Трудова борса и обезщетения - 5

• 36 581
  • 760
  •   1
Отговори
# 90
  • 1st floor
18 месечна база. Тези 4 месеца се смятат за МРЗ.
Благодаря!

За отписването от НОИ изратих сниман договора за назначаване. Друго не се сетих...

# 91
. Имам едни пет години като управител на фирма ЕТ предполагам тях не ги зачитат.
Не, не ги зачитат. Собствениците на фирми не внасят осигуровки за безработица. Но го зачитат при пенсиониране, ако обаче отидеш да си извадиш осигурителна книжка, или каквото там се казваше. Вариант да ти зачерат стаж като собственик на фирма е веднага след прекратяване на дейността да бъдеш назначена някъде на трудов договор и да ти признаят този стаж.
Имам осигурителни книжки за тези години, след тях излизам по майчинство, но и него не ми го зачитат като стаж. Вчера звънях в НОИ, но цял ден не успях да се свържа

# 92
На мен никаква работа не са ми предлагали от борсата. Само ме регистрираха и ми казаха да  следя таблото отвън. Но ако си намеря работа, веднага да им се обадя SatisfiedSatisfied

# 93
  • при моите любими
При мен има някакво развитие. След 5-6 имейла към тях, днес ми се обади една дама, да уточним документите, които ми изискаваха, защото съм имала фирма. Уточнихме нещата и каза, че ще ми излезе решението днес или утре. Стискам палци и при другите чакащи, скоро да се развият нещата.

# 94
Аз писах три жалби вече и нищо. Браво, Cydonia, че при теб има развитие.

# 95
Здравейте.
Имам следното въпросче.
От 01.06. съм на борсата, поради закриване на предприятието ( чл. 328, ал. 1, т. 1 КТ).
Съгласно трудовия ми стаж (8 г.) ми се полагат 8 месеца обезщетения.
През м. Юни моя работодател ми изплати дължимото обезщетение.
Тъй като не намерих информация, тези 8 месеца съгласно чл. 54 от КСО се отнасят за периода Юли - Февруари, когато НОИ ще изплаща обезщетенията
или
1 месец платено обезщетение от работодател + 7 месеца платено обезщетение от НОИ.

Говорих с кол центъра на НОИ, но те не знаели....

# 96
8 месеца са ти от НОИ и в разпореждането (второто "отпускам", издадено след получено обезщетение от работодателя) пише конкретно до коя дата ти се полагат, а вече фактическото изплащане се осъществява следващия месец. Т.е. ако имаш обезщетение до 24 март 2021, последен превод ще получиш на 15. април 2021 за съответните работни дни от март.

# 97
Много благодаря, Самодива. Т.е. в случая, ще имам обезщетение за безработица за месеците Юли - Февруари, тъй като Юни е поет от работодателя, нали така?
За плащанията съм ОК, че се изплащат през следващия месец, но се чудех за кои месеци се покрива безработицата.

# 98
Здравейте. В момента съм в предизвестие и отработвам последния месец. Към датата на освобождаване ще имам 13 месеца непрекъснат стаж. Притеснението ми е, че месец и половина след назначаването ми, фирмата смени името и статута си. Накараха ни всички да подпишем молба за напускане, а на другия ден ни назначиха в новата фирма. Де факто тя си е същата, но според трудовата ми книжка са две различни фирми, като във втората имам 11 месеца стаж, но нямам празен ден при преназначаването. Това може ли да е проблем за получаване на обезщетението?
Другото, което не ми е ясно е, ще имам ли изобщо право на минималното обезщетение за 4 месеца, при положение, че от предишната ми борса не са минали три години? Благодаря.

# 99
Името няма значение.
Ще имаш право.

# 100
  • Пеликания
Няма значение името на фирмата. Трябва да имаш внесени вноски за безработица общо 12 месеца от 18 , за мин. обезщетение. Може и в 5 фирми да си работила.
3-те години е за да имаш право на пълна борса.

# 101
  • София
Момичета, моля ви да помогнете с информация. При съкращаване на щата работодателя дължи 1 месец обезщетение, ако бившия служител не си е намерил работа. Въпроса е дали за този месец работодателя дължи осигуровки -здравни, социални и т.н.?

Последна редакция: нд, 26 юли 2020, 13:20 от звездица

# 102
  • Тук и там
Здравейте,
И аз да споделя моите терзания, с надеждата ако може някой по-запознат да ми отговори компетентно.
В последните месеци работата намаля и имам притеснения, че тъй като сме 5 човека в отдела ще уволнят най-удобната, в случая моя милост. Останалите са младички, познават се... накратко е това. Имам над 20 год. трудов стаж, но бях съкратена за първи път в живота си от предишната фирма с решение от 31.12.2017 г. Не са минали три години, наясно съм, че ако отида сега на борса няма да получавам пълно обезщетение. И все пак да попитам, тъй като се коментира - има ли член по който все пак да бъда съкратена и да НЕ получавам минимално обезщетение, докато си намеря нова работа? Не държа да съм на пълна борса година, просто искам спокойни 2-3 месеца, докато отсея вариантите с кандидатствания и интервюта. Не съм от хората, които обичат да си сменят работата и просто искам да преценя нещата. Ще съм благодаря за идеи и съвети /за съжаление нямам опция за назначаване във фирма при познати за няколко месеца.../

# 103
Май няма такъв вариант, или трябва да изкараш до края на годината, или да започнеш друга работа, от която да те освободят по чл. 71 т. 1, преди приключване на изпитателния срок, но не по-рано от 31.12.2020.

# 104
  • София
Няма такава възможност броят точно годините.

Общи условия

Активация на акаунт