Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 45

• 33 917
  • 776
  •   1
Отговори
# 420
Каква измама, законът не е включвал терасите, за това и НА не ги отразява.
Т.к. Те реално са част от жилището, човекът ги е посочил в обявата. Така могат да се сравняват нещата, независимо от годината на строителство.
Това не е съвсем така. При най-старите жилища терасите наистина не са се включвали, но те така или иначе са били малки. По време на комунизма се променя закона и терасите се броят на 50 процента, а след 90-та година влизат изцяло в НА. При всички случаи няма как коментираното ЕПК да има 32 м2 тераси, а и като се има предвид, че по закон половината са вкарани в НА значи лъжата става още по-голяма. П.П. Терасите в епк-то вероятно са максимум 10 м2, което значи, че в нот. акт не са вписани максимум 5 м2. Разликата между 113 и 140 м2 мисля, че е очевадна.
В грешка си.
Сега се погледнах два от НА от комунизма:
- 1983 - няма вкл тераси ( при положение, че терасите са над 50 кв.м.
-1985 - пак без вкл тераси ( реално са над 10 кв.м)
Преди години имах ЕПК - терасите му бяха точно 32 кв.м. ( 20+12). Затрила съм някъде документите, та не мога да видя дали са били или не вкарани като квадратура. По скоро не са, защото беше под 70 кв.м.

# 421
И това сме го коментирали - при интерес собственикът вдига цената, защото иска да вземе максимума. И това е напълно нормално. Собствениците не са благотворителни дружества. Който иска - направо да си подари апартамента - на младо, на старо семейство, на Светия Синод, та и разноските по прехвърлянето да поеме.
Има всякакви идиоти, като тези с постоянното вдигане и сваляне според това дали има или няма интерес и тази простия продължава много години и накрая собственика взел, че се споминал.
Лично познавам  няколко такива екземпляра.

# 422
Със стар нотариален акт няма как да видиш дали и колко са включени балконите в площта. Може да стане с н.а. И скица на имота. Мериш, умножаваш, събираш и теглиш накрая чертата.

# 423
@man_darin_ka, сарказма ви е напълно излишен. Тук говорим за снобизъм, дребнавост и лицемерие от страна на продавачи и агенти. Накрая сметката плаща негово величество купувача.

# 424
Тук говорим за интерес-а, дето клател фес-а. Другото са приказки от 1001 нощ.
С това приключвам моето участие в този спор, ще последвам съвета на един съфорумец.

# 425
Със стар нотариален акт няма как да видиш дали и колко са включени балконите в площта. Може да стане с н.а. И скица на имота. Мериш, умножаваш, събираш и теглиш накрая чертата.
Аз квадратурата съм я измерила, виждам колко е записана в НА и след елементарна математика виждам липсващата част.

# 426
@man_darin_ka Някой се смееше на наемател, че ходел с рулетка, а то какви неща стават... Интересите на всички са да има баланс и честност.

Онзи съфорумец е баннат за обида, защото имаше в предвид друго лице. Това, че не ви харесва как аз мисля си е ваше право.

Между другото съм завършил Математика и мога да преценя каква е геометрията на едно жилище и да си правя сметката. Но и аз излизам от спора. Всичко добро и наслука.

# 427
  • гр. София
pooh06 личи, че сте завършил с профил "Математика". Търсите равновесието от двете страни на уравнението.
Социалните Ви възгледи са коректни, но не са задължение нито на продавачите, нито на купувачите. До този момент, не знам да има купувач, който може да плати по - висока цена за нещо и да го направи само, защото продавача е в нужда.
Социалните мерки (млади семейства, възрастни, болни и др.) трябва да са приоритет на държавно / регулационно ниво.

# 428
Сещам се, че преди време цареше пълна анархия в рекламите на кредитите и накрая държавата въведе някакъв единен шаблон, за да има съпоставимост и сравнимост (не знам детайлите, не съм теглила кредит).
Няма да е зле да се направи нещо такова и за жилищата - да се въведе някаква таблица, където да се записват подробно ЗП, общи части, всички стаи с чиста квадратура, балкони, вид строителство, начин на отопление, дограми, и прочее. Специалистите да я измислят как е най-удачна, ама съм сигурна, че може да се направи.

# 429
Каква измама, законът не е включвал терасите, за това и НА не ги отразява.
Т.к. Те реално са част от жилището, човекът ги е посочил в обявата. Така могат да се сравняват нещата, независимо от годината на строителство.
Това не е съвсем така. При най-старите жилища терасите наистина не са се включвали, но те така или иначе са били малки. По време на комунизма се променя закона и терасите се броят на 50 процента, а след 90-та година влизат изцяло в НА. При всички случаи няма как коментираното ЕПК да има 32 м2 тераси, а и като се има предвид, че по закон половината са вкарани в НА значи лъжата става още по-голяма. П.П. Терасите в епк-то вероятно са максимум 10 м2, което значи, че в нот. акт не са вписани максимум 5 м2. Разликата между 113 и 140 м2 мисля, че е очевадна.
В грешка си.
Сега се погледнах два от НА от комунизма:
- 1983 - няма вкл тераси ( при положение, че терасите са над 50 кв.м.
-1985 - пак без вкл тераси ( реално са над 10 кв.м)
Преди години имах ЕПК - терасите му бяха точно 32 кв.м. ( 20+12). Затрила съм някъде документите, та не мога да видя дали са били или не вкарани като квадратура. По скоро не са, защото беше под 70 кв.м.
Май и двамата сме в грешка 😀. Не съм запомнил правилно. Ето как е било преди 1991-ва година. “До 1991 г. в документите за собственост, застроената площ се изчислява като сбор на квадратурите на всички помещения, дебелината на зидовете +1/4 от площта на балкони, лоджии, тераси.”

# 430
  • София
Последните месеци следя как ще се развият цените в Банишора. Уж очаквам спад, а то не просто не падат цените, а изчезнаха обявите на 90 %. Гледам за четиристайни апартаменти. Една нова обява няма. Не мога да си обесня какво се случва.

# 431
Последните месеци следя как ще се развият цените в Банишора. Уж очаквам спад, а то не просто не падат цените, а изчезнаха обявите на 90 %. Гледам за четиристайни апартаменти. Една нова обява няма. Не мога да си обесня какво се случва.

И толкова ли е трудно? При падащ пазар продава само този, който е принуден да продава, а останалите пасуват. Явно много хора не са на зор. Обявите падат или защото сделките се осъществяват, или защото продавачите се оттеглят от пазара. а нови обяви не идват, защото се изчаква развитието на ситуацията.

# 432
  • София

И толкова ли е трудно? При падащ пазар продава само този, който е принуден да продава, а останалите пасуват. Явно много хора не са на зор. Обявите падат или защото сделките се осъществяват, или защото продавачите се оттеглят от пазара. а нови обяви не идват, защото се изчаква развитието на ситуацията.
Въпросът е, че цените не са паднали. Обявите, които стоят от месеци, не са мръднали като цена. Просто изчезнаха обявите, а в същия момент си се строи ударно.

# 433
Именно, или си махаш обявата, или нека си стои, но не сваляш цената.

# 434
@Maria 56 , @Lina_n_n , знаете, че в математиката има и неравенства и определено е такова голямото разминаване в цените на жилищата при нас и нарастването на доходите на населението ни. Хиляди българи продължават да се изнасят зад граница в търсене на по-добър живот. Като икономист ще кажа, че липсва добра стратегия и контрол.

Често разглеждаме цените и съответно качествата на жилищата като нещо неизбежно, което не може да бъде контролирано. Изглежда политиката играе жизненоважна роля чрез банковото регулиране, градоустройството, държавните инвестиции и т.н. И при всички политически избори те могат да бъдат оспорвани и променяни.

Не е коректно да се сравняваме с Германия. Разгледайте графиките за връзка между цени на жилищата и БВП на глава от населението в Европа. Обикновено съотношението ще бъде много по-голямо в страните с ниски доходи, отколкото в страните с висок доход. Формулата е: (Цена на квадратен метър / БВП на глава от населението) * 100.

Прогнозата ми, както и на много световни икономисти е за спад в цените с около 30%, но времето ще покаже. Каквото и да кажа, на глава с жени и брокери не мога да изляза. Нито пък ще видя логика в цените при нас, защото такава няма, но времето и кризата ще отрезви всички.

https://www.bbc.com/news/business-52977890

Последна редакция: ср, 22 юли 2020, 21:49 от pooh06

Общи условия

Активация на акаунт