Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 10

• 41 253
  • 763
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Каисия и аз  напоследък с проблеми в кръста. Твоите проблеми на преходната възраст ли се дължат ? Възможно ли и такова усложнение?
Имам дни, в които нощем ме боли така че все едно бъбреците ми не са наред. През деня е по леко положението стига да не съм била физически активна. Ако се презоря нещо с пазар, чистене и подобни положението става драма.

# 421
От няколко години преоткрих едно свое хоби, което ме срещна с много позитивни и чудесни хора на всякаква възраст и то ми отнема доста време...
Добре де... може ли да се счита и това с хобитата за признак? Питам щото аз пък открих геополитиката. Sign Globe With Meridians Simple Smile Изръчках всички що годе биващи геополитически анализатори. След което се метнах на руските. Ужас. Интересно ми е дотолкова, че вече филми не мога да гледам. Както каза веднъж брат ми "Е, как ще гледаш филми? Те имат навика да ги правят по час и половина. А ти повече от 30 минути без пропаганда не издържаш"
Абсолютен признак! Викат му криза за средната възраст Wink
Аааа, никакъв признак за възрасови промени не е, просто са ви пораснали децата Sunglasses Аз с 10 годишното време за такива "отклонения" нямам, а по-голямата ми сестра с още по малки деца хич не може да се сети за хобитата си Smiling Imp

# 422
Вярно е. Децата като отраснат и имаме повече време за себе си. Аз толкова години и книга ми се четеше, и ми се разучаваше нещо. Каквото и да е - ако ще готвене, плетене, шиене, електроника....Обаче малкия звяр постоянно мрънкаше и хленчеше. Направо ужас някакъв. Още не можеше да говори и като ме видеше на вратата да се прибирам от работа и нареждаше "нама сядаш, нама лягаш, идвай тука да иглаем", а аз съм станала 2:30 през ноща  WearyScreamSatisfied Сега вече никой за нищо не ме търси. Вече имам време и за себе си, за маски за лице, за коса, за тяло, за козметик, за дерматолог, ама файда йок. По-хубава няма как да стана. Поне на фитнес ходя и уикендите най-после взехме да излизаме с мъжо като гаджета и се почувствахме като младоженци и никой не ляга между нас посред нощ. Ей това че остаряваме. Но няма как. Да сме здрави всички.

# 423
А, моето отдавна е пораснало така че не е това : )) Просто забелязвам, че ми се смениха интересите от една-две години.
Мигла, иди на невролог, може би също и на кинезитерапевт, да ти покаже подходящи за теб упражнения.
Болките в гръбнака може да са от много неща, които могат да се получат и на 20-годишна възраст. В групата във фейса е пълно с 20 годишни младежи с дискови хернии. Иначе плуването го дават като универсално средство за гръбнака на всички.

Последна редакция: сб, 08 авг 2020, 09:08 от Lemy

# 424
И аз съм с болки в кръста, но и от двете страни по продължение на гръбначния стълб. Заболява ме когато стоя дълго време права.
Имам и леко изкривяване.
Освен камък в единия бъбрек и смутен дренаж в другия, нищо смущаващо не видяха. Но аз го отдавам на промените в пременопаузата. Известен период имах едно загряване и парене в областта на кръста и бъбреците и понеже ме притесни направих ехография. Сега пък съм си втълпила да изследвам надбъбречната жлеза. Със щитовидната съм ок. При мен се получи едно въздишане понякога. Забелязвам, че се получава след хранене и го свързвам с рефлукса. Имаше едно момиче,което писа преди в темата, че и тя е с рефлукс. Тази година ми е отвратителна. Първо стрес със ИР, после драстична диета, на която сърбам попарата. Един куп изследвания за какво ли не. Преди диетата си ми закъсняваше цикъла, след два месеца започна да прескача с месец, а сега вече втори месец го няма. Бях изпаднала май в депресия. Децата станаха самостоятелни, по цял ден са с приятели , а мен като ме връхлетяха разните му болести и направо пропаднах. Щом и любимите ми книги зарязах. Та, щом нормализирах захарта и инсулина малко се окопитих. Бутам деня с Магнерот и Неуропам.
Хубавото е , че макар и да се будя през ноща, не мога да се оплача от недоспиване. Само ако вечер не ме прихване някое прескачане на сърцето или пролазвания по гърдите и гърлото.  Остава да оправя и стомаха, че май нервата там ме удари. Това може да се яде, това не може. Бях  се побъркала. Температурата все ми беше 35.6, а винаги ми е била около 36.6. Е, след като включих и малко плодове в храненето нещата се подобряват. Позволявам си и половин филия пълнозърнест хляб на закуска, но не всеки ден.
А за цикъла-и на мен май ще ми цъфне на морето, но пък за толково години ходене ще ми е за сефте, така че не ми пука. Книги имам за четене достатъчно. Ще се локализираме до най-близката плажна тоалетна и така.  Simple Smile Даже ще се радвам да ми дойде. Малко да променя.

Последна редакция: сб, 08 авг 2020, 09:10 от МАРИ77

# 425
  • тук и там
По принцип със всичко има връзка..Според мен -просто идва възрастта, през която малко по малко всичко започва да се обажда.Невроложката каза,че дори раждането има връзка.Аз съм със две..Разтягали се връзките . Аз съм и със гръбначно изкривяване от ученичка,ама на времето кой ти се е занимавал с физиотерапии и корекции на стойката..Пита ме и дали имам цикъл..та явно е свързано по някакъв начин.Комплексни са причините при мен.Но не е от сега де..Навързани са нещата.Наследствена обремененност(баща ми е със същите кризи),гръбначно изкривяване,от там неправилно разпределение на тежеста по време на движение и натоварване на някои части  повече от други,от там изхабяване на едни части повече от други,разхлабване на връзки ,наднормено тегло,и за капак -доста работи ми се налага да мъкна.. На мен ми е 4-5 криза.През две години се повтарят горе долу,така че са започнали преди 40 .Като се натоваря малко повече,започва да ме наболява .А започне ли леко да ме наболява,не спра ли  следващите дни  -едно неправилно движение,и после съм инвалид за две седмици .За болката да не говоря-щом минавам на трамадол, нищо друго не действа. Просто хване ли ме и остеопорозата-не ми се мисли какво ме чака !

# 426
  • София
От няколко години преоткрих едно свое хоби, което ме срещна с много позитивни и чудесни хора на всякаква възраст и то ми отнема доста време...
Добре де... може ли да се счита и това с хобитата за признак? Питам щото аз пък открих геополитиката. Sign Globe With Meridians Simple Smile Изръчках всички що годе биващи геополитически анализатори. След което се метнах на руските. Ужас. Интересно ми е дотолкова, че вече филми не мога да гледам. Както каза веднъж брат ми "Е, как ще гледаш филми? Те имат навика да ги правят по час и половина. А ти повече от 30 минути без пропаганда не издържаш"
Искрено ме разсмя. Но и мъжът ми прояви интерес. Каза "дай я насам тази жена да си говорим"😄😄😄😄 Него го тресат същите симптоми, въпреки, че яко се дърпа от факта, че и мъжете имат андропауза 😄😄😄

# 427
Кайсия, на теб образно изследване не са ли ти правили - магнитен резонанс, скенер?
Упражнения с тежести, най-добре във фитнес но трябва добър кинезитерапевт. Разни мацки от групата с които сме си близки, зарязаха йогата и тръгнаха на фитнес и казват, че само това е начина. Но пак е индивидуално и трябва специалист да каже.
Има едни момчета дето провеждат и онлайн консултации, мога да ти ги пратя. Аз искам на живо да ходя, но с този вирус не смея.

# 428
  • тук и там
Имам ЯМР,но нищо не може да се направи. На фитнес ходех аз -преди короната.Предпочитам упражнения с тежести,но не мисля че са окей за кръста. Например-мъртва тяга ми е абсолютно противопоказна,имаше и някакво "супермен"-също! . Движение назад -не! Общо взето -имаш ли увреждане вече,си трябва много внимание при всякакви движения..Между другото,най-големи бели стават точно от комбинация тежести+клякане или навеждане + изправяне.Явно зависи от мястото-тоест кои прешлени са увредени..Аз по начало обичам да спортувам по малко,за тонус.Така или иначе ще се занимавам с нещо,но трябва да се насоча към подходящите спортове,защото точно тежестите май не са за мен вече..

Последна редакция: сб, 08 авг 2020, 10:31 от Kaisia

# 429
Кайсия, аз съм с дискова херния.
Йога всеки ден  и 3 пъти седмично фитнес с треньор. Планини катеря редовно също.
Ако спра да се движа - ще се разпадна.

# 430
  • тук и там
Да,да -ще търся нещо.Йога и пилатес може би,но движението не трябва да се спира-това го знам.Спреш ли- влошават се нещата. Ей сега нищо не правя от месец и половина и едва катеря стълбите до 3-я етаж. Почти се възстанових от последната криза,и септември ще се върна малко по малко към движението..

# 431
МАРИ777, аз съм същата... Куп изследвания и простотии... Същите симптоми и понеже докторите викат, не е пременопауза щом ти идва всеки месец, та аз задълбах доста-то не беше невролог, то не беше кардиолог, гинеколога, ама най-много го отнесе ендокринолога ми😁-горският, през 2 седмици бях при него с нови симптоми... Реших че имам ИР-куп изследвания на захар и инсулин... Аз със ЩЖ проблем си имам, макар че е в еутиреоидно състояние... Сега пак ми е дал направление за кардиолог. Тоя месец ми дойде с много голям зор на 30 ден (предния месец на 24)...10 дена преди да ми дойде всеки ден умирах🤣, че и днес като за първи ден.... Това сърце биене ме побърка-кръвно 110/70, пулс 70 и изведнъж отива до 130🤪🙄-за няколко секунди, минута.. Не се издържа вече това... Кво ще ми дават да пия не знам, ама нещо трябва да измислят, защото ако ще е така докато ми спре окончателно, не знам дали ще издържа.. То и аз съм си въобразила, че имам нещо на надбъбречните и ще споделя с кардиолога

# 432
Кайсия, то за това казвам, че трябва добър кинезитерапевт, за да прецени кои упражнения са подходящи лично за теб, и да следи дали ги изпълняваш правилно в началото. Йогата е добра за разтягане по принцип, но няма да ти направи мускулите, които ти трябват. А има и хора, които са се влошили след йога.

# 433
Ходих на невролог. Освен хранителни добавки,и обезболяващи при блокаж(прищипан нерв)-друго не може да се направи. Физиотерапия един курс,но сме за кратко в БГ и сигурно няма да мога да я направя.Та ми препоръча от тук нататък-плуване,тай-чи и цигун. За проблеми с кръста и такива блокажи-това трябвало да се практикува. Йога и пилатес също може,но плуване  е най-силно препоръчително..Общо взето към щадящи ставите практики,с много  плавни движения  ме насочи.
.Може да е полезно за някой с проблеми с кръста и ставите,за това го пиша.
На моят кръст плуването не му хареса
Ще разгледам другите две опции.
Здравейте и от мен Grinning
На почти 44г. съм. Имам редовен цикъл, държи е 4-5дми и два зацапва. Така съм от как се помня, но последният не беше така. Държа ме 2-3дни и два зацапваше. Съвпадна с боледуване и прием на АБ, та го отдадох на това. Хормони, само ТСХ съм пускала Мин. година -1,9 и ендокринолога каза, че са ок.
Зимата обаче имах обилно нощно потене. Два-три месеца се появяваше в първите дни на цикъла. Явно вече влизам и аз във веселата възраст Grinning
Чета ви от известно време и си обяснявам доста неща.

# 434
Чета ви за болките в кръста и реших да споделя. В началото на февруари ме гепиха и мен такива болки. Кръстът ме заболяваше от едно по-продължително миене на чинии или чистене. Гърбът заедно с кръста. От стоенето в home office (съответно не си е баш удобно както в офис) нещата съвсем се засилиха. Нощем ме болеше цялото тяло сякаш като вдървено. Едва се обръщах. Купих си калций, витамин D3 и всяка сутрин в кафето си слагах телешки колаген. Изпих целите шишенца от всичко. Не помня кога всичко спря. Сега мислех да си взема пак D3 и да го започна. Така превантивно.

Общи условия

Активация на акаунт