Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 45

• 34 141
  • 776
  •   1
Отговори
# 645
Моята заплата 1999 г.-2000 г. пък беше около 240 - 260 лв. И не съм била продавачка в минимаркет, примерно. С нея преди заплата - 3-4 дни, си броях стотинките за кафе в работата. И за съжаление не ми се е вдигнала 9 пъти за 20 години.

Но това е минало, да говорим за сега - ето чистак-бърсак пресни данни - според синдикатите-катите-катите.
За нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 2504 лева месечно.Издръжката на живот за човек от четиричленно домакинство е 626 лв. месечно.
67% от домакинствата са с доход под 626 лв. на човек, съответно 33% са с доход над 626 лв. на човек. 
28,5 от домакинствата (2 млн.65 хиляди души приблизително) са с общ доход на човек до 363 лв. (официалната линия на бедност за 2020 г.).
38,5 процента от домакинствата (около 2 млн. 778 хиляди души) са с доход между 363 лв. и 626 лв. на човек.

Моят извод - само част от тези 33% от домакинствата с доход над 2500 лв. месечно са потенциални купувачи на недвижими имоти. Чудя се банките дали биха отпуснали ипотечен кредит на семейство с доход 2500 лв. на месец и 2 деца?

P.S. walk a mile in (someone's) shoes
To spend time trying to consider or understand another person's perspectives, experiences, or motivations before making a judgment about them.
Или на български, съвсем точен превод - "Постави се на (нечие) място"

# 646
Уникално смешно е да се обясняваш пишейки колкото да не заспиш неща, за които си нямаш идея. Моите родители точно в края на комунизма купиха панел в кв Иван Вазов в София. Това е един от най-скъпите квартали на София. Гарантирано е поне на едно ниво с Чайка. Тогава взехме двустаен за 14 600 лева. В момента цента на новото строителство там е космическа. Сама можеш да сметнеш сега колко минимални заплати ще трябват за да се купи там апартамент НС с 21 м2 хол,14 м2  спалня, 7 м2 кухня, две тераси и мазе. Май са над 500 😀.
Не мисля, че е коректно такъв тип сравнение.
Голям град като София търпи много интензивна еволюция през годините (не само София, но в България София е може би единствен пример)
Така както преди 70 години целият Студентски град е бил ниви и е бил извън града, така сега е съвсем стандартен квартал, при това никак не лош. Преди 5 години МАСОВО се намираха много добри апартаменти в началото на студентски град, до парка и до Дианабад, на много прилични цени (500Е). Сега там предлагането е почти 0ла.
Единствените изпаднали бройки са или около Зимния Дворец (самия край на квартала), или Сим Шосе (още по на м*ната си) Преди 20 или 40 г. (поправете ме, ако греша, защото не съм от София) Ив Вазов не е бил чак толкова извънземно престижен. Така че твоите родители са спечелили именно от експанзията на София. А не от "достъпните цени".
Подобни примери има доста. По същия начин, като се построи метро, и изведнъж, от квартал "под средното" става "над средното". Младост е доста популярен последните години. Много повече, отколкото преди. Преди беше почти на нивото на Дружба. По 10-15к имаше апартаменти през 2000та. Но сега има метро, има и Бизнес Парк. И нещата се променят. Това е микро промяна и следва да се има предвид, когато се анализира общата, глобална картина.
Аналогично е и с Ив Вазов.
Не е аналогично с Иван Вазов. Това е квартал, който се намира между НДК и Южен парк.  Винаги е бил централен, хубав и супер търсен. Няма аналог със Студенски град и Младост. В Младост ни предлагаха тристаен панел, но ние предпочетохме да живеем по-сгъчкани, но на хубаво място и да не губим средата ни.

# 647
@sofyia правилно мислиш, но има тук една групичка хора, които няма как да те разберат и отново ще те 'наплюят'. Говоря за брокерите и хората с лесно спечелени пари инвестирани в няколко имота.
Такова омаловажаване на чуждия труд говори повече за теб, отколкото за опонента ти. Пробвай ти да спечелиш лесни пари за няколко имота...

pooh06, кои хора печелят парите си достатъчно трудно за теб? Изключвам професията брокер на имоти и занимаващите се с незаконен бизнес и далавери.

Мандаринке Grinning
Скрит текст:
P.S. walk a mile in (someone's) shoes
To spend time trying to consider or understand another person's perspectives, experiences, or motivations before making a judgment about them.
Или на български, съвсем точен превод - "Постави се на (нечие) място"
https://www.youtube.com/watch?v=GrC_yuzO-Ss

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 15:30 от bubbata

# 648
@EmmaT, @bubbata, отричате ли, че има такива хора и какъв епитет бихте използвали за тях? Познавам доста такива, но излизаме извън темата. Казах го в контекста на това, че за човек, който изкарва много над средния доход е много лесно да обезценява парите и труда на другите, а така и да надценява имотите.

Черна станция, да в София работещи бедни официално няма (хем да работят, хем да са бедни). Но нека не говорим от името на 1.6 милиона, които по принуда се справят с едва около 413 лева месечно. Според вас как се отглежда семейство с тези мизерни заплати, да не говорим за покупка на жилище? За мен това не е напредък. Неможем да разглеждаме пазарът на имоти, без да имаме в предвид връзките със заплати и др.

Никъде в ЕС неможе да оцелееш с малко над 200 евро на месец, но е обидно и недостойно човек да получава подобно заплащане в 21 век. Според КНСБ, месечната издръжка на 4-членно семейство е 2517 лева. Ако приемем, че и двамата родители на семейство в София взимат въпросните около 1400~1700 лв., то за ипотека им остават около 600 лв. т.е. с лихвите (50-60г.) - цял живот на ипотека. Е напредък ли е?

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 15:43 от pooh06

# 649
  • София, Bulgaria
pooh06, кажи направо, какво предлагаш. Не те разбирам, честно!
Кажи реални, изпълними неща... Иначе звучиш така:
Брокерите да изчезнат, това е ясно....
Хората с пари също да изчезнат, за по-сигурно...
Тези с повече от 1 апартамент... дай направо да им ги конфискуват и да ги дадат на социално слаби, че то бива ..бива безобразие...ама това тяхното на нищо не прилича.
Нещо пропускам ли..., а тези с високи доходи, веднага да ги върнат, защото има хора с по 600 лева.

Мандаринка, ще отпуснат кредит с вноска 500-600 лв. Могат да си купят спокойно 2-ст панелен ап. в Люлин.

Все пак покупката на жилище не е стока от първа необходимост. В никоя държава хора на ръба на социалния минимум не живеят в собствено жилище. Хората са с различен статус, това е ясно на всеки. Едни печелят 2000 лв. на месец други 20 000 лева или 200К , трети и до 1000 не могат да ги докарат. В някои държави се говори за регулация на наемите, таван на наемите, това е защото стават все по-недостъпни за една огромна част от населението.
Пазарът на недвижими имоти се движи от хора, които имат пари. И аз съм живяла 10 години с две деца по квартири, но това отдавна  е зад гърба ми. Никога не съм завиждала на по-успелите и богати хора около мен, напротив само са ме мотивирали. Знаете срещам се с всякакви хора, огромна палитра от характери, качества и истории и мога да кажа, че 99% от богатите хора, които са минали през годините са умни, работливи/24/7/, предприемчиви и толкова земни. Няма показност, няма афиширане...а в сметките им милиони. Не си правете изводи само ТВ и жълти вестници и измислен елит, социален и политически.

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 16:03 от tomeva

# 650
Здравейте, в търсене съм на малък тристаен апартамент в района на СМГ в София. Как смятате дали ново строителство на цена около 1400 евро на кв. м. в този район е разумна пазарна цена в момента за покупка за живеене?

# 651
Ако наемът им във Варна е бил 1 000 лв. и са се преместили в тристаен НС за 50 000 лв., значи са излезли от възможно най-доброто в града, за да се преместят в нещо, което... изобщо не може да се сравнява, да го кажем така.
Така излизат сметките за ипотека два пъти по-ниска от наема.

пс - моето жилище, в което съм адресно регистрирана, е купвано по-късно, но също е три пъти по-скъпо в момента. А има и по-големи поскъпвания.

Не съм написала това, но човек вижда това, което иска да види. Здраве да е.

Добре, напиши за какъв имот е бил този наем от 1 000 лв. - в темата има доста хора от Варна или с имоти във Варна и с добър поглед върху пазара на наеми. За варненската имотна тема да не говорим. Напиши и какъв и къде е апартаментът НС. И да видим дали имотите са съпоставими по друго, освен града, в който им се плащат данъците.

Като човек от Вн ти казвам, че наем от 1 000 лв. е изключително висок, огромна рядкост и означава луксозен имот, какъвто не може да се купи с 50 х. евро, дори ако забравим локацията.
+1. По-принцип е нормално да се смята наем спрямо стойност на имота, в който се живее в момента. Не може да живееш на хубаво място в просторен апартамент и да смяташ, че е много изгодно да се купи кутийка на майната си. Да, по-евтино е, но се сваля драстично стандарта на живот. Все пак няма нищо случайно, че човек е дал 1000 лева месечно за хубав имот, вместо 500 за някое компромисно място.

# 652
@tomeva има място за всички под слънцето, несъм против брокерите и богатите като цяло, а някои техни практики. Но искам да ви накарам малко да се замислите как живеят хората около вас и чий интерес защитавате. И да спрете да отричате, че криза няма. Струва ми се, че липсва разбирането основно кой плаща цялата сметка и движи този бизнес. Тезата ми е, че това са купувачите. Ако знаех как да направя така, че всички да са доволни щях да вляза в политиката. Но мога да ви дам едно предложение за следващата ви сделка - опитайте се да работите малко и в интерес на купувача следващия път и да намерите баланса между нереално високите цени, реалните качества на даден имот и нереалните очаквания на потенциалните клиенти. Аз с удоволствие ще ви платя 6% комисиона, ако свалите продажната (не офертната) цена на даден имот с около 12%.

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 16:18 от pooh06

# 653
  • София
Не е аналогично с Иван Вазов. Това е квартал, който се намира между НДК и Южен парк.  Винаги е бил централен, хубав и супер търсен. Няма аналог със Студенски град и Младост. В Младост ни предлагаха тристаен панел, но ние предпочетохме да живеем по-сгъчкани, но на хубаво място и да не губим средата ни.
Не сравнявам Иван Вазов със Студентски и Младост, а илюстрирам принципа.
Принципът е, че определено място/квартал, за период от дори 5 години може да смени степента си на достъпност спрямо останалите квартали. А ти говориш за период от 40 години.
Достъпността на дадена точка не е константа, спрямо останалите квартали/точки. Това е което казвам.
А не че Студентски е равно на Иван Вазов.
Преди 100 г дядо ми (скромен работещ човек), е купил 500кв парцел в Бургас, на 2 мин от супер центъра. Тогава са били лозя. И си е построил къща 20г по-късно.
Сега с аналогични доходи е абсурд да си купиш парцел и да си построиш къща в центъра.
Но тогава това е бил стандартът. Блокове е нямало. По-далечни места в града, комплекси, също е нямало.
Но това изобщо не означава, че тогава е било по-лесно купуването на жилища.

# 654
Здравейте, в търсене съм на малък тристаен апартамент в района на СМГ в София. Как смятате дали ново строителство на цена около 1400 евро на кв. м. в този район е разумна пазарна цена в момента за покупка за живеене?

Да. Къде там?

# 655
Ще дам моите лични примери за движението на цените на квадратен метър.
Панелен комплекс в София, но в по-непрестижен от горния - 1998 г. - 140-150 щ.д. на квадрат, 2020 г. - 790 евро на квадрат минимум, увеличение - 5,5 пъти приблизително.
Център в София - 1997 г. - 225 щ.д. на квадрат, 2020 г. - ??? евро, не знам, не мисля да продавам, поне засега. Но си мисля, че едни 1500 евро на квадрат може да му се вземат. Хипотетично увеличение - 7 пъти.
По тези точки и аз да дам примери от 97-98г.
Двустаен в панелен комплекс - цена около 11000 - 12000 долара, сега 70000 - 75000 евро.
Апартамент в центъра (тук много ме учуди с 225 долара) - точно 400 долара на квадрат. В момента подобни се продават за около 2500 евро на квадрат.
Има център и център. Съответно в едната част на центъра цените са по 2500 е/м2, а в другата 1400 e/m2.

# 656
Ще дам моите лични примери за движението на цените на квадратен метър.
Панелен комплекс в София, но в по-непрестижен от горния - 1998 г. - 140-150 щ.д. на квадрат, 2020 г. - 790 евро на квадрат минимум, увеличение - 5,5 пъти приблизително.
Център в София - 1997 г. - 225 щ.д. на квадрат, 2020 г. - ??? евро, не знам, не мисля да продавам, поне засега. Но си мисля, че едни 1500 евро на квадрат може да му се вземат. Хипотетично увеличение - 7 пъти.
По тези точки и аз да дам примери от 97-98г.
Двустаен в панелен комплекс - цена около 11000 - 12000 долара, сега 70000 - 75000 евро.
Апартамент в центъра (тук много ме учуди с 225 долара) - точно 400 долара на квадрат. В момента подобни се продават за около 2500 евро на квадрат.
Има център и център. Съответно в едната част на центъра цените са по 2500 е/м2, а в другата 1400 e/m2.

Има и по 8000, ама тия не ги знаеш, че са доста далеч от НДК Sad

# 657
Не сравнявам Иван Вазов със Студентски и Младост, а илюстрирам принципа.
Принципът е, че определено място/квартал, за период от дори 5 години може да смени степента си на достъпност спрямо останалите квартали. А ти говориш за период от 40 години.
Достъпността на дадена точка не е константа, спрямо останалите квартали/точки. Това е което казвам.
А не че Студентски е равно на Иван Вазов.
Преди 100 г дядо ми (скромен работещ човек), е купил 500кв парцел в Бургас, на 2 мин от супер центъра. Тогава са били лозя. И си е построил къща 20г по-късно.
Сега с аналогични доходи е абсурд да си купиш парцел и да си построиш къща в центъра.
Но тогава това е бил стандартът. Блокове е нямало. По-далечни места в града, комплекси, също е нямало.
Но това изобщо не означава, че тогава е било по-лесно купуването на жилища.
Не си прочел внимателно. Казах, че винаги Иван Вазов е бил хубав и желан квартал. И за да не се спори, че това “винаги” може да се брои, че е било преди 200 години например, ще уточня, че по времето когато родителите ми купиха панелката Иван Вазов беше топ квартал. Точно какъвто е и сега. Надявам се да прочетеш с разбиране този пост.

# 658
Според мен в района на СМГ цени от 1400 евро на квадрат ще са такива още преди да има одобрен проект, ако познаваш инвеститора. На изкоп вече отиват към 1700 евро и нагоре.
Кооперациите старо строителство (различно старо) в района хич даже не са лоши по принцип. Трябва да се гледа конкретен апартамент и конкретна кооперация. За новото строителство - същото. Влизала съм в 2 нови кооперации - абсолютни безумия има, като например метър широко виещо се около асансьора стълбище на 9 етажна кооперация. Диван или хладилник да вкараш - трябва през прозорците с подемник. Та и при вече построените нови кооперации нещата се различават - някои са добре, други - зле.
Следете обявите в района, не изпадат често, не са и много и ходете и гледайте, не отхвърляйте априори дадена оферта, само защото на картинка и на хартия нещо не ви харесва.

Джедай, ако имаш нещо конкретно предвид на цена до 1400 евро - пиши ми на лично.

Нико, ако имах парите, бих дала 2500 евро на квадрат за център, но този център, който на мен ми харесва, не е този, който на теб ти харесва.

# 659
Има и по 8000, ама тия не ги знаеш, че са доста далеч от НДК Sad
Стана ми любопитно къде продават жилища по 8000 евро на квадрат, но и в imot.bg не знаят. Би ли споделил?

Общи условия

Активация на акаунт