Трудова борса и обезщетения - 5

• 36 580
  • 760
  •   1
Отговори
# 75
Nedji, на 05 март или 05 май? Не мога да повярвам! Ти как ги подаде? Физически или онлайн?

Последна редакция: пт, 17 юли 2020, 17:33 от 𝒮𝓅𝓇𝒾𝓃𝑔 𝓅𝓇𝒾𝓃𝒸𝑒𝓈𝓈

# 76
Nedji, на 05 март или 05 май? Не мога да повярвам! Ти как ги подаде? Физически или онлайн?

На 05. март, тогава все още нямаше вирус в България и подадох физически в НОИ ..

# 77
Аз съм вече много притеснена! На 19.05.2020 си подадох документите за отпускане на обезщетение за безработица и още няма разпореждане. Проверявам с ПИК всеки ден по 2 пъти. Писах и възражение пак с ПИК. НИЩО! Моля, кажете ми ако знаете къде да подам лично възражение. Явно по електронен път нещо не стават нещата. Обаждам се периодично и на информационната линия на НОИ и от там ми казват да чакам. Питам ги до кога е срока-мълчат. Не знам какво да направя вече. Чувствам се толкова безсилна.
Скрит текст:
Аз подадох документи на 14 април и решението си получих на 16 юни и то след като отидох на място в местното поделение на НОИ. То не беше готово, но служителките видяха огъня в очите ми и го направиха на момента... Wink Това бих Ви и посъветвала, да отидете на място. Оправдаха се, че имали много работа... Успех!

# 78
  • при моите любими
И аз съм така. На 13.05 пуснах заявлението. На 22.06. ни поискаха допълнителен документ, който изпратих веднага и дори получих отговор, че нещата са приети. Онзи ден отново им писах с въпрос, какво се случва и ми отговориха, че чакали документ от мен. Изпратих им 5 супер ядосани имейли с прикачената кореспонденция , че съм изпратила всичко и че дори имам потвърждение. От тогава ни звук, ни стон. Обадих се на кол центъра, нищо не може ли да направят. Нямам думи. Мисля е понеделник да подам жалба с прикачена кореспонденция, дано някой се задейства.

# 79
  • София
Съберете се тези със забавените решения или поне тези, които сте от един град или близки градове и сезирайте някоя ТВ, Бтв или Нова, да раздуха случая, ще стигнат и до министерството и ще се забързат тогава от НОИ.

# 80
  • София
А като нямате решения, пари по сметките имате ли?
Моята позната се регистрира на 07.04 и до сега решение не е получила. Водих я за подпис на 07.07, забравила да си го поиска.
Но пък пари и превеждат редовно от 15.05 и то толкова, колкото съм изчислила.

# 81
Моето решение също не е излязло и на 15 този месец нямах превод.

# 82
Моето решение също не е излязло и на 15 този месец нямах превод.
Скрит текст:
По-напред в темата бях споделила, че след като два пъти не получих плащане, отидох на място и се оказа, че има проблем с банковата ми сметка, след сливането на ДСК и Експресбанк. Ако решите, проверете на място, защото споделиха, че и грешки с IBAN е имало... Успех!

# 83
Преводите само на 15ти ли са? И аз чакам от един месец

# 84
Момичета, имам въпрос. Моя близка беше на борсата с минимално обезщетение от по 9 лв на ден за четири месеца. Почти в края на четвъртия месец си намери работа, работи два месеца и сега пак са я освободили под предлог, че работата е намаляла. Има ли право пак да получава минималното обезщетение за нови четири месеца? Забравих да я питам по кой член е освобождаването, а и още не са и върнали трудовата книжка, макар че мина седмица. Днес и казах да ги заплаши с жалба към ИТ, а и четох, че трудовата книжка трябва да се върне в срок от пет дни, след това работодателят дължи осигуровки за дните на забавянето, това вярно ли е? Тя въобще не е наясно с нещата, при предното обезщетение мислеше, че няма право на борса, аз я накарах да отиде да подаде документи. Но не знам колко скоро след последната борса може пак да получава, а няма големи шансове бързо да си намери работа.

# 85
Моето решение е излязло, но осигурителният ми стаж е изчислен по-малко от този който реално имам. Как мога да го оспорвам? Или поне да ми бъде обяснено защо така е изчислен. Имам едни пет години като управител на фирма ЕТ предполагам тях не ги зачитат. Но имам и майчинство,  времето за което също не е добавено като осигурителен стаж. Къде мога да направя консултация по този въпрос?

# 86
  • 1st floor
Здравейте, от днес съм назначена на работа. Изпратих на имейла на БТ (даден ми от служителката там) сниман договора и заявление-декларация за промяна на обстоятелствата. Но ударих на камък с отписването в НОИ. От къде трябва да вляза с ПИК кода?

ПП:Открих инструкции:
"чрез рубрика Е-услуги/Административни услуги/ ТП на НОИ (което е отпуснало и изплаща обезщетението)/е-Парични обезщетения за безработица /Подаване на декларация за промяна в обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение за безработица." Там на втора-трета стъпка от подаването иска ПИК код, а аз търсех някакво меню, което започва с това...

Сега трябва ли потвърждение и от двете места, че съм отписана? И ако да, в какъв срок го пращат?

Последна редакция: пн, 20 юли 2020, 21:01 от НеПоКоРнА

# 87
. Имам едни пет години като управител на фирма ЕТ предполагам тях не ги зачитат.
Не, не ги зачитат. Собствениците на фирми не внасят осигуровки за безработица. Но го зачитат при пенсиониране, ако обаче отидеш да си извадиш осигурителна книжка, или каквото там се казваше. Вариант да ти зачерат стаж като собственик на фирма е веднага след прекратяване на дейността да бъдеш назначена някъде на трудов договор и да ти признаят този стаж.

# 88
  • 1st floor
И още един въпрос ме вълнува. Сега като работеща, ако се разболея и се наложи да ползвам болничен, как се смята той? Четири месеца съм била безработна...

# 89
18 месечна база. Тези 4 месеца се смятат за МРЗ.

Общи условия

Активация на акаунт