Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 45

• 33 961
  • 776
  •   1
Отговори
# 375
  • София, Bulgaria
Ясно, благодаря. Значи ще действаме сами с оценка, после по банки и ще видим до къде ще я докараме.
Първо се избира Банка, после се прави оценка за съответната банка. Може да ползвате кредитен консултант, услугите им са безплатни за кредитополучател.  Виждам, че доста неща не са ви ясни, нормално е, не е упрек към вас.

# 376
Ясно, благодаря. Значи ще действаме сами с оценка, после по банки и ще видим до къде ще я докараме.
Първо се избира Банка, после се прави оценка за съответната банка. Може да ползвате кредитен консултант, услугите им са безплатни за кредитополучател.  Виждам, че доста неща не са ви ясни, нормално е, не е упрек към вас.

Да, тъкмо щях да предложа кредитен консултант. Но могат да изберат и повече банки, съответно да си платят за оценка към всяка и накрая да сравнят оценки, условия и да решават.

# 377
Първо се избира Банка, после се прави оценка за съответната банка. Може да ползвате кредитен консултант, услугите им са безплатни за кредитополучател.  Виждам, че доста неща не са ви ясни, нормално е, не е упрек към вас.

Банката мислим да е ДСК и после да обиколим други с тяхната оценка (ако ни хареса де), доколкото знам се приемат чужди оценки при заплащане на половината от таксата им за оценка.

Да, тъкмо щях да предложа кредитен консултант. Но могат да изберат и повече банки, съответно да си платят за оценка към всяка и накрая да сравнят оценки, условия и да решават.

Кредитен консултант ми беше изпращал сравнения в 5 различни банки за ипотечен от 100 000 евро, но не сме му показвали конкретен апартамент, ще го потърся пак.

Въпреки всичко може би паралелно ще ходим и сами в банки да сравним какво предлагат през него и директно на нас.

# 378
  • София, Bulgaria
В ДСК оценката в момента е безплатна или поне до преди 3 седмици беше. За тази банка ви съветвам да ползвате техните оценители, а не външни. Аз съм доволна, правят добри оценки. В този случай си е само за ДСК оценката. Правила съм оценка едновременно за Пощенска и Обб.
Както си прецените вие, но вярвайте ми не е само ей така да направим оценка, сложно е и много неща трябва да се съобразят и навържат. Трябва и вашият профил да отговаря и да позволява да получите исканата сума. Трябва да прецените кредита, на колко лимита ще бъде разделен.
За оценка е неоходимо копие на нот. акт.

# 379
За ДСК ние не сме доволни - може би попаднахме на кофти служител. Силно незаитересовани бяха изобщо да се занимават с нас.  Райфайзен и ОББ дадоха сходни оценки, ДСК казаха че могат да ползват техните оценки ако си платим отново. Тогава официално отпаднаха от конкурса "Кой да ни даде кредит" Innocent

# 380
В ДСК оценката в момента е безплатна или поне до преди 3 седмици беше. За тази банка ви съветвам да ползвате техните оценители, а не външни. Аз съм доволна, правят добри оценки. В този случай си е само за ДСК оценката. Правила съм оценка едновременно за Пощенска и Обб.
Както си прецените вие, но вярвайте ми не е само ей така да направим оценка, сложно е и много неща трябва да се съобразят и навържат. Трябва и вашият профил да отговаря и да позволява да получите исканата сума. Трябва да прецените кредита, на колко лимита ще бъде разделен.
За оценка е неоходимо копие на нот. акт.

За кредита доколкото ни обясниха в банката аз ще съм "основен длъжник", а приятеля ми "солидарен". Нямаме брак. Когато пускахме документи за предварително одобрение искаха данните и на двама ни и дадоха таван на база двата дохода общо. На колко лимита ще е разделен не съм го чувала до сега?

Последна редакция: ср, 22 юли 2020, 09:27 от SimonaDimitrova95

# 381
Аз го казах и в темата по-назад, супер доволна съм от ДСК. Накрая ни свалиха лихвата с цял 1% и ни дадоха 85% от оценката (която беше по-висока от стойността на жилището).

# 382
mokka, колко ви е ГПР-то? Искам да го сравня с оферта на ЦКБ с ГПР 3,14%.

# 383

Ще те излъжа в момента, но около 2,90.

# 384

Звучи много добре. Благодаря! Имат калкулатор на сайта, но той ми изчисли ГПР 3.35% и се чудех колко реално може да смъкне.

# 385

Звучи много добре. Благодаря! Имат калкулатор на сайта, но той ми изчисли ГПР 3.35% и се чудех колко реално може да смъкне.

И аз в началото гледах на сайта, но истината е, че това е само за ориентир и всичко е много относително. При нас оказа влияние и че сме двама души съдлъжници по ипотечния, фирмите ни са на някакви си преференциални условия към ДСК и безброй други неща. Така че трябва да си говорите с тях.

# 386
Днес бях в четири банки, за да ме консултират за ипотечен кредит. Общите ми впечатления са:
Лихвен процент 2.85-2.7%( за нашите доходи);
Финансиране на НС(след акт 14) и ЕПК 80-85%;
*По-ниски проценти финансиране за панел, понеже е в друга категория строителство;
Не финансират паркоместа, а само гаражи;
Застраховка Имущество- задължителна;
Застраховка Живот- препоръчителна, на места задължителна.
В едната банка драстично ти спестяват такси, включително и нотариалните.
Условията и офертите които обсъдихме с четирите банки се различават от онлайн калкулаторите им.

Отидох на консултация без да имам предвид конкретен имот, направиха ми ориентировъчни оферти (които не са крайни, разбира се).

Simona, съветът ми е да не ползвате предварително ваш оценител за имота, понеже различните банки работят с конкретни оценители, чийто услуги ще трябва да заплатите повторно.

# 387
Одобрявам, пише се с О.
Много ми бърка ... На едно място, като някой вземе да Удобрява.

А за Симона - ми те двата квартала Лагера и Надежда са тотално различни. Вместо да се чудиш, виж кое ти е по-приоритетно: площта или квартала. Мисля, че вече сте се спрели на площта, ама ако греша : изберете едното, поне това да не ви неизвестно

# 388
Преговяряйте с банките за по-добър лихвен процент на база най-добрата оферта. Склонни са да преразглеждат тарифите си в тази силно конкурентна среда.

Надявам се продавачи и агенти да са също по-отстъпчиви. Трудно е за всички (за едни по-малко, за други повече) и криза има, няма какво да се лъжем.

Последна редакция: ср, 22 юли 2020, 10:45 от pooh06

# 389
Симона, виж какво казва калкулаторът - 140 кв.м. Х 700=98 000, 110 кв.м. Х 900=99 000. Значи са свалили цената с 1000 евро. Ти плащаш тотал цената, а в н.а. ще пише квадратурата, която е по техния нотариален акт, а не по тяхната обява. 110 квадрата застроена площ ново строителство включва и балконите, а добавят в обявите и идеалните части - на 110 квадрата са поне още 25, които ти ги дават по цена като на застроена площ, нищо че в идеалните части не можеш да си сложиш гардероба, печката или компютърното бюро.
Трудно ще ти е да преговаряш за цената със сестрата на собственика, явно не знаеш как се прави, а и не ти идва отвътре. Не се обиждай, и аз съм така - не съм търговец. При мен брокерът преговаря с другия брокер (от една и съща агенция, но различни офиси, голям майтап Laughing).  Аз съм доволна от сделката, за купувачката не знам, но и тя не изглеждаше нещастна.
Лъжата винаги проблем. Нормално е когато даден имот по нотариален акт е например 108 м2 да го обявят за толкова, а не например, че е 140 м2. Жалко, че няма глоби и наказания за тези лъжи. Не е нормално да си губиш времето да ходиш на огледи за разни имоти, които в крайна сметка са по-малки от обявеното. Преди години толкова ми беше писнало от брокерските измами, че не си губих времето да ходя на оглед преди да ми кажат каква е квадратурата по нотариален акт. Много мрънкаха ама аз си държах на своето.

Общи условия

Активация на акаунт