Генетичен неинвазивен пренатален тест след 10 седмица- кой избрахте?

• 185 972
  • 1 683
  •   1
Отговори
# 1 605
genome, за амниоцентезата ли казваш, че е късно след 14-15 г.с.?
Аз знам, че  между 11-13+6 г.с. се прави хорион биопсия, а амниоцентезата след 16+0 г.с.
Не, за пренаталния, защото ако излезе нещо на него да има време за амниоцентеза и да не стане късно за нея. На мен това ми обясни представителката им. Че пренаталният е оптимално до тогава.

# 1 606
  • Melmak
Благодаря на всички!

Да, genome, шокира се. Аз нямам история в клиниката, даже в последните години нямам следящ гинеколог, ходя при различен всеки път. И сега отивам напълно непозната при лекарката и от ден 1 я питам за пренатален тест и тя.. шок! 😁

# 1 607
Едва ли се е шокирала, вероятно се е изненадала, понеже наистина е твърде рано. До към 11-12 гс за съжаление, често се случва бременността да не се развие добре и затова е добре да се изчака, за да се види на последващите прегледи дали всичко е ок, тогава чак пренатален.
Успех!

# 1 608
  • София
Ами може и да се е шокирала. Мен една и съща лекарка с едната бременност не ми препоръча такъв тест. Вече с другата като видя, че БХС е с кофти резултат тогава вече се замисли за такъв тест

# 1 609
  • Melmak
Едва ли се е шокирала, вероятно се е изненадала, понеже наистина е твърде рано. До към 11-12 гс за съжаление, често се случва бременността да не се развие добре и затова е добре да се изчака, за да се види на последващите прегледи дали всичко е ок, тогава чак пренатален.
Успех!

Благодаря! Разбира се, аз знам, че в началото много неща могат да се объркат, но исках да си планирам нещата добре.

# 1 610
Планът е чудесно нещо сам по себе си, но когато нещата не зависят особено от нас обикновено се действа стъпка по стъпка. И ние ходихме за тапети за бебешка стая, щом се уверихме, че сме прескочили началния рисков период… ама ей на, в момента стаята е склад. 
Уверете се първо, че всичко е в срок и е нормално и после планирайте нататък. Успех!

# 1 611
Успех!

Благодаря! Разбира се, аз знам, че в началото много неща могат да се объркат, но исках да си планирам нещата добре.

Виж, дори и да е по-късна овулация, те гледат % фракция на не знам какво, понякога за здрави бебета дори и 12 седмица може да е под критичните 4%, аз в 10+1 имах 10%, ако недостига ще ти вземат пак кръв и ще пратят пак пробата за тяхна сметка. Някои тестове изследват и моногенни и дедуликации, аз избрах по-обширното (няколко стотин от най-честите). Генетичният тест НЕ изключва БХС. БХС може да посочи, че нещо не е наред извън генетичните, но не конкретно кое. БХС показва рискът за прееклампсия! БХС показва и мозаицизъм. Това естествено не изключва и образната диагностика, самите фетални морфологии, които може да покажат аномалии извън генетиката. Вече на базата на всичките тези неща правят оценка за плода, или поне аз така разбрах, нито едно изследване не е самодостатъчно по себе си. Може да не съм достоверен източник на информация, защото не съм медицинско лице.

Генетичните също са процентно отношение или вероятност в дроб, и дори и да пише Low/High risk това не е категорично. Дали ще пише 1/2569 или Low е едно и също, не дава категоричност, въпреки че някои казват, като е написано с думи им било по-спокойно и дробното изразяване на възможността за проблем не го приемат и разбират.

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 20:21 от The_Black_Hole

# 1 612
  • София
Съгласна съм със всичко освен с това, че ако БХС е хубав може да не се прави пренатален тест. Когато аз писах тук и разказах моята история поне 3 жени ми писаха, че са имали хубава БХС и са родили деца със синдром на Даун! Така, че да, всяко изследване само по себе си дава различна информация, но не изключва другото.

# 1 613
Планът е чудесно нещо сам по себе си, но когато нещата не зависят особено от нас обикновено се действа стъпка по стъпка. И ние ходихме за тапети за бебешка стая, щом се уверихме, че сме прескочили началния рисков период… ама ей на, в момента стаята е склад. 
Уверете се първо, че всичко е в срок и е нормално и после планирайте нататък. Успех!

Супер съгласна съм с това. Аз съм от хората, които обожават да плануват, но сега съм толкова толкова предпазлива и въпреки това ето Господ ми показва пак, че имам очаквания и ме сгромолясва. Бременността ми е толкова трудна, че всеки месец прегледите за мен са страх и притеснение, какъв нов проблем ще излезе. В началото бях много надъхана, вечв съм на етап, в който ме е страх да купя бебешка количка, защото не знам края какъв ще е.
В този ред на мисли, не знам дали се е "шокирала" или просто изненадала. Ако не е чут и пулс още, е нормално да е по-изненадана. В повечето държави до 12 г.с. даже не те водят бременна, то и тук някои отказват да те запишат на ЖК, де.

# 1 614
  • Melmak
Момичета, разбирам ви, особено ако имате загуби, съжалявам за това! Аз съм наясно, че тази бременност може да я бъде, но може и да не. Като цяло гледам да не се надявам, нито да се емоционирам, за да няма разочарование. Неслучайно не сме обявили на никого, освен на двама приятели, които са в чужбина.
Планът ми е свързан с важно пътуване, което предстои. Важно ми е да знам кога да си запазя самолетни билети. Ако в 10 седмица трябва да се направи тогава да знам. Сега лт вас разбирам, че даже и в 11 може и не е късно, а и ако вървя със седмица назад, даже си е ок. Това е цялото нещо, не си представяйте, че купувам количка без да съм чула пулс.

Аз самата даже не можех да повярвам, че дори съм заченала, защото мислех, че ще е невъзможно дори това.

# 1 615
Хечисера, докторката се е изненадала според мен,защото 6-7 седмица се гледа сакче и се проверява за наличие на пулс, т.е. много е рано за пренатален. Наистина, особено ако на ФМ няма признаци, не съветват за него, защото я има и обратната опция - на ехографа всичко да изглежда наред и с бебето реално да няма проблем, но пренатестът да покаже такъв  Тогава се пристъпва към по-инвазивни/и опасни/ изследвания, които може да са ненужни. /това по думи на моята лекарка/. ФМ правих в 12 седмица, както и пренатест. С късна овулация съм и отидох първоначално по последен цикъл, но беше много рано за феталната, та ме викнаха 2ри път, когато вече беше възможно да се направи хубав оглед на органите.

# 1 616
  • Melmak
Хечисера, докторката се е изненадала според мен,защото 6-7 седмица се гледа сакче и се проверява за наличие на пулс, т.е. много е рано за пренатален. Наистина, особено ако на ФМ няма признаци, не съветват за него, защото я има и обратната опция - на ехографа всичко да изглежда наред и с бебето реално да няма проблем, но пренатестът да покаже такъв  Тогава се пристъпва към по-инвазивни/и опасни/ изследвания, които може да са ненужни. /това по думи на моята лекарка/. ФМ правих в 12 седмица, както и пренатест. С късна овулация съм и отидох първоначално по последен цикъл, но беше много рано за феталната, та ме викнаха 2ри път, когато вече беше възможно да се направи хубав оглед на органите.

Благодаря! Сигурно и при мен ще е така с тая късна ову. Дори не съм сигурна сега като се замисля кога беше. Не сме следили календара толкова, аз си я усещам, но нито съм правила тестове за ову, нито съм мерила температури и тн. Бяхме и на почивка та съвсем..

Благодаря на всяка една от вас, която писа, сигурно ако добутам живот и здраве до 10-12 седмица ще направим теста.

# 1 617
И според мен задължително се консултирай с аг за предстоящото пътуване. В някои случаи може да е противопоказно, та нека е запознат докторът и ти даде зелена светлина първо. Иначе за вида тест- аз правих средния пакет на Вижън/към 1500лв бдше/. Моята АГ каза, че е полезно да включва скрининг и за синдрома на Ди Джорджи.

# 1 618
Аз правих НИПТ в почти 15 седмица, ако не бъркам. Но в 12та бях на първа фетална морфология к БХС.

По принцип не препоръчват пътуване в първият триместър. Аз заради перфектният асфалт получих кървене. Вярно беше стара кръв, но много ни изплаши и се наложи да търсим по спешност АГ в чужбина. Спомням си, че лекаря спомена, че може да се лети със самолет, но до определена височина.

# 1 619
  • Melmak
И според мен задължително се консултирай с аг за предстоящото пътуване. В някои случаи може да е противопоказно, та нека е запознат докторът и ти даде зелена светлина първо. Иначе за вида тест- аз правих средния пакет на Вижън/към 1500лв бдше/. Моята АГ каза, че е полезно да включва скрининг и за синдрома на Ди Джорджи.
Аз й казах за пътуването и тя каза да си пътувам на воля.
Благодаря ти, ще разгледам този пакет!

Общи условия

Активация на акаунт