Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - Тема 68

• 39 612
  • 773
  •   1
Отговори
# 135
  • SF
Светъл паркет, максимално светъл, защото с тези стари мебели, съчетани с тъмен, ще стане малко крийпи. Идеята за реставрацията е супер! Наистина ще се съчетае с леглото. Покажи после и за секцията какво си решила. Ще се получи!

# 136
И според мен паркетът да е по-светъл. Иначе по старите мебели много работа те чака, но ако имаш търпението и времето, може да се получи супер. Този тип мебели, включително гардеробът в коридора, са много здрави, трябва им само съвременен грим. Laughing

# 137
Ние сме реешили да рестврираме една кухненска маса, надявам се на фона на всичко ново да не е като кръпка. Но масата е супер стабилна, проста, правоъгълна, нищо особено и кати има винаги покривка няма да се вижда особено.

# 138
За паркета да се изкажа и аз- нека да не лъщи, а да е мат.

# 139
  • Разпиляна във въображението
В началото се бях засилила да купувам нови гардероби, поне в стаите, но старите са толкова здрави, че сърце не ми дава. Определено ще ги поправя. Може би в цвета, който дадох по-горе като пример и тук там бели акценти, за да се вържат. Дано да се получи, ще покажа.

Сега ще търся мнения за цикленето - с лак, с масло... Ако ми се отвори парашута може скоро да се похваля поне със спалнята. Мъжете толкова да не обичат ремонтите Simple Smile

# 140
Едната ни стая е с масло, другата с лак мат. Няма никаква разлика на външен вид и въпреки че очаквах с масло да ми хареса повече, не е така. Заради ужасното хлъзгане вече месеци след омасляването. Иначе за мебели, по които не се стъпва предпочитам маслото.

# 141
При свекървата мат лака се пързаля повече от гланца.

# 142
Miriel, силно съм скептична към всякакво реновиране на показаните мебели. Ще изисква огромен труд, немалко средства /материали за това никак не са евтини/ и накрая въобще не е сигурно, че ще се получи добре.
Мебелите никак не изглеждат добре - наранени са повърхностите, затварят се с ключалки. Повечето са талашитени, може би с изключение на витрината в спалнята. За да се прави реставрация, най-малкото мебелите трябва да са от дърво - може да се наложи смяна на панти, шкурене на повърхности,  рендосване, т.е. да се отнеме от дебелината, защото някои от шкафовете, ако се боядисат, няма да могат да се затварят. За да стане качествено обработване и боядисване, ще трябва да се разглобят вратичките и с тия стари панти, въобще не е сигурно, че ще могат да се монтират отново. Ако живееш в апартамент, а не в къща и не можеш да ги изнесеш и ремонтираш на двора, ще преживееш един малък ужас сред стърготини, прахоляк и изпарения на лакове и бои за няколко месеца.
Свекърва ми има същата соц.секция, като тази в твоя хол - талашит, изкуствен фурнир и въобще не мога да се съглася, че е някакво особено ценно и здраво изпълнение, което си струва, да му се инвестира толкова труд и време.
Ако конструкцията е здрава, можеш да боядисаш нея и да поръчаш поне нови вратички и панти.
Иначе, не е необходимо мебелите да имат беличко, за да се "вържат" с леглото. Може гардеробът и леглото да са бели, а ретро-витрината да остане като акцент в оригиналния си цвят.
Най-хубавото в този апартамент е паркетът и ако се изцикли,  в естествения си цвят направо ще грее..

# 143
Освен мат и гланц има и сатен. За мен е оптималното. Истинският мат (ако за него говорите) стои като мокро дърво и според мен е ОК само за специфични интериори. Гланцът подчертава шарката на дървото най-добре, но е като огледало - като погледнеш отражението на прозореца му виждаш всички детайли и мен много ме дразни. Сатенът почти толкова добре показва шарката, но отражението на прозореца е дифузно светло петно, а не огледален образ и не дразни. Поне мен.

Ето пример за гланц:

А ето и сатен:

Само да добавя, че има различни степени на "матовост" и "сатененост". Чистият мат е за мен доста специфичен, да кажем. Ето картинка и за мат:

# 144
Благодаря за разясненията. Сатена изглежда перфектно на показаната снимка.

# 145
Показаните мебели със сигурност са по-качествени от сегашните, дори и от скъпите. Една красива обработка и нови дръжки би ги направила чудесни и различни от новите масовки.
В темата за преправяне на мебели може да е по-подходящо да се пише за съвети и идеи.
Сега е модерно да се изхвърля всичко старо, защото в миналото е било еднакво, бежаво или бяло и да се заменя с новаторското сиво/тюркоаз/Икеа. Дотам, че почти не се разпознава къде съм на гости, ако ги няма домакините в стаята.

# 146
Наскоро прелакирах и мога да препоръчам сатен:

https://www.colorland.bg/products/dulux-trade-diamond-glaze/

Само, ако е топличко, поразредете малко с водица, 5% да кажем. Ако е жега и 10%. Иначе засъхва преди да слегне и да поеме релефа от мечето и остава леко като портокалова кора (на най-горната снимка на сатена се вида за какво говоря). И да добавя, че в домашни условия никога не можете да докарате качеството на фабрично лакирания паркет ( 7 слоя, втвърдени с УВ светлина например, нанесени в свръх чиста среда). У дома все ще падне някой косъм и няма да го видите, ще долети някоя прашинка, ще останат следи от мечето...

# 147
И аз предлагам на Мириел да намине в темата за преправянето на старите мебели, там има и снимки, и потребители, които със сигурност ще й дадат идеи.

Старите панти се сменят с нови панти и заспиват. Най-проблемни май са старите изхвърлящи панти, като на кухненските шкафове, но могат да се сменят без проблем.

Качествата на съвременното ПДЧ могат да се оценят след 40-50 г. Ако тогава мебелТа все още се държи, като старите соцмебели, значи е ОК.

# 148
  • Разпиляна във въображението
Там със сигурност чета, тук по-скоро исках съвет да ги навържа цветово интериорно Simple Smile Мебелите са здрави и се надявам да се справя.

От показаното определено сатенът ми изглежда най-добре.

# 149
Сега е модерно да се изхвърля всичко старо, защото в миналото е било еднакво, бежаво или бяло и да се заменя с новаторското сиво/тюркоаз/Икеа. Дотам, че почти не се разпознава къде съм на гости, ако ги няма домакините в стаята.
А, моля ви се, препоръчах изхвърляне, не защото е "модерно" или защото свекърва ми и още няколко десетки хиляди свекърви имат същата мебел, а защото много добре я знам конкретната секция какъв прост талашит с  грозен пластмасов фурнир е. Свекърва ми продължава да я лъска с някакъв ужасно миризлив препарат, който си купува от железарията, в чест на всяко идване на гости, защото това е единственият начин да се поскрият  петната по фурнира.

Смяната на панти хич не е толкова лесна работа. То не е завиване на два болта само. Трябва да се издълбае гнездо в дъската, която ако е от некачествен талашит, може много лесно да се пробие. Не могат да се ползват дупките на старите, защото сегашните панти са различни. Трябва специален електрически инструмент за изрязването на тези дупки. Освен това при нови панти на ново място равняването хич не е проста работа. Най-малкото ще остане половин сантиметър между вратите /като на един от показаните шкафове/, където ще зее и ще се пълни с прах. Ако мъжът в къщата не ги разбира тези работи и нямате необходимите инструменти, по-добре да се вика мебелист да ги сложи, защото тънкостите никак не са малко.

Miriel, щом си решила, аз едва ли ще успея да те разубедя. Надявам се да ни покажеш резултата и ти пожелавам ентусиазмът ти да не се изпари след първия шкаф.

Общи условия

Активация на акаунт