Лято горещо вече стана, много скоро бебчо ще се гушка в мама! Тема 9

• 24 140
  • 741
  •   1
Отговори
# 240
  • Sofia
Anichkata, да права си майчинството за първата година е 90 % от брутната заплата, но само за първата година. Но, не може да е по- малко от Мин.Р.З, и явно повечето момичета се водят на нея. За втората година майчинството е фиксирано за всички е към 420- 440 лева.
Всъщност при мен плащат болничните на някъкви етапи и аз не мога да ги схвана, имам месеци с по няколко преводи и такива само с един. Нямам ПИК и се чудя само, но по- важното е че идват пари.
Благодаря ти. Аз имам ПИК, ама като отворя, виждсм само вече преведените пари по месеци- за юли еди си колко, за август еди си колко. Но предварително не виждам нищо.
Сега получих част от сумата, която получавам иначе и мисля, че е заради разделението на 45 дневния в 2 календарни месеца. Превеждат ми ги до сега на 11ти или 12 ти. Не съм имала закъснение.

# 241
Втората година получавах 380 лв миналата година

# 242
  • Whatever our souls are made of, his and mine are the same.
Отново ли ще има увеличение на МРЗ?
Да, още не е гласувано, но се очаква да е 650 лв.

Майчинството за първата година е 90 % от заплатата, но не може да е под МРЗ , т.е. минимума, който ще получаваме е 610 лв.
За втората година майчинството е 380 лв за всички, независимо от дохода.

Момичета, не знам дали сте го споменавали, но за пловдивските майки има "бонус" : https://www.plovdiv.bg/wp-content/uploads/2019/Normativni-aktove … programa-deca.pdf Предполагам, че и по другите общини ще има подобни.
Harista,, това за пръв път го чувам, ако е вярно, означава ли, че имаме право на две еднократни помощи за раждане - една от агенция за социално подпомагане , и втора - от Община Пловдив? Звучи прекалено хубаво. Къде се подава това заявление, в общината ли?

Ето и част от моето бебешко кътче:

Скрит текст:

Последна редакция: пт, 17 юли 2020, 09:36 от ♥ LoVeLy Wife ♥

# 243
Аз съм в болничен от началото на бременността. Пари получавам до няколко дни след като го пусна в НОИ ( сама си го нося там ) този месец получих три пъти, един път последните дни на минали ( за миналия месец) след няколко дни занесох за 7 дни (заради ТЕЛК) и ми ги преведоха след ден два,и оня ден защо ще седем дни за да изчистим до 45дневния и тях вече ми преведоха. Сега ще занеса този 45дневния, те ще ми пуснат пак част от тях само за да изчистят този месец и другия останалото. Общо взето е система и са много коректни, още в началото ги бях питала и не съм имала проблем. Даже много бързо ми превеждат.
И аз се чудя дали няма да ме овикат като отида с куфара в болницата, ама и моя списък е като за изнасяне от нас. Моята свекърва вчера ме стресира още повече. В списъка пише 2бр чаршафи и аз съм приготвила 2 чаршафа, а тя ми вика, че и горен и долен и калъф за възглавница ?!?!? Ама тия луди ли са а?!? Че да си взема и легло ( имам едно надуваемо, освен и него да сложа в багажа.

# 244
Как чаршафи?? Божкей! Аз носих само калъфка за възглавницата ама така и не я сложих. Как в болница, в дълбока провинция нищо не искат, а като ви чета. .. на вас наистина ви искат половин апартамент неща.

# 245
Сори, че не е в скрит текст. Това така го разбирам, дано да съм тъпа и да не е вярно Joy Ще ходя до болницата другата седмица и ще питам

# 246
Да не са от онези чаршафи да не цапат леглото, забравих как се водят?
Че те какво ви осигуряват щом и обезболяващи и неща за разхлабване трябва да си носите? Това частна или държавна болница ли е?
Аз всяка вечер исках обезболяващи , но не свещички, защото не понасям такива неща. А съквартирантката искаше нещо разхлабващо и ѝ дадоха. Тези еднократни чаршафи ни ги осигуриха от там.
Което ме изненада, защото предния път бяха с едни парцали.. единственото нещо, което малко трудно приех е тоалета след секцио. С подлога и чайник ме миха 2 пъти преди да ме раздвижат

# 247
Harista, благодаря за инфото. Сега се разрових да видя дали има нещо подобно и за нашата община, и за щастие има. Е, не е кой знае колко, но се полагат  300 лева за второ дете на магистри. Момичета проверете и за вашите общини.
Peacoock,Навсякъде мият така, няма друг начин.

# 248
LoVelyWife, не съм сигурна къде, мисля пишеше, че към деловодството на община Пловдив, не съм чела целия документ. Като знам колко документи искат за подобни неща ще трябва от сега да ги приготвям, че сигурно и майчиното мляко ще искат да имат описано.
Почнах да се чудя вече какво да взимам като дрехи за бебето, че ако наистина задържи или качи кг до раждане, май няма да му станат тези, които съм подготвила....
Zezeto, моля! То сигурно периодично има такива кампании и не само за раждане, но май нарочно не ги обявяват, за да не се възползват хората. Такова нещо трябва да се сведе до знанието на ръководствата в болниците и в родилното да казват на родителите.

# 249
  • София
За момичетата от София - такова нещо има и в Столична община:

https://www.sofia.bg/documents/20182/4386291/%D0%9F%D1%80%D0%BE% … 9ce2-4e3ed2b613ad

# 250
Аз мисля че за София все още не е прието Confused

# 251
Тази еднократна помощ различна ли е от тази коя се взема при раждане на първо второ трето дете че нещо нищо не разбирам

# 252
От повече от 1 час вися на една опашка и се чудя как е възможно да съществуват толкова несъобразителни хора. Аз ли попадам на такива?
Мъж, който беше след мен, най-нагло ме предреди и седна на стола, на който трябваше аз да седна, но не съм бърза и пъргава като него. Седнах си на земята. Никаква реакция.

Преди два дни, прибираме се с мъжа ми и носим покупки, чувам силен котешки рев и гледам възрастна жена рита една котка и я псува. И като видя, че я гледам, нещо измърмори, качи се по стълбите, където мъжа ми чакаше асансьора с торбите. Аз се довлачих и тази най-нагло влезе в асансьора и каза, че няма да се съберем всички и си се качи сама жената.

Сериозно се замислям дали не е по-добре да се преместим в друга държава.

# 253
  • София
Сега като каза и се разстърсих не намирам да е прието, да Thinking Ако някой знае - да каже.

Мисля, че е различна тази помощ. Едната се дава от общината, а другата - от дирекции социално подмогане. Освен ако аз пак нещо не съм в час Smile

# 254
Harista,_права си. Уж е за насърчаване на раждането, но колкото по- малко стедства се усвоят, толкова повече ще останат за някой си. Затова всичко е скрито- покрито.
Александра, да различни се. Едната е държавна помощ която е за всички, другата е от Общината по програма само за образовани.

Общи условия

Активация на акаунт