятате дали ново строителство на цена около 1400 евро на кв. м. в този район е разумна пазарна цена в момента за покупка за живеене?

Да. Къде там?

На ул. Кешан

Ясно. Аз под смг повече разбирам района наоколо - чумерна, екз. йосиф, росица, стара планина и изобщо пресечките в близост, но и кешан бива.

# 689
Кешан пък е съвсем до Лидл Wink

Общи условия

Активация на акаунт