Обсъждане на имотни обяви-16

• 35 343
  • 729
  •   1
Отговори
# 630
Не бих се полакумил, сега не е момента за 80/20

# 631
Не са склонни на пазарене. Нито на нас, нито на 2 приятелски семейства направиха отстъпка в каквото и да е. На мм колега купи жилище 1 седмица след нас и за това време бяха продали 2 апартамента, като нашия и гаражът, който беше харесал той.
Благодаря, че го сподели! Изглежда, че продажбите им вървят добре и съответно ако не съм аз ще бъде следващият. От друга страна щом вървят добре значи покупка на зелено е по безрискова, поне според мен. Ако някой друг се интересува да споделя, че дават 2% отстъпка при плащане 80/20.
Проблемът е, че в България бизнес средата е прекалено несигурна. Днес са силни, утре може да са ги "опраскали". То и за строежа на черепа ужким беше много надеждно, защото видиш ли се водеше един от най-богатите българи, ама какво стана...

# 632
Не бих се полакумил, сега не е момента за 80/20
Аз не само сега, по принцип не бих. Бих го направил ако много държа на точно тази покупка, и ако не се предлага друга опция, но във всеки случай не заради 2-та % отстъпка.

Тия 2% в масовия случай става дума за 2-3-4 хил. евро, които дори да оставим настрана риска, не си заслужава да си затваряш парите. По-добре ги вложи в нещо, я акции, я нещо друго, за тия 1-2 години докато чакаш, ще ти донесат много повече от 2%. При нормални лихви даже на влог да ги оставиш, пак носят повече от 2%.

# 633
При нормални лихви даже на влог да ги оставиш, пак носят повече от 2%.
Били ли казал къде има влог с 2% лихва, че и повече?

# 634
  • София
Няма вече такива лихви 😉

# 635
  • София
Няма как да са 2%, защото във всички случаи плащаш някаква част предварително.
Т.е. тия 2% разлика, не са от цялата сума, а от, да кажем, 50-60%, които подлежат на внасяне на различна дата, в различния вариант. За конкретния вариант трябва да се сметне. Също и дали са за 1година, 2 години, тогава пък обратно. Ако са за 2г, ще трябва да се делят ...

# 636
  • София
Т.е. тия 2% разлика, не са от цялата сума, а от, да кажем, 50-60%, които подлежат на внасяне на различна дата, в различния вариант. За конкретния вариант трябва да се сметне. Също и дали са за 1година, 2 години, тогава пък обратно. Ако са за 2г, ще трябва да се делят ...
2% са върху цялата сума. Независимо дали е оскъпяване или отстъпка. Смяташ си ги към цялата сума и тогава си изчисляваш колко са ти вноските, спрямо схемата на плащане

# 637
Няма вече такива лихви 😉
Знам. Simple Smile Аз за това го питам, като дава такива ценни финансови съвети.
Точно вчера прочетох тази статия. Беше въпрос на време.
https://www.pariteni.bg/novini/spestjavane/0-lihva-davat-banki-z … aniiata-ni-236358

# 638
  • София
2% са върху цялата сума. Независимо дали е оскъпяване или отстъпка. Смяташ си ги към цялата сума и тогава си изчисляваш колко са ти вноските, спрямо схемата на плащане
Те ясно, че са върху цялата сума ... но ти не разбра аз какво имам предвид.

Пример: Имаш апартамент за 100к лева.
Вариант 1: Вноска 20% на 6я месец, вноска 80% на 2та г
Вариант 2: Вноска 80% на 6я месец, вноска 20% на 2та г  и 2% върху цялата сума отстъпка

Разликата между 2та варианта (грубо сметнато)
са едни 60%, които плащаш с 1.5г по-късно. И за тях получаваш 2% от 100к

Т.е. имаш 60к лева, които са задържани за 1.5г. Т.е., все едно 90к лева са задъжани за 1г.
Е, тия 2% бонус, не се равняват на 2% лихва, а на 2%* 90% = 1.8% лихва.

Сметката е напълно хипотетична. Разликите може да са доста големи.

Аз не говорех за 2% бонус от цялата сума.
Говорех за 2% РАЗЛИКА, също и за 2% ЛИХВА.

п.с. писах "груба сметка", защото не ми се занимава да вадя 2% от цялата сума, и после да разделям на % и вноски. Разликата е пренебрежимо малка и ще натовари примера.

# 639
Ъм, мислех че достатъчно ясно написах "при нормални лихви". Имайки предвид извън периоди на нулева лихвена политика на банките, начело с ЕЦБ, или иначе казано "ще печатаме пари до спукване, пък който намазал - намазал". Тези от вас, които са по-възрастни от 25г. би трябвало да помнят и такива времена, когато влоговете бяха с по 4-6% лихва (изключвам от сметката КТБ, които даваха до 8%, но всички знаем как приключи историята), а пък кредитите бяха по 8-12%.

А че сега няма влогове с 2% е пределно ясно.
Малко съм изненадан, че бях разбран по този начин, 5 пъти си препрочитам текста и в нито един момент виждам къде говоря за лихви на сегашния пазар.

# 640
Кой знае и те какво са разбрали, или какво са обяснили. Все пак няма  какво да попречи да се сложи една плочка така или онака. Сигурно нещо друго е имало, не мога да повярвам, че просто така е отсякъл.
Който иска да вярва, факт! Simple Smile

# 641
Здравейте! Какво мислите за тази обява?
  https://m.olx.bg/ad/kaschi-ot-sobstvenik-CID368-ID8iflX.html?reason=hp|cf

# 642
  • София
Къщите ми се струват много близо една до друга. Не пише всяка да има поне малко дворче.
Но аз не харесвам къща, не мога да заспя на ниско, все мисля как ще влезе я животно, я крадец.

# 643
И са с итонг строени, очевидно.
Накратко - нито за постоянно живеене, нито за вила (няма собствен двор).

# 644
  • София
Аз обикновено за такива неща си правя един списък с позитиви и негативи.
Къщата е принципно различна от апартамент. Има различни позитиви и негативи.
Някак позитивите, специфични за къщите по принцип не ги виждам при тези къщи. Например ДВОР, самостоятелност, размер, възможност за дострояване.
От друга страна, негативите, по принцип специфични при къщи може да са подсилени. Кофти локация, несигурност от грабежи, дупки по пътищата, липса на магазини, училища, болници, аптеки.
Негатив е, че имаш да правиш покрив.
Също, един от позитивите/негативите е кои са ти съседите. Е, интересно кои ще са.

За тия пари, по-добре да е апартамент. Поне ще си в града.

Итонгът също е кофти. Не знам дали всички, или само някои къщи са направени така. Някак цялостното усещане е за недовършено и недоправено. И вероятно така ще си остане.

Общи условия

Активация на акаунт