Фраксипарин, клексан, аспирин протект - тема № 17

• 44 072
  • 771
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Аз пък се очудвам, че толкова късно се включиха медиите. Доста дни преди репортажа търся Клексан и няма и няма.

# 511
Няколко дни преди поста търсех и обиколих 15 аптеки в София за да се сдобия с 2 кутии. Мисля че не е виновен поста, а напротив, помага да ни чуят. Дано само реагират по-бързо.
За съжаление управленското малоумие обръща внимание само като се вдига врява.

През пролетта се борихме така да позволят АРТ процедурите.

# 512
Определено не е виновен репортажа, до него се стигна, защото наистина ги няма. Аз писах преди 2 седмици, че издирвах за приятелка, която работи в болница и пак не си намери... Познавам и човек, който работи в склад - просто няма наличност.
Много ми е тъпа ситуацията, нищо че не ги слагам в момента инжекциите. Много се надявам и НЗОК да поеме някой ден част от цената, защото наистина е скъпо, а като сложим и прегледи, и специфичните изследвания......

# 513
И според мен е навреме този сигнал, за да се вземат мерки. Никаква полза няма от това да си “заравяме главата в пясъка”, защото проблемът с наличността още повече ще се задълбочи (все пак е сред лекарствата, с които се лекуват ковид болни) Търченето и дебненето по аптеки е временно решение...защото и в сладовете вече няма, респективно не достигат до търговката мрежа и клиентите.

Юли и август беше същата ситуация (почти) и също сме влизали с ММ във всяка срещната аптека. Честно казано в малките аптеки (не вериги) винаги сме намирали. Дори в една ММ ме пита “взех една кутия, да се върна ли. Имали още 2” , но аз му отказах, защото там някъде някой също ще е в нужда

# 514
Нещо почвам да се обезнадеждавам от коментарите на аптекарите след обиколката на всички аптеки днес. Имате ли някакви алтернативни варианти в случай, че в близко бъдеще не доставят наличности по складовете? От чужбина може ли да се поръча и необходима ли е рецепта? Имат ли някакъв заместител фраксипарина и клексана?

# 515
Здравейте,мили мами,искам да попитам дали някой има фраксипарин или клексан !?

# 516
Нещо почвам да се обезнадеждавам от коментарите на аптекарите след обиколката на всички аптеки днес. Имате ли някакви алтернативни варианти в случай, че в близко бъдеще не доставят наличности по складовете? От чужбина може ли да се поръча и необходима ли е рецепта? Имат ли някакъв заместител фраксипарина и клексана?
Оксапар от Турция. 240лири - 10 инжекции.

# 517
Ама то този казус не е нов изобщо. Правете разлика между използването на случая медиите да си правят рейтинг и разрешаване на истинския казус. Години назад е имало подписки и инициативи на бременни относно хепарина,цената му и това, че ЗК не покрива нищо и някои жени бият през ден, което пък прави цялото упражнение излишно и поставя бременността им в риск. Един пост във фейсбук няма нищо да реши. Нито пък гръмналите журналистчета с тази уау новост.  Но много хора са взели запаси по 2-3 месеца и са лишили някоя жена от нужните й инжекции сега,особено в малките градове.

# 518
Да, казусът не е нов. В някакъв момент нещата ще се променят. Но ако се повдигне един път, а после се мълчи, никой няма да ни обърне внимание.
Пролетта след петиция разрешиха ин витро процедурите. Винаги има смисъл да се повдига отново въпросът и да се дискутира по него. За мен не е проблем, че някой се е презапасил. Като се сетя юли как беше и как треперих дали ще си намеря, при следващ опит бих се запасила за 2-3 месеца напред. Въпросът е защо периодично изчезват тези лекарства, дори назад в годините се е случвало, без да има Ковид! И с други лекарства се случва, като инсулин, което е недопустимо!

# 519
А колко човека могат финансово да си позволят да се презапасят с инжекция за 7лв бройката за месеци наред? Аз не мога,а не са ни малки доходите. И да, някоя жена е лишена заради запасите на друга. Ако търсенето е в някаква норма, няма да се случва такива ексцесии. А какво се случва като всички се юрнат да купуват едно и също? Ама вие ще си вземете за 3 месецаслед вас ще влезе жена с 2 оставащи инжекции и за нея няма да има за настоящия месец. Това е проблемът.

# 520
Точно така, периодично изчезва.. още от статите теми го бях забелязала и си мислех, че е нещо моментно.. докато не се случи липсата юли-август.. Два месеца “на нокти” хич не ми се видя ок (пак липсваше фраксипарин по складовете, но поне се намираше клексан)

А сега с този ковид и тепърва очакваният ръст на случаите и тези с усложнения, трябва да има официално становище в полза на бременните, за да не са в риск

ПП: не е толкова презапасяването проблем, колкото пренасочването му приоритетно към болничните звена

Последна редакция: пн, 09 ное 2020, 20:33 от fotokod

# 521
Ама хората правят усложнения с тромби, правят се операции, нормално е да има пренасочване на този вид лекарства. Аз лично имам познат с усложнение след ковид с тромб в бял дроб. Не става да се сърдим,че на болни им трябва. А всички да сме хора, не егоисти и да взимаме колкото ни трябва. И да не се самопредписват и самолекуват хората. Щото после като някой направи вътрешен кръвоизлив от 500мг аспирин на своя глава,ще има репортажи, ама никой няма да каже тоя идиот прочел еди къде си сензационната новина, че аспирин лекува ковид,пък то му било противопоказно, мнали...

# 522
Може и аз грешно да го тълкувам, но щом го няма в “склада”, значи аптеката няма как да зареди.

Лятото поне аптекарка така ме посъветва: “Няма в склада. Търсете по други аптеки, където има по нещо останало. На Вас ви е важно, неможете и ден да пропускате, нали знаете?”

Знам.. или поне се наложи да знам..за това на финала бих и клексан, и фракси 0,3 вместо 0,4 (щото само 0,3 намерих към него момент)

По-важното е , че има поет ангажимент и то публично.. дано се спази

Последна редакция: пн, 09 ное 2020, 21:12 от fotokod

# 523
Сама казвате, че е скъпо и не всички хора могат да се презапасят, пък после хората били виновни, защото го били изкупили. Не мога да разбера?! Пак казвам, периодично изчезва. Проблемът датира дори назад от 2010 година. Как мислите, тогава защо е изчезвал, защото хората са се презапасявли?  През  2016, след поредния недостиг доставчикът е отговорил, че доставят достатъчно количество в складовете, а после се оказало че от складовете се изнася извън страната. Това са спекулации на някоя българска фарма или собственик на аптеки със складове.
Сега със заповедта на министъра това ще се забрани! Дано скоро има в аптеките, че положението е страшно.

# 524
Болни с ковид, които се лекуват вкъщи си слагат превантивно фракс/клексан и за това е изчезнал. Имам познат, на който са му го изписали освен антибиотика.
Вижте в Турция Оксапар - хематологът ми беше казал, че е същото като клексан и да си взимам от него. Те си го произвеждат.. стига и там да не е изкупен и да има кой да донесе.

Общи условия

Активация на акаунт