Генетичен неинвазивен пренатален тест след 10 седмица- кой избрахте?

• 185 700
  • 1 683
  •   1
Отговори
# 300
Здравейте, бъдещи мами! Имам един въпрос към вас. Бременна съм след инвитро в 9 г.с. С много тежък мъжки фактор сме и репро докторът ми каза, че има голяма опасност от наличието на някой синдром. Записах час за БХС, смятам да изчакам резултатите от него и да се насоча към неинвазивен пренатален тест, но тогава ще подбера какво точно да изследваме, предвид резултата. Та, въпроса ми е ако има мами, забременели инвитро с тежък мъжки фактор, където по думите на моя лекар рискът е доста по-голям, задължително ли сте правили пренатален тест или сте се доверили само на БХС? Какво са Ви съветвали вашите АГ-та? На мен изобщо не ми споменаха за пренатеста, само за БХС и феталните морфологии. Моля да споделите опит и ако сте правили неинвазивен пренатален тест, кой сте избрали от десетките марки, които се предлагат в България? Желая успех на всички Ви за здрави бебчета.

# 301
  • София
И да нямам тежък мъжки фактор пак няма да се доверя на БХС. Тя е статистика и не гарантира нищо, нито добрите нито лошите резултатите. Посъветвайте се с АГ и пуснете пълен пренателен тест.

# 302
БХС е само статистика, а и ще бъде по-късно за реакция, ако се наложи. Аз лично не препоръчвам съкратения пакет пренатален тест, тъй като в последствие, може да се наложи да се пусне и пълен, както стана при мен. Направете си пълен пакет пренатест за Ваше спокойствие. Той, разбира се, не изключва феталните морфологии, а ги допълва.  С момичетата сме разгледали подробно тестовете, които се предлагат. Можете още сега да си направите. Консултирайте се с Вашия доктор кой е най-подходящ за случая.

# 303
Писала съм и преди, че за съжаление, не случих на добър специалист за първите две ФМ. Заради възрастта ми, бях подготвена, че рискът за Даун в БХС ще бъде висок и ще се наложи Пренатест. Лекарката също настоя, даже беше готова да се обади веднага да запише час за определена фирма. Аз така или иначе бях решила да го направя за свое спокойствие, отидох в централата им и си го направих, в резултат на което тя не остана особено доволна ("Никой ли не те попита кой лекар те праща" и тн) очевидно в определени ситуации тя получава процент от направените тестове. Когато обаче по-късно отидох при Патрикова в Надежда и тя видя резултатите от БХС, каза, че не било нужно да се прави тестът, защото комбинираният риск е определящ, а не възрастовият, а моят беше доста нисък. Бяхме ги прежалили тези пари, но е добре да се консултирате с добър специалист дали изобщо се налага пренатален тест.

# 304
Моята бременност също е след инвитро, но нямаме мъжки фактор, нито възрастов.
Все пак, искам да направя пренатест за наше спокойтвие. Борим се за бебче от четири години.
Следящият ме АГ не ме е агитирал за пренатален тест, даже не беше споменал за такъв. Когато го попитах, обаче, каза, че единственият негатив на тези тестове е, че са скъпи. И ако човек има финансова възможност, той препоръчва да се направи. Не ме е агитирал за конкретен тест. Сега се колебая, кой да избера.

# 305
Момичета, изчетох цялата тема, но все още не съм избрала, кой тест да направя Simple Smile След прочетеното, клоня към Nifty pro и Veragene.

Veracity имат "среден" пакет, който ме устройва, но в темата почти не е обсъждан този тест.
Моля, ако някоя мама го е правила, да сподели впечатления Simple Smile

# 306
  • София
Момичета, изчетох цялата тема, но все още не съм избрала, кой тест да направя Simple Smile След прочетеното, клоня към Nifty pro и Veragene.

Veracity имат "среден" пакет, който ме устройва, но в темата почти не е обсъждан този тест.
Моля, ако някоя мама го е правила, да сподели впечатления Simple Smile

И аз клонях към същите два. При разговор с лекарката ми препоръча Veragene, защото са на една цена с другият, но Veragene е по-пълен.

# 307

Здравейте,
Днес ми излезнаха резултатите от скрининга и съм много притеснена. Много ли са високи? Има ли мамита,които са имали такива резултати и какво би следвало да направя? 14г.с съм сега ..
Total b-HCG - H - 80738,66
AFP - H - 14,14

# 308
От какъв тест са тези резултати?

# 309
От ранен скрининг,който се прави между 11г.с и 13г.с

# 310
Занесете ги на аг който ви е пратил, да ги интерпретира. Бхс изследването попринцип изглежда по друг начин, нямате ли и рискове за синдромите?

# 311
Ами няма.. С голям страх съм и реших да попитам тука

# 312
  • Sofia

Здравейте,
Днес ми излезнаха резултатите от скрининга и съм много притеснена. Много ли са високи? Има ли мамита,които са имали такива резултати и какво би следвало да направя? 14г.с съм сега ..
Total b-HCG - H - 80738,66
AFP - H - 14,14
Това не са резултатите от скрининг. В резултатите от скрининг пише какъв е вашият риск за синдромите Даун, Едуардс, Патау, Търнер, Триплоидия...

Тези резултати са ми малко странни за БХС в 11-13гс. По принцип в този период освен ЧХГ (b-HCG) се изследва и плацентарния протеин (PAPP-A). Тук аз не го виждам. За сметка на това има алфа-фетопротеин (AFP), който се изследва с втория БХС към 16гс.

Но като цяло не се гледат самите стойности. Нормално е b-HCG да е висок, нали сте бременна... При БХС се гледа част от медианата и съотношението между ЧХГ и РАРР. Това се пресметя от специален софтуер. Тук не е пресметнато, това са просто обикновени лабораторни резултати. Ще трябва да си попитате АГ за тълкуване.

Последна редакция: сб, 20 авг 2022, 00:36 от Brin de muguet

# 313
И на мен ми сана странно,като видях че пише ЧХГ. Аг доктора ми каза “ще проверим това дали има някакви аномалии върху плода. А най странното беше,че лаборантките не знаехе кое и как да пуснат. Понеже имам редовнно болки ниско долу и от самото начало си пия нош-па, изкарах и ковид.. Се притеснявам да няма някаква аномалия

# 314
  • Sofia
ЧХГ винаги се пуска за БХС.
А как така лаборантките не са знаели какво да пуснат? Вие къде сте ходили? БХС не се прави във всяка лаборатория.

Общи условия

Активация на акаунт