Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 45

• 34 903
  • 776
  •   1
Отговори
# 210
Може ли да ви питам - да пусна нещо като "Анкета":

Колко от вас са купували на "зелено"?
Колко са имали проблеми?

И отговарям: Купила съм 1 път, офис, нямали сме проблем. Ама беше много трудно да го преглътна тогава, в далечната 2005-2006г. Добре, че свекърва ми реши да си прави, кво си знае, и мина през главите ни. Wink

# 211
И за цените на имотите сега ,предупреждавам.Скъпо е ,не купувайте.Идва криза,не се набутвайте с кредити.До Нова година цените ще са поне с 30% надолу.Е дори американците отказват енергийните си проекти.
Подкрепяла съм много твой мнения и го знаеш, но нека не пропускаме и варианта вложение. То че никой не знае - е повече от сигурно, но несигурната  икономическа обстановка не мислиш ли че може и да ни набуха ония - 15% от еврото и хората в левчета в банките леко да зависнат ? Който иска да си държи левчетата - аз ще си държа покрива над главата. Все за няколко картофа днес ще събера стотинки. И ще си чакам белия принц , който да ми плати искания наем или цена. Все някога ще дойде. Самата мисъл да продам на загуба е недопустима за мен и е нещо което ще ми вгорчи живота. Нека си стои. Може и оранжерия да го направя.

# 212

Колко са имали проблеми?

Аз купих на зелено (някъде около А14). Никакви проблеми не съм имала, случих на коректен строител. И той на коректен купувач, а странното е, че и двете страни имахме опасени от некоректност на другия и се надлъгвахме при преговорите за да се подсигурим. Но след като подписахме всичко беше коректно. Изпълниха ми някои желания по интериора. Щяха и други, но не се сетих да поискам.

# 213
Адвокат е абсолютно задължителен!
Брокерът има близки до 0та позитиви, и близки до максимума негативи.
Адвокатът излиза 5-10 ПЪТИ по-евтино. А нивото му на компетентност и мотивираност пред брокера е на светлинни години.
Нещо повече. Това не са алтернативи. Защото и с брокер, пак ви трябва задължителен адвокат.
Брокерът е просто още един воденичен камък на шията.

Видът не е решаващ дали те взимат на сериозно. Зависи какво говориш. А банката как ще ви даде кредита!? Пак ли с брокера? По-възрастни близки нямате ли? (не за банката, а за строителя)
В София нямаме близки, които да идват с нас на огледи. Бяхме обиколили банки без брокер и всеки ни казваше "елате с конкретен имот". Сега брокера ни води в клонове при негови познати хора, които пускат документи за 'предварително одобряване'. Банката не е проблем, ние и двамата сме с висок доход и ще ни отпуснат кредит, просто преди все искаха конкретен имот, а явно ставало и по друг начин.

А и нали самата агенция си има адвокати, както и в банката? Също работата с оценката  на имота не е ли подшушната до голяма степен от брокера?
Кой е този комплекс в Младост?
Не си спомням, имаше цяла фейсбук група по въпроса, но не я намирам. Между проблемите беше и обещани подземни паркоместа за две коли с рампа, като в последствие се оказва, че рампата не е в цената, а след това, че дори няма достатъчно място да се монтира и да събереш две коли една над друга. Криви стени, не можеш да сложиш врати и т.н.

Последна редакция: пт, 17 юли 2020, 19:26 от AnMary

# 214
SimonaDimitrova95, не пускайте по 2 мнения едно след друго, против правилата е. Слагайте цитатите в един отговор Simple Smile

# 215
  • София
Кой е този комплекс в Младост?

Не си спомням, имаше цяла фейсбук група по въпроса, но не я намирам. Между проблемите беше и обещани подземни паркоместа за две коли с рампа, като в последствие се оказва, че рампата не е в цената, а след това, че дори няма достатъчно място да се монтира и да събереш две коли една над друга. Криви стени, не можеш да сложиш врати и т.н.
Това 100% е за комплекса в който живея, но не вярвай на всичко дето го пише във фейсбук. Имаме си РП, издадено в срок. Там са други интереси на пишман инвеститори.

# 216
Симона, не разчитай на юристите на агенцията, това ще ти го каже всеки в имотните теми. След като сте с добри доходи, значи работите в някакви сравнително престижни фирми - питайте тогава колеги, които са купували, искайте да ви препоръчат адвокат.
Юристите на агенцията, също като брокерите, гледат единствено сделката да мине, за да си вземат комисионата. Адвокатът ще следи за вашите интереси, а не тези на агенцията или инвеститора.

# 217
По отношение на моя въпрос- в плана пише "81 кв покривната тераса". По ЗУТ покривната тераса се отнася към общите части, но достъп до нея има само от същия апартамент, който ще договаряме. Няма достъп от други места. Подразбира се, че ще трябва да се осигурява безпрепятствен достъп на съседа от долния етаж, чийто покрив е въпросната тераса, в случай на ремонти и т.н. Остава въпроса с квадратурата и ценообразуването за тази тераса. По нотариален акт всичко трябва да е коректно представено, нали?

# 218
Ясно, благодаря на всички, но тук идва друг проблем. НС от инвеститор ясно, че може без брокер, а стара тухла или ЕПК, където продавача е през агенция? Тогава искат комисионна и от двете страни. Опитвали сме се да се измъкнем като изтъкваме, че продавача е с брокер и ние сме намерили обявата сами из сайтовете, но те въпреки всичко искат да подписваме хвърчащите листчета за оглед и настояват, че и ние дължим процент при сделка.

По отношение на моя въпрос- в плана пише "81 кв покривната тераса". По ЗУТ покривната тераса се отнася към общите части, но достъп до нея има само от същия апартамент, който ще договаряме. Няма достъп от други места. Подразбира се, че ще трябва да се осигурява безпрепятствен достъп на съседа от долния етаж, чийто покрив е въпросната тераса, в случай на ремонти и т.н. Остава въпроса с квадратурата и ценообразуването за тази тераса. По нотариален акт всичко трябва да е коректно представено, нали?

Освен да е вписано в нотариален акт, внимавайте с това, когато вашата тераса е таван на друг апартамент. Доколкото съм чела може да има доста проблеми с протичане на вода и да си имате вековни проблеми със съседите долу.

Последна редакция: чт, 16 юли 2020, 11:45 от SimonaDimitrova95

# 219
  • Велико Търново
Да, така е, но тя няма да е тяхна 😉 Само ще я ползват като своя, а ако стане проблем, просто ще осигурят достъп на съседа отдолу😁 Странна конструкция- за съседите, не за " собствениците". Всички ще събират пари за фонд ремонт на база включените им общи части, част от които ще е панорамната тераса на съседите 🤔

# 220
Да, така е, но тя няма да е тяхна 😉 Само ще я ползват като своя, а ако стане проблем, просто ще осигурят достъп на съседа отдолу😁 Странна конструкция- за съседите, не за " собствениците". Всички ще събират пари за фонд ремонт на база включените им общи части, част от които ще е панорамната тераса на съседите 🤔

А според Вас трябва ли 100% от площта на една такава тераса да се включва в площта на апартамента, построен към нея? И съответно да се заплаща като собствена тераса?

# 221
  • София, Bulgaria

Колко са имали проблеми?

И отговарям: Купила съм 1 път, офис, нямали сме проблем. Ама беше много трудно да го преглътна тогава, в далечната 2005-2006г. Добре, че свекърва ми реши да си прави, кво си знае, и мина през главите ни. Wink

Личен имот: Да, не сме имали проблеми. Дори си прекроихме малко разпределението вътре, както ни е удобно.
За клиенти: 2 или 3 пъти и то само при положение, че са на финала на процедурата и чакат комисия. Или при схема 10% на ПД и 90 % след акт 16.

# 222
Купихме на тъмно зелено, нямахме проблеми. Но две години и половина от подписването са много дълъг период и през това време може да се случи кво ли не. Както сега съвпадна с пандемията и очаквано падане на цените. Не знам дали бих се хванала пак на това хоро. Може би, ако схемата на плащане е добра. В случая при подписване на ПД платихме 25%, което за малък апартамент, съответно по-ниска цена, се ядваше. За по-голям и по-скъп са ми много тези 25% сякаш

# 223
  • София
От нито 1 от мненията ти не става ясно, КОЛКО общо струва този апартамент заедно с терасата.
Ние няма как да го знаем, трябва ти да питаш строителя ако не ти е ясно.

По мое лично мнение, ако цена 750Е на кв м е устройваща/конкурентна/пазарна (което ме съмнява), то тя трябва да е начислена само на застроената площ. На терасата трябва да се калкулира около 1/3, т.е. 250Е/кв м.

Тераса, която е обща част няма как да е в нотариалния акт. Квадратурата и също.
Това не пречи строителя да си я калкулира в цената и да я включи (само в сметката).
Но аз лично сериозно ще се замисля, дали има някаква полза от тая тераса. Щото за усвояване не става (дори го нямаш в нотариалния акт, и е чуждо). А да ползваш тераса 80кв м, и да и береш снегопочистването и прахопочистването ... си е бая екстремно.

На зелено, много пъти, винаги успешно. Включително и с обезщетение със земя.
Но един път (тази година) на косъм се измъкнахме от една проблемна фирма. Бяхме налели 50к капаро, и тъкмо да налеем още 200к и адвокатката ни спря. Бяха прехвърлили земята на 3ти лица. Върнаха ни и капарото ... Наистина уникален късмет.

# 224
Май се опитват да ги накарат да платят още веднъж нещо, което съседите вече са платили като общи части. Нещо такова излиза.

Общи условия

Активация на акаунт