СЕДМИ клас 2019/2020 - Трета изпитна седмична тема - (29.06 - 05.07)

• 81 042
  • 1 905
  •   1
Отговори
# 660
Изобщо нямаме планове за чужбина, и все пак тези профили ме стресират Joy

# 661
На нашето медицинско има изх. номер.
Бележници няма да попълват.

Тоест , в един момент, може и да ми се наложи , да ходя за номер.  Мерси, медицинската сестра я нямаше и лекарката лично ми я написа, та може в бързината да не е сложила.

Judy, никакъв номер няма, затова се зачудих пък да не би да е трябвало и амбулаторен лист , та и затова попитах, какъв ще да е номера, входящ, регистрационен, амбулаторен....Но, май пак се очертава ходене. ,

Обади се по телефона първо и обясни. Могат да ти продиктуват номер от амбл. лист от прегледа, без да се разкарваш.

# 662
Ясмина, може да се яви, но проблема ще е дали хорариума е достатъчен за чуждите унита.
Да, от това се опасявах. Явно много трябва да се премисля избора на профила, ако се планира кандидатстване в чужбина.
За Германия, доколкото знам на този етап нямат изисквания за хорариуми по определени предмети. Дано така да се запази.
Хубаво де, сега си правите планове за някой университет, ами ако условият се променят след 2-3 години .. не ми е ясно как заради хипотетичен хорариум се избират училищата? Много нагласено ми идва ...
Не съм се интересувала, чужбината ми е имагинерно понятие за момента. А и съм сигурна, че ако толкова е важно и иска да учи в чужбинско - винаги ще има вариант.

# 663
  • Отвъд алеята зад шкафа
Погледнах мнението на Слънчева.

Все пак, когато детето има възможност да избере 2 матури по ООП, това все пак е шанс да се яви по предмети, които са извън избраните профили. Но хорариумът е под въпрос.

Хрумна ми нещо друго - много университети приемат и ако имаш IB диплома с 5 и 6 по съответните специалности. Дали има опция за IB като частен ученик към училище, което го предлага, докато си учиш нормално в друго училище?

# 664
  • София
Това е интересен въпрос. Трябва да се пита в ЧГ,  които го предлагат. Иначе знам, че IB програмата е доста тежка, неслучайно университети я признават, когато е с висок резултат и не искат други дипломи или изпити.

# 665
  • София
Проблемът е най-вече в предметите, които искат да са изучавани последните 2 години. На практика, с новите програми, няма как да си изучавал нещо в 11 и 12 кл, освен ако не ти е профил.

# 666
Сега не се правят планове за университет. Твърде рано в 95% от случаите.
Няма как да се избира паралелка и хорариум, след като не е ясно детето следпет години какъв младеж ще бъде. Лично за мен не е сериозно това. След 10-ти клас е по-възможно да се мисли по въпроса, но на 14...
Лично аз не го мисля изобщо в момента. Защото няма смисъл. Промени стават всеки ден, та за пет  години много вода ще изтече.
До тогава може и у нас да се въведе право ученикът да полага изпити по предмети, които не са профилиращи, което би било и редно. Всеки може да подготви сам всеки предмет за изпит. Също така и е възможно, и е необходимо учениците да избират сами в процеса на обучение курсове по какви предмети ще посещават през съответната година. За гимназии е напълно приложимо. И нужно.
Надявам се и за това да уврат МОН-аджийските глави някой ден. Дано е скоро.

# 667
За момента доста училища дават и възможност за повторен избор на профил в 10 клас ? Няма гаранция дали и докога ще продължи, но все пак...

# 668
  • Варна
Хубаво де, сега си правите планове за някой университет, ами ако условият се променят след 2-3 години .. не ми е ясно как заради хипотетичен хорариум се избират училищата?
Не съм се интересувала, чужбината ми е имагинерно понятие за момента. А и съм сигурна, че ако толкова е важно и иска да учи в чужбинско - винаги ще има вариант.
Не става въпрос да се избира училище, а да се избере профил в училището. И понеже този профил се посочва още при кандидатстването след VII-ми клас, е добре да се мисли в перспектива. Пет години са много време, ако сега идеята за висше е много абстрактна, но към 10-11 клас реши да учи в чужд университет? Би ме било много яд, ако не може поради неправилен избор на профил.

И не е само "да учи в чужбинско", а да учи в конкретна държава, университет и специалност.

# 669
  • Отвъд алеята зад шкафа
А ако вземем професионалните гимназии, в които няма профили, положението става съвсем неясно.
Сега прочетох за UCAS системата за кандидатстване в UK, при въвеждане на училище има отметка дали образованието е средно или средно специално, което значи, че правят разлика между двете и съответните хорариуми, но не знам дали професионалното е спънка или бонус.

# 670
Не случайно преди малко направих препратка към една друга тема, в която има извадки от изискванията на университети. И не става въпрос за хорариум, а за самата диплома.

# 671
  • София
Скрит текст:
Някой по нагоре писа, че в 2 АЕГ децата взимат уроци по английски. Не е валидно за всички. Даже ако има е по-скоро по изключение. Синът ми, който е изключително мързелив, изкара 5,75 на ДЗИ без нито 1 урок и сартификат IELTS само с 1 месечен курс върху формата. Никой около него не е ходил на уроци. А след 8 клас имат държавен изпит, писмен и устен.
Аз писах и не твърдя, че е валидно за цялото училище. Наблюденията ми са лични от децата, които посещават школата в която работя. Логично е от АГ да изкарат висок ДЗИ, а сертификати от Cambridge Exams - CAE и CPE  както и IELTS взимат над 90% от децата посещаващи редовно школи по език без да са в АГ. Не желая да споря, просто това са ми практическите впечатления.
T.e. ДЗИ по език и международно признат сертификат не са критерии за знания по чужд език. Какво според вас е?
Както казах не желая да споря или да влизам в обяснителен режим. Сертификат IELTS с какви точка взет ??? И ето ходил е на курс върху формата? Измества се основната тема по която написах коментара. И пак ще повторя, ако детето е записано в ЕГ и ходи допълнително по школи да доучва езика еми не мерси!!!!
Ако от паралелка от 30 деца, 2 ходят допълнително на школи, училището ли да обвиним?

Последна редакция: ср, 01 юли 2020, 11:11 от sanaka

# 672
  • Варна
При нас точно профилите ще подредят паралелките.

Дидева, голямото дете получи отказ от  един от английските университети точно заради недостатъчен хорариума по физика. И това сега, а по новата програма съвсем притеснително става.

# 673
  • София
Може ли някой да ми помогне с пресмятането на коригиран бал за детето на приятелка.
В момента е 371,5 когато са по две оценките, моите предположени са за около 356?

# 674
  • София
Английските университети гледат хорариум. Понякога и допълнителни матури искат.

Общи условия

Активация на акаунт