Обсъждане на имотни обяви-16

• 35 328
  • 729
  •   1
Отговори
# 660
Не е безсмислено входът да се отоплява, ако входната врата се затваря и прозорците също. Така доста по-лесно се отоплява цялата сграда. Същото като да те топлят съседите - сметките после са по-ниски. Гони се енергоефективност.

# 661
  • София
Балкониера, 200 хил лева. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 662

Аз ако продавам и брокер, който не съм ангажирал и не съм го искал, ми доведе клиент, директно ще кажа на човека - аз не работя с тоя брокер, при мен цената е 2к по-ниска, заповядай. Другия пък ако иска пак да се занимава да търси клиент без някой да го е карал...

оф, всички сте много серт на приказки.
Ако се стигне да ти доведе клиент - нали няма да стане чрез падане от въздуха?? Нали ти предварително ще си говорил с него/нея по телефона, и ще сте се разбрали кога ще води клиента. И този разговор с комисионната ще сте го изговорили авансово вече. И какво ще те бърка теб, че клиентът ще си плати на брокера, в качеството си на какъв ще дириш сметка на чуждите пари?
По отношение на твоето плащане към брокера - и това ще си го уточнил авансово, и няма да е разумно да се излагаш пред клиента.
Защото и клиентът е човек - и ще си направи извода, че щом се държиш некоректно с брокера, като нищо ще прецакаш и него по някакъв начин.

# 663
Минавам всеки ден покрай тях и се чудя кой ли би живял там. Те са на магистралният път за Калотина. Отделени са от пътя със стъклена стена. До тях е закепена кръчма за байкъри. Следователно  шум постоянно от шосето и от моторите. Изглеждат като бунгала. Никакво уединение една от друга, от трафика, от кръчмата. При преминаването на всеки тир ще ги отвявя.

# 664
И аз така им казвах - Може ли да рекламираме? Ами рекламирайте, кой ви спира?
Въпросът е, че по правило не водят собствен купувач, а купувач на друга фирма, или дори да е на същата, било от друг офис (това последното би било смешно, ако не беше жалко).
На брокера, който ми доведе купувач, платих комисионна, договорихме се за размера. Тя се занимаваше с преговорите за цената, работи хем да има сделка, хем да съм доволна от цената, с колегата си от другия офис.
Но до преговори за цената нямаше да се стигне, ако не бях подписала договор за комисионната. Та щях да изгубя купувача.
Това е в реалността, повечето купувачи са с агенция, хич и не си дават зор да ровят по сайтовете за обяви от собственик.

# 665
А как стои въпроса с комисионната, че нещо не ми е много ясно. От позицията на купувач, следва ли да плащам комисионна при успешна сделка на брокера на продавача, който е качил обявата в imot.bg примерно и аз съм се свързала с него, за да се "добера" до  имота (90% от ситуациите)? Не ми се струва логично, но съм чувала, че брокери взимат комисионна и от двете страни. По принцип предпочитам да си действам чрез мой брокер, на когото ще дължа 3% със сигурност. Но ако трябва да плащам и на този на отсрещната страна, ще се замисля...

# 666
Само на твоя брокер, той ще се разбере с колегите си.

# 667
Обаче ако нямаш брокер и звъннеш директно на обява на агенция, ще ти искат и на теб 3%.

# 668
Без ДДС!!! Това го разбираш чак, когато тръгнеш да подписваш договор с агенцията, и то ако се зачетеш внимателно в него.

# 669
Няма дефинирано в Бг. Няма закони, няма регулации. Както те излъжат или ако прецениш ,че ти изнася да платиш. Точка

# 670
Здравейте, имам нужда от помощ да определя продажна цена на апартамента, така че да не е надценен, защото целим бърза продажба, а има някои минуси. В жк. Лагера е, старите 4-етажни тухлени блокчета от 60-те години,но входа е ремонтиран, фасадата няма люпеща се мазилка и изглежда добре. Огромни зелени междублокови пространства на 50м от голямата градинка на СГС, не е на първа линия на булеварда и е тихо. Апартамента е на партерен етаж, но висок, доста над човешки ръст, дори с вдигнати ръце не достигаш прозорците, но все пак партер. Изцяло е ремонтиран - дограма висок клас, блиндирана врата, решетки на прозорците с дистанционно управление, СОТ, сменени са всички инсталации основно, хоризонтални и вертикални щрангове, ел инсталация и т.н. Окачен тавани със скрито осветление, боядисан е с латекс Левис. Разпределението е холокухня 28 кв.м., две малки спални по 10 кв. м. и баня с тоалетна (хидромасажен италиански панел и PVC мебели за бяня), вграден гардероб в коридора, гранитогрес в коридора и кухненската част, ламинат в спалните. По НА акт е 72 кв.м. + към жилището има таванска стая 16 кв.м. + мазе 8 кв.м. Продаваме го с обзавеждането - френско тапицирано легло в спалнята, трикрилен гардероб, в хола голям диван с лежанка, маса, столове, кухнята почти няма следи от употреба, с вградени уреди - миялна, фурна, котлони, двоен хладилник site by site, има и обособе остров, на който са котлоните и абсорбатор Фабер, Исола (кръглите, островни). Абе въобще мераклийски е направен, не сме пестили и въпреки ниския етаж, ни е ужасно удобно и уютно, но трябва да се разширим.
Ще се обърнем и към брокер, но искам да имам ориентир. Предварително благодаря.

Последна редакция: пт, 18 сеп 2020, 22:09 от tsvety_t

# 671
120 000  евро ?

СРС или СГС ?

Написали сте СГС, а той е на бул. "Витоша " 2.
Предполагам, грешка имате в едната буква.

# 672
"ИСКАТЕ ДА ИЗБЯГАТЕ ОТ СТАРИТЕ гнусни ПАНЕЛКИ на БЕЗУМНИ ЦЕНИ!!!"
https://bazar.bg/obiava-29964462/prodava-2-staen-gr-sofiia-mladost-4
Това, което предлагат не ми изглежа по-малко старо и по-негнусно. Сигурно аз не виждам добре. Simple Smile

# 673
оф, всички сте много серт на приказки.
Ако се стигне да ти доведе клиент - нали няма да стане чрез падане от въздуха?? Нали ти предварително ще си говорил с него/нея по телефона, и ще сте се разбрали кога ще води клиента. И този разговор с комисионната ще сте го изговорили авансово вече.
Ами ситуацията, както я описа Мандаринката, аз я разбирам точно така, че ти като собственик си качваш обява, в която съответно пишеш, че става дума за директна продажба без брокер, и изведнъж отнякъде налазват разни брокери и почват да ти търсят клиенти, без да си ги карал, и накрая искат пари за това? Което значи, че в нито един момент продавачът не е говорил с никакви брокери за нищо.
Ако грешно съм разбрал, моля за пояснение.

И между другото да кажа, че като цяло не ми е ясен самия workflow на на процеса на покупка (съответно продажба) чрез брокер. Кой с кого за какво се разбира, на кой етап, кой чии интереси защитава (и дали изобщо), какво значи да и откраднат обява, и така нататък. Никога не съм ползвал брокер и се надявам да не ми се налага, тъй като според мен това е една от най-ненужните професии на света, на едно ниво с улични търговци на парфюми и часовници (примерно). Но това не пречи да искам да разбера механизмите как функционира тоя бранш, за да мога да се ориентирам по-адекватно в обстановката, и евентуално да се предпазя, ако попадна в такава ситуация.

И какво ще те бърка теб, че клиентът ще си плати на брокера, в качеството си на какъв ще дириш сметка на чуждите пари?
Не търся сметка на чуждите пари, просто ако съм обявил цена Х, и съм казал, че е без посредник, за мен е важно клиентът да плати точно цена Х, а не Х + 2к или +3%. А не някой да го лъже и баламосва. Естествено ако той държи да черпи с няколко хилядарки трето лице (което по случайност се оказва с професия брокер), това аз няма как да го предотвратя, дори да не съм съгласен. Но това вече ще е извън сделката с мене.
Защото и клиентът е човек - и ще си направи извода, че щом се държиш некоректно с брокера, като нищо ще прецакаш и него по някакъв начин.
Пак казвам, ако говорим за случая описан от Мандарината, там брокерът е некоректен, защото той е "налазил" чуждата оферта, без някой да го е канил.

# 674
Бубата, съвсем добре си виждаш. В случая малко става: присмял се хърбел на щърбел, още повече, че обявата е некоректно пусната като апартамент в Младост. Който иска къща за тотал ремонт в Световрачене ще си гледа този раздел.

Общи условия

Активация на акаунт