Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 45

• 34 007
  • 776
  •   1
Отговори
# 330
Да не забравяме, че София вече е достатъчно голям град, дори аз, която съм родена тук, не познавам повечето квартали извън широкия център (дори и в него вече нещата са различни). Какво остава за хора, които не са от София и познават 2-3 квартала, в които са били на квартира/ходили са на гости. Дори и в рамките на един квартал може да има голяма разлика в неговите отделни части.
Спорили сме и преди - снимките на брокерите дават най-обща представа, но изкривяват най-често - големината на помещенията, разпределението често го няма никакво, гледката от прозорците, не показват недостатъците - течове, стари неремонтирани бани и кухни и т.н. Входът като гробница и боклуците по междуетажните площадки също няма как да се видят по снимки. Кофти съседите и кофти народонаселение (не само братята и сестрите имам предвид) около блока и по пътя към него също ги няма на снимките.
А за цената и екскурзиантите без пари - ако продавачът е сложил цена 100К, аз не мисля, че може да се очаква отстъпка повече от 5К в най-добрия случай, освен ако не е на зор. За големи апартаменти и за много по-високи суми може би 10К са възможна отстъпка, в определени случаи в зависимост от много специални обстоятелства. Ако брокерите лъжат купувачи с лимит 90К за апартамент с офертна цена 100К - елате да видите, пък ще преговаряме, проблемът е в брокерите. Ако се стигне до сделка на 94-95 К, купувачите най-вероятно си надскачат лимита и възможностите, но пък са харесали апартамента. Продавачът също сигурно си е сложил тези около 5К като марж за преговори, така че може и да има сделка. Но до 90К да се падне, в хипотетичния пример, е малко вероятно, естествено не е съвсем невъзможно.

# 331
Скрит текст:
Каква смятате, че е добрата цена (за купувача) на 2-стаен в хубав квартал в София? Като гледам обявите в imot.bg ми се струва, че цените са средно около 70000Е. Не говоря за лукс, а жилище ставащо за живеене. Да не е пълна разруха с последен ремонт от 75г.

Зависи какво разбирате под хубав квартал. Евентуално може и да намерите някоя ремонтирана панелка за тия пари.

не вярвам за 70 000 евро да намериш. Виж, за сума, по-близко до 100 000, може и да стане.
Но все пак зависи кой квартал гледаш?
По толкова /70 000/ бяха преди 4-5 години.

Пълни глупости. По 70000 се намират. За 100000 тристаен ще си купи.

# 332
Да, намират се е точната дума - 90% са ново строителство - тъмно или по-светло зелено, не в най-търсените квартали. Тук-там компромисни панелки - първи или последен етаж, отново не в най-търсените квартали и с нужда от значителен ремонт.

# 333
Да, намират се е точната дума - 90% са ново строителство - тъмно или по-светло зелено, не в най-търсените квартали. Тук-там компромисни панелки - първи или последен етаж, отново не в най-търсените квартали и с нужда от значителен ремонт.
Говоря само за панелки и ЕПК, "двустайните" ново строителство са си реално едностайни, за мен това са чиста подигравка с хората. По последни брокерски данни Люлин е един от най-търсените квартали, значи ще намери и по-евтини.

# 334
Здравейте, имам един доста сложен въпрос на който решението не чака отлагане. Малко е извън вашата тема, но се надявам да ми помогнете.
В последните 10години съм на влакчето на ужасите и нямам търпение да сляза. Множко годинки натрупах вече (65набор съм). През 2012 изгубих апартамент в град Шумен. Бях "предвидил" ушкем всичко, но бизнеса който имах и бях финансирал с кредит върху апартамента се сгромуляса. Паднах от високо ЧСИ ми продаде апартамента останах и с не малко задължения. Добрата новина е че към момента съм абсолютно чист. Живея под наем имам МПС и вече дори имам скромните спестявания от 3хил лв. Лошата е, че рано или късно ще трябва да се пенсионирам. Не виждам как ще живея от пенсия под наем. Сам съм. Жена ми бог да я прости си замина. Децата са в Столицата и също живеят под наем. Казват, че за сега се справят, но не съм много убеден в това.
Мисля си за следния вариант.
Както взеха моя апартамент така аз мога да взема някоя стара селска къща в дълбоката провинция през ЧСИ на ниска цена. Целта ми е да има ток вода, голям двор и здрав покрив. Канализация би бил огромен бонус. Ако всичко се развие по план ще я оправя в близките пет години да става за живеене и когато се пенсионирам ще се нанеса там.
Всичко това ми хрумна след като видях че една такава къща струва колкото 2квм в София. Това за мен е безумно. Или цените на селски имоти имат място за растеж или Софийските имат място за спад, а може би и от двете по малко. Напълно разбирам, че животът в града дава достъп до здравеопазване магазини евентуално живи приятели и развлечения дай боже всеки му на стари години, но от друга страна селския живот и селската работа калява човек. Самото движение и правене на нещо в двора със сигурност е по полезно от колкото да се затвориш в апартамент и да гледаш телевизия например (познавам доста такива възрастни хора). Надявам се че до към 70-75г. Ще се самообслужвам и живея пълноценно на село, а после смятам да потърся старчески дом. В краен случай и децата може да ми помогнат ако легна болен на легло. Като цяло не искам да разчитам на друг освен на самия себе си моите лични средства и труд който все още мога да вложа във възстановяването на стара къща (имам строителен опит па макар и малък, а в днешно време по форумите човек доста неща може да намери).
Наясно съм, че след покупката от ЧСИ нещата могат да се забавят с нанасянето. Та нали и аз самия се опитвах да ги размотавам обжалвам и да продължа да живея в жилище което вече не е мое. Максималното забавяне май е около година. Има доста бумащина и документация при участие в такава сделка, но и за това има форуми. (Като бях на 25 нещата се учеха с опит и на терен такова нещо да черпиш от опита на някой друг за без пари  четейки от интернет нямаше.)
Цигани, кражби и нападения не ме притесняват. Имам опит при самоотбрана и тн.
Това което ме притеснява е, че малкото приятели които ми останаха всички са против такъв безумен ход. И предния път бяха против ама хитрата сврака с двата крака, да не бях започвал с този бизнес сега апартамент щях да си имам ама толкова ми бил акъла.
Мога да спестявам между 2 и 4хил. лв. годишно. Казвайтее ще ми стигнат ли тези 15хил за пет години да пооправя (със собствен труд) една евтина къща в дълбоката провинция и най-важното заслужава ли си според вас?
Ето и един имот с начална цена по-ниска от цената на скъпите телефони. Преди сто години тази къща с парцела си е било цяло състояние за хората които са живеели в нея...
Ако някой може ли да сподели с какви цени и предложения реално се печелят такива търгове. Или ако знаете къде мога да проверя на каква цена са се затворили реални сделки, а не такива в които някоя местен тарикат няма да ме допусне и ще я спечелят негови хора. Но като цяло не мисля, че някой би дал повече от 3хил лева за такава къща.
Замислям се и за северозападна България, знам, че там и без ЧСИ се продават къщи за по 3-5к. С ток, вода и все още керемиди по покрива.
Помагайте хора много съм объркан.

https://sales.bcpea.org/properties/1734

Да ти сложат начална цена на къщата 1100лв, та само земеделската земя от 1 декар в Добруджа май струва толкова. А това е УПИ два декара и постройка 65кв. Па макар и в плачевно състояние. Предполагам ток и вода също има в имота, ако беше нов парцел сигурно за ти ги прекарат поне 1100лв ще ти вземат. Шантава работа. Според мен този тип имоти не трябва да се отписват като опция за нас хората пред пенсиониране (в добро здраве много важно пояснение)  без собственост. Не знам ако преди 40години бях казал на Баба и Дядо, че къщата им ще струва по-малко от разходите по подръжката на един автомобил сигурно нямаше да повярват. (Е на моя струва по-малко де ама не всеки кара 25 годишна кола). Та една винетка струва 100лв мами стара, а цяла къща десет винетки. Ето за това ми се струва разумен вариант това.

Последна редакция: ср, 22 юли 2020, 17:34 от AnMary

# 335
https://sales.bcpea.org/properties/1734
Линка от поста ми нещо е изчезнал.
Да ти сложат начална цена на къщата 1100лв, та само земеделската земя от 1 декар в Добруджа май струва толкова.
Смятате ли, че ще можете да изхвърлите безкръвно този обитател: https://sales.bcpea.org/upload/11659/DSC06556.JPG ? Не се залъгвайте, че някой ще се занимава да ги гони всеки път когато решат да "гостуват".

# 336
Може би сте прав и безкръвно точно този обитател от точна тази къща няма да мога да изхвърля. Има и други подобни къщи, все някоя ще е възможна за обитаване без кръвопролития и пак ще съм заплатил сума под 5хил. лв. Ако сделките се случват на цена не по-голяма от обявената от ЧСИ +10,20 дори 50%.  Тази къща беше краен пример. Доста къщи има обявени. Говори се за криза предполагам тепърва ще обявят още и все някоя ще става за нещо. Иначе евала на ЧСИто че е сложил толкова подробни снимки.

# 337
За мен решението ви е чудесно! Не виждам нещо по-хубаво от това да изживееш старините си на чист въздух, да си имаш градинка и да се радваш на спокойствие. А щом имате опит и в строителството, можете да работите по малко като майстор за местните, и да си докарвате по някой лев над пенсията.

В Северозапада има и все още живи места, с аптеки, здравна служба, магазини, училище, читалище... Аз самата идвам от такова. Само че къщите там са малко по-скъпи, от 8-10 хил. започват (ако са за стягане), ставащи за живеене са доста повече. Ако ви интересува, пишете ми на лични и ще ви разкажа за мястото.

# 338
https://money.bg/property/17-sriv-na-sdelkite-s-imoti-v-sofiya-z … -pandemiyata.html

Съc 17,2% ca нaмaлeли пoĸyпĸитe нa имoти в Coфия пpeз втopoтo тpимeceчиe нa 2020 г., пoĸaзвaт дaннитe нa Aгeнциятa пo впиcвaниятa, пyблиĸyвaни днec. Πpeз тpитe мeceцa дo ĸpaя нa юни oбщият им бpoй дocтигa 6 352, пpи 7 670 пpeз cъщия пepиoд нa минaлaтa гoдинa.

Cпaдът cъвceм нe зacягa caмo Coфия. B цялa Бългapия cдeлĸитe нaмaлявaт c 28% дo мaлĸo пoд 38 000.

К'ва стана тя, имотите се продават пак, но нещо не се купуват Satisfied
Следващото тримесечие...повече Grinning

# 339
Не виждам нищо ненормално. Всеки се готви за най-лошото и си пази парите. А и слуша за срив и чака да дойде.

# 340
https://money.bg/property/17-sriv-na-sdelkite-s-imoti-v-sofiya-z … -pandemiyata.html

Съc 17,2% ca нaмaлeли пoĸyпĸитe нa имoти в Coфия пpeз втopoтo тpимeceчиe нa 2020 г., пoĸaзвaт дaннитe нa Aгeнциятa пo впиcвaниятa, пyблиĸyвaни днec. Πpeз тpитe мeceцa дo ĸpaя нa юни oбщият им бpoй дocтигa 6 352, пpи 7 670 пpeз cъщия пepиoд нa минaлaтa гoдинa.

Cпaдът cъвceм нe зacягa caмo Coфия. B цялa Бългapия cдeлĸитe нaмaлявaт c 28% дo мaлĸo пoд 38 000.

К'ва стана тя, имотите се продават пак, но нещо не се купуват Satisfied
Следващото тримесечие...повече Grinning
я да видим пак?
второто тримесечие на 2020(април,май,юни),карантина,липса на огледи,не работят нотариуси,адвокати,служби по вписвания)...съвсем нормален спад....а ми те през тези месеци на Централната автогара от 250 маршрута имаше не повече от15-20....2 месеца и кусур МОЛ-овете не работеха,ресторантите и те...Сега лека полека,който не е фалирал ,подновява некаква дейност....
все пак НИ си остават една от малкото инвестиции неподвластна на инфлацията...
моето жилище е закупено за около 29000 лв,през далечната 89 г. Сега ми предлагат над 200000 еуро за него,но не го продавам...Въпреки,че София е пренаселен град,не мога да живея другаде в България...

# 341
Здравейте отново, имам един въпрос за терасите при ЕПК и се извинявам, ако се е обсъждало напред. Satisfied

Ходихме на оглед на едно ЕПК преди няколко месеца и тогава квадратите бяха написани, че са 110 в обявата (без терасите), което излизаше към 963 евро на квадрат. Приемливо и харесахме апартамента... но точно тогава стана драмата с Ковид и карантини и т.н., намалиха ни заплатите и задържахме.
Тези дни потърсих пак обявата и вече пише 140 квадрата, което смъква цената на 757 евро на квадрат, което изглежда супер примамливо, ако не знаеш, че тия 30 квадрата тераси не влизат в НА на апартамента...

Годината на ЕПК-то е 89-та, а имаме и познати в блока със същия апартамент на долен етаж и терасите наистина не са в НА, а дори чистата площ на апартамента е 108, а не 110, ама айде сега.. (въпреки, че са си едни пари отгоре).

Та въпроса ми е как се процедира с формирането на цената в такъв случай? Включват ли се някакви части от терасите или продавачите вдигат цената на квадрат за вписаните квадрати по НА, за да компенсират терасите?

# 342
Аз пак да попитам - какво те интересува цената на квадрат? Мен би ме интересувала цената тотал за жилището, което харесам. Просто е, включили са и площта на балконите, за да излиза по-напред в търсачката за такива като теб, които слагат критерий "цена на квадратен метър". Примамка за наивни купувачи е този критерий, според мен. Цената е за жилището, цялото такова по нотариален акт, ако си мислиш, че можеш да сваляш заради включените балкони, мисля, че няма да се получи.

# 343
Ей коментар 340 и 341 обаче си противоречат. Нали мантрата беше, че НИ е най-сигурно и всички ще се юрнат да купуват, за да им се пазят спестяванията. Пък в същото време сделките били намалели. И не, април, май, юни си работеха вече всички - и нотариуси и адвокати и службите по вписвания.

# 344
Аз пак да попитам - какво те интересува цената на квадрат? Мен би ме интересувала цената тотал за жилището, което харесам. Просто е, включили са и площта на балконите, за да излиза по-напред в търсачката за такива като теб, които слагат критерий "цена на квадратен метър". Примамка за наивни купувачи е този критерий, според мен. Цената е за жилището, цялото такова по нотариален акт, ако си мислиш, че можеш да сваляш заради включените балкони, мисля, че няма да се получи.

Ами доста ме интересува цената на квадрат, защото се е случвало видимо две еднакви жилища да се различават доста в цената на квадрат. Като гледам тристайни по 105 000 евро, но 70 квадрата и по 1500 евро на квадрат няма да се навия да го купя дори да ни влиза горе-долу в тавана.

Бяхме преговаряли с тях преди карантината, намалиха малко и се разбрахме пак да се чуем, но това беше преди шмекерията с квадратите. И точно защото е примамка за наивни купувачи ме дразни.

Също ако не си претенциозен можеш направо да се нанесеш да живееш в апартамента. Ние, обаче, сме предвидили доста ремонт, защото просто не ни харесва как изглежда на 100%, което пък изобщо не е проблем на продавача, че ние искаме да правим преустройства.

За това се чудим дали можем да свалим още на база това, че обявата не отразява съвсем истината вече... Пък и не се ли отразява това при оценката на банката?

Общи условия

Активация на акаунт