Баница – как я правите?

• 273 167
  • 447
  •   1
Отговори
# 360
Аз правя баницата така:

1 пакет кори Фамилия 500гр
4 яйца
1 коф. кисело мляко
100 мл газирана вода
сода за хляб - на връхчето на една кафена лъжика
300-400 гр. сирене

Изсипваме млякото в купа и прибавяме содата. Оставяме малко да постои.
Разбиваме яйцата прибавяме млякото и газираната вода. Отново разбъркваме и след това слагаме натрошеното сирене.

Със сместа намазваме дъното на тавата - БЕЗ ОЛИО! Това се прави, за да може баницата да залепне, защото накрая се обръща върху купички, за да стане пухкава.
Започваме да слагаме корите - 2 кори, малко олио и плънката. Пак 2 кори, олио и плънка. Редуваме, докато не свършат корите. На последната кора, намазваме с останалата част от сместа.
Пече се на 180-200 градуса, докато почервенее отгоре и хване коричка (е пробваме и с клечка, дали и отвътре е изпечена). Слага се вестник, върху него 3 купички, върху които да легне тавата. Вадим тавата и я обръщаме върху купичките, завиваме с кърпа. След като изстине е готова за хапване.
Бон Апетит! Simple Smile

P.S. Става много вкусна Simple Smile  Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 361
Аз правя баницата най-често такаPeace

# 362
Решила съм да точа баница за неделя, но нямам автентична рецепта - искам да е като на баба ми - с тънки кори. Как се прави такава, ще съм много благодарна който е правил да каже рецептата

# 363
Решила съм да точа баница за неделя, но нямам автентична рецепта - искам да е като на баба ми - с тънки кори. Как се прави такава, ще съм много благодарна който е правил да каже рецептата

Аз я правя по рецептата на Блонди за Шопска баница - става страхотна и лесно се работи с тестото.

# 364
Ето и от мен:

Баница

1 пак. кори (ползвам Бела)
останалото ми е на око общо взето, та:
плънка:
сирене о-о 300г
яйца 4-5
кис. мляко 2-4 с.л.
малко олио

150-160г масло , разтопено
1/3-1 ч.ч пр. мляко

Първо си намазвам корите...залепвам една с друга с масло, което поръсвам на една кора, разнасям и слагам отгоре 2ра кора, сгъвам ги на 4 и ставям настрани ... така с всички кори, като трябва да остане малко от маслото. После обръщам купчината приготвени кори, за да започна с първата, защото е най -дълго престояла и започват да съхнат. Разгъвам я (нали е сгъната Simple Smile) и поръсвам от плънката, разснасям я по цялата кора, навивам на руло и редя в тавата, намазнена с масло. Нарязвам на парчета , поливам с останалото масло и с прясното мляко...пека на 180-190°С до готовност/зачервяване. Изваждам, напръсквам с вода и похлупвам с друга тава или пък вестник и отгоре с кърпа ... да се задуши/ омекне.

Пробвала съм и други вариянти, като например с майонеза но по-добра от тази няма според нас, а и тези, които съм черпила я харесват мнооооого Sunglasses.
От свеки ми е рецептата.

Дано ти хареса !   chef

Тук видях много хвалби на баницата на Morena и.......пече се вече във фурната в момента Simple Smile Ще пиша как се е получила! Само имам едно въпросче....след като корите се слепват една с друга трябва ли когато започна да ги навивам с пълнежа, да ги разделя отново на самостоятелни кори?  newsm78 В момента слепналите с масло кори, както са 2 бр., ги ползвам като една. Мажа с пълнеж и навивам Simple Smile

# 365
Потвърждавам  Баницата стана УНИКАЛНА!!!! Благодаря сърдечно за рецептата! Имам и снимка, но нещо не мога да се ориентирам как да я кача  newsm78

# 366
  • Sofia
В момента слепналите с масло кори, както са 2 бр., ги ползвам като една. Мажа с пълнеж и навивам
  Точно така.
Радвам се, си доволна!  Simple Smile

# 367
  • дълбоко,дълбоко в прованса
Моята рецепта за баница е следната:
8-10 кори Белла
3 яйца, 2 ч.ч. кисело мляко и 1/2 ч.ч. олио се разбъркват добре. От получената смес се отделя 1 ч.ч.
Към останалата смес се добавя 1 бакпулвер, 1 шепа грис - аз ползвам пшеничен, и около 300 гр. сирене. В намазнена тава се слагат две кори, плънка и се редуват. Най-отгоре заливам баницата с отделената 1 ч.ч. смес и слагам да се пече. 1 ч.ч.= 200 мл

Последна редакция: вт, 28 фев 2012, 19:48 от Sarina

# 368
  • Някъде по Дунава
Правила съм баници по различни рецепти, но откакто научих една от колежка я правя винаги.
1пак. кори, 3-4 яйца(зависи колко са големи корите), половин кофичка кисело мляко с 1ч.л. сода, 3 с.л. брашно, 300гр сирене, 100гр олио, половин кутия(от големите) майонеза.
Всички продукти без олиото и майонезата се смесват. Върху всяка кора се капва по малко олио и по няколко лъжици от сместа. Слага се в тава и така докато свършат корите. Реже се на парчета , намазва се с майонезата и се пече.

# 369

Аз я правя по рецептата на Блонди за Шопска баница - става страхотна и лесно се работи с тестото.

Къде е тази баница на Блонди? И аз отдавна искам да се пробвам да си направя сама корите.

# 370
Къде е тази баница на Блонди? И аз отдавна искам да се пробвам да си направя сама корите.

Ето я, уф, вчера кЮфли правих, днес баница ли да точа? newsm78  Heart Eyes

# 371
Аз правя баницата в различни варианти , но май най често правя така: 1 п. кори, 300гр сирене, 4яйца, 150мл олио, 300-400мл топла вода , 1к.л. бакпулвер.
Редя корите , като през няколко троша сирене , нарязвам баницата на парчета докато затопля олиото и след това заливам с него.Слагам да се затопли водата , разбивам яйцата добре смесвам с топлата вода и лъжичката бакпулвер , заливам и повдигам леко за да отиде на всякъде от заливката.Пека на умерена фурна.

# 372
  • Fort Worth, TX
От години я правя с газирана вода.Пробвала съм всички варианти, но на моето семейство този вид е фаворита.Отскоро ползвам кори- Мива.Препоръчвам ги с две ръце.Реших да ги пробвам, след като на два пъти от Бела и Фамилия баницата ми миришеше на старо олио.Явно корите са били правени с такова.Та моята рецепта е
1 пакет кори Мива
125 гр масло
300 мл г вода
4-5 яйца
сирене на вкус
Редя корите и на 2-3 места слагам сирене.Режа баницата на парчета, поръсвам първо с разстопеното масло и после със сместа от содата и яйцата.Пека на 180 гр до готовност.

# 373

Ето я: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=189884.msg8960645#msg8960645

# 374
От години я правя с газирана вода.Пробвала съм всички варианти, но на моето семейство този вид е фаворита.Отскоро ползвам кори- Мива.Препоръчвам ги с две ръце.Реших да ги пробвам, след като на два пъти от Бела и Фамилия баницата ми миришеше на старо олио.Явно корите са били правени с такова.Та моята рецепта е
1 пакет кори Мива
125 гр масло
300 мл г вода
4-5 яйца
сирене на вкус
Редя корите и на 2-3 места слагам сирене.Режа баницата на парчета, поръсвам първо с разстопеното масло и после със сместа от содата и яйцата.Пека на 180 гр до готовност.

Аз също я правя така, само, че аз ползвам кори на Фамилия (поне до момента с тях най-много ми харесва) , сирене на вкус, също 4-5 яйца около 250-300 мл газирана вода (гледам като я залея да не стои много суха) малко маргарин или масло. Тавата намазвам с малко олио и слагам две-три кори най-отдолу, като леко ги набръчквам, а не ги изпъвам. После ръся със сирене, пак кори, сирене и така до края. Слагам през ред някъде по няколко парченца масло(маргарин). Накрая нарязвам баницата, слагам пак масло(маргарин) и заливам с разбитите с газирана вода яйца. Пека на може би 200 гр (рядко обръщам внимание на колко градуса я слагам баницата да се пече). Последния път мааалко я поизгорих, ама все пак се получи добре. Ето и резултата:

Общи условия

Активация на акаунт