Обсъждане на имотни обяви-16

• 36 146
  • 729
  •   1
Отговори
# 165
Simple Smile Прави това, което правят и останалите хора без автомобил - съобразяват се с обществения транспорт и дори не помислят за нещо извън него - палнина, море, някаква кратка екскурзия за 1-2-3 дни.
Simple Smile Далече съм от идеята, че всеки трябва да има кола, но аргументите каква мръсна дупка е София от хора, които сами са карали вторичните суровини по улиците, не са ми никак валидни.

# 166
Simple Smile Прави това, което правят и останалите хора без автомобил - съобразяват се с обществения транспорт и дори не помислят за нещо извън него - палнина, море, някаква кратка екскурзия за 1-2-3 дни.
Simple Smile Далече съм от идеята, че всеки трябва да има кола, но аргументите каква мръсна дупка е София от хора, които сами са карали вторичните суровини по улиците, не са ми никак валидни.

Това че съм си върнал колата за вторични не значи, че тя е била такава. Що за глупости? Просто не ми се занимаваше да я продавам. Я кажи ти къде си ходила за 1-2-3 дни на кратка почивка на море или планина наскоро с колата.

# 167
Simple Smile Понеже миналата година продавах кола - какво толкова страшно мислиш, че има в продажбата? Та се е наложило да дадеш за 200-300 лв. на вторични суровини кола, която е струвала да речем 3-4-5 хиляди лева?
И като ти кажа къде ходя с кола, какво - ти не можеш да направиш същото... В момента всеки ден съм на различен плаж извън градовете, през зимата поне два пъти в месеца сме извънградско за почивните дни. Да обяснявам маршрути на някой, който може да излезе от града - да, ама на теб за какво?

# 168
Да, факт взех 300лв за кола, която със сигурност струваше поне 5хил. Просто не ми се занимаваше Simple Smile Искам да ми кажеш, за да ти кажа и аз после, че да видим. За плажовете ме биеш, признавам. Ходя само на Албена, щото там ми е вилата и вече яко ми е писнало, а и вече нещо хич не ми се ходи на море, не знам защо.

# 169
Да, факт взех 300лв за кола, която със сигурност струваше поне 5хил.

Вярвам ти. И на постове в рибарските форуми вярвам Simple Smile

# 170
  • София
Не са само плажовете ползата от една кола.

Никой не отрича, че човек може да преживява и без кола. То и без дом може. Под моста.
Въпросът е, струва ли си, и какви са негативите от това.
Ако цял ден си айляк, не работиш, броиш си стотинките, и те събарят 200-500лв разход на месец, то ясно, че колата не ти е приоритет. То и от магазина купуваш 10 кила варива, боб и леща и ще изкараш месеца. А вода от чешмата.
Но ако си работещ, това са ти 8-9ч на работа 8 ч сън, хранене, баня, бръснене, 2 часа по транспортите (от вкъщи до работа 1 час в посока). Пазарене още поне 3ч седмично, т.е. 30 мин дневно. За пътуване с ГТ по развлечения и срещи с приятели, още поне толкова. Ако си готвиш в къщи, още 30 мин на ден (3 ч на седмица).
Теглиш чертата накрая, и стигаш 24 часа, без да си припарил до фитнеса, спорта, до разходката, до срещата с приятели, до ресторант, кафене.
И това ако е живот ...
Отделно мъкнеш торбите на гръб, от близката бакалия. Където и да пътуваш, за деня, носиш ХХ килограма раница, с храна, дрехи, лаптоп, спортен екип, маратонки, хавлия.
Ако имаш и деца пък, и за тях трябва спорт, екипи, маратонки, частни уроци, учебници, магазини, разходки, детски колички и тн.

Ако някой води пълноценен живот, работа, деца, тренировки, разходки, ресторант и има някаква различна калкулация, моля да я сподели.

Хипотетично, ако колата беше безплатна, не се разваляше никога, не се налагаше да се плащат бензин и винетки, има гараж, тогава дали пак щеше да бъде отречена?
Защо е горният въпрос? За да се определи, финансов ли е проблемът с колата, или наистина на човек не му е необходима? Ако е финансов, София затова е град на възможностите, за да вадиш повечко пари. Ако не вадиш, София не ми се вижда най-подходящото място за живот. Освен ако не учиш в университет ...
Хората живеещи в големи градове като Копенхаген или Амстердам в Западна Европа,избягват да карат колите си не защото изгарят от желание да пазят чист въздуха,а защото държавата е създала куп пречки възпиращи ползването на кола. Причината е една - да се избягнат задръстванията.
Аз съм живял в западна държава (Канада), където масово хората имат коли, колкото и да е направено да е пречка. Но пък навсякъде около центъра паркирането е проблем. Примерно 300$ след данъци е паркинга, което си е някакъв фактор.
Опитах да си плащам паркинг в центъра, и изкарах 3 месеца. Ударих чертата, и установих, че за "бялата професия", която имам, от 60к бруто, като останат 40к нето годишно, за месеца са ми 3.3 к. От тях, наем и гараж са 1к, други 1ст разходи, храна, ток, интернет са ти други 1к. Дрехи и дреболии 0.3к
Остават 1к за спестяване, непредвидени ситуации, здравни, невключени в застраховката, самолетни билети и тн.
0.3к от тая сума, ката месец за 2ри гараж в центъра ми се видя пряко сили. И преминах отново на ГТ, (0.1к е месечната карта), с всичката драма и кошмар от това.
И разбира се, ... накрая напуснах страната.
Та красотата и достъпността на ГТ е overrated .... Simple Smile

Последна редакция: вт, 04 авг 2020, 14:02 от Танграта

# 171
Ей сега погледнах колко ще отнеме с ГТ сега, в делничен ден, но не в сутрешния/вечерния график от Топлофикация на Ястребец (Борово) до Люлин-10 (МОЛ-а). 77 мин. ми каза един сайт. В момента с кола ще е 10-15 мин. Не е сравнимо просто. А говорим все пак за квартали с уреден ГТ, не са дори и извънградски предградия. Ако всеки ден се минава този маршрут (работа-дом), ГТ не е опция. Просто е прекалено много, въпреки че е само с 2 рейса и 1 прекачване. И не, не работя в Топлофикация, просто ме караха с кола преди време по този маршрут и видях колко кратко е с колата.
За малък като площ град като София (защото е малък в сравнение с мегаполиси, които някой ще даде като пример), ГТ е безумен като линии и графици. Поне половината хора, според мен, биха си оставили колата пред къщи, ако имаха разумна опция с ГТ.

Аз смятам, че 1 кола на семейство е разумен вариант. Ако са по 1 на семейство, повече от 1 да е изключение,  местата за паркиране ще са горе-долу достатъчно, дори в центъра. С уточнението, че никой не ти е длъжен да ти осигури място за паркиране точно пред/зад входа, една пресечка е съвсем нормално разстояние, което можеш да минеш дори с малко дете. Покупки/багаж се свалят пред входа и се качват до жилището не всеки ден, тогава може да спреш на аварийни и после да паркираш на съседна пресечка.

Ако ходиш до работа и до близката бакалия пеша и с ГТ, и се връщаш от бакалията с 2-3-5 кила да са ежедневни покупки, това прави фитнеса излишен, поне според мен. След това качваш до 5 етаж примерно по стълбите, а не с асансьор - и имаш и кардио, и блъскане за мускулна маса. Laughing Спестяваш пари за карта, за екипче, за прахчета и какво ли още не. Плюс времето. Виж, басейн и плуване е съвсем друго физическо натоварване, него го препоръчвам.

Джедай, спомни си филма "С деца на море", независимо дали са деца или внуци. Там е багаж за цял цирк, барабар с шапитото.

# 172
Без кола драстично се сваля качеството на живот. Няма нормален човек, който да твърди обратното.

Баси глупостите!
Аз не шофирам. Пътувам до работа с градски транспорт. Детето вече е голямо, но винаги е учило далеч и никога не е карано с кола на училище.
Относно придвижване от плаж до плаж: миналото лято обиколихме един голям остров (не гръцки) с обществен транспорт. Това го пиша само, за да кажа, че може и без.
Имаме кола и се кара само и единствено в крайна нужда извън София.

Последна редакция: вт, 04 авг 2020, 14:48 от левскарката

# 173
Но никой не е длъжен да те търпи да паркираш на тротоара и  да не може да мине никой, нито майката с количката, нито възрастният човек с бастуна, само за да ти е удобно на теб. Като искаш удобство, си купуваш паркомясто  или гараж

Да обобщя:
- Всички коли, които са без собствено паркомясто, са паркирани на тротоар.
- Всеки, който трябва да избира между доп.стая или гараж, трябва да избере гараж, защото форумец така е казал 😂

# 174
Без кола драстично се сваля качеството на живот. Няма нормален човек, който да твърди обратното.

Баси глупостите!
Аз не шофирам. Пътувам до работа с градски транспорт. Детето вече е голямо, но винаги е учило далеч и никога не е карано с кола на училище.
Относно придвижване от плаж до плаж: миналото лято обиколихме един голям остров (не гръцки) с обществен транспорт. Това го пиша само, за да кажа, че може и без.
Имаме кола и се кара само и единствено в крайна нужда извън София.
Факт е че имате кола. Дискусията тръгна от мнение, че съфорумник си е продал колата и въобще няма нужда от такава. А иначе всеки сам може да си прецени дали е по-удобно да обиколиш примерно Тасос или Сардиния с автомобил или с ГТ. За себе си и семейството ми знам категорично, кое е по-приятно.

Последна редакция: вт, 04 авг 2020, 15:06 от Анонимен

# 175
Това не е така. При еднопосочните улици е разрешено паркирането от едната страна на платното.

# 176
Аз Тасос бих го обиколил с колело ако става на въпрос Grinning

# 177
Скрит текст:
Но никой не е длъжен да те търпи да паркираш на тротоара и  да не може да мине никой, нито майката с количката, нито възрастният човек с бастуна, само за да ти е удобно на теб. Като искаш удобство, си купуваш паркомясто  или гараж

Да обобщя:
- Всеки, който трябва да избира между доп.стая или гараж, трябва да избере гараж, защото форумец така е казал 😂
Никъде не съм казала това. Всеки е свободен да си взема решенията и да си носи последиците от тях. Една от които е в определен момент да няма къде да си паркираш колата, защото преди години съфорумец е казал, че може да имаш кола и без паркомясто или гараж Wink

# 178
Как ще стигнеш до там? За колко време? Къде там ще намериш хубави колела за теб и семейството ти? На нас ни харесва да пътуваме до и в Тасос с кола. Считам, че е много по-удобно и приятно спрямо автобус и после с посредствени колела да навъртаме стотици километри под жарещото слънце.

Последна редакция: вт, 04 авг 2020, 15:57 от Анонимен

# 179
Как ще стигнеш до там? За колко време? Къде ще намериш хубави колела за теб и семейството ти? На нас ни харесва да пътуваме до и в Тасос с кола. Считам, че е много по-удобно и приятно спрямо автобус и после с посредствени колела да навъртаме стотици километри под жарещото слънце.

Ти считаш, аз считам, всички считат. Всеки си счита за себе си.

Общи условия

Активация на акаунт