СЕДМИ клас 2019/2020 - Трета изпитна седмична тема - (29.06 - 05.07)

• 80 642
  • 1 905
  •   1
Отговори
# 1 680
  • София
Преди доста години ни беше възложен Due Diligence от чуждестранен инвеститор за един имот в междублоково пространство. Щеше да бъде полезно да знаем и точния брой по възраст и пол на живеещите в съседните блокове, които биха се оказали заинтересована страна при смяна на предназначение на имота. Отидох в НСИ и се оказа, че това вече е информация на микрониво и се заплаща по съвършено друга тарифа, която беше почти колкото целия хонорар за изработване на доклада.
Та ми се струва, че това, за което говорите е нещо подобно.
Иначе тогава разпознах единия човек от НСИ като участник в студентски проект с мои преподаватели, взех че попитах дали е той наистина, така и се оказа. След два дни ми звънна една жена и ми продиктува исканите данни по телефона - неофициално. 😊
Иначе смятам, че данните за първо желание на мене не биха ми донесли никаква полезна информация. Хората в повечето случаи се оказват толкова различни от мен, че тяхната логика в крайна сметка изобщо не би представлявала интерес за мен.

# 1 681
  • София
Момичета, тъй като си намерихме място за лятната почивка, което ни харесва по всички показатели, но е заето, когато бяхме решили да отидем/ след второ класиране/ и с риск да дуднете - трябва ли младежа да присъства на записването, ако решим да го запишем на второ класиране? Реално, ако останем за трето, не правим нищо вдните за записване, нали?
На някои места искат детето да присъства, но в такива случаи са водили дете " на заем". Иначе за трето трябва да си подадете ново заявление, с нова подредба, но това става онлайн, та ще можете и от там.

# 1 682
По отношение на казуса с ученика от чужда държава.
Признаването и валидирането - в глава 5 от Наредба 11 за оценяването. За преместването - в Наредба 10, пак глава 5. Обърни внимание и на особените случаи.

# 1 683

На някои места искат детето да присъства, но в такива случаи са водили дете " на заем". Иначе за трето трябва да си подадете ново заявление, с нова подредба, но това става онлайн, та ще можете и от там.
                    За 3-то класиране се иска отписване ,ако сте записани вече и не съм сигурна,че ще стане онлайн.Онлайн само ,ако изобщо не сте се записвали.

# 1 684
  • София
Защо да е смешка? Откровено са си признали, че нямат инструмент, с който да генерират такава справка. Не са се сетили предварително да я поискат от фирмата, която им е писала софтуера. А по време на кампанията едва ли ще поискат доработка, ако не става въпрос за фатална грешка в кода. 🙂
Смешка е , защото според мен не е вярно, че не могат да генерират такава справка.
Всяка година тръбят, че най-желаната гимназия е 22 су, значи могат да генерират колко деца са я посочили някъде в списъка с желания, а пък не могат да генерират за всяка гимназия колко деца са я заявили като първо желание...
Не е просто.
Фирма(не съм се интересувала коя) им е направила продукта, в който администраторите нямат кой знае какви права да пипат по кода на програмчето.
МОН предварително са поискали определен бр. справки, които ИТ-тата генерират с натискането на един бутон. Всяка справка се прави с програмен код, до който ИТ-тата на МОН нямат достъп, а и не им е позволено да пишат нови справки в системата. Отстрани сигурно изглежда много прост "експорт", но не е баш така. Да не говорим, че МОН за всяка доработка трябва да даде задание и да плаща за това на фирмата, а това при държавните институции е тромав процес. По договор вероятно фирмата се е задължила да отстранява само бъгове.

Абе хора, моля ви се, за какво "пипане на кода" говорите, я не се филмирайте, това е обикновен сорт /сортиране на данни по признак/ в Ексел. Ако е SQL заявка няма и един ред. Simple Smile  Съвсем права е Мария, че са я "пуснали по пързалката". Simple Smile
Айде да помислим малко преди да пишем. Изобщо не става въпрос за двумерна екселска таблица. ИТ-тата на МОН въвеждат данни в готова форма и генерират справки, предварително заложени в програмчето. Съмнявам се, че изобщо виждат имената на таблиците и колоните на БД. В коя среда точно ще пуснат този  един sql ред според теб?!
Единственото, което си мисля, че може да се е случило, след миналогодишното запитване на звездица, да са заявили  такъв репорт да им се добави в системата.
Слънчевата, вероятно за всяко училище справката, която е направена в програмчето съдържа и тази колона.

Ох, хайде да не се разсмиваме толкова рано сутрин, че разсипахме кафето върху клавиатурата. Simple Smile  След този mind-blowing "инфлуенс" по работа с бази данни, признавам, че сгреших. Евентуално суперкомпютърът рекламиран от премиера последните дни вероятно би се справил, но по-добре да се обърнем към NASA.

# 1 685
Успех на всички деца , които ще се явяват днес! 🍀

Успех на моята любимка Flowers Four Leaf Clover

Само да ви кажа, че вчера РУО В.Търново са взели решение да отменят всички лагери. Нашите чакаха Обзор все едно ще ходят на луната.
Май другата седмица ще излезе официално.
Никакви планове няма да правя вече. Сега пак трябва да пренареждам всичко Joy

# 1 686
  • София
И в миналогодишните листинги последната колона е номер на желанието.
Чудех се, имаше ли миналата година списъци, нямаше ли... Joy

# 1 687
Защо да е смешка? Откровено са си признали, че нямат инструмент, с който да генерират такава справка. Не са се сетили предварително да я поискат от фирмата, която им е писала софтуера. А по време на кампанията едва ли ще поискат доработка, ако не става въпрос за фатална грешка в кода. 🙂
Смешка е , защото според мен не е вярно, че не могат да генерират такава справка.
Всяка година тръбят, че най-желаната гимназия е 22 су, значи могат да генерират колко деца са я посочили някъде в списъка с желания, а пък не могат да генерират за всяка гимназия колко деца са я заявили като първо желание...
Не е просто.
Фирма(не съм се интересувала коя) им е направила продукта, в който администраторите нямат кой знае какви права да пипат по кода на програмчето.
МОН предварително са поискали определен бр. справки, които ИТ-тата генерират с натискането на един бутон. Всяка справка се прави с програмен код, до който ИТ-тата на МОН нямат достъп, а и не им е позволено да пишат нови справки в системата. Отстрани сигурно изглежда много прост "експорт", но не е баш така. Да не говорим, че МОН за всяка доработка трябва да даде задание и да плаща за това на фирмата, а това при държавните институции е тромав процес. По договор вероятно фирмата се е задължила да отстранява само бъгове.

Абе хора, моля ви се, за какво "пипане на кода" говорите, я не се филмирайте, това е обикновен сорт /сортиране на данни по признак/ в Ексел. Ако е SQL заявка няма и един ред. Simple Smile  Съвсем права е Мария, че са я "пуснали по пързалката". Simple Smile
Айде да помислим малко преди да пишем. Изобщо не става въпрос за двумерна екселска таблица. ИТ-тата на МОН въвеждат данни в готова форма и генерират справки, предварително заложени в програмчето. Съмнявам се, че изобщо виждат имената на таблиците и колоните на БД. В коя среда точно ще пуснат този  един sql ред според теб?!
Единственото, което си мисля, че може да се е случило, след миналогодишното запитване на звездица, да са заявили  такъв репорт да им се добави в системата.
Слънчевата, вероятно за всяко училище справката, която е направена в програмчето съдържа и тази колона.

Ох, хайде да не се разсмиваме толкова рано сутрин, че разсипахме кафето върху клавиатурата. Simple Smile  След този mind-blowing "инфлуенс" по работа с бази данни, признавам, че сгреших. Евентуално суперкомпютърът рекламиран от премиера последните дни вероятно би се справил, но по-добре да се обърнем към NASA.
Не е нужно. И заявка за доработка към фирмата, поддържаща приложението, върши работа. Но както написах, това вече може да се е случило за тази година, не знаем.
Сам по себе си компютърът няма да свърши работа, ако програмистче не му даде заявката, нали 😉

# 1 688
А какви са плюсовете на немския пред испанския?

Аз знам и двата езика - с испански съм работила 3 месеца, с немски от 2002 г. досега.
Немски се говори в повече държави в Европа, с които БГ има търговски отношения. По-горе TAZ писа в тази връзка, към което допълвам, че и с фирма контрагент от Франция деловата кореспонденция течеше на немски, а по един проект с унгарска фирма изпълнител абсолютно цялата официална документация беше на немски, т.е. немският не беше просто работният език за комуникация, а договори и всички проектни документи си бяха на немски, без да е нужно после да бъдат превеждани на унгарски, за да са валидни.

Испанският език е изключително лесен и може да се усвои с лекота на курс или дори самостоятелно, няма нужда да се инвестират 5 години в ученето му. Фразата е близка до българската.
Немският език е доста специфичен и изучаването му в училище може да даде необходимата по-солидна основа.
Скрит текст:
Когато в университета имахме за домашно превод от немски на български - вадехме непознатите думи и превеждахме писмено. При превод от испански само записвахме новите думи в междуредията и в час превеждахме на момента.

Много младежи са се насочили да следват в Германия и Австрия...

Всичко това няма никакво значение, ако детето не желае да учи немски или не смята да се реализира с него.
Само в подкрепа на всичко изложено добавям, че голяма част от чуждите инвестиции в България са германски.
И ние говорим, ли говорим с баща й за немски език, но девойката не иска и да чуе за това като нов език. Английският й е на ниво B2, така че НЕ би бил от полза, но тя си държи на ИЕ.

Във всички аргументи има по зрънце истина. Обаче .... в 10 годишен план тези доводи са ретроспективни и вероятно неверни. Според мен е много грешно да се вземат решения на базата сегашната икономическа конюктура. Моето лично очакване е за голям отлив на чуждестранни инвестиции и бизнеси от България в следващото десетилетие. Не го обвързвам с политика, а с чудовищния демографски колапс (отрицателния прираст, съчетан с външната миграция). Говорил съм с ръководители на големи американски компании, които аутсорсват дейности в България. Всички са категорични, че хоризонтът им на присъствие прогресивно намалява - вече се чувства недостиг на квалифицирани кадри, поради което и заплатите растат несъизмеримо с бизнес плановете на чуждестранните работодатели. България постепенно губи конкурентните си предимства като аутосриинг и офшоринг дестинация.

Така че, аз не бих вземал решения за образованието на децата си на базата на собствения ми житейски път или сегашния пазарен модел. И понеже съм си забравил кристалната топка на село, най-мъдро ми се струва да се вслушам в интуцията и желанията на детето ми. Simple Smile Каквото и да стане, поне ще се занимава с нещо, което й доставя удоволствие.

Поздрави и успех!

Последна редакция: нд, 05 юли 2020, 14:58 от atsekov

# 1 689
Четейки плановете за след 5-10 години /естествено направени от родителите ,не от децата/ си мисля,че са планове без кръчмар! Yum И аз правих планове за децата си и с първото планът се получи.То е възпитаното ми дете,но с второто ,бунтарка от бебе,нищо не стана.Отиде на изпит по моите желания и си прочете сутрешната преса.На единия изпит успя да вбеси квесторите и излезе рано,рано.,а имаше ограничение преди колко часа да не се излиза.След това ,сама си е подала документите, влезе и завърши това,което иска тя и аз ,дори не бях разбрала ,че има такъв засекретен план от нейна страна.
                       Така,че в момента у нас дългосрочни планове не се чертаят,а се въоръжихме с търпение и ....чакаме 13-ти или при късмет малко по-рано.За "рано-то" се съмнявам,защото миналата година си беше точно на датата,независимо от това,че можеше да е по-рано.
                       Като минем едното стъпало следващото мисля,че ще си го определят децата.Така поне става с госпожицата,която ще е 12 клас.

# 1 690

За 3-то класиране се иска отписване ,ако сте записани вече и не съм сигурна,че ще стане онлайн.Онлайн само ,ако изобщо не сте се записвали.

Здравейте, при записването не е задължително да присъства ученикът.
Приятен ден!

РУО - София-град
София 1303, ул. „Антим I”, № 17,
тел.:9356050, факс:9883937,
www.ruo-sofia-grad.com
Изпратено: 03 юли 2020 г. 15:57
До: rio_sofia_grad
Тема: запитване за записване след седми клас

Здравейте, бих искал да Ви попитам,дали е възможно да се запише детето в училището, в което ще бъде прието само от родилеля. Т.е. задължително ли е да присъства и детето.

Благоря ви предварително,
Спорен ден

# 1 691
  • Отвъд алеята зад шкафа
Важното е да получат добро образование, има време да избират професии.
Според моите очаквания и вашите изчисления за по-високи балове, смятам, че ще се наложи да чакаме 2-ро класиране за НТБГ с 430 бал. Така че не мисля, че на 13-ти ще има изненади или нужда да я записвам в училище. Ще почакаме.

# 1 692
  • София
За мен важното е да попаднат в добра среда, от там смятам, че и образованието ще е добро.
Другото важно е да научат добре английски  без значение дали в училище или извънкласно. Всеки следващ език е предимство, както и професионалните умения.
А в момента и най-добрите прогностици не се наемат с изготвяне на планове за след 5 години, предвид голямата неяснота накъде ще се развива световната икономика.

# 1 693
Бендива, на второ не би трябвало да присъства и детето; наистина някои споделиха, че са изисквали в някои училища миналата година, но не е било масово и законово положение, а по- скоро частен случай. А по въпроса за осъзнатия избор, максималните балове за съответното училище, които стигат и за други училища с по- висок бал за мен са си извадка на осъзнатия избор. Единственото момиче с 2x100 от НВО 2019 се записа в I АЕГ  Ае/ИЕ, което е пример за осъзнат избор, защото това дете можеше да влезе и СМГ с НЕ. Във всяко училище има такива деца, които си имат предпочитания по различни критерии и не се влияят от тенденции ... Така и във ФЕГ ще има и деца с бал достатъчен и за СМГ, и за немските, защото го избират конкретно заради езика и/или поради други причини за самите тях. Много други избират испанската, защото е със слава на добре организирано и хубаво училище без да се замислят много защо точно искат да учат испански ... За немския - без коментар - там тенденциите накланят везните - но и в 73-то има деца, които са с бал и за НЕГ (не са много, но ги има).

# 1 694
Момичета извинявам се, знам че бяхте споделили таблица с мин и макс бал за 2019 за Пловдив, но неможах да я намеря. Може ли някоя да ми напише линка. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт