За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 83

• 30 378
  • 906
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте, имам бебче на 6++ месеца, онзи ден вечерта го приспах с 300 зора, беше едно мятане, рев, не си изважда ръцете от устата като го вземех на ръце хапеше рамото ми, ръката общо взето каквото успее, вчера вечерта вдигна температура 38, дадох панадол помислих, че е заради зъбките отдолу венеца му е подут и прозират 2 зъбчета. Притеснява ме, че днес също има температура плюс това постоянно ака 🤔дали е от зъбите или става въпрос за настинка? Запазили сме час за педиатър но е чак утре

# 166
Здравейте! Бихте ли ми препоръчали образователни играчки за бебе на 8м? Може и някой сайт, от който сте поръчвали и сте доволни. Мислех някакви дървени, но всякакви предложения приемам. Благодаря!

Bobchita Моята също беше със сплескана главичка от едната страна и отзад. Сега е на 8м и няма проблем вече. Като почнат да стоят повече по корем и седнали се оправят нещата. Simple Smile

# 167
Моето дете в този период си играеше с конус с рингове, кофички, които се слагат една в друга или стават на кула ( тези кофички и сега са много занимателни за него), гумени книжки.

# 168
Момичета, как бихте постъпили вие?

Последната седмица бебо (на почити 6 седмици е) изявява силни предпочитания да спи в количката си освен навън и в къщи. Предполагам, че там се чувства по-уютно, по-закътанко и спокойно.
От една страна не искаме да го свикваме така и после да се чудим как да го отучваме.
От друга, не знам колко по-здравословно е да се мъчи и мята по час, че и отгоре, докато заспи в креватчето си. Трябва да е заспал по време на ядене, за дс не се бунтува.... а и тогава пак не е сигурно. Grinning
Засега клоня към това, да го оставя да се радва на количката.
Ако има мами с подобен опит нека споделят?
Когато кошът умаля, как мина прехода към леглото?

Толкова малко бебе няма как да бъде научено и свикнато на нещо. Да, в количката му е добре, защото е по-тясно - все още е в този период, в който искат тясно и топло място, като майчината утроба. Няма никакъв проблем да го оставяш да спи в количката, а ако искаш да се почувства комфортно и в легълцето, можеш да го обградиш със завивки/възглавници или просто да го повиеш.

През първите три месеца бебетата преминават през прехода от утробата към външния свят и се адаптират. Важно е в този период да се откликва на всичките им нужди - носене, гушкане и т.н. Действията, които успокояват бебето, са правилните действия. Ако правилно се подходи през първите три месеца, то се смята че след този период бебето ще стане по-спокойно и малко по-самостоятелно. В този период няма как то да привикне към нещо или да му бъде създаден навик. Така че е много рано да смяташ, че ще привикне към количката и опитите да го приспиваш в легълцето, когато то не се чувства съвсем добре там, са напълно излишни и само си създаваш трудности.

Също така, може да опиташ и носене в слинг. За този период това е много подходящо. Бебето е близо до мама, сгушено и спокойно, и може да си поспива добре.

# 169
Галеона,нашето дете не искаше в леглото си ,сложих възглавницата за бременни на гнездо и само така спи.Доста често я взимаме и при нас ,когато е неспокойна си спим тримата.Ако нещо опира в главата на бебето му създавало усещане за утробата и се успокоява.Пробвай.
Друго лесно заспиване при нас е когато я гушна и сме коремче в коремче,лице в лице.После я местя в леглото,но си имаме начин-едната ръка е под главата й и я поставям ,оставаме малко така и лееко и бавно изкарвам ръката.При нас това действа.
Аз съм съгласна за гушкането,колкото и някой да ми казват че е залепена за мен,ами бебе на месец и половина няма за кой да е залепено.

# 170
Напоследък бебето ми ( на почти 5 месеца) си смуче пръстите. Докато е будна е по-рядко, но при заспиване ги смуче и после нощем като се събуди пак ги смуче. Забелязяам я, че почва да си има и любими пръсти даже. Трябва ли да се притеснявам от навик или ще отшуми естествено.

# 171
И моето си смуче пръстите,гледам да ги вадя.
На наши близки момченцето от бебе до 3г си смука палеца и той стана по-тънък от другия,след време се оправи.

# 172
Моите и двете имаха период около третия месец, в който си смучеха пръстите. Даже не разбирах кога са будни и кога заспиват пак, налапат ли си палеца и до две минути са заспали. Сега по-скоро си ядат ръцете, отколкото да смучат пръсти ( 6 месеца ).

# 173
Според мен със смученето на пръстите е период.
Майка ми все ми повтаря, че като бебе не са можели да ми удържат ръцете извън устата. Почнала е вечер да ми слага ръкавички и лека-полека са минали нещата. Simple Smile

# 174
Да смуче си пръстите, но винаги й ги вадя особено палеца 😉

# 175
Здравейте, моето бебче е много неспокойно вечер от около 2-3 седмици. Имаше един период в който тя заспиваше около 21-22 часа и се събуждаше в 5, скед това започна да се събужда към 3, 2 часа бодуваше и пак заспива до към 6-7. Сега заспива пак към 21-22 часа, поспива 2 часа непробудно и след това започва да се върти много, понякога краката и са в решетките, понякога краката и са там където и е била главичката, върти се по - корем и започва да плаче, докато спи се върти на ляво и дясно в продължебие на 10-15 минути, после спира и след малко пак така. Налага ми се да я взимам в нашето легло за да мога да я успокоявам, но не помага много. . Давам и да яде към 2-3 часа и после в 6 някъде. В стаята е топло, не мога да смъкна под 26 градуса, но не е от това защото температурата е такава от повече от месец. Само на кърма е, ака всеки ден, на 4 месеца и 1 седмица е. Няма колики, още от начало много рядко можех да разбера дали има колики. Има рефлукс, които още не е утихнал. Не знам какво да правя. През деня не е така, но тя спи по час преди всяко хранене.

# 176
Здравейте, моето бебче е много неспокойно вечер от около 2-3 седмици. Имаше един период в който тя заспиваше около 21-22 часа и се събуждаше в 5, скед това започна да се събужда към 3, 2 часа бодуваше и пак заспива до към 6-7. Сега заспива пак към 21-22 часа, поспива 2 часа непробудно и след това започва да се върти много, понякога краката и са в решетките, понякога краката и са там където и е била главичката, върти се по - корем и започва да плаче, докато спи се върти на ляво и дясно в продължебие на 10-15 минути, после спира и след малко пак така. Налага ми се да я взимам в нашето легло за да мога да я успокоявам, но не помага много. . Давам и да яде към 2-3 часа и после в 6 някъде. В стаята е топло, не мога да смъкна под 26 градуса, но не е от това защото температурата е такава от повече от месец. Само на кърма е, ака всеки ден, на 4 месеца и 1 седмица е. Няма колики, още от начало много рядко можех да разбера дали има колики. Има рефлукс, които още не е утихнал. Не знам какво да правя. През деня не е така, но тя спи по час преди всяко хранене.

Регресия на съня според мен

# 177
Аз направо се изумих като видях моя син на 6 дни как засмука палеца. За това е все с ръкавици...и защото много се драска. Това ги успокоява. Но честно казано, предпочитам биберон

# 178
Напоследък бебето ми ( на почти 5 месеца) си смуче пръстите. Докато е будна е по-рядко, но при заспиване ги смуче и после нощем като се събуди пак ги смуче. Забелязяам я, че почва да си има и любими пръсти даже. Трябва ли да се притеснявам от навик или ще отшуми естествено.

От моя гледна точка смятам, че всякакви опити за смучене на палец/пръсти трябва да бъдат пресичани и да се дава биберон. Моят син от 4 месечен започна да си смуче палеца и мислех, че ще отшуми от самосебе си и го оставих, и спрях да му предлагам биба, защото вече не я харесваше много. Сега е на почти 1г и 3 месеца и все още не мога да го откажа, опитах с какво ли не. В кърмаческата тема даже ми развиваха теории, че е нормално и ще отмине след като отшуми сукателния рефлекс, и че няма как при бебе под 1 година(тогава малкия беше на около 10-11 м) да се говори за навик. Но аз още от 7-8 месечен го видях, че вече му е навик, защото вече беше по-осъзнат и вместо да намали смученето, той го зачести. Има перманентна рана на палеца и винаги, когато ръката му е свободна, пръста е в устата. Дори докато яде, между хапките си смуче палеца. Така че положението е трагично. Последната ми надежда беше, че като проходи, вече ще има по-интересни занимания и ще се откаже сам, но и това не стана.

# 179
През 4ят месец има регресия на съня. И при нас беше така - между 1 и 3 часа будуване в малките часове на нощта. Чак се чудех какво й е интересно в тъмното /не е плакала/ Joy Всъщност 4ят месец е "голяма забава" - получаваш всичко на куп - стачки, скокове, регресия на съня, силна/слаба струя, рефлекс, друг дискомфорт. Така и не се научих да ги разграничавам. Но от 5м нататък нещата започват да се нареждат и да става по-приятно кърменето, спането се подрежда в по-равни интервали, кривотиите намаляват. Simple Smile

А за смученето на пръстите - при нас периода беше кратък и не съм й ги вадила от устата. Сама се отказа - не помня кога. Сега като й никнат зъби си ги дъвче само , не ги смуче. Но явно е до дете - щом има такива, които продължават повече от няколко месеца.

Последна редакция: чт, 16 юли 2020, 13:59 от Miya_73

Общи условия

Активация на акаунт