Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 62

• 27 256
  • 730
  •   1
Отговори
# 135
  • Столичанин ама не в повече :D
jerami, би ли дал някакви насоки относно храненето и съчетаването на храните...Трудно ми е да намеря баланса и не знам дали се движа в правилната посока...Благодаря ти
Хашимото е заболяване на имунната система, а не на щитовидната жлеза и съответно трябва да се лекува имунната система, а тя на 70-80% се намира в червата, и следователно винаги трябва да се започне с подобряване на работата на храносмилателния тракт, както и да се улесни работата на пречиствателната станция на организма черния дроб, и все пак малко повече конкретика плодове богати на витамин с като цитрусите, както и киви, плодове богати на антиоксиданти като горските (без ягоди), махане на глутена и млечните, ядене на растителен и животински протеин отделно, тоест пиле с ориз е лоша идея, боб с наденица също, както и мусака с кайма и картофи и т.н. Набавяне на достатъчно растителен протеин е от голямо значение, защото организма се нуждае от такъв за да произвежда щитовидни хормони. С две думи наблягане на естествена храна и избягване на преработената. Намирането на баланса наистина е трудно нещо, особено пък на ментално ниво.
jerami, аз съм още по-учудена на резултатите, защото нямам симптоми каквито се очаква при дефицити на Д или Б12.  А за мерните единици си прав и ги гледам. За mmol/l над 75 на много места се води оптимални нива за Д-то. А иначе освен всички тези чуденки и феритинът ми е спаднал с 20 единици а ми се е качил хемоглобина с толкова. Ха кажи как става този номер на моята диета като обикновено феритина хвръква в небесата, а моят даже е нисък вече (според мен).
Това, че на много места над 75 nmol/l (30 ng/ml) все още се води за препоръчително е факт, защото според много изследвания такава стойност е достатъчна за скелетното здраве, но това е ниска стойност, човечеството е еволюирало с нива между 40-50 pg/ml (100-125 nmol/l), каквито стойности и в момента може да се открият при хора живеещи близо до екватора, като при вдигане над 40 pg/ml витамин д почва да действа положително и на извънскелетно ниво включително към подобряване на цялостното здраве и имунитета и намаляване на хроничните възпаления в организма. При кърмачки също е от голямо значение да е над 40. Относно феритина не трябва да пада под 70, под 50 вече е нисък и насочва към проблем, относно симптомите, те не се проявяват изведнъж и рязко ами лека полека с натрупване, тъй като организма има мощни компенсаторни механизми, които в един момент просто вече не могат да смогват да се справят с токсините влизащи в тялото.
Здравейте, по съвет на Bongo bongo, днес пуснах още веднъж щитовидни
хормони. Тези стойности са от месец март:
. А това са днешните резултати: Единственото, което разбрах, със сигурност е, че антителата не трябва да ги има или да са с по-ниски стойности... Всичко друго ми е неясно. Може ли да коментирате и, евентуално, да ми кажете какво значи "конверсия" и как я изчислявате. Благодаря предварително!!!
В следващото мнение гледам, че говориш за въглехидрати и е ясно по кое течение се водиш, само че това хранене вреди много на щж, фт4 се конвертира вместо във фт3 в реверсивен т3,  въпроса, е че при тая стойност на фт3 тсх трябва да е по-висок за да стимулира производството на фт4 (както примерно при миоки),  а това не се случва, което показва, че хипофизата изпраща грешни сигнали, изследвай кортизол, инак еднокринолога не вярвам да ти изпише нещо, но задължително си искай ехография на щж.
Здравейте! Моля за малко помощ!
Мъжът ми има проблеми с изпотяване, качване на килограми и до някъде със ставите. По мое настояване си пусна ТСХ, а след това личната му е пуснала само ТAT, ATPO и FT4, като според нея всичко си било супер, и вероятно високият ТСХ е лабораторна грешка.

TSH    6,79  mIU/I    при референтни от 0.3 до 4.0
TAT    18,4   U/I        при референтни от 0 до 114.3
ATPO  9,66  mIU/l    при референтни от 0 до 100
FT4     9,34  pmol/l  при референтни от 7.8 до 19.4

Следващата седмица ще отиде все пак на ендокринолог, но не трябва ли да пусне и FT3? Как ви се струват нещата до тук?
С това фт4 тсх няма как да е лабораторна грешка, да, добре е да изследва и фт3, но също и глюкоза и инсулин, както и пикочна киселина и холестероли, да поиска и ехография на щж.

# 136
Скрит текст:
jerami, аз съм още по-учудена на резултатите, защото нямам симптоми каквито се очаква при дефицити на Д или Б12.  А за мерните единици си прав и ги гледам. За mmol/l над 75 на много места се води оптимални нива за Д-то. А иначе освен всички тези чуденки и феритинът ми е спаднал с 20 единици а ми се е качил хемоглобина с толкова. Ха кажи как става този номер на моята диета като обикновено феритина хвръква в небесата, а моят даже е нисък вече (според мен).
Това, че на много места над 75 nmol/l (30 ng/ml) все още се води за препоръчително е факт, защото според много изследвания такава стойност е достатъчна за скелетното здраве, но това е ниска стойност, човечеството е еволюирало с нива между 40-50 pg/ml (100-125 nmol/l), каквито стойности и в момента може да се открият при хора живеещи близо до екватора, като при вдигане над 40 pg/ml витамин д почва да действа положително и на извънскелетно ниво включително към подобряване на цялостното здраве и имунитета и намаляване на хроничните възпаления в организма. При кърмачки също е от голямо значение да е над 40. Относно феритина не трябва да пада под 70, под 50 вече е нисък и насочва към проблем, относно симптомите, те не се проявяват изведнъж и рязко ами лека полека с натрупване, тъй като организма има мощни компенсаторни механизми, които в един момент просто вече не могат да смогват да се справят с токсините влизащи в тялото.

E, при мен промени има, но са само в положителен аспект, откакто си смених диетата - цифрите от изследванията са от второстепенно значение. Дори нова коса взе да ми расте - по едно време доста беше опадала въпреки, че бях с по-добър феритин и по-добри стойности на щитовидната (поне тези които ми бяха изследвали преди). По-важно ми е как се чувствам, отколкото какво пише на хартията, честно казано. Пълно е с хора, които имат перфектни изследвания, а се чувстват от зле към по-зле.
Вит.Д ми е този без почти никакво излагане на слънце. Живея в мрачна и хладна, през повечето време от годината, страна и работя от къщи, та слънце виждам доста малко и на море не ходя... Всъщност очаквах, че ще ми е доста по-нисък, особено като гледам тук какви стойности се споделят. Разбира се, нямам нищо против да се вдигне още, щом ще е още по-добре, но за сега и на инфекции не съм особено податлива и нямам оплаквания от състоянието на имунитета пу-пу.
Благодаря за комнетарите все пак, интересно ми е да те прочета, макар че по доста въпроси да сме на противоположни мнения.

Последна редакция: чт, 23 юли 2020, 13:14 от Миоки

# 137
Като прочетох за феритина и се притесних с моя, който е 8.  Дълъг път имам още да вървя, докато оптимизирам нещата и като стойности и като усещания Sad

# 138
  • софия
Скрит текст:
jerami, би ли дал някакви насоки относно храненето и съчетаването на храните...Трудно ми е да намеря баланса и не знам дали се движа в правилната посока...Благодаря ти
Хашимото е заболяване на имунната система, а не на щитовидната жлеза и съответно трябва да се лекува имунната система, а тя на 70-80% се намира в червата, и следователно винаги трябва да се започне с подобряване на работата на храносмилателния тракт, както и да се улесни работата на пречиствателната станция на организма черния дроб, и все пак малко повече конкретика плодове богати на витамин с като цитрусите, както и киви, плодове богати на антиоксиданти като горските (без ягоди), махане на глутена и млечните, ядене на растителен и животински протеин отделно, тоест пиле с ориз е лоша идея, боб с наденица също, както и мусака с кайма и картофи и т.н. Набавяне на достатъчно растителен протеин е от голямо значение, защото организма се нуждае от такъв за да произвежда щитовидни хормони. С две думи наблягане на естествена храна и избягване на преработената. Намирането на баланса наистина е трудно нещо, особено пък на ментално ниво.
jerami, аз съм още по-учудена на резултатите, защото нямам симптоми каквито се очаква при дефицити на Д или Б12.  А за мерните единици си прав и ги гледам. За mmol/l над 75 на много места се води оптимални нива за Д-то. А иначе освен всички тези чуденки и феритинът ми е спаднал с 20 единици а ми се е качил хемоглобина с толкова. Ха кажи как става този номер на моята диета като обикновено феритина хвръква в небесата, а моят даже е нисък вече (според мен).
Здравейте, по съвет на Bongo bongo, днес пуснах още веднъж щитовидни
хормони. Тези стойности са от месец март:
. А това са днешните резултати: Единственото, което разбрах, със сигурност е, че антителата не трябва да ги има или да са с по-ниски стойности... Всичко друго ми е неясно. Може ли да коментирате и, евентуално, да ми кажете какво значи "конверсия" и как я изчислявате. Благодаря предварително!!!
В следващото мнение гледам, че говориш за въглехидрати и е ясно по кое течение се водиш, само че това хранене вреди много на щж, фт4 се конвертира вместо във фт3 в реверсивен т3,  въпроса, е че при тая стойност на фт3 тсх трябва да е по-висок за да стимулира производството на фт4 (както примерно при миоки),  а това не се случва, което показва, че хипофизата изпраща грешни сигнали, изследвай кортизол, инак еднокринолога не вярвам да ти изпише нещо, но задължително си искай ехография на щж.
Здравейте! Моля за малко помощ!
Мъжът ми има проблеми с изпотяване, качване на килограми и до някъде със ставите. По мое настояване си пусна ТСХ, а след това личната му е пуснала само ТAT, ATPO и FT4, като според нея всичко си било супер, и вероятно високият ТСХ е лабораторна грешка.

TSH    6,79  mIU/I    при референтни от 0.3 до 4.0
TAT    18,4   U/I        при референтни от 0 до 114.3
ATPO  9,66  mIU/l    при референтни от 0 до 100
FT4     9,34  pmol/l  при референтни от 7.8 до 19.4

Следващата седмица ще отиде все пак на ендокринолог, но не трябва ли да пусне и FT3? Как ви се струват нещата до тук?
С това фт4 тсх няма как да е лабораторна грешка, да, добре е да изследва и фт3, но също и глюкоза и инсулин, както и пикочна киселина и холестероли, да поиска и ехография на щж.
Да, храня се ВМ-НВД, тъй като преди около 5/6 години бях с инсулин на гладно 10 и правех много често хипогликемии. И с този начин на хранене намалих стойността му и вече нямам хипогликемии. По- интересно е, че си открих по-стари изследвания/01.2019/ Т3 под норма, една година по-късно е над нормата, а след още 4 месеца - отново е надолу. Не пия нищо освен противозачатъчни заради кисти, и съм на кортикостероиди за астма. Не знам дали имат връзка с резултатите.

Последна редакция: пт, 24 юли 2020, 10:49 от AnMary

# 139
Здравейте, може ли инфо. В момента съм на 25 л - тироксин + хроничен тиреоидит с преходна тиреотоксикоза.

# 140
Според мен ти идва ниска дозата, Т4 е много нисък, отделно високия ТСХ .

# 141
Asian Princess, и противозачатъчните и кортикостероидите влияят много върху кръвната захар, а оттам и инсулина

# 142
И кортикостероидните и противозачатъчните влияят зле на щитовидната . Ето прочети тук
https://medpedia.framar.bg/%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8% … D0%B5%D0%B7%D0%B0

# 143
Глутамин такъв ползвам. Без глутен е, който следи стриктно. https://de.iherb.com/pr/California-Gold-Nutrition-L-Glutamine-Po … 16-oz-454-g/71027
Бонго, глутамина за какво се пие?
Обмислям поръчка от iherb, и се чудя за него?

# 144
  • софия
И кортикостероидните и противозачатъчните влияят зле на щитовидната . Ето прочети тук
https://medpedia.framar.bg/%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8% … D0%B5%D0%B7%D0%B0
Много благодаря!

# 145
Глутаминът подпомага нормалното функциониране на червата, при възпалително заболяване на червата (болест на Крон), при диария и т.н. От гледна точка на мускули, хората, които тренират усилено, го ползват за бързо възстановяване от мускулна треска. Твърди се, че подпомага възстановяването за 4-5 часа, а не в рамките на 2-3 дни какъвто е самовъзстановителният процес на тялото.

# 146
Аз имам глутамин, купен в някакъв момент, не пит. То хубав било, ще взема да го пийна

# 147
Глутаминът помага ли и при запек?

# 148
Аз споменах на гастрото за глутамин, той ми каза да спра с тези експерименти и че глутамина не се взима туко така. Ще видя ендото на какво мнение е.

Последна редакция: пт, 24 юли 2020, 15:44 от Бенчита

# 149
Здравейте, моля за малко помощ. От няколко месеца и аз съм с японеца. Според лекаря резултатите ми са добри и въпреки, че ТАТ е над нормата, нямам поводи за притеснение. Изписа ми витамин D (под долна граница ми е) и селен, понеже се оплаках от косопад.

Изключих глутена и след три месеца ТАТ спадна почти на границата. Лекарят каза, че на ехограф жлезата е нормална, но с леки структурни изменения. Каза, че няма нужда от лечение, само да се следя два пъти годишно. Не се заинтересува от промените в диетата, нито пък ми даде насоки за хранене или допълнителни изследвания, но аз не искам да чакам леките изменения да стават сериозни такива, а да направя каквото е възможно, за да не допусна влошаване.

Може ли да ми дадете насоки какви изследвания трябва да си пусна, за да установя дали имам дефицити, които влияят отрицателно на работата на жлезата? Засега смятам желязо, феритин,  витамин В12, магнезий, селен, цинк.

Последна редакция: сб, 25 юли 2020, 14:35 от saiditall

Общи условия

Активация на акаунт