Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 62

• 27 263
  • 730
  •   1
Отговори
# 105
Да, в някои лаборатории е CРK - креатинфосфокиназа. Ами свързано е до толкова, че ако е повишен се смята, че хипофункцията е недобре компенсирана доколкото помня и май показваше мускулен разпад

# 106
  • Столичанин ама не в повече :D
Може ли да коментирате последните ми изследвания? Спрямо данните от първия пост ми изглеждат добре, но ще съм благодарна на по-компетентно мнение. Нямам намерение за забременяване
TSH    2.830 (0.300 - 4.200 mIU/l)
FT 3 ( свободен Т3 )      4.27 (3.20 - 6.80 pmol/l)
FT 4 ( свободен Т4 )      20.20 (12.00 - 22.00pmol/l)

TAT <10.00 (до 115.00 IU/ml )
MAT<9.00 (до 34.00 IU/ml )
Лоша конверсия, най-вероятно фт4 се преобразува в рт3, оттам фт3 е нисък и оттам тсх се увеличава за да стимулира жлезата да произведе повече фт4. От това и съотношението между фт4 и фт3 е влошено, при тая стойност на фт4 фт3 би трябвало да е около 5.60. И д и б12 са ниски (б12 повече), д е хубаво да е над 100, б12 над 450.
Има ли някъде литература как точно се отразява зле периодичното гладуване на функцията на щитовидната? Търся баланса между ИР и Хашимото с хипофункция. НВД  + периодично гладуване е много добре за борбата с инсулина, но пък за щитовидната как ще е? Ей такива дилеми са ми в главата.
Въпреки, че няколко години съм правил 36 часови гладувания, че и едно сухо (за което не ща да си спомням), по-скоро са ок, чак след като се оправи надбъбречната умора. Вече фастове от сорта на примерно 16 на 8 часа е по-приемливо, но това аз никога не съм го възприемал като фаст, че и много пъти съм се хранил така. Баланса между ИР и хашимото не е нвд, а правилното съчетаване на храните. Когато човек се храни и води правилен начин на живот се подобрява в абсолютно всеки аспект без изключение. Когато е в грешна посока оправя едно, но влошава друго, после оправя него, но влошава трето и т.н.
Между другото при нвд, нвмх и т.н. се наблюдават абсолютно същите неща описани от мибобо.

# 107
И д и б12 са ниски (б12 повече), д е хубаво да е над 100, б12 над 450.

Казваш, че вит.Д със стойност 89 е нисък?!

# 108
  • Столичанин ама не в повече :D
Да защото освен самата стойност трябва да се гледат и мерните единици, а според тях 89 nmol/l е равнозначно на 35 ng/ml, което е малко по-ниско отколкото е препоръчително, при б12 същото 347 ng/l е равнозначно на 256 pmol/l, което мен честно казано ме учудва като се има предвид начина ти на хранене (докато стойностите на щитовидните хормони са точно такива каквито би се очаквало). Относно пиенето на желязо, то е добре да се пие единствено при нисък феритин (който най-вероятно при теб е на добро ниво) тъй като много натоварва бъбреците.

# 109
jerami, би ли дал някакви насоки относно храненето и съчетаването на храните...Трудно ми е да намеря баланса и не знам дали се движа в правилната посока...Благодаря ти

# 110
jerami, аз съм още по-учудена на резултатите, защото нямам симптоми каквито се очаква при дефицити на Д или Б12.  А за мерните единици си прав и ги гледам. За mmol/l над 75 на много места се води оптимални нива за Д-то. А иначе освен всички тези чуденки и феритинът ми е спаднал с 20 единици а ми се е качил хемоглобина с толкова. Ха кажи как става този номер на моята диета като обикновено феритина хвръква в небесата, а моят даже е нисък вече (според мен).

# 111
  • софия
Здравейте, по съвет на Bongo bongo, днес пуснах още веднъж щитовидни
хормони. Тези стойности са от месец март:
. А това са днешните резултати: Единственото, което разбрах, със сигурност е, че антителата не трябва да ги има или да са с по-ниски стойности... Всичко друго ми е неясно. Може ли да коментирате и, евентуално, да ми кажете какво значи "конверсия" и как я изчислявате. Благодаря предварително!!!

# 112
Asian Princess, според мен са ти добре изследванията. Само Б12 в над референтни, но предполагам приемаш... Антителата трябва да са по малки от посочените стойности, а твоите са точно така... Какво те притеснява?

# 113
  • софия
The demon, благодаря много за коментара. Просто дамата, която ми отговори изказа мнение, че, според нея, е начална хипофункция с Хашимото. Това ме притесни и искам да чуя и други мнения.

# 114
Asian princess, FT3 и FT4 е хубаво да са с по- високи. FT3 е хубаво да е в горните 2/3 на референтните стойности.FT4 е хубаво да е в горните 50% от реф. стойности. Имате ли някакви оплаквания или профилактично си ги пуснахте изследванията?

# 115
  • софия
Доста често имам учестен пулс и големи амплитуди - примерно от 15/60 удара в следващия момент пада под 55. И много сериозно изпотяване нощем. Тъй като, според ЛЛ и кардиолог,не е от сърцето, не е от полови хормони, стигнах до щитовидната жлеза. ЛЛ твърди, че са прекрасни, разбира се, и обяви, че,по принцип, лятото не се изследвали защото било нормално да са завишени стойностите 😀 Явно ще трябва да посетя ендокринолог, скоро.

# 116
Както е казала Bulgarka, Т3 и Т4 са ти малко ниски и това сочи начална хипофункция на жлезата.
Антителата са ти поспаднали, защото на предните ти изследвания МАТ е 31 при граница 34, което да принципно се приема за начало на автоимунен процес.

Е чак пък лятото да са завишени стойностите Rolling Eyes ... тия лекари просто Simple Smile

Желязо и вит.Д изследвала ли си?

# 117
ЛЛ твърди, че са прекрасни, разбира се, и обяви, че,по принцип, лятото не се изследвали защото било нормално да са завишени стойностите 😀

Това е много странно твърдение. А стойностите ти, за жалост, са далеч от "прекрасни". Налице си е хипофункция, засега - може би, без Хашимото.

# 118
  • софия
Както е казала Bulgarka, Т3 и Т4 са ти малко ниски и това сочи начална хипофункция на жлезата.
Антителата са ти поспаднали, защото на предните ти изследвания МАТ е 31 при граница 34, което да принципно се приема за начало на автоимунен процес.

Е чак пък лятото да са завишени стойностите Rolling Eyes ... тия лекари просто Simple Smile

Желязо и вит.Д изследвала ли си?
Витамин Д трябва да излезе след 13 работни дни. Желязото е 14.04 mmol/l

# 119
Ехаа моя вит.Д излиза за ден Simple Smile .
А кр.захар и инсулин как са? Понякога нощното изпотяване е от хипогликемии

Общи условия

Активация на акаунт