Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 45

• 33 862
  • 776
  •   1
Отговори
# 495
никой няма да затвори пак и под карантина, да не са самоубийци тия от правителството. може да пуснат някаква извънредна епидемиологична ситуация, и това ще е

# 496
1300 - 1350 евро на квадрат /ЧЖП/ за двустайки тухлени /старо и ново/ южни квартали, в състояние за ремонт:
скъпо, евтино или реално е?

Брокерите твърдят, че е евтино. Показват статистики... Но статистиките не отчитат "състояние за ремонт".

# 497
Не гледай цената на квадрат, а крайния продукт: локация , състояние , изложение ,разпределение , общи части. В Бг обявените квадрати са много относителен фактор: чиста площ, светла площ , общи части.... Може много да с заблудиш ,ако гледаш самo като крайнo число. Отиваш на място и претегляш плюсове и минуси.

Последна редакция: сб, 25 юли 2020, 09:48 от Kölsches Mädel

# 498
Да, да, разбира се.
Просто не сме в София малко по-дългосрочно и ни се създава някакъв стрес от брокерите, че изпускаме момента за покупка като точно тези месеци не правим огледи.

Последна редакция: пт, 24 юли 2020, 23:04 от Doro

# 499
  • София, Bulgaria
Doro, никой нищо не изпуска, всеки прави сделка, когато е готов за нея, без значение от пазара...възходящ или низходящ. Южни райони е доста общо. Не мога да кажа на кв. ЧЖП, но мога да дам примери на кв. с Общи части на сградата и бюджети. В Манастирски ливади е по- евтино, но и там има голям диапазон от 800 до 1200 евро на кв. м. Последно имаме сделка на Луи Айер 63 кв. м ЧЖП, 73 с общи части, обзаведен без забележки на 90000 евро. Сделката стартира преди 2 месеца и сега ако намеря пак такъв ап. имам поне 3-ма купувачи, които ще купят. По-високи цени са в съседните квартали посока център.  Под 100 000 евро хубав ап. много трудно намирам, бих казала дори 110 000 може да се продаде. Ако е старо тухлено строителство, а то в 90% е за ремонт цената е около 90 000 +/- зависи от конкретните дадености на имота. В края на миналата и  началото на тази година всички 2ст в Източни и Южни райони бяха в диапазона 90 -98000 евро, като реални сделки имам предвид за НС, старата тухла 85..90 000 евро. Гледали сме и за 75000...85000 НС, но не ни харесваха и имаше защо. За панелните, които там са тип немски панел от 70-те години цените бяха 68..72000 за ремонт и 65000 за ап. на 1-ви етаж. Квадратурата на тези ап. е 58 кв.м.
Тези примери са само за имоти в сграда с акт 16. Хубави имоти в завършени сгради са мнооого малко, така че поне на този етап, не виждам как ще им паднат цените. Конкуренцията и по-голямо предлагане е в сгради в строеж. Тези, които са почнали да строят преди 1г. също мога да ги извадя от конкуренцията, защото 2/3 би трябвало да е продадена. Корекция би могла да дойде, ако се случи, че една съществена част от купувачите в такава сграда изпаднат във финансова криза и не успеят да си платят ап. , което става голям проблем за строителя.  Или банката просто им откаже кредитиране, защото са с рисков профил или рискова професия по време на пандемия и криза.
Когато и да купите, ако е сграда с акт 16 няма да сгрешите. Може да има движение в цените на долу,  но дългосрочно ще са нагоре.  
Ние също финализираме наша сделка от преди 1г. и купуваме друг ап. за дъщеря ни. Не чакам, щото няма, какво да чакам, днес има нужда и днес имат възможност, така че днес купуват. Но, разберете ме правилно, това си чисто наше микро решение в цялата макро рамка на пазара.

Последна редакция: сб, 25 юли 2020, 08:35 от tomeva

# 500
Абсолютно нито веднаж в живота си, когато сме купували жилище (няколко пъти през последните 25 г) не съм се повлияла от факта дали ще се вдигат цените, дали ще спадат, дали идва криза или златен дъжд. Просто дори и не съм мислила. Когато сме продавали - също причината е била не криза или морещ ни глад, а желание да купим нещо конкретно което сме си харесали. Купували сме заради децата, купували сме  заради гледката, но никога не сме купували за да печелим в бъдеще ( или с цел инвестиция). Макар че де факто жилището си е инвестиция. Продавали сме пак по същата причина - желание да купим на друго място заради нас или децата. Животът си тече, той е един.Времето минава .Кризите идват и отминават, време за губене няма. Не мога и да разбера хората които наистина имат нужда и дебнат с години за няколко хиляди лева..Пари се изкарват. Осбено ако си млад, още по добре семеен. Всеки един ако не успее тук, отива в чужбина и работи. И изкарва. Мой познати вкл. и синът ми се връщат с по 10 000 лева спестени от чужбина на човек, и то за половин година. Има МНОГО работа, има възможности за всеки, плащат хората. А  да стоиш на мижавата заплата в България и да  дебнеш с години да падне цената на нещо понеже ти нямаш пари е нещо друго. Точно тоя ступор в мисленето и безветрие на дейност спира икономиката и развитието.

# 501
  • София
Абсолютно нито веднаж в живота си, когато сме купували жилище (няколко пъти през последните 25 г) не съм се повлияла от факта дали ще се вдигат цените, дали ще спадат, дали идва криза или златен дъжд. Просто дори и не съм мислила. Когато сме продавали - също причината е била не криза или морещ ни глад, а желание да купим нещо конкретно което сме си харесали. Купували сме заради децата, купували сме  заради гледката, но никога не сме купували за да печелим в бъдеще ( или с цел инвестиция). Макар че де факто жилището си е инвестиция. Продавали сме пак по същата причина - желание да купим на друго място заради нас или децата. Животът си тече, той е един.Времето минава .Кризите идват и отминават, време за губене няма. Не мога и да разбера хората които наистина имат нужда и дебнат с години за няколко хиляди лева..Пари се изкарват. Осбено ако си млад, още по добре семеен. Всеки един ако не успее тук, отива в чужбина и работи. И изкарва. Мой познати вкл. и синът ми се връщат с по 10 000 лева спестени от чужбина на човек, и то за половин година. Има МНОГО работа, има възможности за всеки, плащат хората. А  да стоиш на мижавата заплата в България и да  дебнеш с години да падне цената на нещо понеже ти нямаш пари е нещо друго. Точно тоя ступор в мисленето и безветрие на дейност спира икономиката и развитието.
Тези хора малко по малко се превръщат в малцинство и намаляват.
Пазарът и природата/животът успешно ги лекуват. А ако не ги излекуват, други идват на тяхно място.
Освен ако не се върне социализма, който беше рай (и люпилня) за такова мислене и имаше нужда от не-предприемчива маса, която да управлява и да му служи за извинение за "електорат" (не че изборите имаха значение).
Да търсиш "сделката на живота си", да пресмяташ, да се суетиш, в продължение на 2-3-4 години не те прави много пресметлив, или математик, или мислещ. А чисто и просто губещ (да не ползвам чуждицата), също и дървен философ. Ако търсиш повече от 6 месеца, а имаш реална нужда и намерение, значи определено нещо в твоя телевизор не е наред, а не в пазара.
Част от мисленето и интелигентността е да си знаеш КОЛКО да мислиш. И ако е повече, от необходимия минимум, да обходиш всички варианти, се превръща в нерешителност и негативност, а не мислене.
Особено в София, все повече идва новия манталитет. Което върви ръка за ръка и с по-доброто заплащане, западните фирми и западният манталитет на живот. Който има и негативи, но конкретно това е един от многото позитиви.

Аз пък съм купувал имоти за инвестиция, и не виждам нищо лошо в това. Пак гледам да имат гледка, да имат акт 16 (или голяма вероятност да заимат), да са на хубаво място/локация и тн.

Също, ако купувам, задължително прекарвам време в града, в който ще купувам, или най-малкото, командировам роднина. На сляпо не върви, това си е сериозна крачка.

За узряването, ами то няма как да е иначе. Всеки купува, чак когато се реши. Дали е узрял, не се знае.
Аз имам няколко познати, които пропуснаха момента 2016-2017, когато бяха последните влакове на старите цени. Намираха все кусури на имотите, ипотека на 1/4 от дохода им не ги устройваше, щото трябвало да има и за екскурзии и харчене. Тогава още се намираше масово за 800-900 Евра, готови НС.
Някои от тях още се оглеждат. Други купиха на по 1300$ на дълбоко зелено, и без дупка чак. И то след 3 години чакане, едва миналата година. Едва след още 2 години има шанс да имат жилище. За сега са под наем.
Та узряване, узряване, ама можеш да си пропсунеш хубавите сделки, докато зрееш. И после да няма същите.

# 502
@Doro, цени всякакви, но рядко се взимат добри решения под стрес. Успокойте се, осъзнайте какво искате и тогава скачайте. Не слушайте брокерите, защото вие си носите рисковете.

Сам трябва да решите. И не на последно място да прецените добре възможностите си, момента и да имате резервен план. В условията на рецесия всичко може да се случи. Доста хора загубиха доходи.

Най-добрите инвеститори в недвижими имоти не са хора, които винаги отлагат или пък избързват. А просто са добри стратези, които се ангажират да постигнат своите планове и амбиции.

Успех!

# 503
Доро, не ги слушайте брокерите - те ви пресират, за да си вземат комисионната. Няма да свършат апартаментите в София. Никой не може да каже дали не сега, а другия месец ще се появи обява за "вашия" апартамент. Естествено не е нужно и да се отлага безкрайно във времето. За 2-3 месеца, особено пък летни, нищо апокалиптично няма да се случи на пазара на недвижими имоти.

# 504
Аз пък лесно си намирам "моите" апартаменти. За набързо ги харесвам. И къщата ни така я харесах набързо. Любов от пръв поглед, както се вика Wink
Мисля, че дали ще си намериш бързо, зависи и от това самият ти колко си деен, и колко си мотивиран.

Когато аз тръгвам по такава задача - съм силно мотивирана да намеря бързо решение, и обикновено така и става. Wink

# 505
  • София, Bulgaria
Аз пък лесно си намирам "моите" апартаменти. За набързо ги харесвам. И къщата ни така я харесах набързо. Любов от пръв поглед, както се вика Wink
Мисля, че дали ще си намериш бързо, зависи и от това самият ти колко си деен, и колко си мотивиран.

Когато аз тръгвам по такава задача - съм силно мотивирана да намеря бързо решение, и обикновено така и става. Wink
Румка, 1:1, седмица...две..Последното жилище, отидохме просто така, уж само да питаме..., а след 30 минути си стиснахме ръцете над чертежа...Kissing Heart Ама е на, ...купувам пердета вече.

# 506
Някой минавал ли е през процедура по смяна на статут на студио в жилище? Говоря за тези студиа, които по проект са си с отделно санитарно помещение, и не са вписани като апартаменти просто заради паркоместата.
Явно е, че съответната община няма да бъде във възторг, заради отстъпката в местния данък, но хора са ми казвали, че такава смяна е възможна юридически.

# 507
Някой минавал ли е през процедура по смяна на статут на студио в жилище? Говоря за тези студиа, които по проект са си с отделно санитарно помещение, и не са вписани като апартаменти просто заради паркоместата.
Явно е, че съответната община няма да бъде във възторг, заради отстъпката в местния данък, но хора са ми казвали, че такава смяна е възможна юридически.

Възможна е, но не във всяка община. Мои приятели се занимават с това над три години, накрая се наложи да се регистрират на друг адрес, защото са в зона и няма как да паркират. Статута още не е сменен.

# 508
Студиото не се ли води жилища? Аз мислех, че само ателиетата са с различен статут. Може и да бъркам.

# 509
Студиото не се ли води жилища? Аз мислех, че само ателиетата са с различен статут. Може и да бъркам.

По принцип под студио се разбира еднопространствено жилище, но няма статут студио, затова предполагам, че въпросното се води ателие.

Общи условия

Активация на акаунт