СЕДМИ клас 2019/2020 - Първо класиране - (13.07. - 19.07)

• 110 041
  • 2 759
  •   1
Отговори
# 1 395
Проблемът в последната дискусионна тема идва от това, че всеки смята собствения си опит за еталон.
Животът е шарен, не глобализирайте.
Скрит текст:
Ако ви кажа мнението на брат ми за всички ЕГ, ще ме замеряте с камъни.
И двамата със съпруга ми сме завършили техникуми (от жичкаджийските). И двамата после завършихме Право и се реализирахме с това много успешно години наред. И двамата в момента не искаме повече да се занимаваме с юридическа работа и сменяме попрището.
Животът е не предвидим и хич не се вълнува на кого не му харесват икономическите профили и кой смята, че с това или онова ще се реализира по-добре.
А и какво значи "по-добре"? За мен мен мечта е да отворя бар на плажа и да се преместя на морето, но за друг работата в институциите на ЕС може да е върхът.
Е, а от чий опит да споделяме мнение?! От своя и на хора около нас Simple Smile За да се отрази обективната ситуация, се прави статистическо проучване (както си му е редът, няма да го описвам) и се събира надеждна и представителна информация за корелацията между избор на гимназия и реализация след него. А дотогава, всеки от опита си, а който чете, си прави сметката неговият случай до кой от споделените случаи е най-близо и чие мнение му върши работа, поне донякъде.
А естествено, че всички процеси в живота са стохастични. Това, обаче, изобщо не означава, че е невъзможно прогнозиране с определена, достатъчно висока вероятност на сбъдване на прогнозата.
Скрит текст:
Добре, де. Какво значи да му е важен езика? Колко от борещите се сега за езикови се интересуват от езика, защото са решили, че искат да са лингвисти? Иска се език, защото ще е важен да реализацията на независимо кое поприще.
Искаш математика, ама не ти е все едно какъв ще е съпътстващия ЧЕ и дали профилите ще са мат + инф или мат + ИИ.
Та не са на един пласт нещата.

Отделно какво е вмешателство на родителите. Вмешателство ли е да му обясниш за профили, учебни планове, пътища след това? Според мен да.

Не е нужно да искаш да станеш лингвист, за да се интересуваш от определен чужд език.
Малкият ми син има интерес към един определен език и култура от три години. Писала съм в тази тема, че има едно желание, в тази връзка, което не епроменял през тези години. Сега за първи път ще му се отдаде възможност да се занимава с него и да си удовлетвори интереса. И записа паралелката, която искаше, с най-голямо удоволствие. Без да мисли от сега дали ще ходи да учи или да работи в чугжбина с този език. Просто му харесва и толкоз. Без да се интересува от резултати ДЗИ и балове на останалите му съученици. Има много високи, има и ниски /за мен, лично, това е най-добрият вариант на клас, естествена разнородна среда/.
Големият син пък искаше да учи история, интересна му беше, харесваше и литературата. Записа си хуманитарен профил, въпреки, че имаше бал за всичко друго в областта. Също записа паралелката, без на тази възраст сам да си прави илюзии, че може и знае след пет години и още по-натам какво ще учи и/или работи.

Обяснението на профили и учебни планове е предоставяне на информация. Това е задължение на родителя.
Вмешателство, при това грубо и погрешно, е родителят да направи избора сам, да заяви желанията, без да се съобрази с изразените такива от детето, които се отличават от неговите. Да, има такива случаи не малко, при това. За мен това е поведение - табу, като родител.

Цитат
Така е, децата често имат други мотиви, които са емоционални, нелогични и продиктувани от моментно настроение.
Във връзка с горното, написано от мен, това е невярно или поне не важи за всяко дете. За мен не важи дори за повечето деца. Нито дава правота по необорима презумпция в решението на родителя по този въпрос. Светът е пълен и с родители, които трепят комплекс на гърба на децата си, с неинформирани родители, със следващи мода родители и т.н.
Много често "споровете" за места, които не са кой-знае колко различни, освен това.
Скрит текст:
Цитат
Според мен, има голяма разлика между техникум по електротехника и такъв по икономика (т.нар сега професионални гимназии). С техникум по електротехника можеш да работиш занаятчия-жичкаджия, с техникум по икономика нищо не можеш да работиш. Отделно че много от техникумите по електротехника после учат ТУ и стават инженери.
Имам познати с икономически техникум, които работят в счетоводни къщи точно със средното си образование, висшето им не е  икономическо.
С икономическите техникуми /гимназии - без значение поредната форма на изказ/ също много ученици си доучват в икономически ВУЗ-ове.

Шарен е светът.
Лично аз се старая по тази причина да бягам от обобщения.
Да, но не и в София, има разлика Wink Тук със средното си икономическо образование можеш само във фирмата на мама и тате да работиш. За всяка ик. позиция има стотици кандидати с висше икономическо, някъде и хиляди. За частния сектор говоря, за държавния има изискване за ценз, плюс връзки и контакти.  От всички тези, които ги бълват ик. специалности всякак година, огромната част остават в София, да не говорим, че за ик. позиции в София кандидатстват и много хора от ВУЗ-ове в провинцията.  Конкуренцията е убийствена. Докато за техническите позиции не е точно така.

Коя нормална фирма гледа само образованието? Важни са качествата и способностите, а такива се формират много повече в търговските гимназии и паралелки, отколкото в университета. Освен това е важно и на колко години започваш работа. Явно сте доста далече от реалния живот

# 1 396
Много "обичам" всезнайковци, тип "слушай сега, аз да ти кажа..."
Ако е към мен, няма нужда да ме слушаш Simple Smile Аз само давам доводи и споделям опит.  Който види нещо полезно, взема, който не види - не взема.  Казах и пак ще повторя, всеки си има глава на раменете да си решава. И си носи последиците от решенията. С което мисля да приключа дискусията по въпроса.

# 1 397
Обикновено не, но през годините няколко РУО са го правили. Сещам се за Бургас, Русе, Габрово...Може да е имало и други.

Благодаря много Дидева Flowers Hibiscus
Надявах се, че е нещо ново и всички РУО-та ще го направят, а не само по усмотрение Sad

Със сигурност има такава справка, нали четоха интересни факти от нея, но не я публикуват
Щеше да е по-прозрачно, ако се публикува на всякъде. Тези в Русе и другите изброени градове защо го правят??
Явно в останалите градове "приема" все още е намира вратички и минава под масата в по-късните класирания Sad

# 1 398
  • о`майна лунна нощ е
Честито на всички вече записани деца и късмет на чакащите второ класиране!

Днес рано сутринта подадохме с девойката заявление за второ класиране, но все още не е отразено в профила. Трябва ли да се притеснявам и какво да направя, ако и утре не бъде променен статусът? Дадоха ни входящ номер на хвърчащо листче.
Приета е в желаното училище, ще опитаме да се придвижи на първо желание пак там, дели я само 1 точка.

И ние вчера получихме входящ номер на хартия, а днес в системата вече е отразено "подал заявление".
Всичко ще е наред!

По отношение на подредбата - с това областно РУО и изреждане на всички училища в околието, докато редяхме, на два пъти отбелязвахме в бързината с желания в Първомай и в още едно населено място извън Пловдив. Накрая преди да изпратим заявлението три пъти проверихме, след паралелката да пише гр. Пловдив, че да не се окаже приет в съседна община.

Имам питане по отношение на училищата с униформи в Пловдив.
Може ли да споделите дали задължават ли при записване закупуване/или подаване на заявка с размери от сега, при положение, че ни набиват в главите почти 100-процентовата вероятност да се почва дистанционно. Респ. да споделите за кои училища става въпрос.

# 1 399
До утре включително ли могат да се правят промени, записвания, подавания и т.н...?
Какви промени? Може ли да се променя сега
преди второ класиране списъка с желанията?

# 1 400
  • Отвъд алеята зад шкафа
Желанията не.

# 1 401
Заявките са за улеснение на шивашките фирми... Иначе и на място в същите винаги има налични бройки... Аз само една риза заявих предварително, да има за откриването, всичко друго го взимах през годината (че нашите бяха и от 3 различни фирми.. да ти е лесно Simple Smile Simple Smile )... + си намерих лога и ги сложих на чисто бели лакости, в пъти по-евтини от "официалните"...

# 1 402
  • Пловдив
Скрит текст:
Честито на всички вече записани деца и късмет на чакащите второ класиране!

Днес рано сутринта подадохме с девойката заявление за второ класиране, но все още не е отразено в профила. Трябва ли да се притеснявам и какво да направя, ако и утре не бъде променен статусът? Дадоха ни входящ номер на хвърчащо листче.
Приета е в желаното училище, ще опитаме да се придвижи на първо желание пак там, дели я само 1 точка.

И ние вчера получихме входящ номер на хартия, а днес в системата вече е отразено "подал заявление".
Всичко ще е наред!

По отношение на подредбата - с това областно РУО и изреждане на всички училища в околието, докато редяхме, на два пъти отбелязвахме в бързината с желания в Първомай и в още едно населено място извън Пловдив. Накрая преди да изпратим заявлението три пъти проверихме, след паралелката да пише гр. Пловдив, че да не се окаже приет в съседна община.
[/spoiler]
Имам питане по отношение на училищата с униформи в Пловдив.
Може ли да споделите дали задължават ли при записване закупуване/или подаване на заявка с размери от сега, при положение, че ни набиват в главите почти 100-процентовата вероятност да се почва дистанционно. Респ. да споделите за кои училища става въпрос.
На мен веднага след записването ми поискаха такса от 20лв.за учелищното настоятелство и разни награди, томболи и т.н и лист за униформите, че трябва да отидем в периода 13-31/07  с цел закупуване, а ако искаме такава за 15-ти септември трябва да идем август, понеже е различна.

п.п То не се знае дали ще почнат...споменаха и за голям ремонт в сградата, а искат униформи...?

# 1 403
Кога се актуализира статуса "незаписал се" , вчера я записахме, днес още си е така

# 1 404
Когато приемащото училище го отрази. Няма общовалиден срок.

# 1 405
  • София
Ние подадохме заявление за участие във второ класиране. Ще се бори за немските паралелки в СМГ младежът.

# 1 406
  • Пловдив
Кога се актуализира статуса "незаписал се" , вчера я записахме, днес още си е така
Сега проверих и е променен, а подадох в 10,30ч.

п.п. Кога се разбира кой ще е класен ръководител?
И какво мислите да правите с тия униформи?

# 1 407
  • София
Допреди няколко години и аз смятах, че изборът на гимназия, нейният вид и профили по никакъв начин не предопределя и не ограничава бъдещия избор на висше образование и професионална реализация /и все още смятам, че така трябва да бъде/. Имам редица примери за юристи, завършили СМГ, архитекти, завършили НГДЕК, лекари, завършили НТБГ и т.н. Само искам да обърна внимание, че и моите примери, както и всички посочени в предходните страници, са за деца, учили и завършили по старата програма, поради което са с неясна степен на релевантност по отношение избора на вашите деца.

# 1 408
  • у дома

И още един въпрос, накой има ли представа защо интериорен дизайн в Елисавета Вазова, вече две паралелки, са по 22 деца, а не по 26 в паралелка?
Да не би да има по 4 деца с хронични заболявания,приети с протокол от ЛК-не мога да се сетя от предишни години,ама те май не бяха надпланов прием.

# 1 409
  • Велико Търново
Звънче, честита ти колежанка Kissing Face  Много успехи и късмет занапред!

Гледам, пак сте подхванали темата за образованието и реализацията Wink Аз неведнъж съм споменавала - завършила съм ПМГ, забележете, с профил "математика", следвах Право и до ден днешен, вече 25 години, не съжалявам за това. Моята дъщеря изобщо не беше ориентирана какво иска да учи - език ли, информационни технологии ли..., къде - имаше колебание между две училища, със сигурност не искаше Природни науки. В крайна сметка, записа "Софтуерни и хардуерни науки" със засилено изучаване на английски - хал хабер си няма от информационните технологии, нито я влече толкова, но аз нямаше за кога да чакам да се ориентира в средата на 7 клас, затова я "побутнах" в тази насока - при всички случаи, каквото и реши да учи в университет, АЕ и компютърна грамотност няма да й е излишна. Сега остава да се надявам, че няма да изпитва големи затруднения със специалността и дори се надявам да й стане интересно Wink За сметка на това, има дете в класа, което от 2-ри клас мечтае да учи за готвач и така до сега, приеха го, разбира се, но да спомена, че беше единственият от класа, който знаеше какво иска да учи след 7 клас и какво да работи след това.

Общи условия

Активация на акаунт