🍀КСК 2020🍀 - тема 83

• 91 902
  • 786
  •   1
Отговори
# 120
Като става дума за прекрояване на планове пред нас стои дилемата дали да започне фармация и догодина да кандидатства наново за медицина с презумпцията, че химията, която ще се учи първи семестър може да е от полза и в подготовката за КСК, или да влезе платено медицина и догодина пак да кандидатства за държавна поръчка. Третият вариант е пропусната година. Какво бихте ме посъветвали?

# 121
Като става дума за прекрояване на планове пред нас стои дилемата дали да започне фармация и догодина да кандидатства наново за медицина с презумпцията, че химията, която ще се учи първи семестър може да е от полза и в подготовката за КСК, или да влезе платено медицина и догодина пак да кандидатства за държавна поръчка. Третият вариант е пропусната година. Какво бихте ме посъветвали?
Да запише фармация и да опита да се прехвърли медицина , след първата година.Ако не успее,винаги остава варианта за следващата КСК.
Изпитите, които е взел, се признават.

# 122
Не знам как стоят нещата с държавна поръчка +платено. Дали е вярно не знам, ама познато дете прието в УНСС платено, не искат да го прехвърлят ДП, щото такава им била политиката. Да си плащаш явно, щом веднъж си се набутал. А цената в УНСС е поносима, ама медицина платено е бая...
Аз май също бих избрала фармация и търсене на варианти след това.

# 123
  • Ланкър, планините Овнерог
Проверете дали не е възможно прехвърляне, ако сега запише фармация. С някакви приравнителни изпити например. Предполагам, че е по-лесно така, отколкото наново борба на КСК.

# 124
Мисля, че след първата година е възможно прехвърлянето. Мисля, че ще му зачетат годината и ако успее да се прехвърли ще започне направо от втора година без да губи нищо.

# 125

Зависи за кой университет става въпрос, защото не навсякъде са възможни вариантите.

1. Преместване от фармация в медицина става много трудно обикновено с молба до ректора + КСК наново + успех от първи курс над 5.
В Пловдив ги забраниха преместванията. В МУ-София уж още може.
За Варна не знам.

2. Ако запише платено - пак е забранено преместването в държавна поръчка.
Знаете, че все пак има вратички, ако успеете - процедурата връща студента отново в първи курс, т.е. при такова преместване не се продължава в следващ курс, а се връщаш от началото.

Изпити не се признават, защото хорариумите не съвпадат.
Фармацевтите учат анатомия в първи курс само един семестър. Медиците учат анатомия първи+втори курс - 4 семестъра.
Изпита по анатомия не се признава.
Химията също няма да я признаят. Медиците учат “Медицинска химия”, фармацевтите “Обща и неорганична химия 1 и 2 част”. Хорариумът не съвпада.

Публикувам условията за преместване, валидни за сегашната учебна година (2019/2020) за СУ, защото само това ми излезе:

Т.е. В специалност Медицина не можеш да се преместиш по никакъв начин в споменатия университет.
В специалност Фармация може да се преместиш от Биология, от Химия или от Медицина.

От Медицина във Фармация - да
От Фармация в Медицина - не

# 126
  • Варна
temir Почне ли веднъж платено, не може да се прехвърли държавна поръчка, но това го знаете. А и с непрекъснато повишаващите се такси за платено обучение, трябва добре да го планирате. Ако почне платено медицина, намери си среда, може да не иска после да повтаря годината.
Прехвърлянето от една специалност в друга го проучете, за да не се изненадате неприятно. Освен това имайте предвид, че изпитите са тежки още от първи курс - кога ще му остава време да се готви за тях, а и за кандидатстудентските изпити? Има си специфичен формат на изпитите и трябва да се готви точно за него.

Аз на ваше място бих посъветвала да не записва фармация, а да кандидатства догодина отново, като се подготви много добре за изпита. Ние у нас също сме обсъждали такъв вариант. Моят син започна да се готви за кандидатстване медицина едва в началото на 12-ти клас и сме обсъждали какво да прави, ако не го приемат. Той беше категоричен, а и ние го подкрепяхме, ако не го приемат по първо желание, да не записва друго, а да се готви.
За щастие въпреки липсата на предварителни изпити и прекратяването на уроците покрай извънредното положение, се представи отлично и влезе на първо класиране.

Ако е за МУ София - още не е минало второ и трето класиране. Може да има шанс. В СУ също ще има отписани студенти за сметка на МУ.

# 127
  • Шумен
Пропускане на годината . Нищо фатално няма в това. Всички останали варианти са прекалено рискови.

# 128
Много благодаря, момичета. Става въпрос за Плевен, и там още не е излязло последно класиране, но предполагаме, че чак до Медицина няма да стигне в списъка на класираните. Вероятно ще е малко под чертата. Май наистина няма смисъл да започва фармация при всички тези обстоятелства.

# 129
  • Бургас
temir, изчакайте всички класирания, все още има шанс. И моя син беше малко под чертата в Стара загора, но снощи му се обадиха, че са се освободили места и днес вече е записан. Разликата между най-ниския резултат от трето класиране и неговия беше 0.6.

# 130
Няма гаранция, че догодина ще се подготви по-добре. Догодина може и до фармация да не достигне. Ние бяхме се спряли на варианта записва каквото е приет, пък ако успее да се справи  с КСК догодина, да почва другото тогава.
Няма вариант прехвърляне от едното в другото. Има вариант и да го хареса и да остане. Пак казвам, бит аптекар няма, бити доктори- колкото щеш. Аптекарят си спи вкъщи всяка нощ, почивните му дни- почивни. Блъскане като вол за без пари, денем и нощем, обиди, ругатни, грубост, обвинения, гледки, смрадни всевъзможни, и все си длъжен, на последния пияница, наркоман и хистерясал ром. Те- пълни с права, отсрещната страна- хем не се възприема, че принадлежи към човешкия род, хем е безправна като роб. На мен фармацията си ми беше ОК, ама като се тръшка....
Изчакайте и последното възможно класиране, докато има класирания, има и шанс.

Последна редакция: чт, 23 юли 2020, 16:32 от ra2

# 131
  • Варна
На мен фармацията си ми беше ОК, ама като се тръшка....
Е, тука е разковничето. С доводите за фармация съм съгласна, но пусто желание за медицина.

# 132
Точно така е и при нас, като чуе за физика, химия и висша математика и дискусията приключва. Дано да имаме късмет, но с цяла единица трябва да падне бала, а не ми се вярва от незаписаните 30 души да се откажат половината.

# 133
Пък и в единия случай завършва, приключва. В другия след 6г следване 4г специализация, пак тежък изпит. Блъскане 10 г оттук нататък до достигане на някакво ниво на готовност за самостоятелна работа.

# 134
Аз пък забелязвам, че тези които не са приети в МУ с фармация записват в ХТМУ.  2 съученички са записали там медицински инженерство май и една е записала медицинска химия в ПУ.

Общи условия

Активация на акаунт