Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 45

• 34 915
  • 776
  •   1
Отговори
# 195
Тук има доста инфо:
https://www.ruskov-law.eu/sofia/article/predvaritelen-dogovor-pokupka-imot.html

.. ама после ходи го търси тоя собственик. Също така таксата на брокера, която плащаш на предварителен, няма да ти върнат, пък за тези цени пак не е малък разход.

При нас сегашният ни брокер много сериозно ни бута само към НС, но ние сме все така предпазливи, защото не са малко пари за губене...

# 196
Аз прочетох, че са ги спрели заради някакви неточности в проекта, не става дума за фалит. Тук сега вече е важно какви са - може да е нещо поправимо, може да е нещо, което да се обжалва, може друго.

# 197
Заради отстоянията между отделните сгради в комплекса били ги спрели, така пишеше. Хем бил одобрен проектът, хем сега вече не бил ОК. Естествено, че ще обжалват, може и да спечелят, ама ако не се промени политическата ситуация, пак ще спрат за нещо. Идеята е ясна.

# 198
Аз го дадох този пример между другото с друга цел. Тук форумни специалисти се скъсваха да ми обясняват как било нормално всяко кътче да се застроява и уплътнява. Обаче какво излиза? Че по закон не е баш така, трябва да си има съответните отстояния от сградите. Лично съм гледал проекта и ми беше направило впечатление, че именно отстоянията бяха дадени като плюс за този комплекс, т.е. по-големи от обичайното... И какво излиза в крайна сметка? Строителните фирми погазват законите, държавните работници, които издават разрешенията също, а накрая тук недоволстващите за презастрояването във форума ги плюят, че едва ли не се потискало конституционното право за строеж, ако се спазват някакви елементарни изисквания за отстояния и т.н...

# 199
То не е ясно дали са нарушени нормите за отстоянията. Не за друго, а защото самите норми са писани и дадени за приемане от предприемачи ... защото така се пишат закони, наредби и т.н., с много врътки и вратички. На това му казват - да чуем бизнеса Confounded

# 200
  • sofia
 И за цените на имотите сега ,предупреждавам.Скъпо е ,не купувайте.Идва криза,не се набутвайте с кредити.До Нова година цените ще са поне с 30% надолу.Е дори американците отказват енергийните си проекти.

# 201
Може би за тези отстояния става въпрос.

# 202
  • София
Тук има доста инфо:

.. ама после ходи го търси тоя собственик. Също така таксата на брокера, която плащаш на предварителен, няма да ти върнат, пък за тези цени пак не е малък разход.

При нас сегашният ни брокер много сериозно ни бута само към НС, но ние сме все така предпазливи, защото не са малко пари за губене...

Не мога да разбера какви хора купуват от строител с брокер.
Разбирам единични оферти на частни лица, които може и да не намериш сам.
Но строителни фирми, в 21 век, в интернет има всичко. Всяка фирма има сайт, телефони, оферти. Спъваш се в дупките и бетоните им на всяка крачка. Има и табели по обектите.
Не са чак толкова много строителите в София.
Ако се ограничиш до конкретен квартал, се броят на пръстите на ръцете.
Каква е тая нужда от тоя брокер, просто не мога да си обясня.

Освен това, НС не е само в строеж. Има и завършено. Защо да е риск и пари за губене, също не разбирам.

# 203
Аз го дадох този пример между другото с друга цел. Тук форумни специалисти се скъсваха да ми обясняват как било нормално всяко кътче да се застроява и уплътнява. Обаче какво излиза? Че по закон не е баш така, трябва да си има съответните отстояния от сградите. Лично съм гледал проекта и ми беше направило впечатление, че именно отстоянията бяха дадени като плюс за този комплекс, т.е. по-големи от обичайното... И какво излиза в крайна сметка? Строителните фирми погазват законите, държавните работници, които издават разрешенията също, а накрая тук недоволстващите за презастрояването във форума ги плюят, че едва ли не се потискало конституционното право за строеж, ако се спазват някакви елементарни изисквания за отстояния и т.н...

Може би мен имаш предвид, ама не са компютри, а компоти Smile
Моята теза беше, че не може да се променя със задна дата предназначението на земя, защото някой искал да има гледка. И не може аргумент да бъде, че това някога било нива. Значи за първия построил не е било нива, но за следващия вече е? Иначе никога не съм казвала да не се спазват законните отстояния, но ако човек има парче земя в регулация никой не може да го спира да си строи според законовите норми за отстояние, КИНТ и прочее.
А тук подозирам, че се търси под вола теле - май сградите са си ок, но заради някакви топли връзки сега се приема, че са една сграда и няма отстояние. Само предполагам от откъслечна информация, но много е вероятно да съм права.

И за цените на имотите сега ,предупреждавам.Скъпо е ,не купувайте.Идва криза,не се набутвайте с кредити.До Нова година цените ще са поне с 30% надолу.Е дори американците отказват енергийните си проекти.

Поне с 30% надолу, ще рече най-малко. А реално колко, 50%? Някои хора процентите за нищо ги нямат. А догодина като си купиш телевизор ще ти дават като бонус гарсониера...
Американците не отказват енергийните СИ проекти, а спират проектите, свързани с Русия. Вече съвсем са се разцапали и заповядват на целия свят какво да прави, ако не им е изгодно на тях. Който купува от Китай 5G - санкции. Който иска да доставя газ от Русия - санкции. Който иска да диша без разрешение от САЩ- санкции... Крайно време е светът да се обедини срещу тях. Европа си има свои интереси и не може да слушка САЩ, които искат да си продават шистовия втечнен газ.

# 204
  • sofia
А, който не слуша чичо Сам ,санкции.После идват и оранжеви революции и бели рояли.После идват и по гадните неща.Справка Украйна,Венецуела , или нас тия неща не може да ни се случат.А някой случайно ,да следи курсът на турската лира колко спадна последните 3 години.Заради един пастор и курсът на лирата падна с 10% за един ден-един ден 10%.А Турция е един от партньорите на чичо Сам.

Последна редакция: чт, 16 юли 2020, 08:48 от nati67

# 205
Здравейте! Виждам, че в темата обсъждате предимно имотите в София, но реших да си задам въпроса тук.
Харесали сме апартамент в Пловдив- хубав район, строителството е качествено, с акт 16 от октомври 2019, последен етаж, панорамни тераси, хубава гледка и добро разпределение на стаите. Общата квадратура е 213кв (от които 118 светла част+ 15 кв. общи части +80кв опасваща покривна тераса)
Към момента е на цена 750Е/кв.м. за 213кв.м.
Подземни паркоместа отделно-по 10 хил.Е
Днес сме на среща със строителя, а до сега не сме водили каквито и да е преговори за цената- неопитни сме в това.
Бих искала да ви помоля за съвети как може да повлияем цената, защото всичко е въпрос на договорка.

Последна редакция: чт, 16 юли 2020, 10:22 от Iva_nna

# 206
  • София
Цената включва ли терасата? Не сте го написали ясно.
Това е основното. Едно е 133*750, друго е 213*750.
Ако и терасата се плаща по тия цени - АБСУРД!
За Пловдив нямам поглед, но ми се вижда скъпо, Паркоместата, също.
Мисля, че поне 1 адвокат трябва да си извикате с вас при подписване или капаро. (ако е голямо капарото)

А, който не слуша чичо Сам ,санкции.После идват и оранжеви революции и бели рояли.После идват и по гадните неща.Справка Украйна,Венецуела , или нас тия неща не може да ни се случат.А някой случайно ,да следи курсът на турската лира колко спадна последните 3 години.Заради един пастор и курсът на лирата падна с 10% за един ден-един ден 10%.А Турция е един от партньорите на чичо Сам.
Все се чудя ... винаги ли недобрата икономическа преценка върви ръка за ръка с геополитическа такава.
Путин, Мадуро и Ердоган са хубави ... И един мармот ...

Последна редакция: чт, 16 юли 2020, 09:40 от Танграта

# 207
Тук има доста инфо:

Не мога да разбера какви хора купуват от строител с брокер.
Разбирам единични оферти на частни лица, които може и да не намериш сам.
Но строителни фирми, в 21 век, в интернет има всичко. Всяка фирма има сайт, телефони, оферти. Спъваш се в дупките и бетоните им на всяка крачка. Има и табели по обектите.
Не са чак толкова много строителите в София.
Ако се ограничиш до конкретен квартал, се броят на пръстите на ръцете.
Каква е тая нужда от тоя брокер, просто не мога да си обясня.

Освен това, НС не е само в строеж. Има и завършено. Защо да е риск и пари за губене, също не разбирам.

Такива, които са неопитни и са на по 25, но изглеждат на 17. Буквално никой не ни взима на сериозно в първия момент. Grinning Аз много строители съм намирала по сайтове, строежи и т.н., но като не знам какви подводни камъни има...
НС не е само в строеж, но те до акт 16 са предимно продадени и винаги ти ги показват преди акт 15 и акт 14, което пак си е риск. В Младост нали така изгоряха много хора, защото комплекса не взе акт 16 заради различна височина стълби и куп проблеми.

# 208
  • София
Кой е този комплекс в Младост?

Ние купихме директно от строителна фирма, по крана видях че има строеж на това място. Обадихме се на телефона на инвеститора от табелата, и директно стана всичко. Като решихме да купуваме, наехме адвокат да проучи имота и продавача и да е с нас при ПД. И за изповядването щяхме, но юристите на банката само дето кръщелните не провериха, така че нямаше много смисъл от още един юрист в тарапаната.
Някои инвеститори обаче не работят така - само с брокери продават.

# 209
  • София
Такива, които са неопитни и са на по 25, но изглеждат на 17. Буквално никой не ни взима на сериозно в първия момент. Grinning Аз много строители съм намирала по сайтове, строежи и т.н., но като не знам какви подводни камъни има...
Адвокат е абсолютно задължителен!
Брокерът има близки до 0та позитиви, и близки до максимума негативи.
Адвокатът излиза 5-10 ПЪТИ по-евтино. А нивото му на компетентност и мотивираност пред брокера е на светлинни години.
Нещо повече. Това не са алтернативи. Защото и с брокер, пак ви трябва задължителен адвокат.
Брокерът е просто още един воденичен камък на шията.

Видът не е решаващ дали те взимат на сериозно. Зависи какво говориш. А банката как ще ви даде кредита!? Пак ли с брокера? По-възрастни близки нямате ли? (не за банката, а за строителя)
НС не е само в строеж, но те до акт 16 са предимно продадени и винаги ти ги показват преди акт 15 и акт 14, което пак си е риск. В Младост нали така изгоряха много хора, защото комплекса не взе акт 16 заради различна височина стълби и куп проблеми.
Това е друго. Точното изразяване е винаги само плюс Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт