СЕДМИ клас 2019/2020 - Трета изпитна седмична тема - (29.06 - 05.07)

• 80 649
  • 1 905
  •   1
Отговори
# 1 725
  • София
Като човек, цял живот занимаващ се с руски, се ядосвам, като чуя коментари като "комунистически език", " безполезен" и т.н. За съжаление, моята, след 3 години учене на руски, също не го иска. Не знае защо. В пети и шести клас си харесваше госпожата, в седми дойде една, доста русофилско пропагандаторско настроена. Но май не е това причината, а просто - НЕ искам. Що се отнася до реализация, кой може да каже накъде ще го отвее вятъра. Имам приятели в Швейцария и Франция, руският им върши работа, макар и като второстепенен език.
Имахме консултация с учителката от курса по БЕЛ - да чуе нашите желания , да посъветва. И като чу , че желанията са испански и английски, я попита къде ще учи в чужбина след 12 клас с испански.
Нека учат това , което искат, за да им е лесно и приятно. И дано попаднат на добри , съвестни и сърдечни учители. КАто се сетя как един нормален учител съм нямала по история.
Е как къде ще учи с испански? Ми в Испания. Годината ти е 1000 евро такса в университети в Мадрид и Барселона. Бизнес училищата там са на английски и са с доста добро реноме. Това, че не са толкова рекламирани в България не значи, че не са добри. В топ 150 на университетите в света са.
Само да вметна като родител на дете в испанската, което иска да продължи образованието си в Испания, едни от най-добрите MBA училища в Европа са в Барселона, за съжаление са частни и доста скъпи, и за съжаление в Барселона почти няма университети на испански - основно са на каталан и английски.

# 1 726
  • София
Хубавото е, че склони на НЕ/РЕ в НЕГ. 490 бал щеше да бъде безвъзвратно похабен 😂
Да не те разочаровам, но тази  година в 9 клас не са се събрали желаещи за РЕ и не е имало такава паралелка. Сина ми тази година беше 8 клас и въобще не са им предлагали избор на език за следващата.
Четох, че учителката по РЕ се е пенсионирала и не е назначен друг (информацията е тук от форума и нямам потвърждение за достоверност от друго място).

# 1 727
Това за руския и аз го наблюдавам напоследък ... да не дойде време 133то да стане първо желание за много.   Жалко е, че децата се влияят като че ли от родителите си и казват - всичко друго само не руски... В нашия случай, се оказа желателен заради тенденция по приятелска линия и затова успях и да го “наложа” като втори език: а впоследствие кой ще е 1-2-3 никой отсега не може да каже!

Аз се опитах да я убедя за руския, ама не ще.

# 1 728
Момичета имам сл.въпрос , когато кандидатсваш в различни градове в две класираня ли участваш, защото на заявката по - желаните училища( различна област от нашата) излизат на втора заявка.Незнам дали го обясних правилно дано някой ме разбере.
Да, класиранията са две, поотделно за всяка област.
[/quote

Извинете ме за въпроса, но това означава ли, че може да ИЗБИРАШ къде да се запишеш, ако си приет на 1-во класиране и в двете области. Например: приет си в Бургас по първо желание и в София по трето желание?

# 1 729
Иначе избора на моето дете е между ТУЕС и НПМГ–СХН.  
Избирате между професионална и профилирана паралелка. Отделете малко време, за да сравните учебните планове, както и да погледнете учебните програми за профилирана подготовка за СХН. Добре е да си изясните и въпросите с ДЗИ, полагани от учениците, обучаващи се в двата вида паралелки.

Извинете ме за въпроса, но това означава ли, че може да ИЗБИРАШ къде да се запишеш, ако си приет на 1-во класиране и в двете области. Например: приет си в Бургас по първо желание и в София по трето желание?
Да, можеш. Можеш да се запишеш в Бургас, защото там си приет на първо желание и би изгубил мястото, и да изчакаш второ класиране в София, ако си подал съответното заявление.

# 1 730
Момичета, тъй като си намерихме място за лятната почивка, което ни харесва по всички показатели, но е заето, когато бяхме решили да отидем/ след второ класиране/ и с риск да дуднете - трябва ли младежа да присъства на записването, ако решим да го запишем на второ класиране? Реално, ако останем за трето, не правим нищо вдните за записване, нали?
На някои места искат детето да присъства, но в такива случаи са водили дете " на заем". Иначе за трето трябва да си подадете ново заявление, с нова подредба, но това става онлайн, та ще можете и от там.

За трето класиране, заявление се подава онлайн, но има две възможности
- ако детето не е записано на първо или второ класиране, се подава лично през системата
- ако е записано, първо се изтеглят документите и ново заявление се подава в училище-гнездо.

# 1 731
Това са вариантите.

# 1 732
  • у дома
Моето пък и големия преди 4г иска да учи като втори чужд език руски,но в училището им няма-вкички паралелки са с АЕ+НЕ,а за ЕГ не иска и да чуе за мое съжаление.

# 1 733
  • София
Здравейте. Чета от една седмица заради емоциите около седмокласниците. Включвам се с един въпрос за ТУЕС. Моля, ако има запознати да кажат как стои въпроса с базата там. След разходка до училището останах неприятно изненадана от гледката.
А въпросът е?

# 1 734
Търсех навсякъде, но немога да намеря списък с кодовете на паралелките в Пловдив(системата ми търси четерицифрен код). Може ли малко помощ

# 1 735
О, и у нас подредбата не е съобразена с миналогодишните балове и имаме на моменти парадоксална поредност, например 31-во след 127-мо.
И то, 31-во се появи в списъка след много настояване от страна на татко ѝ, на което седмокласничката отговори, цитирам: "Ако те слушам теб, и Английската ще ми пробуташ". Flushed Joy
Аз си признавам, че след като каза, че иска да учи почти всички възможни езици, почнахме да подреждаме по резултати от ДЗИ и по мнения за това как може да се научи този език в различни училища. Почнах с най-доброто училище за учене на английски след английските гимназии, после за учене на испански след испанската гимназия, след това вкарах пак водещ английски т.н Само 35-о  изобщо го изключихме, тъй като ни е доста неудобно, а и не ни харесва като база.
Днес обаче младежът изведнъж каза, че си е мислел, че ще го класират на първо класиране  за всички училища, за които му стигат точките от НВО и си смятал накрая да избере 18 СУ . След като поне сто пъти му казах какво се прави и дали е съгласен с подредбата. Явно изобщо не ме е слушал. Училището гнездо ни е на пет минути и му предложих утре да отидем и да напишем 18 на първо място, но после каза, че не му било чак толкова важно... Просто му харесвала сградата....

Последна редакция: нд, 05 юли 2020, 14:29 от Amanda.D

# 1 736
Здравейте. Чета от една седмица заради емоциите около седмокласниците. Включвам се с един въпрос за ТУЕС. Моля, ако има запознати да кажат как стои въпроса с базата там. След разходка до училището останах неприятно изненадана от гледката.
А въпросът е?
Е за базата на ТУЕС де 😂
Писаха, че се ремонтира.

# 1 737
  • София
Ох, чукча днес е писател! Joy
Ама така е, между печката и прахосмукачката...
Някой спомена за манталитета на руснаците. Без да съм русофоб, имам много близки контакти с руснаци и мога да кажа, че нахалството им наистина не познава граници. Иначе не са лоши хора. Напротив, широко скроени са, винаги са над нещата. Мислех, че им е семейна черта, но покрай тях имах срещи и с други техни сънародници. Ми, не! Не е семейна, национална черта е! Joy

# 1 738
Търсех навсякъде, но немога да намеря списък с кодовете на паралелките в Пловдив(системата ми търси четерицифрен код). Може ли малко помощ

Избиате от системата Руо Пловдив, след това на първия ред има бутон Избор, оттам избирате Училище и ви излизат парелеките в това училище с кода. Другият начин е в раздел План-прием да видите кодовете.

# 1 739
Много ме е яд, че в 32ро една странна госпожа просто отблъсна детето от руския до степен, че и дума не може да стане за РЕ. А руски дори за втори език е супер, съвсем малко ти трябва, за да разбираш поне.
Точно това писах и аз по-горе. Дъщеря ми не ще и да чуе за руски след нея. За 6 години руски може да каже не повече от 5 думи.

Общи условия

Активация на акаунт