Семейството или родителите?

• 20 400
  • 612
  •   1
Отговори
# 210
И каква е твоята теза всъщност! 30 годишните трябва всичко да получават наготово, защото са млади, тепърва ще се женят, деца ще правят и отглеждат и затова всичко трябва да им е осигурено - къща, двор и никой за нищо да не ги търси. Ако може дори свекърите тях да ги обгрижват, а не да ги търсят за помощ при нужда Wink
Значи на теб твоите синове ти помагат, обаче този син няма право да помогне на родителите си, щото жена му е извадила сметалото и чатка на него. Ааа, на теб ти било неудобно да ти купуват пералня или дават кеш!? Ами откъде знаеш, че и на тези хора не им е неудобно Simple Smile
Свекървата къща си има! Половината си е нейна и никой не може да й я вземе. Тя на кого ще я остави тази половина, вече е въпрос на бъдеще. Тук става въпрос за другата половина, на лелята, а сега на братовчедката. Ами за мен е повече от нормално - щом авторката и мъж й я искат, ще си я платят. Точно те, не мама и татко!
Ако не искат или не могат, ще си ходят в панелката на нейната мама. Чийто статут също не е много ясен - на кого е точно, няма ли и други наследници/собственици там, тъщата ще им я даде ли, щом на нея това й е доходът...
А цената на свекината къща зависи от това къде точно се намира. Ако е на n км от София, надали е много висока, не е на цената на нов апартамент в София, половината пък от нея ще е съвсем достъпна за млади работещи хора, единият управител, другият със собствен бизнес... Ако ли е в Бояна или Драгалевци, братовчедката може и много да поиска. Всеки си плаща желанието да се прави на баровец Simple Smile
На мен пък друго ми стана интересно. Как така са се намърдали и превзели цялата къща от 2 години, щом половината е на лелята/братовчедката!? Ако са 2 отделни и равностойно етажи, какво правят на чуждия етаж. Ако е фамилна къща с кухна и стая на първия и 2 стаи на втория етаж, пак е странно. Но тогава пък цената на половината къща ще е съвсем прилична.
Това обаче поражда въпросът как така при това положение са живяли отделно, с отделни сметки, не са се засичали със седмици и пр.
На мен лично картинката не ми се получава.
И прав беше някой по-горе като припомни едни други подобни драми - пък успешни бизнеси, пък къщи, пък роднини, пък себераздаващи се снахи... Wink

Последна редакция: чт, 02 юли 2020, 17:49 от птица

# 211
Съгласна съм, но и свекървите да си обезпечават заемите с техния дял, а не друг да им ги плаща. Същото е и за сметките. И да си работят за разходите.
Все още не ми е ясно целият имот ли се води на майката на приятеля, която дължи на сестра си половината и която половина всъщност се плаща от младата двойка? Ако е така, това трябва да се уреди.

# 212
Знам ,че всеки чеет което му харесва.
Писах та се отнесох ,че на тази възраст моите са били на моя издръжка.
Тя не спори да плащат етажа си.Но да издържат родителите май нямат ресурс.
До сега не са имали свободни пари ,сега малко са смогнали да пътуват ,какъв ужас, млади годжета да се разхождат,и веднага има претенции за повече издръжка ,че и за пълна.Защото свекърът безработен, а свекървата зор ходи на работа.
Ай ,да си четем всичко.
Много ясно ,че нямат възможност,  от две гидини работят, от повече се познават и са учили, били са гаджета може би ,но сега са изненадани  да плащат на две места- за дом и  на родители.
На 30 сина ми поиска пари и продадох ниви да започне работа в София. Гаджето отиде да следва магистърска  и да не се разделят.Помолих майка си да ми подпише наследеното от баща ми.И ги дадох.

# 213
Авторке, оформете документално вие двамата да сте собственици на половината имот, ако има за доизплащане, доизплащайте като също трябва черно на бяло да е ясно, че вие го правите. Направете отделни сметки и партиди и бягайте. Имаш си жилище, отидете там. Никакви други плащания на свекървите, сметки, издръжка, заеми и т.н. Имат си имот, да си теглят заеми срещу него. Искат да ядат и да си плащат сметките - здрави и в работоспособна възраст са, да работят. Като станат пенсионери, ще помагате. До тук.

# 214
Защото като стана дума за изплащане, тя дойде и ни каза: "Ами няма какво ще изплащате ВИЕ". Сиреч ние ще изплатим имота, в който тя живее. Да, той после ще остане за моя мъж, но ще си го е платил до стотинка!!
Боряна, писателката на този казус протестира именно срещу това, че те с мъжа ѝ трябва да плащат дела от имота, който е на братовчедката. И дори се възмущава как така той ще си плати до стотинка имота, в който ще живе.

Все пак писателката нещо се е объркала. Сиреч, те няма да изплатят имота, в който живее свекървата, защото той си е нейн. Те ще изплатят имота, в който искат те да живеят и който сега е собственост на някаква братовчедка.

# 215
Ами затова преди да се почне изплащане,  нещата се оформят юридически. Затова има право и юристи. Не се плаща и лев, преди да има договор. Оставам с впечатление, че двамата млади плащат дял, който се води на майката, а трябва да е на тях. Ако не вземат имота за кредити, един ден отива при сина по наследство и авторката къде е? Дори да са сключили брак, той пак ще е само на сина. Авторката много трудно и само по съдебен ред може да докаже, че плащала. А може и да не успее.

# 216
...
С моят мъж сме от 10 г. заедно, от 2г. живеем заедно в къщата на неговите родители. В съжителството ни проблем няма - до скоро бяхме на отделни сметки и прекрасни отношения. ...
От три месеца им плащаме един безумен кредит - навремето взимали пари от някаква жена, не и ги върнали, жената си ги поиска и ние теглихме кредит. ...
Та от три месеца ние ги издържаме - сметки, кредита + пари кеш...
И това ще продължи поне още два месеца...
Хайде да се четем наистина Simple Smile
Като махнем лиричните излияние калко мързелива, лоша, хипохондричка и симулантка е свекървата, фактите са това!
- от 2 години живеят в къщата, като доскоро свекърите са се оправяли сами.
- от 3 месеца плащат заема им към някаква жена (кредит е друго) Колко обаче пари е не се казва.
- от 3 месеца ги издържали (т.е. по време на ИП хората са останали без работа и доходи, както много други хора)
- очаква се още 2 месеца да продължат да помагат (не разбрах защо точно 2 месеца) и на нея й се е досвидяло вече.

Аз също мисля, че ако ще дават пари, по-добре да е за нещо самостоятелно. но дали ще им излязат сметките!
Надали панелка за 60000 евро в Люлин или Младост е същото като цена, възможност за изплащане + чист въздух, спокойствие и голям двор срещу 30000 лв., напр.

Натака, нищо не плащат в момента. Договарят се да изплатят дела на братовчедката:
Къщата е една, на баба му и дядо му, които са починали - в момента е на майка му и сестра и, която почина и се разбрахме с дъщерята на сестра и да и платим парите за нейната дялова част.

Последна редакция: чт, 02 юли 2020, 18:30 от птица

# 217
Ами четете де, хора на 29 явно нямат парите, а когато ги няма става проблем.
И като ми купи сина пералня за 300 ,каза че има 10 000 превод за свършена работа.
И като съм давала заплата за всички , да ядат ,съм имала поне брак ,тя и това няма,  а момчето е на щат, наемен работник.Нейните пари и фирма какви са на свекърите ,дето никакви не са и още.
Тя си има имот.
Ще роптае ,да ,вероятно не са знаели ,че имотът ,къща , е чужд като са влезли.
пп Дела на братовчедката ,заема - безумен,издръжка и отделно пари, ми се вижда доста.

# 218
Чакай малко, Боряна, какво се предполага като младите нямат пари? Някой друг да им плати жилището, в което те искат да живеят? Какъв е проблемът, дори да не са знаели, че половината къща е на сестрата на свекървата? Нали те искат да живеят точно в тази половина? Безплатно ли да я получат?

# 219
Уиш, аз разбрах , че не спори за това. Спори за допълнителните разходи, НЯМАТ парите според мен.
Писах вече, става много - кредит да изплаятт заем на свекървата , ежедневна издръжка и кредит за къщата.
Все нещо трябва да отпадне от това.

# 220
А, допълнителните разходи, особено разни овъртолени заеми, са пълно малоумие.

# 221
Та има избор авторката дали а се набутва, дали да откаже.

# 222
1. Първо скоро изчислих, че ситуацията е от Февруари месеца - повече от три месеца.
2. Кредита е на наше име, за да върнем 1500 лв. на жена, от която са взимали преди 5 + години.
3. Уточнение за свекървата, която защитавате:
- продава имот и изяжда парите
- синът и преди да се съберем закупи на родителите си пералня, печка, хладилник + уреждане на други сметки - извинявайте, ама не е нормално хора на 50 години да чакат от 19 годишния си син гореизброените неща!
4. Великата къща на свеки е с неплатени данъци от над 7 години, които твърде вероятно ние ще платим, макар че живеем тук от две и ако е коректно би трябвало да платим данъци 50% за две години.
5. 3. Нямаме против да плащаме къщата, редно е и съм се съгласила, но имам против да ги издържам, да им плащам заемите, кредитите, сметките и къщата едновременно! Освен да ида на някоя магистрала, за да им задоволя нуждите?
4. Имам против да издържам работоспособни хора! Издържам е различно от това да платя въглища, да помогна за лекарства и т.н.!

# 223
Аз нещо се загубих тука в теориите ви.
Майката не е безработна, а е в болнични. Бащата също не е безработен. Младите дотират работещи стари, а старите се гевезят.
Младите изплащат заем на старите, защото старите не са го плащали. Няма значение колко е заемът, не е редно да не си плаща човек борчовете и да ги харизва на друг.

'Плащам парите за дялова част' няма. Има покупко-продажба. Каквато и да е тази ПП, етажът не е без пари, най-малкото ще му платят данъчната оценка. Данъчната оценка на 100 квадрата етаж - в лошо състояние и за тотален ремонт в родния ми доста малък и доста отдалечен от София град, преди може би 5-6 години - беше 55 хиляди лева. В момента ремонтиран 100 кв етаж пак там го оценяват на 90 хиляди лева.
Не знам авторката колко пари се гласи да нарине, че да има хипотетичен шанс хипотетичното й дете хипотетично да играе в двор на къща... Ама по-добре да си помисли хубавичко дали точно там иска да ги нарине. Панелката в Люлин върви с цяла Витоша, не просто с дворче, на което трябва на всичко отгоре да му чиракуваш целогодишно. Расла съм в къща, нямам спомен да съм играла в прословутия двор. Там се гледаха кокошки. И домати.

# 224
Авторката да изплати дела на свекървата. Къщата ще стане тяхна, свекървата ще има пари.

Общи условия

Активация на акаунт