Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 30

• 46 818
  • 735
  •   1
Отговори
# 690
Мадрето, в старата ми лаборатория референтните за КЗ бяха до 6,5... Close
 Neji, добавките са на първа страница Blush Какви мазнини използваш? Дай примерно меню...Триглицеридите не са ок, за мен това означава, че има складирана енергия (вероятно ти идват много въглехидратите). Комбинацията от повечко мазнини и вгх е кофти- като подчертавам, индивидуално за всеки е какво количество вгх му идват твърде много, за да се справи с тях. При някои и малко вгх (от плодове, картофи, тестено, ориз, бобови и подобни) имат лош ефект...Фруктоза (плодове, мед) ядеш ли? Иначе, да, твърди се, че ИР и висок холестерол вървят ръка за ръка под формата на метаболитен синдром Bowtie  Моят холестерол обаче никога не е бил висок, дори и преди режима. Вероятно има и други фактори. Но сам по себе си не ме притеснява подобен холестерол, важни са триглицеридите и как са разпределени различните видове...С проблеми със ЩЗ е по-сложно, но не невъзможно. Хормон пиеш ли?

# 691
  • Перник
Мадрето, в старата ми лаборатория референтните за КЗ бяха до 6,5... Close
 Neji, добавките са на първа страница Blush Какви мазнини използваш? Дай примерно меню...Триглицеридите не са ок, за мен това означава, че има складирана енергия (вероятно ти идват много въглехидратите). Комбинацията от повечко мазнини и вгх е кофти- като подчертавам, индивидуално за всеки е какво количество вгх му идват твърде много, за да се справи с тях. При някои и малко вгх (от плодове, картофи, тестено, ориз, бобови и подобни) имат лош ефект...Фруктоза (плодове, мед) ядеш ли? Иначе, да, твърди се, че ИР и висок холестерол вървят ръка за ръка под формата на метаболитен синдром Bowtie  Моят холестерол обаче никога не е бил висок, дори и преди режима. Вероятно има и други фактори. Но сам по себе си не ме притеснява подобен холестерол, важни са триглицеридите и как са разпределени различните видове...С проблеми със ЩЗ е по-сложно, но не невъзможно. Хормон пиеш ли?
Предимно съм на салати, месо и рядко млечни. Плодове и мед не обичам. Да, на хормон съм. Мазнина мн малко олио при готвене, салати само зехтин. Ако са мн въглехидратите, няма ли и инсулина да е повишен? За първи път виждам стойност под 9

# 692
  • Paris, France
Здравейте, отдавна съм писала назад в темите за съвет. Тогава стартирах с инсулин 19,след диета го смъкнах за 5 м на 13,в момента е 6.73.Диетата ми изключва почти на 100% вс сладко, но не съм изключвала напълно картофите, ориз и някои тестени. Разбира се рядко и в мн малко количество. Въпросът ми е продължава ли се стриктно диетата и има ли някакви добавки за подпомагане? При мен не е възможно пълно ограничаване на въглехидратите, поради проблем с щж и по съвет на ендокринолозите. Появи се проблем с липидния профил обаче, това типично ли е при ИР /повишен холестерол 6.6,триглицериди 2.32,лош над 3/? Мислех си дали пък не е от диетата...

Хубаво си писала, но и чети! През страница, а понякога и по два пъти на страница обяснявам как се сваля лош холестерол. Олио не ти трябва. Готвиш с лешниково масло или студено пресован зехтин, но след като ядеш картофи и ориз може и без никаква мазнина.

Инсулинът на гладно не показва само изявените наскоро ВХ, а складираната енергия, в мазнини най-често. Като намалиш калориите, отслабнеш, намалиш мазнини, увеличил движение, метаболизъм, не непременно всичко заедно, пада и инсулина.

В картофите има лектин и не са особено полезни. В белия ориз няма витамини. Ям кафяв ориз като ям ВХ и сладки картофи, от тези тропическите.

Добавките ги има на първа страница в първия пост.

# 693
Невена, да разбирам ли, че примерно при всеки 10 свалени кг (да речем 10) инсулинът на гладно ще пада и от самия факт, че кг са по-малко? Естествено, все при спазване на същия режим. Имам доста складирана енергия, може би и затова инсулинът ми на гладно не мърда особено по-надолу от едно ниво... Thinking Поне последните пъти когато съм го изследвала...

# 694
Не вярвам аз в такива сметки. Ако имаше такава пряка зависимост, нямаше да има слаби с ИР.

# 695
Миоки, зависимост дотолкова доколкото все пак си имам доста складирана енергия като мазнини Grinning Иначе процесите в тялото не са като в математиката.

# 696
Невена, пишеш, че си набавяш разни неща от зелении и бобови и даваш пример с кози и овце.
Ама фактът, че нямаме стомаси и метаболитна система на тревопасни животни и тези неща не се усвояват, като при тях?
Няма как да изядеш 10 кила спанак на едно ядене, за да усвоиш някакво количество вещества, нали.

# 697
  • Cobrs
Момичета, лекарят ми изписа Глюкофаж ХR и Иногинол. Прочетох страничните реакции на глюкофажа и искам са попитам има ли някоя от вас, която само с режим в постигнала нормални стойности на КЗ и инсулина. Не искам да рискувам с него, честно казано. Предписа МО също и иногинол.

# 698
  • Перник
Аз лекарства не съм пила. Само диета и движение.

# 699
Аз също не съм пила никакви лекарства. Гликираният ми е паднал от 5,5% на 4,9%. Инсулитът на гладно ми е 7,56 mU/L но нямам изследван преди да мина на режим, та не мога да кажа колко точно е бил и спаднал.
Майка ми влезе в недиабетни дстойности на захарта само с хранене, така че може.

# 700
Аз не пия също, нещата при мен са гранични, не е изявена ИР. Преди бяха ми изписали глюкофаж, но понеже имам проблем с последователни аборти д-р Сигридов ми забрани да го пия, защото ако забременея ще трябва да го спра, инсулинът ще скочи повече и е вреден за бебето. А и каза нещо от типа “не се хващай за привидно лесното, не може за всяко нещо хапче”. Каза спорт и диета - мускулите горят захарта и колкото повече и по-трениран мускул, толкова по-малко ще ме касае този проблем. Отне време да осъзная в пълнота това, което изискваше той. Сега се движа, внимавам с храната и си самоназначих (после съгласувах с ендото) МИО инозитол (4 г дневно). Това е подобно на инофолик и иногинол, но няма фолиева. Фолиевата я пия отделно под формата на фолат (мета фолиева), че тази в иногинол е в токсична за мен форма. Действа подобно на глюкофажа, но реално е витамин и няма толкова странични ефекти. Но само с таблетки не става. Лекува те храненето и спорта - другото просто подтиска проблема и го влошава

# 701
  • Cobrs
Благодаря ви, Миоки и neji, аз започвам режима, който ми предложи Невяна. Моята ендокриноложка ми предписа режим с доста плодове и бобови. Ще опитам да систематизирам информацията и ще си пия само иногитола или както Деси препоръчва - МИО инозитол. Много ви благодаря за окуражаването!
Редактирам, за да не пиша втори пост. Невена, правилно ли съм обобщила: спирам за момента плодовете, спирам транс и наситени мазнини, вкл. авокадо, ядки, маслини, млечни, алкохол, безалкохолни, сладко. Мога да хапвам лешниково масло и малко зехтин, златиста чия, смляно ленено семе, малко бразилско орех, смлян сусам, две седмици по една връзка магданоз, зелени чушки, краставици, броколи, гъби, зеле, спанак, леста от цвекло, коприва, спанак - зелени разни. Мога ли да ям червено цвекло и моркови, или да изчакам първо да се от мазни черния ми дроб? Има ли определен грамаж на зеленчуците, които трябва да ям? И включвам и протеини, или в началото не се храня с протеин? Благодаря за търпението! 🤗

Последна редакция: пт, 18 сеп 2020, 14:34 от Maggrat

# 702
Ако пиеш чист МИО инозитол, трябва и отделно фолат (400 мг поне дневно). И аз следвам съветите на Невена и на другите момичета в групата. Може би ще ти е полезно да знаеш, че аз над 8 месеца си въобразявах, че се храня правилно, а ядях пълнозърнести храни (не много, умерено). На куп места ги препоръчват и то в не малки количества. На скоро си взех глюкомер. От както го имам не бях яла нищо такова. Миналата седмица свекърва ми беше правила домашна пица без мая от пълнозърнесто брашно от лимец, което сама си мели. След солидна салата хапнах 2 малки парчета и КЗ ми хвръкна до 6.7. Вчера обаче след не много дълъг фастинг хапнах 40 гр домашна пълнозърнеста содена питка заедно със салата и сирене. Това беше много малко парченце (около 1/4 от това, което нормално би хапнал човек). Беше прясна и не устоях, веднага след това направих интензивна разходка и въпреки това КЗ ми беше скочила до небесата на 2 час. От 4.6 на гладно беше станала 7.1. Вярно, че не успях да изпълня стратегията на Невена за 30 Мин движение, мерене да е под 5 кз и после още 30 Мин движение, защото след разходката трябваше да седна и да поработя, но все пак... За справка при обременяване на 1 ч ми беше скочила до 7.7 (и то при начална КЗ 5.6). Тези две преживявания ми дадоха ясна картина за това колко е ок да се яде пълнозърнест хляб и т.н (дори и да е истински). За себе си си взех решението, че подобни неща като хляб и паста ще ям само инцидентно и то преди продължително движение - например преди разходка в планина.

Последна редакция: пт, 18 сеп 2020, 15:18 от Desii_123

# 703
Точно! Вземете си по един глюкомер и вижте кактво се случва, след това което ядете и мислите, че е ОК и ще видите за какво всъщност става дума, в зависимост от личния си толеранс и текущо здравословно състояние. 
Колкото по-стабилна е КЗ, толкова по-добре.

# 704
  • Cobrs
Деси, а как приемаш МИО инозитола и фолата- заедно или поотделно. Аз трябва да включа също магнезий, пробиотик и коензимирани витамин Б комплекс, както и витамин Д. Имам си от днес глюкомер и аз!

Общи условия

Активация на акаунт