Седмокласници 2020/2021

• 31 942
  • 742
  •   1
Отговори
# 660

Формулите, ги дават на матурата, но миналата година в старозагорско училище бяха пропуснали да ги дадат. При n на брой решени задачи няма как да не ги научат, дори и да не искат 😁

Затова е добре децата да са наясно с формата и правилата и при такъв случай да поискат да им се дадат! Случаи има всякакви: тази година имаше случай в който не разрешили и дори се скарали на дете, че драска върху листовката с задачи от първи модул, друг -оставени текстове за преразказ по БЕЛ през цялото време и т.н.

Последна редакция: пн, 17 авг 2020, 18:22 от MollyBy

# 661
Ехеее, вече сме седмокласници! Успех желая на всички!

Pisa, и за какво са му да ги знае тези формули??? Аз лично, не бих харесала учител, който изисква да се знаят наизуст! Още по-малко да загуби 2 часа от тези които аз плащам за това. 

Е как ще решава задачи без основните формули!?? Ако ще сто таблици да му дадат, не му ли дойде коя формула трябва да приложи на момента, хади я търси! Аз не съм била някаква математичка, но като погледна задамата знам правилото за катет срещу 30градуса, знам (х+у)°2

# 662
Не съм съгласна с теб, но всеки има право да си прецени за себе си и за детето си Simple Smile
Да знаеш правило, не е същото като да си наизустил формула(за лице, периметър, обем), особено в отделен час, а не чрез решаване на задачи.
То и да знаеш формулите наизуст, ако не знаеш как да ги приложиш, резултата няма да е задоволителен!

# 663
Да знаеш формула за мен означава да умееш да я прилагаш. Не е достатъчно да изрецитираш а по хаш а върху две, защото ако не знаеш какво стои зад съответните букви и индекси, това че си наизустил някакво правило не ти носи никаква полза. Утре страната може да е означена с Я, а височината с Ь.

# 664
Ама разбира се, че трябва да знаеш как да прилагаш формулите, не само да ги рецитираш. То това идва с решаването. Но като не знаеш формулата, не виждам как и ще я приложиш. Може да са ми стари разбиранията, но някога учехме формулата, след това решавахме задачи, докато тази формула се затвърди и разбере. Като прочетеш примерно една геометрична задача, от даденото трябва да се сетиш коя формула ще влезе в употреба.

# 665
А какво се случва с по-малките ученици, както е дъщеря ми втори клас?!
Смисълът е всеки да има право на ИЗБОР. Щом родител преценява, че иска детето му да ходи присъствено, то да може да посещава училище.
Когато има избор, няма да има нужда някой да доказва личния си опит на другите или да се оправдава пред тях защо мисли така или инак.

ПС. Дъщеря ми боледуваше страшно много в начален курс. Всяка година лежахме по болници. Изкарваше 1 седмица на училище и 1-2 вкъщи. С ученето нямаше никакъв проблем и винаги беше в горните проценти на випуска. Учи в училище, в което преди ПУК се държи изпит и напливът е сериозен. Но няма да ви казвам какъв стрес и притеснения винаги са били за мен какво е този път, ще се усложни ли, как ще го лекуваме и т.н.
Та, ето ви една друга гледна точка за второкласник макар и в минало време.

# 666
Дъждец, не разбрах защо ме цитирате и на какво точно ми отговаряте!
И преди и сега, ако някой родител не иска или се притеснява поради някакви причини, детето му да посещава училище има право да го обучава, като частен ученик. Моя много близка приятелка така изучава трите си деца
в момента. Ето Ви едно право на ИЗБОР.

ПП: И точно аз пък съм широко скроен човек, който се вслушва в различните гледни точки и никога
не налага мнението си на всяка цена.

# 667
Ще се върна малко към дискусията  от предишната страница. Как вървят цените на уроците по БЕЛ и математика в онлайн вариант и в реален присъствен за индивидуално обучение, а не в група? Ясно ми е, че това може да е в разтегливи граници, но все пак да дадете някакъв ориентир. А също и за колко часа седмично изпращате детето? Аз все още се чудя на какво да се спра, струва ми се, че минималното трябва да е час и половина седмично. Има ли деца, които вече са започнали уроци? Притеснявам се, че моят наследник натрупва  доста пропуски в шести клас. Ориентир са ми тестовете, които качвахте в грипата, по математика направо е отчайващо положението. Така или иначе присъствени частни уроци няма да започне преди началото на учебната година, защото е командирован при  баба си, та все още го мисля.

# 668
Най-евтиното онлайн, което можах да намеря и записах набора е 25лв за 2 учебни часа по математика. Кара ги наведнъж. В нашият град присъствено вървят х10лв астрономически час.

# 669
  • там някъде...
Здравейте,
И аз се присъединявам в тази група . Момъка го тресе хормона, а мен - притесненията за матурите. Той - не е особено притеснен. От Бургас сме.
Ходи на уроци по Български език и Литература - два пъти седмично, тази седмица започва и Математика.
С книгите - мъка е. Преди обичаше да чете, но сега със задължителната литература ми прави май напук. Изчел е три произведения и то с мъки и подсещания.

# 670
Вокс, цитирам те, защото питаш какво се случва с второкласниците при ДО. Отговарям ти, че не е нужно детето ти да бъде ДО, ако има право на избор между двете форми.
Интересно, че пращаш родителите, които се притесняват за децата си, да се спасяват поединично и сами. Държавата да абдикира както винаги и всеки да решава сам проблемите си. Нищо ново всъщност. Така се процедира и в образованието, и в здравеопазването, и с родителите на децата с увреждания.

# 671
  • София
Миналата година плащах за частен урок по МАТ 25 лв. за час и половина астрономически, а по БЕЛ за същата продължителност 30 лв. Знам, че при "по-изявените" учители е по-скъпо.

Държавата не трябва да абдикира, а да измисли работеща система. Но аз лично не мисля, че ще успее да направи адекватна система, защото нещата не опитат просто до една камера в час. За мен е логично да има единно решение, тъй като все пак образованието до един момент е задължително. И ако не може да се справи, давайки право на избор дали ДО или присъствено да се избере, то трябва да има единно адекватно и работещо решение. В крайна сметка и съществуващата форма на частен ученик може да е решение.

От друга страна родителите не се притесняват децата им да ходят в молове, наргиле барове, дискотеки и т.н., където не се спазва никаква хигиена и дистанция, но има проблем с училищата. Честно казано бих разбрала притеснението на учителите, които все пак са по-възрастни и в контакт с много деца и колеги.

# 672
Според мен родителите, които пускат децата си по молове и наргиле барове, нямат проблем и с присъственото.
А формата частен ученик за мен не е приемлива. Значи децата са се трудили години наред, някои са влезли след 4ти или след 7ми клас след много учене в добри училища и накрая някой ще им казва, като не ви харесва естественият подбор (щото в момента не виждам да има предвидени мерки за присъственото обучение), си наемете учители и се самообучавайте.

# 673
Дъждец, много интересно ме четете..
И не разбрах, кое точно Ви смути в думите ми?! Никой, никъде не пращам, казвам само, че винаги е имало право детето да не посещава училище и да се обучава, като частен ученик, ако родителите така са преценили или обстоятелствата го налагат.Не е нещо нечувано, страшно или енигма. При моята приятелка много добре и се получава.

Това, от което изразявам недоволство е да ми бъдат замазвани очите, че ДО е чудесен и много успешен начин за обучение на децата, когато всъщност това не е така. За малките е задължително присъствието на възрастен човек, а как да стане, когато и двамата родители работят от 9 до 18 ч. ? Не ми отговаряйте, така или иначе разговорът с Вас не е градивен.

# 674
Вокс, ако има избор, детето ще може да ходи присъствено и няма да имаш никакво съприкосновение с ДО, респективно никой няма да ти замазва очите.
Отговарям ти, че има родители, които не могат да са вкъщи от 9 до 18 и те ще изберат присъственото. Има и такива, които работят от вкъщи, имат баби, детегледачки и съответно могат да са си вкъщи. Те, ако се притесняват от Ковид, ще изберат ДО. Ако не се притесняват или ДО не ги устройва, ще изберат присъствено. Не знам как по-просто да го обясня. За родители, избрали присъствено, ДО дори ще позволи в клас да са по-малко деца и съответно децата им да са изложени на по-малка опасност от заразяване.

Общи условия

Активация на акаунт