Генетичен неинвазивен пренатален тест след 10 седмица- кой избрахте?

• 186 006
  • 1 683
  •   1
Отговори
# 1 590
  • София
Момичета, благодаря за отговорите. В клиниката където ще правя първа фетална си върви с БХС. За пренаталния лекарката ме разубеждава, но вече реших категорично.
Тя ли ще Ви гарантира после, че всичко ще е наред?

# 1 591
Ако имате бюджет си направете пренаталния тест за Ваше успокоение.

# 1 592
  • Melmak
Здравейте!
Бременна съм в 7 г.с, на 32 години съм, естествено заченах. Бях при д-р Колева в Надежда и тя каза, че ембрионът все още не отговаря на седмицата, заради по-дългият ми цикъл и късна овулация.
Питах я за пренатален тест, лекарката направо се шокира, че от ден 1 вече я питам това. Обаче аз съм си такава, искам да съм информирана и подготвена. Според нея с оглед на общото ми състояние и възраст бхс било достатъчно. Но ако все пак настоявам, нямало как да ме спре да си направя и пренатален тест.
Разбирате ме, че аз държа на някаква сигурност.
Притеснението ми идва от това, че доколкото чета пренаталния тест се прави в 10 г.с. Аз ако вървя със седмица назад с бременността, в коя седмица трябва да го направя?

# 1 593
Честито и спокойна бременност желая!
Ако си знаете датата на овулацията, сметнете седмицата по нея, това е много по-точно от сметките по цикъл. Броите седмиците след овулация и добавяте две седмици (за фоликулярната фаза на цикъла, която при Вас вероятно е по-дълга и оттам идва разликата). То така или иначе разликата би трябвало да е няколко дни, освен ако не сте цикъл над 40 дни, което вече се води анормален.
Така или иначе пренатален тест може да направите и след 10та седмица, не е казано, че трябва да е точно тогава. Това е просто най-ранното възможно. Доста лекари съветват първо да се мине първа фетална и тогава да се прави пренатален.

# 1 594
  • София
Здравейте!
Бременна съм в 7 г.с, на 32 години съм, естествено заченах. Бях при д-р Колева в Надежда и тя каза, че ембрионът все още не отговаря на седмицата, заради по-дългият ми цикъл и късна овулация.
Питах я за пренатален тест, лекарката направо се шокира, че от ден 1 вече я питам това. Обаче аз съм си такава, искам да съм информирана и подготвена. Според нея с оглед на общото ми състояние и възраст бхс било достатъчно. Но ако все пак настоявам, нямало как да ме спре да си направя и пренатален тест.
Разбирате ме, че аз държа на някаква сигурност.
Притеснението ми идва от това, че доколкото чета пренаталния тест се прави в 10 г.с. Аз ако вървя със седмица назад с бременността, в коя седмица трябва да го направя?
На мен на възраст 30 ми изкараха висок шанс за Даун... Та БХС не е точен за мен. Направете си пренатален тест. Аз доста закъснях с тест. Едва след първата фетална отидох.

# 1 595
Със сигурност изчакайте следващ преглед, на който вече да се види по-добре ембрион и пулс и да има ново замерване, да се види, че се развива нормално ембрионът и закъснението е просто от късната овулация. 11-12 седмица е съвсем ок за тест, има време.

# 1 596
  • Melmak
По мои изчисления вървя със седмица назад. Тоест ако сега се водя 7 г.с, реално съм в 6-та.

Ще направя пренаталния тест, не съм се отказала. Ако нещо не е наред после цял живот да се обвинявам, че съм спестила 1000 лв! Наистина не е въпросът дали да го направя, а кога и кой точно да избера. Д-р Колева ми каза, че ако искам, щяла да ми даде контакти и да ми каже къде да отида да го направя. Подозирам, че Надежда си работи с конкретна фирма/провайдър и пращат само там. Аз не държа да ме насочват, по-скоро бих търсила най-доброто за моя случай.

Благодаря, Семира, разбира се, ще изчакам. Не съм тръгнала сега да го правя. По-скоро чета навсякъде 10 седмица и се зачудих ако изчакам до 11-12 дали е късно. След две седмици пак съм на преглед и ще видим каква е ситуацията с развитието тогава. В понеделник бях на преглед, измериха 3.7 мм.
Не искам да слагам каруцата пред коня, но все пак е хубаво човек да е информиран.

# 1 597
3,7 вероятно е размер на сакче, защото чак в 10та седмица ембрионът става 3,7мм.

# 1 598
Аз го направих в 10+ няколко дни. В същия ден имах и преглед при АГ, за да  и потвърди, че всичко се развива както трябва. Но можете и в 11-та и 12-та седмица. Даже фракцията, ще е по-добра.

# 1 599
  • Melmak
3,7 вероятно е размер на сакче, защото чак в 10та седмица ембрионът става 3,7мм.

Да, точно, извинявам се, зле го написах!
Благодаря, Виолетка!

А по принцип за тези неща важна ли е възрастта на бащата? Всеки гледа моята възраст и като съм под 35 явно това ги успокоява. А таткото? Моят мъж чукна 40 тази година, ама никой не пита за него! 😁

# 1 600
Чак да се шокира, че пациентка се интересува от това да е сигурна, че всичко е наред. Хубаво е да се види, че ембриончето се развива нормално, а било и по седмицата си закъснение. За пренатален до седмица разлика няма да е проблем. По принцип мисля, че си казват тези седмици, защото ако вече се направи в много късна и реално има проблем, то може да е късно за амниоцентеза и евентуално, ако се наложи някакви действия, но това май след 14/15г.с. е късно. Аз си знаех, че пренатален ще направя още години преди да забременея, забременях на 27г и рискове нямах, но исках да мина каквото е възможно като тест и преглед, за наше си спокойствие и да сме подготвени максимално. При мен цикълът пък беше обратното - доста кратък, бебето си вървеше сеедмица напред и АГ ми каза за пренаталния да сметнем по датата на овулация, защото я знаехме. В крайна сметка проба за теста ми взеха в 11+4г.с (по размер на ембрион + отговарящ на овулация)., а иначе се водих 10та.
Въобще не е проблем да се водите 12г.с., а ембрионът да е за 11та, на мен ми казаха, че тогава е оптимално. Искаха ми само да съм минала АГ преглед няколко дни преди пробата, за да са сигурни, че е добре. В 10г.с. дори може да няма добра фракция и да ви върнат за повторно пробовземане. Та, като ви водят 11-12г.с никак няма да е късно да ви вземат кръв, в която и от двете седмици да сте. Преди 10г.с може да не могат да извлекат достатъчно фракция за тестване, а след конкретна седмица да е късно за други действия.

# 1 601
genome, за амниоцентезата ли казваш, че е късно след 14-15 г.с.?
Аз знам, че  между 11-13+6 г.с. се прави хорион биопсия, а амниоцентезата след 16+0 г.с.

# 1 602
Пренатален може да се направи и в 15та гс, не е проблем.

# 1 603
  • София
И 13-14 седмица да се направи няма никакви проблеми. Даже по-ранните седмици понякога носят риск да не се извлече достатъчно материал за изследване.
Аз го направи в 11 седмица. От многото четене установих, че разлика в тестовете няма. Общо взето всички ти дават едно и също инфо, само сумите са различни.

# 1 604
Пренатален може да се направи и в 40 гс, не че има смисъл. Изследва ДНК на бебето (плацентата) в кръвта на майката, нея си я има до края.

Повечето пренатални са от 10гс, но Панорама на Натера може и още от 9 гс

Общи условия

Активация на акаунт