Вишновка

  • 6 582
  • 45
  •   2
Отговори
# 15
  • Мнения: 11 897
За коняка-една година като бях на планина си бях събрала ягоди, боровинки, малини и къпини и си направих напитките. За първи път правих и всичко се получи, освен ягодите, на нищоэне ми приличаше. После майка ми каза, че диви ягоди се правели с коняк. Тя не е правила, но чете много говарски книги и списания.

# 16
  • София
  • Мнения: 6 094
Заредила съм един голям буркан с ракия и един с водка. Ще видим какво ще ми се получи.
Аз много не обичам този тип питиета, но темата ме провокира.

# 17
  • София
  • Мнения: 10 302
Давам отчет след 2 седмици киснене, вишновката с ром е много по-добра от вишновката с ракия! Ракията се усеща, макар и не толкова силно колкото очаквах.

Относно захарта 2-1-1,5 плод-захар-алкохол при мен май е най-сполучливо като пропорция. Идва сезона на малините, мисля така да ги направя.

# 18
  • София
  • Мнения: 5 184
*

Последна редакция: вт, 28 юни 2022, 07:06 от ЗаСлон

# 19
  • София
  • Мнения: 97
Повдигам темата с въпрос. Дали мога да си направя вишновка директно в стъклени шишета от по 200мл? Или е по-добре да я направя в голям буркан и после да я разлея по шишенцата?

# 20
  • София
  • Мнения: 10 302
Повдигам темата с въпрос. Дали мога да си направя вишновка директно в стъклени шишета от по 200мл? Или е по-добре да я направя в голям буркан и после да я разлея по шишенцата?

Ако махнете костилките може, с костилките ще е по-трудно, там вишните не могат да стоят дълго време.

# 21
  • Мнения: 14 596
Thinking Не обичам алкохол,още повече сладък.Рядко пия.Никога не съм опитвала вишновка,а сега ми се прииска.
Старая се да не приемам захар и от безалкохолни напитки,понеже в тях количеството е огромно.Аз си го доставям с много шоколадови бонбони.Въпросът ми е,дали ще се получи вишновка,ако заместя захарта с течен подсладител?

# 22
  • Мнения: 369
Повдигам темата с въпрос. Дали мога да си направя вишновка директно в стъклени шишета от по 200мл? Или е по-добре да я направя в голям буркан и после да я разлея по шишенцата?

Вчера в една от групите беше дадена следната рецепта, жената подчерта,че прави всичките ликьори в три литрови буркани. Копирам директно :Плод поне килограм,
алкохол литър,
зависи кой какъв обича, за любителите на ракия - ракия, аз не съм от тях  😁 и слагам водка, а може и чист спирт.
Плода се измива и се слага в три литров буркан,
върху него слагам се 200-300гр захар в зависимост от плода,
 после се залива с литър алкохол, затваря се буркана и на слънце 30дни, аз го бъркам в началото, докато се разтвори захарта после го оставим да си говори със  ☀️ е и аз му говоря от време на време  🤪
Обичам да експериментирам с подправките звезден анасон, карамфил зърна, червен пипер зърна, пръчка канела, ванилия и тн. Тук не мога да кажа по усет и всеки път различни слагам. След 30-я ден вадя плодовете  и прецеждам през марля .

# 23
  • Пловдив
  • Мнения: 1 849
Слагам 1 кг. хубави и добре узрели вишни, 1 л. също хубава домашна ракия, 600 гр. захар. Вишните са с костилките. Държа в големи буркани, като през ден-два разклащам. В една част от бурканите на 30-я ден слагам 1-2 карамфил и 1-2 пръчки канела (това на 3 литров буркан). На 40-я ден вадя всички вишни и прецеждам. Пълня в бутилки и държа в шкафа с алкохола.

# 24
  • на брега
  • Мнения: 1 089
И аз правя вишновка всяка година по рецептата на моите баби.
1 кг цели вишни, 1 кг захар, 1 л ракия.
В трилитров буркан редя вишни, захар, пак вишни, захар и заливам с ракията.
Бурканът престоява на слъце. Първите дни разклащам, докато се разтопи захарта.
След 40 дни прецеждам и съхранявам с стъклени бутилки.

Преди няколко години правих нещо подобно с ягоди, не ми допадна.

# 25
  • Мнения: 11 065
Малко офтопик - рецепта за лимончело, което правих тази година, стана божествено. Вишновка също бих направила и смятам да следвам подобна рецепта. Струва ми се, че слагате брутални количества захар...

Настърганите на едро кори от 6 био лимона (нашите бяха лично набрани от дървото), без бялата вътрешна част.
500 мл висококачествена водка - най-добра за подобни ликьорчета, поради неутралния вкус. Киснат се корите в алкохола три седмици, държи се на стайна температура, но не на директна слънчева светлина.
После се прецежда през много фин филтър, например филтърна хартия за кафе.
Смесва се с 300 мл захарен сироп, от 1:1 вода и захар. След изстудяване е готово за пиене Simple Smile

# 26
  • Мнения: 2 113
На вишни и череши махнете костилките преди да ги залеете с алкохола !!!
Не си струва риска от тежко отравяне.
Редовно правя черешовка и вишновка и много обичам.

# 27
# 28
  • Мнения: 1 306
Всеки гледа да направи нещо екзотично, но няма да е зле да пробваш веднъж без карамфили и измислици. Иначе хората и туршия правят с лимонада вместо с вода - експерименти всякакви.

# 29
  • Пловдив
  • Мнения: 1 849
Всеки гледа да направи нещо екзотично, но няма да е зле да пробваш веднъж без карамфили и измислици. Иначе хората и туршия правят с лимонада вместо с вода - експерименти всякакви.
Ами пробвала съм всякакви варианти, харесва ми и без нищо, харесва ми и с добавки. На мъжа ми правя без нищо, за мен и приятели правя с подправки. Въпрос на вкус.

Общи условия

Активация на акаунт