Седмокласници 2020/2021

• 32 031
  • 742
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Ах, колко впечатляващо приятна група сте се събрали!
И аз съм от седмокласната, ще надничам тук.
Да си запазите тази ведрост, заедно с всички екзотични питиета. 😁 Ще ходя да ги издирвам явно, много добре звучат.

# 286
  • Варна
Полагам усилия да съм спокойна, още повече че е твърде рано. Засега само подмятам разни въпроси около НВО. При моето дете притеснението оказва голямо влияние, дори и здравословно. Моля се всичко да е наред, да е здрав и да даде най-доброто от себе си на тези изпити. Вътрешно само аз си знам какво ми е. А ако ви кажа колко спокоен е мъжът ми 😬😬😬 Чак ме дразни 🤭🤭
ДО няма да е лесно, но все си мисля за децата, които септември месец ще трябва да учат нов език по този начин.

Добре дошли на новите момичета. Радвам се, че се събираме свежа групичка.

И да ви питам - защо смятате, че 2ри език няма да се научи?

# 287
Дъщеря ми учи втори език-немски в  Първа ЕГ, ми..не го научи.
Часовете са твърде малко, за да научат втория език както трябва.

# 288
  • София
Имам доста познати с деца в софийски ЕГ - втори език никъде не е учен особено. Имам тайна надежда, че нещо би могло да се промени с новите програми и с часовете в 11-ти и 12-ти клас. Но може просто да съм прекалено голям оптимист. 😁

# 289
  • София
Май групата набъбна с повече "гости" отколкото "домакини".Joy добре сте ни дошли Hug

Да си призная, че малко подозрително гледам "тиквеното" вино. Признавам, че и аз реших, че е от тикви.
Миналата година покрай снежно вино открих, че има и от смокини. Та колко му е и от тиква да има (не знам обаче как е смокиновото, че не го консумирам този плод)
Аз иначе си чакам членската карта от Старосел. Joy, или поне някаква отстъпка да дават за еднотипна консумация. Joy

Добри, това дето забърка, не остана вино в него Joy

# 290
Явно навсякъде е едно и също. Не съм чула досега втория език да е научен от часовете в езиковите гимназии. Може и да има изключения все пак, но се съмнявам.

# 291
  • София
Полагам усилия да съм спокойна, още повече че е твърде рано. Засега само подмятам разни въпроси около НВО. При моето дете притеснението оказва голямо влияние, дори и здравословно. Моля се всичко да е наред, да е здрав и да даде най-доброто от себе си на тези изпити. Вътрешно само аз си знам какво ми е. А ако ви кажа колко спокоен е мъжът ми...
Извинявай, но ти вкъщи ли живееш?
Дословно в същата ситуация съм и аз.
Освен наздраве да си кажем, друго не виждам Wine Glass Wink

# 292
  • София
Общо взето с АЕ може да се получи. С малко школи, естествено, ако е учен преди. В тази възраст школите са вече за нива за сертификати.
Девойката ми ходи на школа (при нея просто остана след смяната на училището), но имат деца в класа, които са само на училищна подготовка и се справят не по-зле.
Девойката се притеснява от АЕ, а в същото време и учителя в училище и в школата я хвалят. Като понатрупат от езика, заобиколени са от книги и youtu.be и се получават нещата. Скоро ми обясняваше за някаква книга от "нейните", нямало я още преведена, но бяха доволни, че са си я намерили на АЕ.

Някой трябва да е спокоен за баланс Joy

# 293
Аз Септември ще си имам и второкласничка и засега избягвам да си представям как ще се учи онлайн, бедна ми е фантазията..
Батко и така или иначе ще ходи на допълнителни уроци, смятам че има малко акъл в главата, добавям доза шанс и всички стискаме палци да се случат нещата Hands Pray

# 294
  • София
И аз мисля, че втория чужд език няма да е на добро ниво, ако се учи само в училище. МС сега ще е 9 клас и вторият език ще го учат само 4 часа на седмица, което е много малко за усвояването му.

# 295
  • Варна
Полагам усилия да съм спокойна, още повече че е твърде рано. Засега само подмятам разни въпроси около НВО. При моето дете притеснението оказва голямо влияние, дори и здравословно. Моля се всичко да е наред, да е здрав и да даде най-доброто от себе си на тези изпити. Вътрешно само аз си знам какво ми е. А ако ви кажа колко спокоен е мъжът ми...
Радвам се, че не съм сама.  Наздраве казвам и аз, днес съм на нещо лекичко - бира с лимон.

Да ви кажа за мен научаването на втори език наистина е възможно, но може би както казва Desem, трябва да е подплатен и с школа или да е учен преди това. А и както казва Марти, ако е само по 4 часа е много малко. Ще се поразровя да видя с какво ниво трябва да излязат на втория език, че ми стана любопитно.

# 296
  • София
И аз, и аз:joy: Накрая да вземем всички да се съберем в някоя вила/май цял комплекс ще ни е нужен/, барбекю, винце, бира, валерианче... идилия. А и наборите ще са ни пред очите, няма къде да бягат

# 297
  • София
Аз, както вече казах, идната седмокласна година няма да се тормозя ни най-малко, защото на моя син му трябват просто положителни резултати (е, мисля, че той няма да се задоволи с това и очаквам да изкара около за 5-ци).
Исках да се включа с опит за езиците, покрай големия ми син. Искреният ми съвет е за втори език да се остави АЕ - лесен е в сравнение с другите, ползва се повсеместно и се учи лесно. Особено ако детето има друга основна насока, някоя наука например, а не филология.
Аз бях против да записва паралелка с НЕ преди 4 години, за да научи добре АЕ. Обаче той, слава богу, не ме послуша. Така в подготвителната дръпна с НЕ, после занижиха ученето по него (в СМГ - нормално, там не езиците са приоритет). Изкара 3 срока курс в Гьоте институт и взе DAF без проблеми (от сегашната позиция мисля, че максимум 2 срока щяха да са достатъчни, но за всеки случай).
По АЕ не е ходил никога на никакви курсове и уроци до 11-ти клас, учи го в училище от 2-ри клас (първо в квартално училище, после от 5-ти в СМГ, след 7-ми клас - като втори пак там). Не бих казала, че нивото на което и да е място е било нещо различно от навсякъде. По неволя му се наложи да чете учебници и да пише задачи по състезания на английски и така дръпна.
В 10-ти клас се опита да ходи на курс по АЕ в една школа, където като чуха за "подготовката" му, казаха, че трябва да започва супер-интензивно денонощно учене, защото иначе няма шанс за каквото и да е. Той се ядоса и заряза АЕ. В 11-ти клас есента го накарах да отиде все пак на тест в АВО, където за изненада на всички покри вход за С1. С 2 срока директно подготовка за изпита, вече взе САЕ с доста добър резултат. Което е напълно достатъчно.
Големите деца учат доста по-бързо, особено ако имат цел. И тук става дума за моя син, на който езиците се удават много трудно.
НЕ все още си му е по-силния език, предпочита го, ако има избор. АЕ е напълно ОК като ниво за човек, който ще го ползва работно.
Вече ако се задълбочава детето в изучаването на езика, нещата вероятно стоят по друг начин.

Наборът, за разлика от брат си, учи много бързо чрез слушане и му се налага, защото взима уроци и майсторски калсове на английски, та там говоримо е доста добре. И той с неволята някак си го кара. Граматиката започва да я пооправя вече. Като му дойде времето, 10-11 клас, ще го мислим за курс. Надявам се настоящият му учител в училище да остане, защото с него дръпна в граматиката доста за 1 година.
Иначе изкара един срок Италиански в школа, много голямо желание има за този език, харесва го, а доколкото в Италия има много и добри музикални университети, аз съм ок с това му желание. Още е начално ниво, но го учи с италианци и предимно говоримо - за него това е доста по-добър вариант.

Последна редакция: сб, 25 юли 2020, 17:52 от rally

# 298
  • София
Rally, баткото ви не е от "добрите" примери, т.е. училище, в което се учи много и по всичко. В това училище постигат страхотни резултати по  БЕЛ на НВО (математиката е ясна), какво остава за един АЕ, с който са заобиколени.
Една от приятелките на девойката иска твърдо АЕГ, а към момента сигурно FCE с ниво С1 би покрила. Мисля, че дори деца с високо ниво има какво да вземат от една АЕГ или АК.
ЕГ не е равнозначно на филология като продължение. Сред познатите ми от ЕГ и съучениците на мъж ми (ЕГ) и не съм чувала за завършили след това филология, най-близкито е журналистика и един музикант, който учи по-късно само магистратура немска филология - инженери (във всички сфери), юристи, лекари, икономисти, учени (извън България) ...

# 299
  • София
Desem, съгласна съм с вас. Разбира се, че един хубав английски винаги е плюс. Ако пък говорим за университет в САЩ или Великобритания, е вече задължително. Ако цели университет в България е достатъчно.
Нито пък ЕГ за мен е филология  Simple Smile напротив, това са добри училища за всичко.
Аз говорех за избор при желание за 2 езика. Което мен ме навежда на мисълта, че се цели образование в ЕС, тогава немски или френски, или испански са от по-голяма важност от АЕ.
Ето, във вашия пример, ако това дете не цели университет в САЩ или Великобритания или България, а ЕС за мен би било много по-логично да отиде в немска, френска, испанска... АЕ си го знае на работно ниво явно, ще има още един език, който би бил необходимост при университет в Германия, Австрия, Франция, Испания и т.н.
Основната ми идея беше това. Освен всичко изброено, АЕ е и най-лесен, подчертавам отново, на работно ниво. От гледна точка на човек (и родител), на който езиците се удават трудно говоря.
Аз ползвам почти само АЕ и честно казано ме е яд за зора, който съм имала да уча и НЕ. Почти не ми се е налагало да го ползвам. Но съм живяла във времена, в които да се учив чу буна беше общо взето невъзможно, предимно по финансови причини.
Последно - в СМГ обучението 5-7 клас по АЕ беше по-зле от същото в НМУ (музикалното)... "учи се по всичко и по много" и "не се учи нищо" е относително Wink

Общи условия

Активация на акаунт