Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 62

• 27 270
  • 730
  •   1
Отговори
# 120
Asian, от мартенските изследвания досега резултатите в хормоните драстично са се променили. Фт3 от наднормен е паднал почти до 0%, което говори вече за изнемогване на жлезата, и то през летния период, когато тр да работи по-добре. Фт4 си е същото засега, но е мн ниско, тр да го качиш поне до 19, за да се каже, че е добре. Тсх също ти върви нагоре, макар в момента да кажем, че е супер. Предвид, че фт3 толкова е паднал, изпотяванията и сърцебиенето е вероятно да изчезнат, но да се появят други симптоми. Желязото ти също не е много високо, но не може да се каже и, че е зле. Б12 е ок особено, ако не пиеш в момента. Такива изследвания за витамини пускай след 2-седмично спиране на суплементацията, за да са ти реални стойностите. С това тсх хормон няма да ти изпишат, но и имаш мал шанса да повлияеш на хипофункцията само с промяна в храненето и суплементация.

# 121
  • софия
Много благодаря за всички коментари. Bongobongo, и на мен ми направи впечатление,че резултатите са драстично по-различни. Записах си час за консултация с д-р Начев другата седмица. За момента, откъм хранене,не се сещам какво мога да променя - освен да увелича въглехидратите. Опитвам се да са около 50/60 грама дневно. Хляб и тестени не ям, сладко - също. Добавките, които спомена в предишния си коментар, съм ги записала.

# 122
Основното е да подобриш здравето на червата и черния дроб, където основно се осъществява превръщането на т4 в т3 (конверсията). Черния дроб можеш да подпомогнеш с магарешки бодил. На нашия пазар има като масло (аз пия 1 суп лъжица заедно с вит Д-то и К2), тинктура, на суха билка, таблетки карзил. Освен това фосфолипидите и слънчогледовият лецитин също оказват благотворно въздействие. При теб нещата мисля, че са напълно обратими на този етап. Дано Начев не потвърди хаши.

# 123
Здравейте! Моля за малко помощ!
Мъжът ми има проблеми с изпотяване, качване на килограми и до някъде със ставите. По мое настояване си пусна ТСХ, а след това личната му е пуснала само ТAT, ATPO и FT4, като според нея всичко си било супер, и вероятно високият ТСХ е лабораторна грешка.

TSH    6,79  mIU/I    при референтни от 0.3 до 4.0
TAT    18,4   U/I        при референтни от 0 до 114.3
ATPO  9,66  mIU/l    при референтни от 0 до 100
FT4     9,34  pmol/l  при референтни от 7.8 до 19.4

Следващата седмица ще отиде все пак на ендокринолог, но не трябва ли да пусне и FT3? Как ви се струват нещата до тук?

# 124
  • София
Момичета, как бихте постъпили на мое място? Преди месец и половина бях споделила, че ми се сринаха щитовидните хормони след прием на Т3. Тогава вдигнах л-тироксина от 50 на 75 мкг и спрях Тиромела. Днес резултатите ми са тези.

За първи път имам оптимално Т3. Та посъвтвайте ме, да продължа ли с тази доза тироксин или да се върна на 50, предвид това че лятото е в разгара си и може да изпадна в хипер. Като симптоми, нямам нещо което да ме притеснява.

# 125
Grumpy_Cat да трябва и Т3 за да е пълна картината. Т4 е нисък, така че си е съвсем възможен този ТСХ. Според мен си има хипофункция, но наистина да изследва и Т3. Иначе изследван ли е инсулин и кр.захар, ако не и тях да види.

Elika може 2 дни да вземаш 50мг, т.е. леко да намалиш само.

# 126
Grumpy_Cat да трябва и Т3 за да е пълна картината. Т4 е нисък, така че си е съвсем възможен този ТСХ. Според мен си има хипофункция, но наистина да изследва и Т3. Иначе изследван ли е инсулин и кр.захар, ако не и тях да види.

Elika може 2 дни да вземаш 50мг, т.е. леко да намалиш само.

Много благодаря за отговора! Изследвал е и глюкоза- 5,16mmol/l при 3,8 до 6,0.

# 127
Тук попаднах на една много подробна статия за прилики и разлики между Л-тироксин и Еутирокс. Става въпрос още за старата формула на Еутирокса...имам чувството, че е превеждано с Гугъл преводач от някъде хаха, но пише интересни неща според мен . Общо казано - Л-тироксина има повече странични ефекти започва да действа по-бързо (като брой дни на прием) за разлика от Еутирокса, но той пък действа по-дълго  и при пропусната доза не е проблем
https://bg.finenaturalmedicine.com/l-tiroksin-i-jeutiroks.html

# 128
Grumpy_Cat, т4 е доста нисък. Но както е писала Мибобо, трябва да пусне и т3, че да е пълна картината.

Бонго, ти си като енциклопедия за подходящи витамини, минерали и добавки за ЩЖ Grinning
Сподели какво масло от магарешки бодил ползваш Blush

# 129
Ехаа моя вит.Д излиза за ден Simple Smile .
Моя го пращаха в Германия, мисля че лабораторията беше някаква немска, и доста се забави.
Елика, не мога да кажа какво да правиш, ноTSH-то ти е на долната граница, все пак внимавай.

# 130
😁Уорър, разсмя ме. От дете залагам преди всичко на билки и се надявам да открия някога тази, която ще пребори хипотиреоидизма и Хашимото. Всичко има в природата, но ние не знаем кое за какво е в 90% от случаите. Имам рецепти от комбинации от билки при намалена функция на щж, но засега хормона от вън нищо не може да го замени и особено т3, който пия.
Аз и детето пием това масло. Български, студено пресован.

# 131
Бонго,има ли го свободно в аптечната мрежа или го поръчваш отнякъде?

# 132
Аз преди време си бях взела от айхърб на капсули Бял трън, много ми разбута стомаха не знам защо, започна да ме боли почти всеки ден и накрая го спрях и от тогава не смея, но да взема да пробвам маслото

# 133
Happy mama, има го свободно. Аз го взимам от магазинче за чайове и хранителни добавки. Даже се замислям дали не съм го виждала и в Билла.

# 134
не помня вече къде го четох, че последно време много чета на тема хашимото и хипофункция. Четох, че хормона е хубаво да се взема и с вит Ц. Подпомогал конвресията на Т4 в Т3. Някой изпробвал ли е тази работа?

Общи условия

Активация на акаунт