На море в Гърция 2020 - V

• 64 693
  • 784
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Скрит текст:
Не знам как изобщо има хора които са съгласни да си причинят този екшън, само и само да отидат до Гърция.
Сега прочетох, че не само трябва да има ПСР тест 72 ч. преди посещението, ами и самия тест трябва да е преведен от лицензиран преводач на английски език с данни за личната карта върху теста.
Искат имената на тестувания на английски и номера на документа му за самоличност. За това едва ли е нужен лицензиран преводач.
Откъде е инфото?
Инфото е от в-к 24 часа - https://www.24chasa.bg/novini/article/8801885
Цитат
До 29 юли влизаме в Гърция само с отрицателен тест за COVID-19 на английски
От сряда до 29 юли гръцките власти ще пропускат през ГКПП „Кулата-Промахон“, само с отрицателен тест за COVID-19. Отрицателният резултат за теста трябва да бъде преведен и на английски език, а от него до преминаването на границата не трябва да са минали повече от 72 часа. Това гласи решение на гръцките власти, публикувано официално снощи, предава Канал3.
Туристите ще трябва да притежават документ за отрицателен PCR тест, направен в сертифицирана държавна или частна лаборатория, в рамките на 72 часа преди пътуването.
Преводът на английски език трябва задължително да включва трите имена на пътника, и номера на паспорта или личната му карта.
Решението, подписано от министрите на здравеопазването, транспорта и инфраструктурата, влиза в сила в сряда, 15 юли 2020 г., една минута след полунощ, и ще бъде валидно до 29 юли 2020 г. в 00.01.
Всички тестове от български лаборатории излизат на български език (което си е нормално). За да се ползват тези резултати пред официалните власти на други държави трябва да са преведени на английски език. Според теб кой може да направи превода от български на английски - Мимето от съседния блок, че миналата година била завършила английската гимназия?
Не е проблем самия превод, проблем е че преводача трябва да докаже, че превода е коректен и преведеното отговаря 1:1 с оргиналния документ. Това може да стане само с подпис и печат на лицензиран преводач, който с името и лиценза си доказва че превода напълно съвпада с оргинала.
Иначе то и ти сигурно можеш да си го преведеш на един хвърчащ бял лист, ама мислиш ли, че ще ги го признаят за официален превод?
Те хората са си го написали в официалния сайт, но вие си четете 24 часа :
Само пътниците, които носят сертификат за отрицателен резултат от RT-PCR тест, ще могат да влязат в страната. Сертификатите трябва да бъдат написани на английски и да съдържат името и паспорта / националния идентификационен номер на пътника.
https://travel.gov.gr/#/

И само да кажа , че в Токуда няма никакъв проблем документа да бъде издаден на английски език стига да поискате. Сигурна съм , че и други лаборатории предлагат такава услуга!

# 76
Те хората са си го написали в официалния сайт, но вие си четете 24 часа :
Само пътниците, които носят сертификат за отрицателен резултат от RT-PCR тест, ще могат да влязат в страната. Сертификатите трябва да бъдат написани на английски и да съдържат името и паспорта / националния идентификационен номер на пътника.
https://travel.gov.gr/#/
А кой ги издава тези сертификати на английски език? Щото лабораториите не издават сертификати, а резултати от тестове и не са на английски, а на български език

Сега видях за Токуда. Значи в Токуда ще трябва да се ходи за сертификат на английски език

# 77
  • София

Поздрави от Елафонисос!

Късметлии сме, че минахме границата преди всичко да стане толкова сложно.
Пожелавам на всички да успеят да сбъднат мечтаната почивка.

Навсякъде, където бяхме- Нафплио, Монемвасия, тук на острова- чужденци почти няма. Почиващите са основно гърци. Плажовете са пълни с хора, таверните- не толкова. Особено в Нафплио- беше ми тъжно за собствениците на заведенията. Годината ще е трудна за тях.

# 78
  • София

А кой ги издава тези сертификати на английски език? Щото лабораториите не издават сертификати, а резултати от тестове и не са на английски, а на български език

Редактирах си поста , за Токуда съм на 100% сигурна защото съм питала. Но предполагам , че за Софиямед, Бодимед, Геника, Цибалаб и други това не е никакъв проблем

# 79
Хубава почивка на всички! Редовно чета темите и съм си набелязала няколко маршрута.., да видим кога ще ги осъществим  Anchor Blue Heart

# 80
Понеже питате за пуловете за тестване те не са надеждни и излизат фалшиви резултати имам опит с колегите ми при 5 в една проба няколко пъти излиза положително.
А как разбрахте, че резултата е фалшив?
Правят се индивидуални ПСР тестове на всеки.
Пуловете не са надеждни идеята им е да се тестват много хора с по малко средства до сега имахме 4 положителни пула никой не е бил със симптоми след повторен тест индивидуални няма положителни проби.

# 81
до сега имахме 4 положителни пула никой не е бил със симптоми след повторен тест индивидуални няма положителни проби.
Добре де РЗИ не затвори ли всички в карантина вкъщи, при тях нали няма фалшиф положителен, ако щеш и 10 отрицателни да им покажеш след това?

Последна редакция: нд, 12 юли 2020, 17:08 от Щастлива съм!

# 82
За тестовете - от Токуда вчера (11.07.2020) ме записаха за тест за 22.07, като първа възможна дата .... а ние пътуваме с ТА и невъзможност за отмяна на пътуване на 25-ти. Любезно ме записаха за резултат на английски. В общи линии много кофти е със свободните часове. Всяка лаборатория, която сега ще получи по 120-130 лева на глава от населението, ще превежда тестовете. Това със заклетия преводач ми счупи главата, като се има предвид поставените срокове, предпогам оценявате че и за превод е нужно технологично време.
Два въпроса от мен :
1. За тестовете - дали ще може да ги показваме от телефона, че едва ли ще мога да тичам до лабораторията да си взема хартийката ..... пак в същите 72 часа Simple Smile
2. Плажът и дъното на Скала Фурка на Касандра какви са?
Стискайте палци да ги видя от първо око Wink

# 83
Ragga,
Скрит текст:
A колкото отрицателни пула сте имали?
Независимо дали тестът е индивидуален или групов, няма как да даде положителен сигнал, за нещо, което го няма.
Има поне 5 причини, поради които един PCR може да излезе невярно отрицателен и май се сещам само за една, която води до фалшиво положителен резултат (замърсяване на пробата).

# 84
За тестовете аз четох на хартия с мокър печат.

# 85
Днес по новините казаха, че един ПСР струва на държавата 16 долара, значи ли това, че частните лаборатории печелят от нас 70 лв на човек?
За по-евтин вариант за ПСР < мое предположение> : на моя позната и правиха лека интервенция в болница и преди процедурата са и казали, че задължително се прави ПСР за Корона вирус при приемане в болницата и са и взели 40 лв за ПСР (Еврохоспитал). Така, че ако имате близки, които работят в болница - пък и да нямате- може да питате в болницата колко струва да си направите ПСР. За Пловдив знам, че Пълмед правят изследвания и за външни хора в тяхната лаборатория - така, че може да звъннете един телефон по частните болници, дали може да си направите и колко струва. Разпитайте в болниците, защото лабораториите направо се гаврят с нас 100 лв за тест. Дори и в страданието, българинът пак намира начин да печели тройно повече пари на гръб на чуждото нещастие.

# 86
  • Варна
Кура Булгара, това са твои тълкувания. Имена и номер на паспорт реално не е превод. Negative/Positive - съвсем. Както казах, много лаборатории и сега изписват положителен/отрицателен на английски.

"Сертификатите да бъдат написани на английски" не изисква намесата на преводач, че пък и лицензиран. Самата лаборатория ще го издаде така. Като напише имената ти на латиница и си сложи печата.
Скрит текст:
Изисква се малко работа, която лабораториите няма да си спестят, ако това ще им увеличи още повече доходите. И дано въведат занапред паралелното изписване на имената на кирилица и латиница. Не е излишно, като цяло. И не е кой знае каква трудност.
Ако тестват чужденец, дали не пишат имената му на латиница, а?

Като отидеш да подаваш документи за лична карта/паспорт и попълваш полето за името си на латиница, да не би да водиш лицензиран преводач със себе си?
Прекалявате вече.
Като не ви се ходи, не ходете, ама стига сте плашили хората и иронизирали желанието им да почиват в Гърция. В крайна сметка темата е за това. А то, в момента, е с условности и обвързаности с тестове, несигурност и неясноти.

Скрит текст:
Ние, вероятно, ако останат нещата така, няма да можем да пътуваме. Сложно е за нас през Кулата. Става още по-дълго и без това дългото пътуване. С две малки деца и допълнителния разход не е за пренебрегване, а ако трябва зорлем да ги тормозят и тях с тестове, няма да им го причиня.
Но това не ме озлобява към хората, които могат и ще си пътуват.
Все още тая надежда нещата да се облекчат, поне от някои усложнения, тъй като нашето пътуване е края на август.

Снизходителния и подигравателен тон не ти прави чест.

В момента по-големия проблем, ако решиш да си правиш тест, за да тръгнеш, е да намериш лицензирана лаборатория, в която да се вредиш в диапазона 48-72 часа преди тръгване. Даже 48 може да е малко, предвид времето за излизането на резултата.

Не вярвам да приемат тест, показан на телефона. Те QR-кодовете искаха на хартия, дето не е проблем да се покажат на дисплея, а какво остава за толкова важен документ.

Последна редакция: нд, 12 юли 2020, 18:30 от beljata

# 87

Не вярвам да приемат тест, показан на телефона. Те QR-кодовете искаха на хартия, дето не е проблем да се покажат на дисплея, а какво остава за толкова важен документ.
Ама никак не става ..... до 72 часа преди пътуване - отиваш в лабораторията 3 дни (72 часа), правиш тест в 8:30 (първия възможен за деня, ако имаш късмет да се вредиш изобщо), след това, може би успяваш да си вземеш теста с ново ходене до лабораторията след 24 или 48 часа, та идва заветния ден и ти се озоваваш на опашката на кулата към 8-8:30 (хипотезата с пътуване с ТА), и изведнъж показваш тест изтекъл преди час, щото си бил на опашка .... или пък отиваш 48 преди пътуване да се тестваш, за да може да поседиш и почакаш в опашката с все още валиден тест, но пък може би не можеш да си вземеш мокрия печат ..... и то пак при хипотеза, че някоя от 15-те лаборатории те запише ....

# 88
За тестовете - от Токуда вчера (11.07.2020) ме записаха за тест за 22.07, като първа възможна дата .... а ние пътуваме с ТА и невъзможност за отмяна на пътуване на 25-ти. Любезно ме записаха за резултат на английски. В общи линии много кофти е със свободните часове. Всяка лаборатория, която сега ще получи по 120-130 лева на глава от населението, ще превежда тестовете. Това със заклетия преводач ми счупи главата, като се има предвид поставените срокове, предпогам оценявате че и за превод е нужно технологично време.
Два въпроса от мен :
1. За тестовете - дали ще може да ги показваме от телефона, че едва ли ще мога да тичам до лабораторията да си взема хартийката ..... пак в същите 72 часа Simple Smile
2. Плажът и дъното на Скала Фурка на Касандра какви са?
Стискайте палци да ги видя от първо око Wink

Аз днес към обяд  отидох в Рамус,платих 100 лв. веднага ми взеха пробата,резултата става за 36 часа,но момичето каза,че може и по рано да станат на другия ден.Ще бъдат на английски,запознати са вече какво се иска каза,че доста хора са си направили днес.

# 89
Параход, благодаря за Новата тема!

Fiona1
И аз отмених резервацията ни още преди една седмица (направена още през февруари). Някои от близките ми се притесниха.
Сега? Не мога да заменя лятото в Гърция с нищо друго.

Общи условия

Активация на акаунт