Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 45

• 33 977
  • 776
  •   1
Отговори
# 360
Как точно си прецакана - едно и също жилище, една и съща крайна цена. Ама наистина като на малки деца трябва да ви се обяснява.

# 361
Ама моля ви, вървете продавайте апартаменти, а не киснете по форумите да съветвате кой как да смята и да характеризирате хората с "още си малка" и др.

Последна редакция: вт, 21 юли 2020, 22:36 от pooh06

# 362
Симона, виж какво казва калкулаторът - 140 кв.м. Х 700=98 000, 110 кв.м. Х 900=99 000. Значи са свалили цената с 1000 евро. Ти плащаш тотал цената, а в н.а. ще пише квадратурата, която е по техния нотариален акт, а не по тяхната обява. 110 квадрата застроена площ ново строителство включва и балконите, а добавят в обявите и идеалните части - на 110 квадрата са поне още 25, които ти ги дават по цена като на застроена площ, нищо че в идеалните части не можеш да си сложиш гардероба, печката или компютърното бюро.
Трудно ще ти е да преговаряш за цената със сестрата на собственика, явно не знаеш как се прави, а и не ти идва отвътре. Не се обиждай, и аз съм така - не съм търговец. При мен брокерът преговаря с другия брокер (от една и съща агенция, но различни офиси, голям майтап Laughing).  Аз съм доволна от сделката, за купувачката не знам, но и тя не изглеждаше нещастна.

# 363
Ей коментар 340 и 341 обаче си противоречат. Нали мантрата беше, че НИ е най-сигурно и всички ще се юрнат да купуват, за да им се пазят спестяванията. Пък в същото време сделките били намалели. И не, април, май, юни си работеха вече всички - и нотариуси и адвокати и службите по вписвания.
Така си баеха за първото тримесечие, когато наистина изброените пречки в 341 комент бяха факт.
Във вторто тримесечие всичко работи от април - нотариуси, служби по вписвания в нормален режим.
Тогава пишеха, че като дойде второто тримесечие картинката и пазара ще се възстановят... не стана "баш".

Уж нямаше да има спад в цените, купувало се,  сега пък.. всички чакали спад Satisfied
Хубаво е, че на НЕрозАвата реалност се намира винаги позитивно успокоение тук.

Гледам един брокер, в една от най-реномираните агенции, който се фукаше как некадърните му колеги от конкуренцията били по мярката 60/40 за тях нямало почивка по три сделки на ден, последния месец нещо с нито една продажба не се е похвалил.
Па може зимата да тръгне пазара, знае ли се....
Третото тримесечие ще се изтреля нагоре, сигурен съм, четвътрото пък ще превърти направо левъла. Wink
извънредно положение в България от 13 март до 13 май 2020-огледи по нета,съдилищата гледат само дела нетърпящи отлагане,нотариуси и да работят,няма вписвания...

# 364
  • Велико Търново
Това с цената на квадрат и аз не го разбирам. Преди 2 год като купувахме нашия (НС), всички питаха колко е на квадрат, та колко е на квадрат. И аз все казвах Не знам. И да, не знаех. Знаех какви стаи имаме, колко широки и с какви параметри. Дали ми дават цена на квадрат Х или У при новото строителство, дето пише, че е 90кв по НА, а реални са 70 какво значение има. Хората бяха много учудени, че не знам, но за мен това изобщо не е важно. Платили сме за повече квадрати, отколкото реално имаме, какво значение има, че сме ги взели на по ниска цена 😀

# 365
Ще помоля да запазим добрия тон и да пропускаме изкази от рода на "Абе жена", "Малка си още", "като на малки деца трябва да ви се обяснява" и т.н.

Не съм тъпа, пределно ми е ясно, че цената остава същата, въпроса е ПРИНЦИПЕН. Щом го обмисляме, очевидно сме сметнали колко повече бихме платили за НС, НО и банките отпускат по-малко процент финансиране за ЕПК. И за това попитах как се процедира при ЕПК, а не за есе на тема мога или не мога да смятам. Simple Smile

Симона, виж какво казва калкулаторът - 140 кв.м. Х 700=98 000, 110 кв.м. Х 900=99 000. Значи са свалили цената с 1000 евро. Ти плащаш тотал цената, а в н.а. ще пише квадратурата, която е по техния нотариален акт, а не по тяхната обява. 110 квадрата застроена площ ново строителство включва и балконите, а добавят в обявите и идеалните части - на 110 квадрата са поне още 25, които ти ги дават по цена като на застроена площ, нищо че в идеалните части не можеш да си сложиш гардероба, печката или компютърното бюро.
Трудно ще ти е да преговаряш за цената със сестрата на собственика, явно не знаеш как се прави, а и не ти идва отвътре. Не се обиждай, и аз съм така - не съм търговец. При мен брокерът преговаря с другия брокер (от една и съща агенция, но различни офиси, голям майтап Laughing).  Аз съм доволна от сделката, за купувачката не знам, но и тя не изглеждаше нещастна.

700 и 900 беше примерно, в първия пост бяха точните, реално цената на апартамента е 106 000 и не е мърдала, просто промениха квадратите.

Наистина не можем да преговаряме, за това се чудим дали просто да не задвижим нещата без да се заяждаме, пък после на база оценка да си преценим устройва ли ни процента финансиране.

# 366
Банките финансирали ЕПК като тухла, доколкото си спомням от писаното тук из темите и в нета. Което си е правилно де, нали конструктивно няма особена разлика между ЕПК и тухла.

НС тухла с 20 квадрата покривна тераса (покрив е на апартамента под теб) примерно - за какво ще ползваш тази тераса освен да се разположиш през лятото - примерно 4-5 мес. макс в годината да си пиеш кафе или нещо друго. Но си я плащаш като част от цената на апартамента. Пък по колко я бил смятал строителят - цялата, половината, четвъртината, по 30%, 40% или не знам колко от квадратния метър на жилищната площ, няма особено значение за теб. 4 квадрата и малко балкон на ЕПК-то - примерно на кухнята с размери 3 м.Х 1,50м., ако го остъклиш този балкон, са ти, да речем, още 1 или 2 шкафа с ширина 1,20 м. Много потребителки  биха дали половинката си под краткосрочен наем  Laughing, само за да могат да си сложат поне още един 60 сантиметров шкаф в кухнята.

# 367
Така е, друго си е на широко, гледахме и други апартаменти и НС и какво ли не, въртим, сучим и все с този ги сравняваме. Сега живеем в тристаен НС и двама човека с куче ни е тясно, представям си с деца. Laughing

# 368
Щом го обмисляме, очевидно сме сметнали колко повече бихме платили за НС, НО и банките отпускат по-малко процент финансиране за ЕПК. И за това попитах как се процедира при ЕПК, а не за есе на тема мога или не мога да смятам. Simple Smile

А това кой ти го каза? И наистина ли сте ходили на срещи с банки, защото ако бяхте, щеше да знаеш, че банките дават 80-85% за тухла И ЕПК, и по-малко за панел.

И още веднъж - банката прави оценка на самия имот, а не на цената му на квадратен метър. В рамките на добрия тон потретвам, че тях тази цена, не ги интересува.

# 369
  • София
Две идентични жилища едно над друго могат да се продадат на различни цени независимо от еднаквите им квадрати; Остави ако са две в различни сгради и на различни етажи , състояние и т.н. .....
Ако дойдеш на оглед в мой имот и ми извадиш ролетката ще бъда търпелива и ще ти разреша всички замервания;
В крайна сметка и 20 кв.м. отгоре да намериш или отдолу пак цената ми ще бъде същата; Така ще реагират по-голямата част от продавачите;
Наскоро, в пандемията, ми се освободи едностаен апартамент.  Апартаментът беше намален от 600 на 450, към 65кв по нот акт, 45 с общите части и 20кв тераса. Дойде едно момиче април месец с РОЛЕТКА. Във времена, където наемателите се задържат по месец, тя държеше да измери абсолютно всички мерки на целия апартамент, дължини, ширини.
Мери каквото мери, и взе да твърди, че не било толкова, ами еди колко си. А апартаментът е правоъгълен. На ум като смяташ, се вижда, че излизат сметките. Викам ѝ, ами ти забрави 8кв баня и коридор. Аа, че как така 8кв не може да са толкова. Викам, ми как да не са 2х2 банята и още толкова коридора!
Добре, че не го хареса и си отиде. С чак толкова дребнави хора не искам да имам отношения.

За купуване, може, разбира се, с ролетка. Но за под наем ... такова чудо не бях виждал. И после ми се сърдят някои съфорумци като казах, че точно този април месец видях 'дъното' на кандидат наемателите, да се привървят на огледи.
Бтв, преди 5 мин ми звънна една брокерка (вече поне по 1 обаждане получавам  на ден през последните дни) да пита нямам ли нещо свободно. Питах я как вървят сега наемите. Каза, на 1ст 500-550-600-650.
Викам, ми вдигнаха ли се цените от пандемията? Каза, вдигнали се, особено през последния месец, имало връщащи се студенти и тн.
А аз имам 4 ап намалени с 20% 2 от тях със старите наематели по моя инициатива.
Май на 1авг да ги предупреждавам и от 1 септ да има поне частично нормализиране на цената.

# 370

А това кой ти го каза? И наистина ли сте ходили на срещи с банки, защото ако бяхте, щеше да знаеш, че банките дават 80-85% за тухла И ЕПК, и по-малко за панел.

И още веднъж - банката прави оценка на самия имот, а не на цената му на квадратен метър. В рамките на добрия тон потретвам, че тях тази цена, не ги интересува.

Ходихме, казаха ни 80-85% за ЕПК и 90-95% за НС.
За НС 100кв за 115 000 евро брокера твърдеше, че оценката ще е между 125 000 и 130 000 евро (Лагера), а финансирането между 90 и 95%.
За този ЕПК, 140кв, 106 000 евро, брокера твърдеше, че оценката няма да е повече от 110 000 евро (Надежда), а процента над 80%. Не сме го гледали с него, просто го попитахме информативно. Така излиза, че за ЕПК трябва да извадим повече от нашия джоб, но пък реално получаваме доста по-голям апартамент за по-малко пари.

Все пак смятаме да се свържем отново с жената, която го предлага и да направим една оценка, за да не взимаме  мнението на брокера ни за чиста монета. Както казах по-напред, той упорито ни бута само към НС и нищо друго.

# 371
Всички пари ще ги извадите от вашия джоб, не се заблуждавайте...
Вече се съмнявам дали пишете сериозно.

# 372
Всички пари ще ги извадите от вашия джоб, не се заблуждавайте...
Вече се съмнявам дали пишете сериозно.

Оххх.... добре не от джоба, от събраните ни спестявания. Предпочитаме възможно най-голяма част от сумата да е с ипотечен кредит и да покрием кеш само 10%, които се искат при предварителен и таксите. С останалите да започнем ремонт. А не да си дадем всички спестявания само за апартамент + такси и после на нулата.

# 373

Ходихме, казаха ни 80-85% за ЕПК и 90-95% за НС.
За НС 100кв за 115 000 евро брокера твърдеше, че оценката ще е между 125 000 и 130 000 евро (Лагера), а финансирането между 90 и 95%.
За този ЕПК, 140кв, 106 000 евро, брокера твърдеше, че оценката няма да е повече от 110 000 евро (Надежда), а процента над 80%. Не сме го гледали с него, просто го попитахме информативно. Така излиза, че за ЕПК трябва да извадим повече от нашия джоб, но пък реално получаваме доста по-голям апартамент за по-малко пари.

Все пак смятаме да се свържем отново с жената, която го предлага и да направим една оценка, за да не взимаме  мнението на брокера ни за чиста монета. Както казах по-напред, той упорито ни бута само към НС и нищо друго.

Не сте разбрали правилно. Максималните проценти, които банката дава, са 80-85% и в двата случая и това не зависи от типа строителство (освен, ако не е панел, както вече казах). Тук обаче идва оценката, която могат да ви завишат, за да излезе, че получавате повече проценти накрая.

Обаче въпросната оценка се формира от много фактори, не само от това дали апаратмента е ЕПК или тухла, и зависи и от самия оценител. Можете да получите и много добра оценка на ЕПК-то и пак накрая като теглите чертата, банката да ви е дала 90 и кусур даже.

Това обаче брокера не може да ви го обещае предварително и си е чиста лъжа въпросното "за НС 95%, за ЕПК - 80%"...

# 374
Ясно, благодаря. Значи ще действаме сами с оценка, после по банки и ще видим до къде ще я докараме.

Общи условия

Активация на акаунт