Генетичен неинвазивен пренатален тест след 10 седмица- кой избрахте?

• 187 743
  • 1 708
  •   1
Отговори
# 750
  • София
Аз пък само четейки как пише фАтални морфологии дълбоко се съмнявам в компетентността на дамата. И винаги, винаги, на 100% (дори в момента докато си пиша с вас) си имам едно наум, че в Интернет всеки може да е всичко, което иска. И често интелигнетни хора могат да бъдат подведени от някой достоверно звучащ им фейк.
Името на жената, евентуално професията или името на лечебното завдение, където работи. Ако ще се изказваш експертно в публично пространство, трябва да си готов да застанеш след това и с името си, губейки анонимност. Иначе няма как да проверим кой какъв е и го караме на честна дума.

# 751
Аз пък само четейки как пише фАтални морфологии дълбоко се съмнявам в компетентността на дамата. И винаги, винаги, на 100% (дори в момента докато си пиша с вас) си имам едно наум, че в Интернет всеки може да е всичко, което иска. И често интелигнетни хора могат да бъдат подведени от някой достоверно звучащ им фейк.
Името на жената, евентуално професията или името на лечебното завдение, където работи. Ако ще се изказваш експертно в публично пространство, трябва да си готов да застанеш след това и с името си, губейки анонимност. Иначе няма как да проверим кой какъв е и го караме на честна дума.
Може би аз съм доверчива. Не съм написала на 100% вярвайте. Просто споделих! Не съм искала дипломи на дамата,понеже в него момент не ми е било до това. Аз не знаех  на кой свят съм. Понеже едно е да ти кажат бебето което носиш може да има Даун и друго е бебето което си родила е с Даун. Както писах като говорихме звучеше на образован човек. Аз доста често допускам грешки в бързината. Не я познавам лично затова и казах няма как да кажа 100% е вярно.

До дамата по горе не ми се спори. Има достатъчно информация за аминоцентезата. С двама генетика съм говорила и в интернет пак ще се повторя пише точно и ясно,че не дава 100% гаранция. Не желая да споря на тази тема!

# 752
Аутокорект е фаталната морфология. Всеки път ми го поправя така... страшна досада. А как звучи...

# 753
Няма проблем, хубаво е да ги обсъждаме тези случаи. Защото според мен е напълно възможно дамата да не се изразява правилно, а под “Прена тест” да има предвид БХС, както много момичета наричат БХС + преглед от обикновен гинеколог “фетална морфология”. Особено ако го е правила в чужбина, може би се казва някакъв “тест”, а кой знае какво са и обяснили ( и какво е разбрала). Разбира се, това си е само мое предположение.
Лошото е, че става развален телефон…
Ами според мен е доста образована и е медицинско лице поне така твърдеше,но все пак не е познавам лично и няма как да гарантирам на 100%. От изказа и като говорихме поне останах с такова впечатление.  Абсолютно съм съгласна с вас,че е хубаво да се обсъждат всякакви случаи.
Аминоцентезта не засича леки мозаични  форми.
Това е интересно с мозаечните форми и амниоцентезата.
При мен резултатът беше описан така: В предоставената за генетичен анализ биологична проба с е наблюдава допълнителен генетичен профил в ниско процентно съотношение ~10-20%. Извършеното сравняване с майчина ДНК проба изключва замърсяване с майчин материал при пробовземането. При шест от изследваните маркери (отбелязани с*) категорично с е отхвърля майчин произход на отчетения допълнителен сигнал.

Като обсъдихме с проф. Кременски и няколко фетални, най-вероятно се касае за мозаечна форма на триплоидията, затова и бременността се развиваше нормално и нямах особено проблеми до самото прекъсване (20та седмица). Мозаицизмът обяснява и защо не е засечена с Вижъна явно.

# 754
Аз също говорих с проф Кременски,но също така говорих и с една генетичка. За НИПТ тестовете тя ми каза,че мозаичните форми не се засичат. В смисъл споделям специално за нашият случай. Аз съм споделяла тук,че след като родих имаха съмнения,че дъщеря ми е с мозаичната форма на Даун. По време на бременността имах Вижън тест. Когато говорих и с лекарката която ми прави феталната,тя ми обясни че на ехограф е трудно да се засече също мозаичната форма на Даун. За аминоцентезата също ми каза,че има шанс да се обърка и да не отчете. Рядко е но е възможно. Зависи как ще се вземе пробата. Не казвам 100% всяка амниоцентеза не е вярна.  Зависи от самият процент мозаицъм. Пак споделям това ми е казано специално за моят случай. При нас се изследва кръв от детето и отчете,че няма допълнителна хромозома. Проф Кременски поддържаше през цялото време връзка с мен,та той беше сигурен,че детето няма мозаичната форма. Честно казано до преди да ми се случи това  въобще не бях запозната,за мозаичните форми и за каквото и да е. Понеже аз бях след инвитро и си мислех при евентуална следяща бременност за ПИД,но там пък се вземат клетки от даден участък и ако този участък е здрав,то пак става една…..Въпреки всичко амниоцентезта си я водят най-точна.

Последна редакция: пн, 29 яну 2024, 09:13 от Милото

# 755
На нас,гинекологът,ни каза,че няма смисъл от БХС скрининг за Даун,при положение,че имаме ПИД и че ПИД изключвало Даун категорично.
Допълни,че е е добре да се направи НИПТ за останалите хромозомни аномалии.
Все пак,ще направим и БХС.
Няма 100% сигурност,разбира се,но поне да минимализираме риска.

Аз също говорих с проф Кременски,но също така говорих и с една генетичка. За НИПТ тестовете тя ми каза,че мозаичните форми не се засичат. В смисъл споделям специално за нашият случай. Аз съм споделяла тук,че след като родих имаха съмнения,ще дъщеря ми е с мозаичната форма на Даун. По време на бременността имах Вижън тест. Когато говорих и с лекарката която ми прави феталната,тя ми обясни че на ехограф е трудно да се засече също мозаичната форма на Даун. За аминоцентезата също ми каза,че има шанс да се обърка и да не отчете. Рядко е но е възможно. Зависи как ще се вземе пробата. Не казвам 100% всяка амниоцентеза не е вярна.  Зависи от самият процент мозаицъм. Пак споделям това ми е казано специално за моят случай. При нас се изследва кръв от детето и отчете,че няма допълнителна хромозома. Проф Кременски поддържаше през цялото време връзка с мен,та той беше сигурен,че детето няма мозаичната форма. Честно казано до преди да ми се случи това  въобще не бях запозната,за мозаичните форми и за каквото и да е. Понеже аз бях след инвитро и си мислех при евентуална следяща бременност за ПИД,но там пък се вземат клетки от даден участък и ако този участък е здрав,то пак става една…..Въпреки всичко амниоцентезта си я водят най-точна.

# 756
Аз правих първо НИПТ после БХС,понеже там все пак се дава риск за евентуално развиване на гестационен диабет и  прееклампсия. Репродуктивната държеше да мина и съответно слушах. Даже според нея БХС като за начало беше достатъчен. Ако се наложи НИПТ тогава,но аз и ММ си бяхме казали,че при евнтуална бременност ще правим. Ние имаме кариотип и ММ има изследвана микроделиция на У хромозома,понеже аз забременявах,но все бяха кухи бременностите. Нещо на генетично ниво се бъркаше при нас. Тогава проф Кременски ме насочи за генетичните при нас. Аз нямам тромбофлибия,имунологичен проблем което да възпрепятства развитието ма ембриона в началото. В предвид тогава годините аз на 30,а моя мъж бе под 30. Откриха ни мъжки фактор и НЯР,та може и на тях да се дължат кухите бременности. Аз исках много трето дете,но след всичко през което преминахме няма да мога. Чисто психически доста ми се отрази,но и финансово ще ни дойде нагорнище. Все пак инвитрото не гарантира,че ще се получи бременност от първия път.

# 757
Здравейте,
Имам въпросче към тези, които са си правили тестове с Вижън.
На мен ми обясниха, че когато са готови резултатите, ще ми изпратят документ с описани всички елементи и срещу тях, ще пише "позитивен" "отрицателен".
Аз не получих такова нещо. На мен  ми изпратиха това:

Отделно искам да попитам тези, които са си пускали GeneSafe - колко време отне да ви звъннат с резултатите?

# 758
Според мен за което пише позитивен, за него е, по презумпция останалите са отрицателни.
Аз също Vision правих.

# 759
ей го моя, отрицателен резултат

Отрицателен= всичко е нормално
Положителен = има отклонение

Nadala, пожелавам ти да е фалшиво положителен резултата

# 760
MargoC Определено има логика и в този вариант, но ми беше обяснено съвсем друго и затова се зачудих.
Мinerva О. Благодаря ти:gift_heart:

# 761
  • София
Така си изглеждат резултатите да. Ако всичко е негативно има становище, че е и не са открити проблеми. Ако за някое е открито си пише както тук - positive. Има си и колко %, за кое конкретно е и interpretation. Не виждам какво евентуално още биха могли да добавят.

# 762
Това пакета за 2180лв ли е? И освен на имейла обаждат ли се да кажат какво значи положителен резултат?
Здравейте,
Имам въпросче към тези, които са си правили тестове с Вижън.
На мен ми обясниха, че когато са готови резултатите, ще ми изпратят документ с описани всички елементи и срещу тях, ще пише "позитивен" "отрицателен".
Аз не получих такова нещо. На мен  ми изпратиха това:

Отделно искам да попитам тези, които са си пускали GeneSafe - колко време отне да ви звъннат с резултатите?

# 763
На мен първо ми се обадиха после ми пратиха на АБВ

# 764
Аз този пакет пуснах, да, обаждат се преди да пратят резултата.

Общи условия

Активация на акаунт