СЕДМИ клас 2019/2020 - Първо класиране - (13.07. - 19.07)

• 107 185
  • 2 759
  •   1
Отговори
# 2 220
  • Някъде в Европа...
Хааа, давате със спомените 😃...
Е, аз пък в помощ на бъдещите ФЕГ-чета...Е, не помня в подготве учебниците, но със сигурност са били като вашите по старата система. Убийте ме - за мен това са по-хубавите учебници. Тези новите са ми много хаотични, разбъркани...
Думата, която никога няма да забравя от ФЕ, е "пирен" 🤣🤣🤣..Хайде, домашно за всички бъдещи ФЕГ-чета - как е на френски? Ейй, във всяка диктовка я имаше..Не, че първия път като й чух превода, знаех какво е..🤣
Относно речниците - АЕ не съм учила и не следях набора, но по втория му- ИЕ- го дебнех изкъсо...Бях му забранила да използва електронен речник...Иска, не иска, се научи да работи с хартиен...Беше много смешен отначало като не знаеше как да търси думите..
Моят най-ценен речник в къщи (в къщата на баба е и не мога да приложа снимка) е билингвиален АЕ-ФЕ тематичен визуален речник. Не съм го ползвала като такъв (АЕ никога не съм учила нито в училище, нито в университета), а си търсих картинките и по тях разбирах как е думата на ФЕ..Много е интересен - различни видове шапки, панталони и т.н...от всякаква тематика думи...( https://knizhen-pazar.net/sold_products/books/78462-angliysko-fr … -vizualen-rechnik) Тогава какъвто учебник или речник излезеше на пазара, си го купувах..
А най ме е яд, че си загубих първия учебник по ИЕ - беше такъв зелен като вашите по АЕ (дори на картинки в нета не мога да го открия), много добър учебник беше...

# 2 221
Кой рефрешва, искам да знам Sunglasses

# 2 222
  • гр.София
Пирен си остава пирен - виж ударението как добре пасва на френския -)

# 2 223
  • София
Една приятелка вчера ми пусна такава страхотна идея, че й надух главата как точно това искам и сега милата от плажа ми угажда. Ния е В2 (според нейната школа). Вижда ми се излишно да започва С1, но не искам да спира с АЕ. Та приятелката ми предложи да я запиша на курс за четене на литература, статии и подобни на АЕ после обсъждането им и писане на есета по тях. Ако някой знае за такова нещо, моля да свирка. И тя търси и ако има резултат и някой има интерес, ще споделя.

Мария, не е точно същото, но мисля, че е идея. Моят син го записах сега на едномесечен интензивен онлайн курс в АВО и съм много доволна засега. Той е стигнал ниво В2 и този курс сега се води В2.1. Много говорят, доста работа пада, младежът се забавлява.  Ще имат и нейтив. По 3 часа всеки делничен ден. От началото на август ще има още един такъв курс.

# 2 224
  • Някъде в Европа...
Пирен си остава пирен - виж ударението как добре пасва на френския -)
Хаха..даа, идеално звучи, ама си има превод 😉 и се пише сравнително гадно, обикновено едната буква се пропуска при писането😉

# 2 225
  • гр.София
Ако е това,което открих,езикът да ти се върже на фльонга да го произнесеш
Bruyères   
Тцъ,не става с това ударение.

# 2 226
  • Някъде в Европа...
Ако е това,което открих,езикът да ти се върже на фльонга да го произнесеш
Bruyères
Точно това е 🤣🤣🤣..Написала си го в мн.ч, но и в ед.ч се произнася по същия начин...
Кому ли беше нужно да я знаем тази дума 🤣?! Да не говорим, че в простите речници я нямаше...

Последна редакция: пт, 17 юли 2020, 23:40 от AIR

# 2 227
Jam, мерси. Аз искам от октомври целогодишно, успоредно с училището. Ще погледна и АВО какво предлагат.
Явно бъркам нивата. В2.1 не е ли преди В2? Защото тя като учи беше така: В1.1, после В1 и т.н. Но може аз нещо да ги оплитам.

# 2 228
  • София
Аз съм от динозаврите, които знаят Есперанто. Сигурно съм го позабравила де, няма с кого да го говоря.

Прекрасна идея, много лесен език (на основата на латинския), с елементарна граматика и правила и почти никакви изключения. Според мен само икономически интереси няма да допуснат масовото разпространение. Иначе е логично - всеки си има майчин език, а всички имаме един единствен общ и учим само него допълнително.

# 2 229
  • София

Никой ли не се е потил над тези толкова "стилизирани" учeбници без картинки на издателство Хердер (Leipzig) още през 90-те на миналия век?Laughing

Аз съм се потила над тях и благодаря, че ми ги припомни. Тъкмо се чудех за нещо подходящо за старт на немски език за сина ми.
Аз пък имам две огромни тухли речници от немски на бг. Да ги извадя на дъщерята отсега да се подготвя и тя Wink

# 2 230

Никой ли не се е потил над тези толкова "стилизирани" учeбници без картинки на издателство Хердер (Leipzig) още през 90-те на миналия век?Laughing
Ние учехме по Deutsche  aktiv neu .

# 2 231
Аз имам чувството, че все на зеления сме си били, но явно и по оранжевия сме учили:) Пълен ужас беше, най- прецаканият випуск в едно елитно  и много желано сега училище. Учителките по английски ни ги сменяха постоянно, по основния предмет също 

При нас в Немската във Варна съвсем преднамерно всеки клас бяхме с нова учителка по немски - едно, че се учат различни неща (има разлика между прохождане в езика, отработване на граматиката и бистрене на немската литература), а и всеки човек дори и на родния си език ползва определени думи - колкото повече учители, толкова повече неща научаваш.
Учебниците, по които учехме не бяха добри. Брат ми в Икономическия техникум учеха по учебници на българско издателство, които бяха много по-добре разработени и съобразени конкретно с особеностите на немския спрямо българския език, а не просто немски език за чужденци.

Най-лежерно съм учила италиански - 3-месечен интензивен курс, бяхме две деца (аз на 15 г. и момиче на 14 г. от Спортното) и гоооолеми жени на по 22+ (женени с деца, работещи - все едно сега в една група да сложат тийнове и 35+). Курсовете се водеха в апартамент, не беше оборудван като класна стая, а учехме в "хола" - за по удобно седнали по турски на килима (не че нямаше диван). Пазя си тетрадките, доста сме писали, но реално спомените ми са за много непринудени разговори - учителката преподаваше съответния материал и после си говорехме все едно сме на кафе, а не като препитванията в училище. Където се запънеш, тя помагаше. Вадехме текстове на песни...

# 2 232
  • София
Кой рефрешва, искам да знам Sunglasses
Аз, ама за днес приключих Joy

# 2 233
  • София
Jam, мерси. Аз искам от октомври целогодишно, успоредно с училището. Ще погледна и АВО какво предлагат.
Явно бъркам нивата. В2.1 не е ли преди В2? Защото тя като учи беше така: В1.1, после В1 и т.н. Но може аз нещо да ги оплитам.
Моята дъщеря е в Престиж на B1+ Понеже имала някакви пропуски и не било добре да я записвам за B2. Та B2 ще го почва от есента.

# 2 234
  • Някъде в Европа...
Хааа..сетих се още една случка - в подготве, нова дума, казват ни превода - "листокапна борика" (не я помня на ФЕ) и аз си записвам в тетрадката "листокап на борика" и си мисля, че е нещо като капене на листата ама на бор 🤣🤣🤣 (откъде тези листа при бор, ама си викам - сигурно така се казва като падат игличките 🤣🤣🤣) и веднага ни карат да направим превод на текста ..Не ме питайте как въртях този превод, че име на растение, да го преведа като действие 🤣🤣🤣

Общи условия

Активация на акаунт