Семейството или родителите?

• 20 590
  • 612
  •   1
Отговори
# 195
Вариант да прехвърлят, да нямат на тяхно име, ако е  отделни партиди ток, да ги отрежат и  постоят без него ,да реват , но да осъзнаят къде са.Да се изнесете и да плащате пак дял и да им помагате, но няма да ви се тръшкат всеки ден, ще са сами...нито един не е  да решава пролема.
Защото така купувате цялата къща, а и пак ги издържате и ви реват.Единствен плюс ,че няма да са на улицата да им плащате и наем.Че и до това могат да стигнат , да им я вземат заради дългове ако ги оставите , ако не ги изгонят сънаследниците.

Последна редакция: чт, 02 юли 2020, 14:04 от Бор_яна

# 196
Трябва да скъсате с тези хора окончателно. Много е крайно, но няма друг начин. Или отивайте в твоето жилище двамата, или заминавате в чужбина. Като теглят заеми и не го връщат, кредиторите ще гонят тях. Много вероятно е да бъде възбранена къщата, така ще пострада и лелята. Ако не си платят тока, да стоят на тъмно. Радикални решения, иначе няма спасение. С тези кредити тази къща е заминала, спрете да наливате в нея. Сега я изплащате и същевременно давате пари на родителите му, за да не теглят заеми, които те няма да върнат и къщата ще послужи за обезпечение за тези заеми. Не ви трябва този имот. Ако искат да го имат, да си изплащат сами дела, и да не теглят заеми. Ако искат да имат ток, вода, храна, да се хващат на работа. Вие се спасявайте. И да загуби приятеля ти този дом, това е спасение. А родителите му няма да умрат, ще се оправят.

# 197
Само не ми е ясно защо вие ще плащате заеми, които не сте взели. Каква е тази държава, която е дала право на родителите да унищожат децата си с един замах ако решат? Не харесвам Дания, но тук поне заемите са лични и никой не е длъжен да плаща само щото е наследник или роднина.
Тук също заемите са лични. Ако наследиш дългове, можеш да направиш отказ от наследство. И в България плащането на чужди заеми е само и единствено по личен избор. Изключвам случаите, когато някой е поръчител или съдлъжник.

И как ще наследиш дългове при положение, че заемите са лични?

# 198
И как ще наследиш дългове при положение, че заемите са лични?
Лесно. Съгласно чл. 30 от Закона за местни данъци и такси (ЗМДТ)  наследственото имущество включва притежаваните от наследодателя движими и недвижими вещи и права върху такива вещи, както и другите му имуществени права, вземания и задължения към момента на откриване на наследството.

# 199
Както му наследяваш къщата.

# 200
  • София
Струва ми се, че те са взели заема от някаква жена на честна дума, без документи.

# 201
Горката, жена, която им го е дала.

# 202
Докато продължавате да наливате от пусто в празно, все повече ще затъвате в калта. Един ден ще се събудите и животът ви ще е минал, живеейки техния.

# 203
Такааа, да резюмираме значи Wink
От 2 години живуркат в къщурката на свекърите и досега си им е било екстра - всеки си живее на етажа, всеки си плаща сметките (а може възрастните И техните да са плащали дори!), никой за нищо не ги притеснява, освен от време на време да закара свекървата на лекар с колата си!
Преди 3 месеца свекърите остават без работа, в един момент се обръщат за финансова помощ към синчето и кандидат-снахата опищява света.
Къщата е наследствена, половината е на свекървата, другата половина на братовчедка на мъжа, която е склонна да я продаде. Свекървата била казала - това е положението, вие ще си я плащате!? Еми ще каже!!! Нормално е щом авторката с мъжа й живеят там и мислят да продължат да го правят, точно ТЕ да си я платят! Свекърите са възрастни хора, няма откъде да извадят пари за половин къща, а при тяхната възраст (вероятно около 60те) никоя банка няма да им отпусне кредит за целта. Дори и да работеха двамата, и да не беше криза, и да не се очакваше още по-голяма стагнация и безработица. А те дори нямат и нормална работа и постоянни доходи в момента!
В крайна сметка, цялата тема, драма, тръшкане и смятане е заради един хляб и паница с манджа на ден (хайде, хрупки и сладолед - не ги е срам дъртите Wink) и малко ток (като не готвят, то колко ли и ток харчат!?)!
А, и един някакъв заем от позната има в картинката, който може да е 1000 или 5000, но може и 100-500 лв. да е. И най-вероятно е около второто, отдавна вече хората не раздават хилядарки на познатите си.
И още нещо ми направи много грозно впечатление - преструвала се била свекървата, нищо й нямало всъщност, само сърце, кръвно и крака... Ама нямала инвалидна пенсия!? Инвалидна пенсия трудно се дава. И моята майка беше САМО с кръвно, сърце и крака, и тя без инвалидна пенсия. И си отиде от инсулт на 60 години. Симулантка, викаш!?

# 204
Птица ,не се стърпях.Все едно говориш за 40+ уредени с жилище и с пораснали що-годе деца, с възрастни 70 годишни родители, или останал сам родител, които са уредили някак живота си ,с добри доходи са.
А тук говорим за 29 годишни ,вчера завършили, неженени, без деца ,с планове млади хора, с родители малко над 50 със сигурност, двама, поне единия  е здрав, другия хленчи  и се разболява в удобни моменти.
Без жилище са или поне момчето няма, отишли са на село или малък град в къща с план да си отгледат децата и други вероятни надежди.
И се оказва ,че нито къщата е на родителите ,нито самите родители могат да си гледат  финансите  на етап да връзват двата края.
И работа ще се намери за бащата ако потърси, и  майката може да не е толкова крайна, ако осъзнае ,че лягат на плещите на деца още.На 29 синът ми не бе завършил и  го издържах щото му хрумна, че едно образование не му харесва и иска да учи друго и удължи всичко.
След това следваха една ,две ,три  работи да придобие опит  и накрая  да се наложи в професията.
То пък и две кризи  и сега трета ги застигнаха и отнеха доста и пак се борят.
И пак отделя колкото може, последно ми купи пералня.
Другият има други проблеми, не е женен и няма кой да му мърмори та отделя повече.
Което  и ми тежи да вземам и от двамата.

И отиват на 45 ,скоро. А още не са стабилни да издържат и странични хора от семейството си.

Ако е за спорта ,да спорим, давай, права си ,всеки трябва като се излюпи  и почне работа след учението да реализира поне 5 цифрен доход че да има с щедра ръка хем да купи жилището на родителите си, хем да им плаща режийните и да си ги носи на ръце ,те милите  за това са го гледали.
И да се изсели накрая на света ,пак ще му кацнат да ги издържа.И жилището си могат да загубят ,скоро имаше за един мъж от Търновско, как гогогнят ,майка му продала на внучката си ,дъщеря на другия брат ,което направила докато е на легло, (вероятно подведена,знам как се правят пълномощни в къщи)и  го гонят от дома ,в който се е родил.
Ама няма син и приятелката му , да им увисне та води дела.Има тийнове да отглежда само.

Най-доброто ,дето направих е да оправим имотите приживе.Всеки си знае, с изключение  на общата ни къща с двор.Дето ровя да произведа нещо да ям.И наближава  и това да не мога.
И не съм оставала без работа нито един ден, или после пенсия, или и двете за десетина + години
С изрично написано в ТЕЛК без тежък труд.

Вземам и ми тежи и  горчи, защото няма друг начин вече да изкарвам , а станаха 310 лв пенсия този месец - па купи си всичко с тях ако можеш.И посрещай деца и внуци.Дето са свикнали на стандарт,различен от твоя.Купи си  и  уреди,пералня ,печка ,поправяй счупено, поддържай дом.
Работа и сега  има за мен , аз не ставам.
Двама винаги могат да се справят, а като е без работа бащата, има борса ако е бил редовен работещ.Като е болна майката има ТЕЛК, не е вярно че не може , знам ,че може и то пожизнено те пенсионират понякога.
Сигурно всеки работи  без проблеми и му е кеф винаги, става  и бърза с нетърпение да иде на работа.
И съм си давала до лев парите в къщи ,основно за храна,  и съм им готвила, и аз ходих по болници с тях, не сина им.Не да кажеш да не знам за какво говоря.За какво говорим тук.
Платих на кола да вози свекъра, свеървата не даде 5 лв за лекар да го посети в къщи поне да го почерпи, който го е срам дава.А аз се срамувам.

И ако това минаваше и бе що годе норма за нас , вече не  е.

# 205
  • Ст Загора
Птица, авторката каза, че положението е от 5 месеца. Аз разбрах, че от толкова живеят с родителите на приятеля й. А общо 2 г живеят заедно.

Към авторката, час по.-скоро се махайте от там. Нещата ще станат по - зле, всеки ще продължи с театъра. Утре, ако забренееш ще искаш спокойствие, там няма да стане. Пак ли ще водиш жената по доктори бременна или след като родиш? Приятеля ти какво мисли за това да се махнете от там? Гледай да го навиеш, защото ако продължите там да живеете след време въобще няма да иска да се махне.  Но според мен ти няма да направиш нищо да отидете другаде да живеете, не и сега. Сега още ти се вижда добре горе - долу, ( отделно си плащали тока, не се виждали някога с дни)

Чета не много задълбочено темата.

В подобна история съм.

# 206
  • София
Птицата винаги е била драматична. Помня я от моите теми със свекъра ми.

# 207
В случая Птица е права.

Лирическата героиня хем иска на широко в къща, хем друг да я изплаща, че един ден да остане за любимия. Не е била достатъчно далновидна да си хване гадже, чиито родители вече са изплатили къща, не иска да живеят отделно, въпреки успехите в бизнеса, изобщо... драма да има.

# 208
Птица, още в самото начало е трябвало приятелят на авторката, или двамата, или двамата като семейство да закупят от лелята нейният дял. Щом те го плащат, те са страна по договора с лелята, а не майката на приятеля. Така те стават собственици на половината, имат право да си живеят там и да са на отделни сметки и партиди за ток, вода и т.н. Могат и да си отдадат етажа под наем, ако не искат да живеят там. Все пак авторката си има апартамент. Така майката на приятеля ще е собственик само на другата половина. Срещу нея може да си тегли заеми колкото си иска, а после банката или кредиторът да си насочва претенциите само срещу този дял. Ако е разумна, ще си запази покрива над главата, ако не, да е мислила. Очевидно става дума за два отделни етажа в делим имот. И сега не е късно най-после нещата да се уредят юридически. Просто тази половина трябва да се прехвърли на авторката и на приятеля й, понеже те я изплащат от години. Дори и в този случай е зловредно да живеят там, но поне нещата ще бъдат уредени. Дори и в този случай авторката и приятелят й не са длъжни да плащат сметки, разходи, заеми, издръжка и т.н. на родителите му. Ако последните не си платят тока, ще им го спрат само на тях. Ако теглят заеми , кредиторите ще посегнат на етажа, собственост на майката. Аз лично съветвам авторката и приятелят й да се консултират с адвокат и да поискат да им се прехвърли половината, ако има още да се изплаща, те да са страна по договора. И да бягат от там. Ако трябва етажът под ключ, отделни сметки и партиди и край. Ако свекървите в неблагоразумието си стигнат до там да им вземат етажа за неплатени дългове и сметки, двамата с авторката могат да ги платят и да станат собственици на цялата къща. Да оставят родителите да си доживеят там и толкова. Така на практика нищо няма да наследят, но поне нещата ще са изчистени от правна гледна точка.

# 209
Съгласна съм с Птица, че ако искат цялата къща, именно авторката и мъжът ѝ трябва да изплатят дела на роднината. Свекърите няма защо да плащат нито стотинка - те са собственици на единия етаж, живеят си в него и повече не им трябва. Ако на някой му трябва и другия етаж от къщата, да си го плати. Макар че, на тяхно място, аз бих насочила парите си към друг имот.

Общи условия

Активация на акаунт