Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 45

• 33 904
  • 776
  •   1
Отговори
# 480
Аз се чудя , с кой акъл са купили апартаментите.
И аз имам апартамент в МЛ, но отстоянието с отсрещния блок е 20 метра (това с най-близкият блок)
Всъщност е въпрос на късмет. Аз като съм купувал в Манастирски Ливади имаше точно 4 блока около грозната сграда от Тошово време. Обаче сега изобщо не е така. Те повечето хора и срещу това негодуват, когато взимат им се обещава едно, в последствие се оказва съвсем друго...
Сега разбирам защо яростно защитаваше ползването на лични автомобили из София. За Вас, дето сте се пре**али там трябва да ви направят отстъпка в синя зона.
Браво бе разбирач. А разбираш ли, че НИ е купувано 2005-та година. Айде отвори една сателитна карта от тогава и погледни как изглеждаше кварталът. И за това, че се презастрои безумно и не се направи 1 нормална улица ли съм виновен по дяволите? Ми много ясно, че ще защитавам яростно придвижването с автомобил, тъй като в “новите” квартали е строени безобразно, без грам нормална инфраструктура. За всички живеещи хора в такива квартали няма друга алтернатива на придвижване. Обаче кой е виновен за това?

# 481
""А СС без кусури - в супер квартал, със супер общи части, с огромни помещения и т.н.""
срещнах в един цитат по напред  това изречение
Може ли към автора няма такова животно -  супер квартал СС  е в Център - където са всички транспортни комуникации към кварталите
,

# 482
Аз се чудя , с кой акъл са купили апартаментите.
И аз имам апартамент в МЛ, но отстоянието с отсрещния блок е 20 метра (това с най-близкият блок)
Всъщност е въпрос на късмет. Аз като съм купувал в Манастирски Ливади имаше точно 4 блока около грозната сграда от Тошово време. Обаче сега изобщо не е така. Те повечето хора и срещу това негодуват, когато взимат им се обещава едно, в последствие се оказва съвсем друго...
Сега разбирам защо яростно защитаваше ползването на лични автомобили из София. За Вас, дето сте се пре**али там трябва да ви направят отстъпка в синя зона.
Браво бе разбирач. А разбираш ли, че НИ е купувано 2005-та година. Айде отвори една сателитна карта от тогава и погледни как изглеждаше кварталът. И за това, че се презастрои безумно и не се направи 1 нормална улица ли съм виновен по дяволите? Ми много ясно, че ще защитавам яростно придвижването с автомобил, тъй като в “новите” квартали е строени безобразно, без грам нормална инфраструктура. За всички живеещи хора в такива квартали няма друга алтернатива на придвижване. Обаче кой е виновен за това?

Интересно - няма инфраструктура за коли, затова ще се придвижваш с кола??!

# 483
Много интересно в действителност. То едва се разминават колите, камо ли да мине рейс?!

# 484
Нико и колегия,

Цените в някакъв участък може да са по-високи не само, защото е по-желан той.
Може причината да е: ако предлагането е минимално (на качествен продукт или услуга). Тогава пък ще има и някакво количество малко хора, които точно там да искат(не значи, че цяла България там иска да купи). Но колкото и малко да са на брой желаещите купувачи, то цената ще е висока, защото предлагането е оскъдно.

# 485
То нововъзникнали квартали с 0 градски транспорт не са един или два, така че там щеш не щеш ти трябва кола. А и инфраструктурата, т.е. улици с нормална проходимост, също е кът. Все на парче се прави от общината - колкото успеят да "натиснат"- да се "споразумеят" с инвеститора да "дари" част от парцела за улица в замяна на разрешение за строеж. Затова и "улиците" са като турски сокаци - криви, с чупки и безумни завои, по-широки и по-тесни. И всеки инвеститор се оправя с общината според "възможностите си".
Не един път е обсъждано тук, с лични примери и примери от медиите. Мисля, че за това говори Фък в случая.

Румка Hands Plus1

Нико, в топцентъра, за който говориш, има много добри карета за живеене, подчертавам за живеене. Но пак зависи от личните нужди и предпочитания. За моя вкус пресечките на Витошка са ОК, ако не са близо до Витошка. Колкото по-близо до Раковска и Васил Левски, или до към Петте кьошета - толкова по-добре за моя вкус. За живеене говоря, за лично ползване при това. Писала съм и преди - познавам и т.нар. топцентър, и центъра по принцип, и работя от много време на Витошка - не ми е по вкуса Витошка и близките до нея карета, това, което е в момента е голяма селяния. Пълно с хора, които отиват НА центъра. Изключвам туристите по принцип, поне тези, които се разхождат през работното ми време. Резултатите от тези, които се разхождат вечер и през нощите, се виждат по настилката.

# 486
Скрит текст:
Мандаринке, попитай ЧС дали парите, които даде за нейният апартамент биха стигнали за аналогичен около Александър Невски, Народен театър или Витошка например.

Нещата не са толкова прости, а се преплитат много фактори, трудно ми е да кажа кой доминира, затова ще изредя:
- Родена съм около площад Славейков и с кеф избягах от там, не съм и търсила да се върна пак в топ центъра;
- Свикнала съм с квартала около парка "Заимов" и затова исках нещо пак там;
- Исках непременно НС (СС си имаме още, стои празно), а в споменатите райони няма много такова;
- Парите сигурно биха стигнали и за апартамент там, може би не най-наточения, но от друга страна предпочитам да дам 100 000 и да спестя още 100 000, които щяха да ми трябват за нещо съвсем престижно. Аз съм практичен човек и държа на минималната достатъчност;
- От доста време си имах една концепция "жилище за старини", но иначе не съм търсила жилище, съвсем случайно попаднах на това, отговаряше на повечето изисквания, хареса ми и за седмица го купихме. Не съм и търсила дали случайно няма нещо по-добро. После огледах в района и нямаше.  

Сигурно има и още, но и това стига. Истината е, че никога не съм се натискала за споменатите от теб райони и наистина си харесвам квартала, а не живея там заради липсата на пари за по-добро.

Сама каза, че щеше да ти струва поне 100 000 евро повече за да купиш аналогично ново строителство в топ център. Отделен въпрос е, че както също каза в този район такова почти напълно липства. Цените ясно показват коя е по-желаната част на центъра. П.П. Аз ако трябва да избирам между апартамент в НЯКОИ части на Ман Ли и Кръстова вада спрямо района на Лъвов мост, Сливница и Сточна гара ще предпочета първото. Пак подчертавам, че става дума за определени части от тези два квартала. П.П.2 Между района близък до Мария Луиза и този от СМГ до Дондуков не виждам прилика. Твоят и на мандаринката район определено е по-приятен, въпреки че е по-отдалечен и няма метро. От контингента разположен около Мария Луиза направо ме втриса.

Всъщност не го казвам, допускам, че щеше да ми струва повече, но не мога да бъда категорична, защото не съм и проверявала изобщо. А и разликата между нещо на "Витоша" или на "Ангел Кънчев" например ще е голяма, макар да са в един район.  Но и ти казваш, че там НС няма. А цената се определя не само от това колко е желан един район, а и от предлагането. И ако предлагането клони към нула, то цените ще са високи, защото все някой иска точно там. Сигурна съм, че ако във въпросният център имаше предлагане на НС колкото в Ман Ли, цените щяха да са и под тези за моето жилище, нищо, че е толкова желан район Wink

А и районът, за който говорим, все пак не е нито Сточна гара, нито Женския пазар или Лъвов мост.

Впрочем на самата Сточна гара нищо и няма, освен че е точно до кръговото и булевардите е шумно и мръсно заради трафика. Но иначе си е съвсем прилично място, даже и на север вече се появяват доста нови сгради. Проблемът на този район, заради който не може да се развие, е железопътната линия. Тя прекъсва всякакви комуникации, шумна е и предполага наличие на складове. Ако не беше тя, районът и на север от Сточна гара щеше да се развива бурно, защото е супер удобно разположен - по "Левски" и "Раковски" достъпът до центъра е 5 минутки. А по реката е много проветриво (имаме един празен коридор с ширина поне 100 метра идващ от запад, откъдето са и теченията). Та според мен и самата Сточна гара е набедено място, на което нищо му няма освен трафика, ама то трафик има и на Лъвов мост.

Но е хубаво, че един харесва едно, а друг друго, защото иначе щяхме да се избием и да вдигнем до небето цените на малък район Simple Smile

# 487
Внимание ! Опасно падащи цени Laughing ! Някой по горе отричаше да може да се намери двустаен за под 70 000 euro. Може и още как. И то НС в "елитен " квартал Scream
'
https://dnes.dir.bg/pr-zone/evtino-novo-i-ot-dokazan-investitor- … v-malinova-dolina
Да му мислят такива като Станцията и моя милост, които държат заключени апартаменти. Щом мечката играе при комшията тя непременно няма да пропусне и нас . Така че да се готвим да приютим в отремонтираните си и заключени соби безимотно ромейско семейство с N на брой чавета настанено от Общината. Тъкмо ще привнесат с маанетата си радост в скучния  и тъжен животец на съседите.
https://www.economy.bg/article/view/40749?fbclid=IwAR3s3nCgNxSCRGiXoVR67KpAh-1CbJQVrCZM21xRRlS6klntBU6PuYcfBqI

# 488
Далеч сме от приютяване на мангали. А и винаги мога да докажа, че е обитаван. Може да го ползвам за офис , например.

# 489
Внимание ! Опасно падащи цени Laughing ! Някой по горе отричаше да може да се намери двустаен за под 70 000 euro. Може и още как. И то НС в "елитен " квартал Scream
'
https://dnes.dir.bg/pr-zone/evtino-novo-i-ot-dokazan-investitor- … v-malinova-dolina
Малинова долина не е елитен квартал.

# 490
и питането за 70 000 не беше за апартамент на чертеж, а за такъв с тапети. Този в Малиновата долина е на чертеж още.

# 491
В Малиновата долина не се ли говореше, че се строи върху блато? Иначе скоро се разходихме от НСА нагоре по новата улица, която  са направили и всичките НС дето са поникнали, не изглежда чак толкова зле. Но не бих живяла там заради този наплив всяка година на първокурсници.

# 492
Ще бъде първият квартал в София, застроен върху блата, мхм.

# 493
Позволих си да направя един анализ на база произволни обяви в имот.бг и последните новини:

Вижда се, че наемите и броя на сделките спадат, а ако така продължава очаквам и цените да вървят по-стремглаво надолу. Очакванията за т.нар. Ковид сделки също не се сбъдват. При собствениците решили да продават по-скоро и осъзнатите хора с надценени имоти има известен спад в офертните цени с до 30%, както при големите жилища, а така и при по-малките. Но според мен, това все още не е достатъчно да раздвижи пазара, за да обърне негативната тенденция. Истината е, че въпреки всичко се намират и имоти с нарастващи цени - всеки може да види историята в имот.бг, като кликне на червените или зелените стрелки в дадена обява (ако е променяна някога цената, разбира се). Официално цените на голяма част на имотите не са мръднали или намаляват плавно, което ме кара да мисля, че все по-малко хора ходят по огледи. Изглежда, че голяма част от имотните българи нямат нужда от свежи пари или все още не осъзнават в каква сериозна рецесия изпада света. Силно се надявам в дългосрочен план банките да не затягат кредитирането, че тогава всички сме губещи.

Но се дискутира сценарий да се затегнат мерките на есен и при нас, поради опасност от втора вълна на вируса. Авиокомпаниите съкращават хиляди служители, а най-лошото тепърва предстои. Първите две седмици може да имаме ученици, но за по-натам се обсъжда и възможност за обучение от къщи. Общинските бюджети също са на минус, заради периода на изолация. Чета относно предложения за "данък богатство" върху движимото и недвижимото имущество. България е обхваната от най-тежката политическа криза от 2013. Така, че ни предстои необичайна и интересна есен. Надявам се да не ни затварят отново, защото беше ужасно (и в този случай губим всички). По-добре на дистанция и с маски. Гледах по BBC за плановете на Великобритания да ваксинира по желание около 30'000'000 човека против стандартния грип, за да не се натоварва системата с болни от Коронавируса. Въобще никой не знае какво наистина се случва и плановете на всички се объркаха. Както се казва в една поговорка "Ако искаш да разсмееш Господ, кажи му, че си имаш плановe...".

https://www.bnr.bg/post/101308183/15-septemvri-na-uchilishte-ili-vkashti

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/evropa-e-n … -covid-19-6112664

https://www.bloombergtv.bg/a/8-novini-ot-sveta/80268-aviokompani … -teparva-predstoi

https://www.banker.bg/finansov-dnevnik/read/knsb-predlaga-vuvejd … a-danuk-bogatstvo

http://mirogled.com/bg/news-view/niu-iork-taims-blghariia-ie-obk … -kriza-ot-2013-gh

https://fakti.bg/imoti/494045-rekorden-spad-na-naemite

Последна редакция: пт, 24 юли 2020, 14:55 от pooh06

# 494
  • София
Каква измама, законът не е включвал терасите, за това и НА не ги отразява.
Т.к. Те реално са част от жилището, човекът ги е посочил в обявата. Така могат да се сравняват нещата, независимо от годината на строителство.
Това не е съвсем така. При най-старите жилища терасите наистина не са се включвали, но те така или иначе са били малки. По време на комунизма се променя закона и терасите се броят на 50 процента, а след 90-та година влизат изцяло в НА. При всички случаи няма как коментираното ЕПК да има 32 м2 тераси, а и като се има предвид, че по закон половината са вкарани в НА значи лъжата става още по-голяма. П.П. Терасите в епк-то вероятно са максимум 10 м2, което значи, че в нот. акт не са вписани максимум 5 м2. Разликата между 113 и 140 м2 мисля, че е очевадна.
В грешка си.
Сега се погледнах два от НА от комунизма:
- 1983 - няма вкл тераси ( при положение, че терасите са над 50 кв.м.
-1985 - пак без вкл тераси ( реално са над 10 кв.м)
Преди години имах ЕПК - терасите му бяха точно 32 кв.м. ( 20+12). Затрила съм някъде документите, та не мога да видя дали са били или не вкарани като квадратура. По скоро не са, защото беше под 70 кв.м.
Май и двамата сме в грешка 😀. Не съм запомнил правилно. Ето как е било преди 1991-ва година. “До 1991 г. в документите за собственост, застроената площ се изчислява като сбор на квадратурите на всички помещения, дебелината на зидовете +1/4 от площта на балкони, лоджии, тераси.”

Явно и при комунизма е имало разлики. На панелките терасите не са включени в НА, но на ЕПК същите тип лоджии СА включени.
Живеем в ЕПК, построено 1985г и закупено от родителите на мъжа ми през 1986 г. Тераси, зидове, всичко без мазето влиза в НА.
Ето ви разбивката: двустаен апартамент 68.77 м2 по НА, със светли размери както следва - коридор 6.7 м2, кухня 6,05м2, баня 4м2, спалня 14.2м2, хол 19.5 м2, тераса 1- 8.6м2, тераса 2- 3.2м2=62.25 м2. Прибавям и вентилационния комин между хол и кухня 1.5м2, останалите 5м2 до 68.77м2 са зидове.

Общи условия

Активация на акаунт