СЕДМИ клас 2019/2020 - Трета изпитна седмична тема - (29.06 - 05.07)

• 80 639
  • 1 905
  •   1
Отговори
# 120
  • София
айла, между 81во и 125то определено бих избрала 125то - те са амбицирани да се доказват в гимназиална степен, това са ми впечатленията от прочетено оттук оттам. може да питаш в темата за 125то.
Мерси много за съвета. Изчетох и проучих и аз за 125-то. Най-удобно ми е като локация, но и двете паралелки са много под въпрос. Като цяло избягвам да гледам за Ваня паралелки с профил математика, в случая поне е вторият профилиращ е физика, а не програмиране. Хуманитарната пък категорично отпада заради разказвателният.
Макар и да има деца с висок бал в мат паралелката в 125-то, голяма част са с нисък бал. и предвид прочетеното затова какво се учи по профила в 11-12 клас, как изобщо се справят тези деца? Това е което ме притеснява в случая за тази паралелка, ако я запиша там.
Всъщност не знам кое ще и е по-трудно -  език с интензивно изучаване, защото тя има проблем със запаменяването или математически профил. Единственото което ме успокоява, когато гледам езикови паралелки е че все пак и английски и немски ги е учила и може би това ще помогне да не е прекалено натоварена и да може да се справи, особено в училища от н-ти ешалон.

# 121
  • София
Дааа, за мързела никога образованието не е на ниво ... Факт. Просто е най-лесното оправдание.

Аз искам да попитам мнението на софиянки, как ви се струва фактът, че момче с 366 точки бал може да влезе в най-елитната гимназия в Пловдив с немски? Значи тук в Пловдив ще се вживява, че е сред елита, а в София ще се примирява с "посредствено" училище. Това говорим при същите задачи и изисквания. При вас конкуренцията е причината за цялото това безумие.
Да, именно. И страхът да не би да се провали само с наученото от училище и малко самоподготовка. Тръгне ли някой да кандидатства и се знае по презумпция, че трябва да ходи на уроци/школа. Така си върви от време оно, още по мое време беше така. Аз /родителите ми/ тогава се заинатиха и не ходих на уроци, а кандидатствах с математика-и след 7ми, и след 12 клас, без да съм била в математическо училище. Имах разкошни резултати. Сега бях решила да направя същото с моя син, но един ден той ми каза "Абе, да взема да походя на някоя школа, да не стане някоя издънка, защото всички ходят. Виж намери някоя, която и да е, да ми е в удобно време". И аз се поддадох на страха. В провинцията е по-готино и спокойно. А тук, в София, майките ще гонят резултат 101 минимум на НВО, съответно следващата година ще се гони 102, после 103 и така бизнесът на частните школи ще просъществува и цъфти. И такива като Регалия вече няма да искат абонамент за всички ПИ, а направо ще изискат да се запише още от 5ти клас на школа. Иначе-никакво ПИ няма да види детето, освен "ако няма свободни места" ConfoundedRage

# 122
  • у дома...
Давам пример - Софийска област по БЕЛ между 100 и 90 т. са 67 деца. Момчета и момичета общо, 898 деца са се явили. От тези 67 деца, 4 са от нашето училище. Не са вземали допълнително платени уроци, разчитаха само на подготовката в час. Реално часовете по БЕЛ през ДО продължаваха понякога и по 2 астрономически часа. Просто учителката ни прие, че е въпрос на чест да ги подготви по възможно най-добрия начин.

# 123
Аз искам да попитам мнението на софиянки, как ви се струва фактът, че момче с 366 точки бал може да влезе в най-елитната гимназия в Пловдив с немски?
Не знам според вас коя е най-елитната гимназия в Пловдив, но ако визирате МГ, миналата година мин.бал с немски е бил 415, предполагам тази година ще е с поне 20 отгоре
Ето Ви таблица за последните три години
Сравнявате несравними неща.

# 124
Ми как няма да се записват, като уж случайно някой наблегнал на някоя задача или текст...и като има училища в София, в които учениците не стъпват в час Sad Недопустими са ми к двете неща, ама има министерство, да се оправят...упс, те и там навързани като черва...

# 125
Хич не гоня резултат 101 т. Но средно 26 деца в клас, дори и учителят да се старае и да е добър, ако детето няма математическа мисъл и няма кой да помогне в къщи, какво става.

# 126
Много ми се иска да ви дам един пример що е то "достъп до образование". Ще прощавате, че историята пак е австрийска, но само за там разполагам с примери и подробна информация.
Съученичка на племенницата ми в малкото училеще от първи до четвърти клас. От Филипините, общо взето лошо семейство - майката ги зарязала, таткото с вечно забоден в телефона нос, оставил децата на самоотглеждане, двамата по-големи братя с доста съмнителен вид. Обаче в училище установяват, че девойката е адски талантлива математичка (в трети клас беше преинсталирала успешно Windows при моите хора Grinning).
И понеже в Австрия се кандидатства след четвърти клас, без изпити, а на база успех и преценка от класен ръководител, момичето директно отива в гимназия. След две години е разпределена в математическия поток и продължава да е изключително успешна. Така че най-вероятно ще стане блестящ IT специалист например.
Айде сега да си представим тази ситуация у нас. Колко талантливи четвъртокласника с безхаберни родители ще успеят поне да се снабдят с материали по математика, че да кандидатстват в МГ с ранен прием? Друга е темата, че толкова малки деца едва ли въобще са в състояние да премислят ситуацията и да разберат, че имат такива способности.
Представяш ли си тук към успеха от 4 или 6 клас, в някои държави допълнен от финални тестове тип НВО, да се прибави и характеристиката от учителката, която е решаваща за продължаване в гимназия? 😉
Това е модел в доста западноевропейски държави. Тук всеки некласиран за гимназия ще си мисли, че госпожата го е прецакала 🙂Освен това там амбициозните родители на не толкова гениални деца като описаното, също работят вкъщи допълнително, за да се представят добре.

Последна редакция: пн, 29 юни 2020, 14:53 от Warwick

# 127
Аз искам да попитам мнението на софиянки, как ви се струва фактът, че момче с 366 точки бал може да влезе в най-елитната гимназия в Пловдив с немски?
Не знам според вас коя е най-елитната гимназия в Пловдив, но ако визирате МГ, миналата година мин.бал с немски е бил 415, предполагам тази година ще е с поне 20 отгоре
Ето Ви таблица за последните три години
Сравнявате несравними неща.

Пропуснах да напиша най-елитната ЕЗИКОВА гимназия. МГ определено е друга история ...

# 128
  • Пловдив
Уф...така като кажете Елитни... Close излишно се вдига пара.

# 129
  • София
Давам пример - Софийска област по БЕЛ между 100 и 90 т. са 67 деца. Момчета и момичета общо, 898 деца са се явили. От тези 67 деца, 4 са от нашето училище. Не са вземали допълнително платени уроци, разчитаха само на подготовката в час. Реално часовете по БЕЛ през ДО продължаваха понякога и по 2 астрономически часа. Просто учителката ни прие, че е въпрос на чест да ги подготви по възможно най-добрия начин.
Кое е това училище?

# 130
Дара, ще му е трудно с 366 в езикова (РГ или АГ) с немски...

# 131
Излезли са резултатите от състезанието на НПМГ. Качени са направо в профилите в priem.mon.bg.

# 132
  • София, в момента в любимото ми село Железница
.

# 133
  • у дома...
Кое е това училище?
СУ "Христо Ботев" - Драгоман

# 134
Може ли мнение за 105- то с италиански? За една мама и едно момиче неориентирани питам. Балът е 378. Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт