Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 45

• 34 171
  • 776
  •   1
Отговори
# 660
Има и по 8000, ама тия не ги знаеш, че са доста далеч от НДК Sad
Стана ми любопитно къде продават по 8000 евро на квадрат, но и в imot.bg не знаят. Би ли споделил?

Московска.

Според мен в района на СМГ цени от 1400 евро на квадрат ще са такива още преди да има одобрен проект, ако познаваш инвеститора. На изкоп вече отиват към 1700 евро и нагоре.
Кооперациите старо строителство (различно старо) в района хич даже не са лоши по принцип. Трябва да се гледа конкретен апартамент и конкретна кооперация. За новото строителство - същото. Влизала съм в 2 нови кооперации - абсолютни безумия има, като например метър широко виещо се около асансьора стълбище на 9 етажна кооперация. Диван или хладилник да вкараш - трябва през прозорците с подемник. Та и при вече построените нови кооперации нещата се различават - някои са добре, други - зле.
Следете обявите в района, не изпадат често, не са и много и ходете и гледайте, не отхвърляйте априори дадена оферта, само защото на картинка и на хартия нещо не ви харесва.

Джедай, ако имаш нещо конкретно предвид на цена до 1400 евро - пиши ми на лично.

Нико, ако имах парите, бих дала 2500 евро на квадрат за център, но този център, който на мен ми харесва, не е този, който на теб ти харесва.

Не знам къде около смг се има предвид. Предполагам около дълбоката някъде. Там на Росица и  на Искър май всичко е разпродадено.

# 661
Моята лична преценка- цената на една 1-ст панелка в Младост се е вдигнала 4 пъти за последните 20 години
Моята лична заплата се е вдигнала над 8 пъти за същите 20 години
Но преди 20 години банката беше само една - ДСК - финансираше много трудно и до 50% от цената на жилището
Лихвите бяха над 14%

Извода -Сега жилищата са много по -достъпни от преди 20 години.
Независимо, че тази панелка тогава струваше 10-11 хил долара( при курс над 2.5 лева за 1 долар тогава) .
Та само изглежда, че е била евтина тогава тази панелка.
Не генерализирайте хора.По горе една потребителка ви го каза вече.
Твоята лична заплата се е вдигнала 8 пъти.Моята лична заплата се е вдигнала 3 пъти. От 200 при социализма до 648 нето в момента. Панелката - от 6000 при соца сега е 26000. За Провинцията говоря. Двустаен ведомствен се изкупуваше за една година от хора работещи в определени производства ( цена 7-8000 лева, при заплати 500-600 нето-1985 година..) По онова време такива заплати съвсем не бяха рядкост в големите заводи. Все има в темата по възрастни които могат да го потвърдят. Но идеята ми е че просто няма никакъв смисъл да сравняваме и съпоставяме нещата.
Баба ми казваше” посмали малко”. Какви са тези заплати през 1985? 1988 заплата ми беше 158 лв. И т.к. Бях счетоводител и се занимавах точно със заплатите и то за производство във вредна среда, такива заплати нямаше.

На всички дето си смятате колко са били заплатите през 80 и колко се е покачила цената на имота, забравяте да сметнете рейт ОФ ретърн на парите ( не знам как е термина на български). На времето Манхатън е бил купен за 60 гулдена ( сума равняваща се на $1000 през 2006).

# 662
  • София
Не си прочел внимателно. Казах, че винаги Иван Вазов е бил хубав и желан квартал. И за да не се спори, че това “винаги” може да се брои, че е било преди 200 години например, ще уточня, че по времето когато родителите ми купиха панелката Иван Вазов беше топ квартал. Точно какъвто е и сега. Надявам се да прочетеш с разбиране този пост.
Аз го прочитам, но не съм съгласен. Аз лично съм гледал около 2000та година обяви на апартаменти в Ив Вазов. И бяха на цени, доста сходни с останалите квартали. Особено в по-горните му части. Точно тогава, май панелките бяха малко в немилост. Сега изведнъж отново им се вдигна "рейтинга".
Някой по-запознат може да коментира по-обстойно. Но от мен, това е което имам.

# 663
Рим, например, преди почти 15 години в района на българското посолство цените били по 10К на квадрат, без партер и последен етаж, там били повече Laughing

# 664
@tomeva има място за всички под слънцето, несъм против брокерите и богатите като цяло, а някои техни практики. Но искам да ви накарам малко да се замислите как живеят хората около вас и чий интерес защитавате. И да спрете да отричате, че криза няма. Струва ми се, че липсва разбирането основно кой плаща цялата сметка и движи този бизнес. Тезата ми е, че това са купувачите. Ако знаех как да направя така, че всички да са доволни щях да вляза в политиката. Но мога да ви дам едно предложение за следващата ви сделка - опитайте се да работите малко и в интерес на купувача следващия път и да намерите баланса между нереално високите цени, реалните качества на даден имот и нереалните очаквания на потенциалните клиенти. Аз с удоволствие ще ви платя 6% комисиона, ако свалите продажната (не офертната) цена на даден имот с около 12%.

Кой е отрекъл, че има криза???

Купувачите нямат възможност да водят пазара накъдето искат, то ако можеха, цените щяха да са символични, нали? Те са фактор, но фактор са и продавачите. И кой е в по-силна позиция зависи от ред други неща и се мени във времето. А ако някой натисне цените вече знаем какво става - социализъм. Изживели сме го - ниски, държавно регулирани цени, но гарнирани с дефицит, нулево разнообразие и ниско качество.

Не пропускаш ли факта, че брокерът не определя цената? Продавачът си решава, а брокерът може само да го съветва. И освен това брокерът е нает от продавача за да му осигури най-добрата цена. да работи срещу него е некоректно.

И накрая - голямата отстъпка съвсем не е обичайно нещо, ако продавачът не е притиснат, или не става дума за големи обеми. Но има клиенти, които държат да им се направи отстъпка. И знаеш ли как става? Като се вдигне цената на офертата. Навремето едно от най-големите ни предприятия много държеше на отстъпките (търговците ги оценяваха по това каква отстъпка са договорили, а не по това за колко са купили Wink ) И нещата бяха много лесни - цената на нещо е 100, но им го оферираш за 110, после се пазарите, договаряте 10% отстъпка и го продаваш за...100. И всички доволни. Но няма как цената ми да е 100, а да продам за 90 в нормални условия.

Впрочем, някога много отдавна веднъж един клиент каза, че ще купи от конкурент, понеже му направили 20% отстъпка. Аз ахвам, защото сме дали много добра цена. И питам за колко ще купи от конкурента - ми за 100. Ама, байно, ние ти го даваме за 90??? Да, ама не ми давате толкова отстъпка??? Шах с пешката...

# 665
  • София, Bulgaria
pooh06, точно това, което искате от мен ще ме направи брокер с лоша практика. Ако вие дойдете да купите имот, които продавам и съм наета от продавача 1000 % ще защитавам само неговите интереси. Съжалявам, но целта ми най-добрата сделка за продавача. Той ме е наел, а не за купувача, той не ми е клиент. Ако е в интерес на продавача ще го посъветвам да редуцира цена, но тава ще е на база факти и цели, които иска да постигне. Но ако мога да спечеля за него 10-12 % отгоре, ще го направя и без никакви угризения.
Валиден е и обратния случай.
Брокерът трябва да има един клиент. Абсолютно съм против двойните сделки и какво от това ...Много брокери си изпълняват основната задача, а именно посредничество, което означава да свържеш 2 страни, които са готови да направят сделка: единия иска да продаде, другия да купи, ако им съвпаднат интересите има сделка. Брокерът е посредникът, който познава продавача и купувача... т.е има информация. Всичко друго е добавена стойност.

Бизнесът се движи от всички участници на пазара... и те не са в равностойно положение. Понякога е силен купувачът, понякога продавачът "поръчва музиката", но най-големият фактор е Банката...Какво като имаш пари, ако  няма, какво да купиш или имаш имоти за продажба, но няма кой да купи...
И какво означава:
Цитат
Аз с удоволствие ще ви платя 6% комисиона, ако свалите продажната (не офертната) цена на даден имот с около 10-12%.

Продажна е цената на сделката, тази която удовлетворява и двете страни.

# 666
Скрит текст:
Не си прочел внимателно. Казах, че винаги Иван Вазов е бил хубав и желан квартал. И за да не се спори, че това “винаги” може да се брои, че е било преди 200 години например, ще уточня, че по времето когато родителите ми купиха панелката Иван Вазов беше топ квартал. Точно какъвто е и сега. Надявам се да прочетеш с разбиране този пост.
Аз го прочитам, но не съм съгласен. Аз лично съм гледал около 2000та година обяви на апартаменти в Ив Вазов. И бяха на цени, доста сходни с останалите квартали. Особено в по-горните му части. Точно тогава, май панелките бяха малко в немилост. Сега изведнъж отново им се вдигна "рейтинга".
Някой по-запознат може да коментира по-обстойно. Но от мен, това е което имам.
Бъркаш нещо, Иван Вазов няма "по-горни части". Той целият се пресича по диагонал за 10-15-ина минути пеш и всичките му части са хубави с изключение (за мен персонално) на тези по Витошка, Бяла Черква и Каравелов, заради шума, иначе гледките там са добри.  Цените винаги са били като в най-скъпите квартали на София - хубавия център, хубавия Лозенец, Яворов, Изток, Военна академия.
А, и в Иван Вазов има три панелни блока, два до пазара и един до поликлиниката. Останалите са ЕПК и тухлени.
Иначе на панелките рейтингът винаги е зависел първо от локацията им, после от вида строителство. Едно е панелка в Гоце Делчев, друго е в Дружба 1.

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 17:03 от Анонимен

# 667
О, Попеа, къде се губиш. Кво става из лозенец?

# 668
Джедая, малко си почивах Simple Smile Ми супер си е в Лозенец, к'во да става Simple Smile

# 669
pooh06, периодично в темата се появяват потребители, които недоволстват срещу несправедливите цени, как заплатите били ниски, а цените на имотите високи. Няма нищо лошо, темата се раздвижва Simple Smile
Не ме разбирай погрешно: както многократно съм заявявала в темата, аз съм пасивен купувач Simple Smile , следя пазара, за да съм информирана, но все още не съм намерила имота, който искам да закупя. Аз също имам интерес цените да са по-ниски, но съм реалист и това, което ми остава е:
- да си увелича доходите
- да си увелича спестяванията
- да си променя изискванията
- да изчакам промяна на пазара и да продължа да търся

Оплаквайки се по форуми и вайкайки се, колко са високи цените, обвинявайки брокерите и държавата, няма да ми допринесе нищо, ама нищичко! Или искате да призовете народа като един навремето " За Бога, братя, не купувайте?! Simple Smile Ако има купувачи, готови да платят една цена и продавачи да продадат на тази, значи това е цената! За едни ще е ниска, за други ще е висока, но за продавача и купувача на определената сделка ще е крайната цена!

# 670
Малко да сменя темата и да попитам какво им е на апартаментите строени от Бароко? Преди няколко дена пак се спомена това. Не знам за кой път чета да не се купува от тях, но не и защо. Останала съм с впечатление, че проблемът е в ниското качество.

# 671
Според мен в района на СМГ цени от 1400 евро на квадрат ще са такива още преди да има одобрен проект, ако познаваш инвеститора. На изкоп вече отиват към 1700 евро и нагоре.
Кооперациите старо строителство (различно старо) в района хич даже не са лоши по принцип. Трябва да се гледа конкретен апартамент и конкретна кооперация. За новото строителство - същото. Влизала съм в 2 нови кооперации - абсолютни безумия има, като например метър широко виещо се около асансьора стълбище на 9 етажна кооперация. Диван или хладилник да вкараш - трябва през прозорците с подемник. Та и при вече построените нови кооперации нещата се различават - някои са добре, други - зле.
Следете обявите в района, не изпадат често, не са и много и ходете и гледайте, не отхвърляйте априори дадена оферта, само защото на картинка и на хартия нещо не ви харесва.

Джедай, ако имаш нещо конкретно предвид на цена до 1400 евро - пиши ми на лично.

Нико, ако имах парите, бих дала 2500 евро на квадрат за център, но този център, който на мен ми харесва, не е този, който на теб ти харесва.
Няма какво да се спори. Неслучайно си купила при теб за 250 долара, когато в района на Витошка цените бяха над 400. В момента сама каза колко можеш да му вземеш и сумата е далеч, ама доста далеч от 2500 евро/м2. П.П. “Пломбата” (както й казваше Попея) срещу пилоните на НДК се продаде на супер зелено за по близо 3000 евро/м2 две години преди да вземе разрешително за строеж. Още не са почнали да копаят. Хубавото е, че преди няколко месеца бутнаха къщата и разчистиха мястото. Явно се подготвят. Припомням, че говорим за място точно под трамвайна спирка и завой на релсите. Къде при вас се продава на 3000 евро?

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 17:19 от Анонимен

# 672

Оплаквайки се по форуми и вайкайки се, колко са високи цените, обвинявайки брокерите и държавата, няма да ми допринесе нищо, ама нищичко! Или искате да призовете народа като един навремето " За Бога, братя, не купувайте?! Simple Smile

Писала съм го и преди, Димитър Попов, дето така призова, си купи цял етаж към 250 квадрата в блоковете на БОДК зад градинката на Заимов, на изпроводяк по държавни цени предпоследния ден от премиерстването си.

Нико, моят апартамент беше с по-ниска цена за неговия си район, заради етажа. А около Витошка, както казах, не ми е било таргет. Не че не гледах там - дето щях да се набутам с апартамент с пълномощно от умряла собственичка. Втора сграда  в пресечка на Витошка. Но гледах компромисни обяви, естествено заради сумата, с която разполагах.
Не споря, че има цени от 2500 евро около Витошка, колкото - толкова, но за живеене за собствено ползване бих предпочела повече към 5-те кьошета, дори до Руски паметник, около Св. Георги, колкото по-далеч от Витошка, толкова по-добре за мен. Подчертавам - за мен, за собствено ползване - за живеене, не за офис, не за еърбнб, и т.н. Не че не може офис и в Надежда -21 част, но зависи и от това каква е дейността на фирмата.

# 673
@tomeva, @Kölsches Mädel, Значи уточнихме, че купувача няма интерес да използва брокера на продавача и аз нищо не разбирам от Математика, Икономика, Недвижими имоти и Цени.

Добре, да кажа, че съм съгласен с вас. Аз съм човек, който работя по 12+ часа на ден и нямам много време да следя пазара, да ходя по огледи, да определям реални цени, да договарям, да проверявам, подготвям документи и т.н.

Има ли такъв термин "брокер или агент на купувача" по нашите географски ширини?
И какъв е смисъла да се ползва посредник, вместо двете страни да се договорят директно?
Защо аз да плащам 3% от комисона на брокера на продавача, щом не ми защитава интересите по никакъв начин?

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 17:29 от pooh06

# 674
Амчи той и продавачът е клиент, та неговият брокер пак е брокер на клиента.

Общи условия

Активация на акаунт