СЕДМИ клас 2019/2020 - Трета изпитна седмична тема - (29.06 - 05.07)

• 80 646
  • 1 905
  •   1
Отговори
# 1 665
  • София
Слънчевата, не, просто съм любопитна. Обичам всякакви статистики, мания някаква. Ясно ми е, че не ми е добро предложението, защото хора могат да се влияят и да пренареждат, виждайки числата. Но ми е любопитно да видя примерно топ 10 на паралелките в София по първо желание (кои са истински най-желаните, а не кои са най-често вписаните в заявлението).
Аз миналата година поисках такава справка и вижте каква смешка получих:

“Във връзка с Ваше заявление, постъпило в РУО – София-град с вх. № РУО1-24634/22.08.2019г. относно достъп до обществена информация, съгласно чл. 33 от Закона за достъп до обществена информация, Ви уведомявам, че софтуерният продукт, с който се извършват централизираните етапи на класиране по държавния план-прием на ученици след завършено основно образование не позволява генериране на справка с желаната от Вас информация, поради което РУО – София-град не разполага с исканата от Вас обществена информация.”

Просто са ти отказали йезуитски, което е много дразнещо. При наличните данни - редови седмокласник с Ексел само с преподаденото в училище по ИТ, ще ти предостави справката за 5-10 минути, че и графика ще ти направи.

Аз бих преформулирал искането, също йезуитски, така че да елеминирам опциите им за отказ с оправдание "софтуер", без да подценявам абсурдите до които може да стигне чиновническият мозък разбира се.

# 1 666
За мен пък отговорът е измъкване. Доколкото знам всички институции има рошави ИТ, които познават базата от данни и вадят всякакви екзотични справки без да се правят промени в системата. Закачат се към базата, пускат SQL заявка и после експортират резултата, до украсяват го, обикновено в Ексела.. Та така

# 1 667
  • София
.
Пето желание си е компромис Simple Smile.
Е, стига де! Не е точно компромис. Ако са посочени 4 паралелки от НПМГ и петата е ФЕГ, как го броим - като второ или като пето желание? И като си сложил паралелка от ФЕГ на втора и на осма позиция, детето влиза в паралелката на осмо място, кое по ред е ФЕГ.
Няма значение всичко това, според мен.  Важното е, всяко дете да е на "неговото" място.

# 1 668
Защо да е смешка? Откровено са си признали, че нямат инструмент, с който да генерират такава справка. Не са се сетили предварително да я поискат от фирмата, която им е писала софтуера. А по време на кампанията едва ли ще поискат доработка, ако не става въпрос за фатална грешка в кода. 🙂
Смешка е , защото според мен не е вярно, че не могат да генерират такава справка.
Всяка година тръбят, че най-желаната гимназия е 22 су, значи могат да генерират колко деца са я посочили някъде в списъка с желания, а пък не могат да генерират за всяка гимназия колко деца са я заявили като първо желание...
Не е просто.
Фирма(не съм се интересувала коя) им е направила продукта, в който администраторите нямат кой знае какви права да пипат по кода на програмчето.
МОН предварително са поискали определен бр. справки, които ИТ-тата генерират с натискането на един бутон. Всяка справка се прави с програмен код, до който ИТ-тата на МОН нямат достъп, а и не им е позволено да пишат нови справки в системата. Отстрани сигурно изглежда много прост "експорт", но не е баш така. Да не говорим, че МОН за всяка доработка трябва да даде задание и да плаща за това на фирмата, а това при държавните институции е тромав процес. По договор вероятно фирмата се е задължила да отстранява само бъгове.

# 1 669
Wafwick, базата е собственост на МОН, от нея могат с SQL да вадят всичко, имат хора, които поддържат, не чакат всичко на фирмата

# 1 670
Wafwick, базата е собственост на МОН, от нея могат с SQL да вадят всичко, имат хора, които поддържат, не чакат всичко на фирмата
Що не им напишеш select- а и да им го пратиш да го пуснат? 🙂Ами ако не връща верен резултат, кой ще поеме отговорността? МОН са собственици на БД, но четат данните с готов софтуер, който едва ли е open source 🙂

# 1 671
.
Пето желание си е компромис Simple Smile.
Е, стига де! Не е точно компромис. Ако са посочени 4 паралелки от НПМГ и петата е ФЕГ, как го броим - като второ или като пето желание?
Щом дете предпочита да учи математика, химия, биология или география и не е влязло, а влиза във фег - да компромис е (поне дадения пример).
Помня, че имаше случай от миналата година с дете, което искаше испанската, но влезе във фег и страдаше поне месец-два, след това, надявам се, да са се успокоили нещата.

Както и да е, наистина не ми е важно Simple Smile, просто любопитство, нищо друго.

# 1 672
  • София
Защо да е смешка? Откровено са си признали, че нямат инструмент, с който да генерират такава справка. Не са се сетили предварително да я поискат от фирмата, която им е писала софтуера. А по време на кампанията едва ли ще поискат доработка, ако не става въпрос за фатална грешка в кода. 🙂
Смешка е , защото според мен не е вярно, че не могат да генерират такава справка.
Всяка година тръбят, че най-желаната гимназия е 22 су, значи могат да генерират колко деца са я посочили някъде в списъка с желания, а пък не могат да генерират за всяка гимназия колко деца са я заявили като първо желание...
Не е просто.
Фирма(не съм се интересувала коя) им е направила продукта, в който администраторите нямат кой знае какви права да пипат по кода на програмчето.
МОН предварително са поискали определен бр. справки, които ИТ-тата генерират с натискането на един бутон. Всяка справка се прави с програмен код, до който ИТ-тата на МОН нямат достъп, а и не им е позволено да пишат нови справки в системата. Отстрани сигурно изглежда много прост "експорт", но не е баш така. Да не говорим, че МОН за всяка доработка трябва да даде задание и да плаща за това на фирмата, а това при държавните институции е тромав процес. По договор вероятно фирмата се е задължила да отстранява само бъгове.

Абе хора, моля ви се, за какво "пипане на кода" говорите, я не се филмирайте, това е обикновен сорт /сортиране на данни по признак/ в Ексел. Ако е SQL заявка няма и един ред. Simple Smile  Съвсем права е Мария, че са я "пуснали по пързалката". Simple Smile

# 1 673
  • София
Момичета, тъй като си намерихме място за лятната почивка, което ни харесва по всички показатели, но е заето, когато бяхме решили да отидем/ след второ класиране/ и с риск да дуднете - трябва ли младежа да присъства на записването, ако решим да го запишем на второ класиране? Реално, ако останем за трето, не правим нищо вдните за записване, нали?

Последна редакция: нд, 05 юли 2020, 09:57 от Бендива

# 1 674
Здравейте. Да ви питам след като сме подали заявление за училища в РУО Благоевград мога ли да подам друго заявление за училища в РУО Пловдив

# 1 675
  • софия
Да, можеш.

# 1 676
  • София
Изобщо не знам за какво говорите, но до преди 2 години, когато НПМГ лепеше по вратите списъци с приетите, очевидно разпечатка от системата, последната колонка винаги е била "поредност на желание". Много хубави сметки се правеха тогава, за желаещите. Joy
За справка не знам, но ексел със сирторане могат да извадят, съдя от видяното.

# 1 677
  • София
За мен пък отговорът е измъкване. Доколкото знам всички институции има рошави ИТ, които познават базата от данни и вадят всякакви екзотични справки без да се правят промени в системата. Закачат се към базата, пускат SQL заявка и после експортират резултата, до украсяват го, обикновено в Ексела.. Та така
Ако всички ИТ са като тия е моята работа, едва ли могат. При тях повечето пъти проблема се решава с изключи компютъра и го включи пак. А повечето пъти си решавам проблема сама, защото не мога да разчитам на тях Tired Face А Ексела е - някаква там програма, въобще не могат да дадат съвет, камо ли да ти извадят някакви данни.

Бубче, всичко лошо е зад гърба ви! Успех на Ина в класирането!

Успех днес на децата!

Последна редакция: нд, 05 юли 2020, 09:58 от Furia

# 1 678
Не е просто.

Абе хора, моля ви се, за какво "пипане на кода" говорите, я не се филмирайте, това е обикновен сорт /сортиране на данни по признак/ в Ексел. Ако е SQL заявка няма и един ред. Simple Smile  Съвсем права е Мария, че са я "пуснали по пързалката". Simple Smile
Айде да помислим малко преди да пишем. Изобщо не става въпрос за двумерна екселска таблица. ИТ-тата на МОН въвеждат данни в готова форма и генерират справки, предварително заложени в приложението. Съмнявам се, че изобщо виждат имената на таблиците и колоните на БД. В коя среда точно ще пуснат този  един sql ред според теб?!
Единственото, което си мисля, че може да се е случило, след миналогодишното запитване на звездица, да са заявили  такъв репорт да им се добави в системата.
Слънчевата, вероятно за всяко училище справката, която е направена в приложението съдържа и тази колона.

Последна редакция: нд, 05 юли 2020, 11:13 от Warwick

# 1 679
И в миналогодишните листинги последната колона е номер на желанието.

Общи условия

Активация на акаунт