Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 45

• 34 135
  • 776
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Хмм, не баш. Моите впечатления са, в Студентски (и Дианабад, Младост) 1000лв за 3ст започват. А преди около година, в еуфорията бяха и 1100+ Отделно, ако е с паркомясто или гараж.
В някои по-северни и по-източни квартали може и да се намери 60 годишна панелка със соц мебели за 800. Но аз лично това не го броя, ако ще сравняваме.
Бтв, аз живея в нов 3ст, с 600лв ипотека. Купен преди 3г, завършен с акт 16. Съседната врата дават под наем подобен за над 1000.
Преди няколко седмици влязох в един 2ст за оглед. Търсех за мои познати. Беше 1ет, пряко сили 35кв. Спалнята беше около 2-3кв (едно единично легло, и още толкова до него). Всичко беше от соц. Парчета секции (буквално 1-2 шкафчета), 1-2 етажерки. 2 дивана пак от соца, които миришеха ужасно. Леглото също миришеше ужасно.
2-3 уреда от най-евтините възможни, нахвърляни по стените. Без кухня, без горни шкафчета, само някаква шкаф-мивка, пак от преди десетилетия.
Искаха му 650 лв. Ако щеш! Нямаше и нито 1 климатик. Т.е. хем 1ет, хем и отопление ... няма!

# 616
Защо се връзвате на г-жа Петрова? Очевидно се заяжда.
Очевидно се опитва да продава нещо, което никой не иска. Първоначално и аз разбрах, че си е купила жилище за 50000Е, а тя само праща на ЛС оферти за такива. Защото се била загрижила за младите.
Не се заяждам. Изказвам мнение и искам да помогна на други млади

# 617
Ще дам моите лични примери за движението на цените на квадратен метър.
Панелен комплекс в София, но в търсена и уредена част - 1998 г.. - 189 щ.д. на квадрат, 2020 г. - 1207 евро на квадрат, увеличение 6,37 пъти.
Панелен комплекс в София, но в по-непрестижен от горния - 1998 г. - 140-150 щ.д. на квадрат, 2020 г. - 790 евро на квадрат минимум, увеличение - 5,5 пъти приблизително.
Център в София - 1997 г. - 225 щ.д. на квадрат, 2020 г. - ??? евро, не знам, не мисля да продавам, поне засега. Но си мисля, че едни 1500 евро на квадрат може да му се вземат. Хипотетично увеличение - 7 пъти.
1998 г. жилището (по-голямо) в непрестижния панелен комплекс струваше тотал колкото по-малкото жилище в центъра. Сега, 2020 г., ако продам такова по-голямо жилище в непрестижния панелен комплекс, парите няма да стигнат за малкото жилище в центъра, ще трябват минимум 15-20% отгоре.

Та по личните ми и НЕпредставителни изчисления за 20 и малко години цените на квадрат в София са се вдигнали от 5 до 7 пъти, в зависимост от локацията най-вече. Имало е кризи, имало е възходи, но цените за един приличен като за статистика период от 20 години си вървят нагоре, а не надолу и това е факт.

# 618
Ако наемът им във Варна е бил 1 000 лв. и са се преместили в тристаен НС за 50 000 лв., значи са излезли от възможно най-доброто в града, за да се преместят в нещо, което... изобщо не може да се сравнява, да го кажем така.
Така излизат сметките за ипотека два пъти по-ниска от наема.

пс - моето жилище, в което съм адресно регистрирана, е купвано по-късно, но също е три пъти по-скъпо в момента. А има и по-големи поскъпвания.

Не съм написала това, но човек вижда това, което иска да види. Здраве да е.

Добре, напиши за какъв имот е бил този наем от 1 000 лв. - в темата има доста хора от Варна или с имоти във Варна и с добър поглед върху пазара на наеми. За варненската имотна тема да не говорим. Напиши и какъв и къде е апартаментът НС. И да видим дали имотите са съпоставими по друго, освен града, в който им се плащат данъците.

Като човек от Вн ти казвам, че наем от 1 000 лв. е изключително висок, огромна рядкост и означава луксозен имот, какъвто не може да се купи с 50 х. евро, дори ако забравим локацията.

Eстествено, че имотът в който сме били е бил прилично обзаведен, за да има 1000 лв наемна цена! Аз пък ще ти кажа, че цената от 1000 лв за тристаен не са рядкост. Като не вярваш си отвори имот.бг и си сложи филтър за наеми над 1000 лв. Вече споделих, че няма как за 50 000 евро да си намериш апартамент в централната част на града. Не съм и казала, че сме купили апартамент за 50 000 евро, а дадох пример каква е пропорцията на минимална заплата и средна цена за апартамент преди 30 години и сега. Пак казвам, четете това, което искате да видите.

Чета това, което е написано. Наем 1 000 лв, двойно по-ниска ипотека и т.н. Simple Smile Дори не бях първата, която обясни какво означават 1 000 лв. за жилище под наем във Варна.
За тези, които не са от Вн - наемите са ниски спрямо цените за покупка, рентабилността е далече от тази в Сф, и ако живеете с впечатленията от София, е много лесно да не разберете какво означават 1 000 лв. за жилище под наем и какво трябва да е споменатото "прилично обзавеждане". Съответно каква е разликата с жилище за двойно по-ниска ипотека.

Ами получават се сметките, всеки си договаря условията по кредита индивидуално. Който иска, може. Който търси, намира.

Добре, дай с цифри и подробности - това под наем къде е, колко квадрата, каво обзавеждане, след това купеното с вноската наполовина от наема - къде, с какво самоучастие, колко, за колко време и т.н.
Няма нужда да ми пращаш оферти на лични.
Моето мнение е, че освен ако банката не плаща, за да си й клиент, сметката за съпоставими жилища не излиза.

# 619
Панелен комплекс в София, но в по-непрестижен от горния - 1998 г. - 140-150 щ.д. на квадрат, 2020 г. - 790 евро на квадрат минимум, увеличение - 5,5 пъти приблизително.
Център в София - 1997 г. - 225 щ.д. на квадрат, 2020 г. - ??? евро, не знам, не мисля да продавам, поне засега. Но си мисля, че едни 1500 евро на квадрат може да му се вземат. Хипотетично увеличение - 7 пъти.
По тези точки и аз да дам примери от 97-98г.
Двустаен в панелен комплекс - цена около 11000 - 12000 долара, сега 70000 - 75000 евро.
Апартамент в центъра (тук много ме учуди с 225 долара) - точно 400 долара на квадрат. В момента подобни се продават за около 2500 евро на квадрат.

# 620

Добре, дай с цифри и подробности - това под наем къде е, колко квадрата, каво обзавеждане, след това купеното с вноската наполовина от наема - къде, с какво самоучастие, колко, за колко време и т.н.
Моето мнение е, че освен ако банката не плаща, за да си й клиент, сметката за съпоставими жилища не излиза.

Единственото, което мога да уточня е, че апартаментът е до лятно кино тракия и е 95 квадрата. Купен е по БДС. Имаме самоучастие и разходите по завършването му са от нас. Преди живяхме до окръжна болница, зад лидл.

Панелен комплекс в София, но в търсена и уредена част - 1998 г.. - 189 щ.д. на квадрат, 2020 г. - 1207 евро на квадрат, увеличение 6,37 пъти.
1998 г. жилището (по-голямо) в непрестижния панелен комплекс струваше тотал колкото по-малкото жилище в центъра. Сега, 2020 г., ако продам такова по-голямо жилище в непрестижния панелен комплекс, парите няма да стигнат за малкото жилище в центъра, ще трябват минимум 15-20% отгоре.

Та по личните ми и НЕпредставителни изчисления за 20 и малко години цените на квадрат в София са се вдигнали от 5 до 7 пъти, в зависимост от локацията най-вече. Имало е кризи, имало е възходи, но цените за един приличен като за статистика период от 20 години си вървят нагоре, а не надолу и това е факт.

Благодаря много! Само още малко информация да добавя: минимална работна заплата 1999 - 67 лв, минимална работна заплата 2020 - 610 - увеличение с 9 пъти.

# 621
Една молба - моля те, не цитирай 10 мнения преди теб, а само едно, това, на което отговаряш, имаш възможност да кът-неш излишното, така не се чете - половин страница цитати и 2 реда отговор.

Сега да ти отговоря за минималната заплата - нито през 1997 г., нито през 2020 г., ако си на минимална заплата, щяха или сега ще те одобрят за ипотечен кредит. Все тая, че се е вдигнала 9 пъти.

Бубата, апартаментът в центъра е висок партер, затова е такава цената. Но пък има един голям плюс този висок партер (за определена таргет група), но няма да навлизам в подробности. Laughing 2500 евро на квадрат няма как да бъде цената в момента, и сега би била по-ниска, факт. Затова съм заложила консервативна прогнозна цена.

# 622

Сега да ти отговоря за минималната заплата - нито през 1997 г., нито през 2020 г., ако си на минимална заплата, щяха или сега ще те одобрят за ипотечен кредит. Все тая, че се е вдигнала 9 пъти.

Идеята е, че не само цените на имотите са се вдигнали няколко пъти, но и доходите на хората са се вдигнали няколко пъти.

# 623
Доходите на някои хора може да са се вдигнали 9 пъти, а на други - 99 пъти. Ежедневните и задължителните разходи също са се вдигнали, и то повече от 9 пъти. Та не може да се прави сметка така ангро.

# 624
Доходите на някои хора може да са се вдигнали 9 пъти, а на други - 99 пъти. Ежедневните и задължителните разходи също са се вдигнали, и то повече от 9 пъти. Та не може да се прави сметка така ангро.

Ти както искаш си прави сметката, аз си я правя така и ми излиза.

# 625
  • София
Моята лична преценка- цената на една 1-ст панелка в Младост се е вдигнала 4 пъти за последните 20 години
Моята лична заплата се е вдигнала над 8 пъти за същите 20 години
Но преди 20 години банката беше само една - ДСК - финансираше много трудно и до 50% от цената на жилището
Лихвите бяха над 14%

Извода -Сега жилищата са много по -достъпни от преди 20 години.
Независимо, че тази панелка тогава струваше 10-11 хил долара( при курс над 2.5 лева за 1 долар тогава) .
Та само изглежда, че е била евтина тогава тази панелка.

# 626
Моята лична преценка- цената на една 1-ст панелка в Младост се е вдигнала 4 пъти за последните 20 години
Но преди 20 години банката беше само една - ДСК - финансираше много трудно и до 50% от цената на жилището
Лихвите бяха над 14%

Независимо, че тази панелка тогава струваше 10-11 хил долара( при курс над 2.5 лева за 1 долар тогава) .
Не генерализирайте хора.По горе една потребителка ви го каза вече.
Твоята лична заплата се е вдигнала 8 пъти.Моята лична заплата се е вдигнала 3 пъти. От 200 при социализма до 648 нето в момента. Панелката - от 6000 при соца сега е 26000. За Провинцията говоря. Двустаен ведомствен се изкупуваше за една година от хора работещи в определени производства ( цена 7-8000 лева, при заплати 500-600 нето-1985 година..) По онова време такива заплати съвсем не бяха рядкост в големите заводи. Все има в темата по възрастни които могат да го потвърдят. Но идеята ми е че просто няма никакъв смисъл да сравняваме и съпоставяме нещата.

# 627

Единственото, което мога да уточня е, че апартаментът е до лятно кино тракия и е 95 квадрата. Купен е по БДС. Имаме самоучастие и разходите по завършването му са от нас. Преди живяхме до окръжна болница, зад лидл.

Имам добра представа и от двата района Simple Smile Мнението ми остава непроменено.
--------------

Фактите са, че поскъпването в пъти на жилищата е обичайно - за нормални жилища, иначе сигурно има и поевтинели. Пък кой бил ученик, кой студент, кой на минимална заплата на ниските цени - няма значение. Нормално е хора на ок. 40 години днес да не са можели да помислят за апартамент през 2 000 г. - въпреки, че съм споменавала и за изключения точно от Варна - качваха се на круизни кораби, 2-3 години само пестят, с нулево потребление и купуваха примерно голям апартамент на Нептун.

# 628
Куку, аз не оспорвам твоя извод, а правя мой, по-различен, от друга гледна точка.
Парите, вложени разумно в недвижим имот, дори без да вземем предвид възможни доходи от наем от него, си запазват пропорционално стойността с времето. Казвам разумно, като имам предвид това, че имотите в някои райони са се вдигнали (и ще се вдигнат в бъдеще) повече, отколкото в други райони. Т.е. като си купил апартамент за Х пари, след известно време цената става 3Х пари на вече наличното жилище, като го продадеш, ще вземеш тези 3Х пари, към тях ще добавиш някаква сума отгоре и ще вземеш по-голямо.
 Не съм убедена, че ако тези Х пари стояха в банка, сега щяха да са вече 3Х пари, като недвижимия имот. Като ти трябва друго жилище - продаваш старото и вземаш значително по-малък кредит за новото (ако е с цел разширяване). И вместо 200 000 лв. кредит за 30 години, или 288 000 лв., които ще плащаш през това време, ще вземеш кредит само за 100 000 лв. и за 20 години, така тоталът на новото ще ти е по-малък.
Знам, че има много изгодни инвестиционни инструменти, но малко хора могат да ги използват. А и колкото е по-изгодно, толкова и рискът е по-голям - вместо 15 пъти увеличение, може и да изгубиш 100% всичко вложено. Но панелката все ще си стои, тя няма да се загуби, въпреки че печалбата от нея няма да е толкова, колкото от рисковия инвестиционен инструмент.

# 629
  • София

Не генерализирайте хора.По горе една потребителка ви го каза вече.
Твоята лична заплата се е вдигнала 8 пъти.Моята лична заплата се е вдигнала 3 пъти. От 200 при социализма до 648 нето в момента. Панелката - от 6000 при соца сега е 26000. За Провинцията говоря. Двустаен ведомствен се изкупуваше за една година от хора работещи в определени производства ( цена 7-8000 лева, при заплати 500-600 нето-1985 година..)

Wooden Cuckoo Clocks, МРЗ около 2000-та година беше доста изкривено число - около 80 лв при средни заплати около 450-600 лв, които в същото време бяха с много по-голяма покупателна стойност от сега. Т.е при  цена 25000 лв за панелката, същата се купува с 50 чисти средни заплати. Сега, при цена 110000 лв за Младост  и средна заплата 1100 лв, се купува със 100 заплати. С кредити - отделен въпрос Hands V Всичко това - за София и за Младост. За страната, както казва и  Maria 56.
А колкото до доходите, моята заплата от 700 лв през 2000-та за съжаление не е достигнала 5600 лв през 2020 г. Моят си извод е, че сега жилищата са много по-недостъпни. През тези 20 г спестяванията на хората девалвираха и бяха изядени.

Общи условия

Активация на акаунт