Генетичен неинвазивен пренатален тест след 10 седмица- кой избрахте?

• 187 327
  • 1 704
  •   2
Отговори
# 1 365
Ако се направи НИПТ и ФМ, нужно ли е да се прави и БХС?

# 1 366
БХС дава информация, която другите две не дават - например за риска от прееклампсия, гестационен диабет, интраутеринна ретардация на плода.

# 1 367
Четейки непрестанно за въпроси относно смисъла на БхС - чудя се кой насади тази лъжа, че това бил излишен тест и ако си на-голяма възраст щял да ти даде висок риск? На 40 личните показатели за риск, бяха многократно по-ниски спрямо показателите за възрастта (има 2 секции обикновено, или поне в МД - личен риск и общ за възрастта).
И както Lorrain e написала - тестът излседва показатели, които другите два - не.

# 1 368
БХС дава информация, която другите две не дават - например за риска от прееклампсия, гестационен диабет, интраутеринна ретардация на плода.
Рискът от прееклампсия не се изследва навсякъде с БХС. Аз в Шейново правих и прееклампсия не са изследвали.
Но е факт че от теста има смис,л и подкрепям мнението

# 1 369
Леле, момичета, от написаното спрямо моето мнение, виждам, че явно повечето от вас са генетици или лаборанти.

Споделям на мен кое е по-важно като резултат.
Не искам да дам сума ти пари за нисък или висок риск и същото да е на БХС.

Всеки има право на избор
Да събере мнения, да се консултира саг лекари дори и с генетици.
Да са ни здрави бебетата. Това е най-важното.

Ralitsa Bohemska 767164,няма значение дали пише в проценти или позитивен/негативен ,никога не е на 100% сигурно.
Затова не хвалете еди кой си пренетален тест,всички работят на един и същ принцип.

Не знам колко пъти това трябва да се обясни, но явно няма ефект

# 1 370
Не сме генетици или лаборанти, поне повечето не сме, просто четем резултатите внимателно... То си пише, не е някаква тайна, за която трябва висше образование и специализация.

Който иска категоричен резултат - амниоцентеза. Само той не е с висок и нисък риск, а с точни резултати

# 1 371
И амниоцентезата не е винаги 100%.
Така я наричат, диагностика, но знам за случаи в които уж всичко е наред и отново се ражда бебе с аномалии.

Както написах преди, да са ни здрави бебетата и да не се стига и до нея 😇

Не сме генетици или лаборанти, поне повечето не сме, просто четем резултатите внимателно... То си пише, не е някаква тайна, за която трябва висше образование и специализация.

Който иска категоричен резултат - амниоцентеза. Само той не е с висок и нисък риск, а с точни резултати

# 1 372
Няма в момента по-точен диагностичен метод от амниоцентезата.
Статистически лъжливите положителни или отрицателни резултати са нищожни в сравнение с лъжливите такива от NIPT.

# 1 373
Мен лично ме изненадва мнението, че Ралица е чувала за случаИ (в мнжествено число), при които амниоцинтезата е дала грешен резултат, но нищо не спонава за случаи, в които NIPT  (Negative/Positive резултат) е сбъркал.

# 1 374
Мен лично ме изненадва мнението, че Ралица е чувала за случаИ (в мнжествено число), при които амниоцинтезата е дала грешен резултат, но нищо не спонава за случаи, в които NIPT  (Negative/Positive резултат) е сбъркал.
Амниото може да даде резултат, който налага допълнително разширено изследване на вече взетия материал. За грешка, не знам, малко научна фантастика ми се вижда. При мен си пишеше, че за окончателен резултат трябва да се направи еди какво си още.

# 1 375
Може да се има предвид, че има малформации, които не са генетични

# 1 376
Може да се има предвид, че има малформации, които не са генетични
Е, те тия неща са извън контекста на всяко хромозомно изследване (нещото, което коментираме тук). Лекарят е този, който трябва да насочи към необходимостта от такъв скрининг/диагностично изследване на база това, което вижда на ФМ примерно - ако е анатомична аномалия, тя обвързана ли е със синдром.

# 1 377
Ами на мен ми казаха , че аномалиите на моя плод били структурни , нямало да излязат на амнио и хорионбиопсията, и за това не излязли и на пренаталните и хормоните на бхс били ок. Просто трябва да се ходи и на отлична фетална...друг е въпроса, че те са 3 в България и е трудно...

# 1 378
А кои са те?
Ами на мен ми казаха , че аномалиите на моя плод били структурни , нямало да излязат на амнио и хорионбиопсията, и за това не излязли и на пренаталните и хормоните на бхс били ок. Просто трябва да се ходи и на отлична фетална...друг е въпроса, че те са 3 в България и е трудно...

# 1 379
Ами разгледайте по групите, аз се сещам за Стратиева и Чавеева. Има и други сигурна съм, аз образно казах трима хаха, просто си трябва добра фетална, което не е супер лесно, това имах предвид. Не трябва да се разчита на тестове, особени неинвазивните. Според мен, нали не налагам на никого излишно притеснение, просто моя горчив опит това сочи.

Общи условия

Активация на акаунт